szklanki letniego mleka * - 4 jajka - 4 łyżki cukru waniliowego (domowy) - szczypta soli - ok. 120g suszonej żurawiny - 8 jabłek (dałam golden delicious) Dodatkowo: - olej do smażenia - cukier puder do oprószenia * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól, drożdże instant, cukier waniliowy i żurawinę – mieszamy. Do letniego mleka wbijamy całe
mojewypiekiinietylkoużyłam mieszanki 250 g pszennej, 150 g ryżowej o 50 g pszennej pełnoziarnistej 40 g świeżych drożdży 1 mały banan opakowanie cukru waniliowego lub jeszcze lepiej łyżka waniliowego cukru domowej roboty, jak to było u mnie 60 g cukru trzcinowego 50 ml mleka sojowego 100 ml oleju roślinnego 200 g wegańskiego serka (ja standardowo używam własnej produkcji, przepis tu ) Masa(...)serowa: 800 g serka wegańskiego (użyłam 550 g domowego i 250 g tofu naturalnego) 1 mały banan opakowanie budyniu waniliowego (ja miałam akurat bananowy) 80 g cukru trzcinowego łyżka cukru waniliowego 100 g suszonej żurawiny (równie dobrze mogą to być rodzynki) Przygotowanie: Standardowo podaję czynności, w takiej kolejności aby maksymalnie wykorzystać czas. Rozkrusz drożdże, dodaj połowę cukru trzcinowego i cały
greenscarfpszennej, przesianej 2 jajka 1,5 szklanki mleka 75 g rozpuszczonego masła najlepiej śmietankowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżki cukru- dałam 1 łyżke cukru waniliowego domowego szczypta soli Mąkę przesiać. Przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Następnie roztrzepać jaja, połączyć z mlekiem i masłem, dodać do mąki. Smażyć na suchej patelni
Kubki smakudosłodzony swojskim cukrem waniliowym ... Bajka... Składniki na chałkę 500 g mąki pszennej (około 3 i 1/4 szklanki) 30 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka 1,5 łyżki domowego cukru waniliowego (ewentualnie kupnego) 1/3 szklanki cukru 150 g masła 1 jajko 3 żółtka szczypta soli rozpuszczone masło do posmarowania MAŚLANA KRUSZONKA: 25g masła 1/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru
Rozpustne gotowanieSkładniki:1 jajko3 łyżki mąki ryżowej2 łyżki błonnika owsianego1/2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty7 łyżek wodyDodatki:2 łyżki serka mascarpone1 łyżeczka miodu spadziowego1/2 kakiPrzepis:Żółtko oddzielamy od białka. Dodajemy do niego mąki, cukru waniliowego, proszku do pieczenia, błonnik oraz wodę i miksujemy. Białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie przekładamy je do reszty składników
Emcia Pichciporcje): Ryż: 50 g ryżu (użyłam długoziarnistego, ale sprawdzi się także np. Arborio – ryż do risotto) 400 ml mleka (użyłam 1,5%) 100 ml śmietanki 30% 30 g cukru waniliowego (domowego) Sos jeżynowy: 100 g jeżyn (mogą być też mrożone) 2-3 łyżeczki cukru (lub więcej do smaku) Wykonanie: Do rondelka wlewamy mleko, śmietankę, dosypujemy cukier oraz ryż i całość
MyCookBook.plminut lub do lekkiego ze złocenia. Creme patissiere waniliowy: 600 ml mleka 6 dużych żółtek 70 g cukru ( dobrze by było aby przynajmniej połowa była cukru waniliowego domowego) 40 mąki pszennej 40 g skrobi ziemniaczanej W naczyniu umieścić 150 ml mleka, żółtka, cukier, obie mąki. Zmiksować blenderem do połączenia (nie może być grudek), odłożyć. W większym garnuszku(...)dłuższy czas przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała kremu, Nadzienie wiśniowe 500 g wypestkowanych wiśni - ja użyłam z kompotu 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub opakowanie budyniu waniliowego 4 krople olejku migdałowego Składniki nadzienia umieścić w naczyniu i wymieszać. Odstawić. Wykonanie: Na podpieczone ciasto kruche (może być prosto z piekarnika) wyłożyć równo wiśnie. Na nie wyłożyć równą warstwę
Kubki smakuZgodnie ze wskazówką Gordona Ramsaya postanowiłam temu zaradzić. Za każdym razem, gdy korzystałam z wanilii, odkładałam oczyszczone z nasion laseczki. Później zasypałam je warstwowo cukrem - i oto jest! Domowy cukier waniliowy ;) Składniki: - cukier biały lub brązowy - laski wanilii oczyszczone z nasion Przygotowanie: Laski wanilii zasypujemy cukrem w szczelnie zamykanym pojemniku. Możemy dokładać wanilię w miarę jak będzie nam jej przybywać
Życie zamknięte w smakuwaniliowego i smarujemy nim bezowy podkład (zostawiamy z każdego brzegu wolny 1 cm). Na jogurt nakładamy masę rabarbarową. I zawijamy roladę (od krótszego boku). My użyliśmy naszego domowego cukru waniliowego, przepis TUTAJ . Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden
Marder&Marder ManufactureDomowy ekstrakt waniliowy jest doskonałym dodatkiem do ciast i deserów. Polecam makowiec japoński, do którego dodawałam ekstrakt. Ekstrakt pięknie pachnie wanilią. Kilka lasek wanilii albo więcej ( ja mam firmy Kamis) 250 ml mieszanki spirytusu i whisky Laski wanilii rozcinamy wzdłuż, ale nie przecinamy ich na pół. Wkładamy do szklanego naczynia i zalewamy alkoholem. Odstawiamy w ciemne miejsce ( ja do barku(...)czasem ekstrakt zyskuje na smