serowa 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu (najlepiej tłustego) lub dobrej jakości twarogu z wiaderka (np. z Piątnicy) 5 jajek 160g cukru (u mnie pół na pół zwykły z domowym cukrem waniliowym) 200g chałwy waniliowej 2 łyżki kakao 2 łyżki (20g) mąki pszennej 1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej chałwa do dekoracji wierzchu sernika Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być zimne(...)ostudzić, temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150-160 stopni, na dnie ustawić szerokie naczynie z wodą - chałwę drobno posiekać nożem - do miski przełożyć twaróg, jajka, 80g cukru (u mnie domowy cukier waniliowy) oraz przesiane mąki, wszystko krótko zmiksować do połączenia się składników - masę podzielić mniej więcej na dwie równe części- do jednej dodać kakao i pozostałe 80g cukru, do drugiej - drobno
Smakołyki BerenikiTRUSKAWKOWA 500g truskawek 350g jogurtu greckiego 60g cukru 1 łyżka soku z cytryny 20g żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody WARSTWA ŚMIETANKOWA 250g śmietanki 30% 250g jogurtu greckiego 75g domowego cukru waniliowego 10g żelatyny 4 łyżki zimnej wody GALARETKA 400-450g truskawek 2 galaretki truskawkowe 500ml gorącej przegotowanej wody 36 herbatników (lub tyle, żeby utworzyć trzy warstwy) Wykonanie: WARSTWA TRUSKAWKOWA(...)lekkiego ścięcia się masy (ma być lekko klejąca, ale nie płynna) - na taką częściowo ściętą masę wyłożyć kolejną warstwę herbatników, całość ponownie schłodzić WARSTWA ŚMIETANKOWA - jogurt zmiksować z domowym cukrem waniliowym - żelatynę zalać zimną wodą, a gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w garnuszku (nie może się zagotować, bo straci właściwości żelujące) tylko do ponownego rozpuszczenia się żelatyny
Smakołyki Berenikiucinając małe kawałki z rulonu ciasta. Pączuszki dzięki dodatkowi kwaśnej śmietany smakują nieco jak oponki serowe , mają jednak bardziej zbite, mięsiste wnętrze. Ekstrakt z wanilii oraz posypka z domowym cukrem waniliowym nadają pączkom cudowny aromat i trudno jest oprzeć się pokusie ich spróbowania. Mieliśmy ten problem podczas robienia poniższych zdjęć :) Z podanego przepisu przygotowałam 27 sztuk. Szybkie pączki Składniki: 250g(...)smażyć z obu stron na złoty lub jasnobrązowy kolor, wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym - lekko ciepłe pączki obtaczać w drobnym cukrze (u mnie w mieszance cukru i domowego cukru waniliowego) Szybkie pączki smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i już całkowicie ostudzone. Najlepiej przechowywać je w szczelnym pojemniku spożywczym w temperaturze pokojowej
Smakołyki Berenikiprzyprawy i przetwory bez których nie powstaną nasze tradycyjne świąteczne dania. Skórka pomarańczowa w syropie Esencja pomarańczowa Przyprawa do piernika II Domowa przyprawa do piernika Domowa esencja waniliowa Domowy cukier waniliowy Kandyzowane skórki pomarańczowe Kandyzowane plasterki pomarańczy Mielona skórka pomarańczowa Zakwas na czerwony barszcz Zakwas na żurek Przyprawa do dań z kapustą
Kulinarne przygody Gatityskończyło. W tym roku miałam zamiar zrobić cukier fiołkowy. I szczerze powiedziawszy to dzięki Ali z Ala piecze i gotuje przypomniałam sobie aby go zrobić. Ale ja użyłam cukru domowego waniliowego. Cukier jest świetny, ma ładny kolor i możecie używać do ciast i deserów. Troszkę trzeba popracować bo zerwać fiołki, oczyścić, potem oberwać płatki ale warto. Tak więc jeśli
Ewa w kuchniMyślę, że nie trzeba będzie nikogo dług przekonywać do domowego cukru waniliowego. Jego intensywny zapach, aromat jest tak przyjemny, że ten sklepowy nie może się z nim równać. Nie mówiąc już o wanilinowym cukrze, który jest wytwarzany chemicznie. Gdy raz spróbujecie takiego domowego cukru to na pewno, nie będziecie już więcej używać innego. Ja taki cukier używam do ciast
magiczna kuchnia Kasichałwy dla szykujących wielkanocne wypieki dla lubiących połączenie orzechów i czekolady Składniki na ciasto: 120 g masła (zimnego) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego (przepis na domowy cukier waniliowy tutaj ) 80 g cukru pudru 150 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki zmiksować - tak by wyszła jednolita masa (lub zagnieść ciasto
Mania Wypiekaniafanów zwykłych ciast dla lubiących babki Składniki: 250g mąki pszennej 250g cukru pudru 250g miękkiego masła 10g proszku do pieczenia 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego, przepis na domowy cukier waniliowy tutaj sok z cytryny 1 łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej (opcjonalnie) Wykonanie: Przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia. Utrzeć masło, dodawać kolejno żółtka, następnie dodać
Mania Wypiekaniaochotę na pyszny deser dla chcących obudzić w sobie wakacyjne wspomnienia Składniki na ciasto: 2 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki cukru waniliowego, przepis na domowy cukier waniliowy tutaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju Wykonanie ciasta: Mleko, olej, mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka zmiksować na jednolitą masę. Białka ubić
Mania Wypiekaniawykorzystać pianki mini marshmallows dla chcących zrobić niespodziankę dzieciakom Składniki na masę: 125g serka mascarpone 100ml śmietanki kremówki (30 lub 36%) 1 łyżeczka cukru waniliowego (przepis na domowy cukier waniliowy tutaj ) Składniki na dekorację: marcepan (ok. 150g) pianki marshmallows (najlepiej mini marshmallows) - ok. 140g białe perełki kostka gorzkiej czekolady lub czekoladowy pisak Do przygotowania owieczek potrzebujemy najpierw upiec babeczki, które
Mania Wypiekaniaróżnicach między cukrem waniliowym, a cukrem wanilinowym pisałam w listopadzie ubiegłego roku >KLIK< Przygotowanie domowego cukru waniliowego jest proste i niedrogie. Wrażenia smakowe i zapachowe - bezcenne :) Esencja waniliowa jest świetnym dodatkiem do ciast i deserów, ale nie tylko - do niektórych potraw mięsnych również można jej dodać. Jeśli ktoś zasmakuje prawdziwej wanilii, nigdy już(...)jakiś czas dolewać wódki i dokładać laski wanilii. Nieraz zostaje nam pusta, wydrążona laska (np. po przygotowywaniu jakiegoś deseru), nie wyrzucajmy jej, ale dorzućmy do ekstraktu lub cukru. Domowy ekstrakt waniliowy nie ma daty ważności, więc nie trzeba obawiać się przeterminowania :) Przepis został opublikowany również na portalu Przepis na Kobietę
Codzienna kuchnia niecodziennaminut Składniki Ciasto: 470 g mąki pszennej 10 g sody oczyszczonej 80 g margaryny Palma z złotym opakowaniu 90 g miodu 65 g cukru pudru 10 g domowego cukru waniliowego 100 g śmietany 18 % 1 jajko 60 g masła(...)miodu 130 g orzechów włoskich 20 g płatków migdałów 2 łyżeczki domowej esencji waniliowej 80 g cukru trzcinowego Krem grysikowy: 100 g kaszy manny 500 ml mleka 25 g cukru trzcinowego 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki domowej esencji waniliowej 1 łyżeczka cynamonu 170 g masła Wykonanie: Zaczynamy od blatów z ciasta. Do garnuszka wrzucamy margarynę
Kulinarne przygody Gatityksiążeczki poradnika domowego z roku 1996. Ma już swoje lata i widać, że często używany, bo ślady na kartkach są. Uwielbiam takie stare przepisy i książki kucharskie. Składniki Ciasto 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 3 łyżki kakao 250 g margaryny (dałam masło) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy (dałam 1 łyżkę domowego cukru waniliowego
O kuchni z uczuciem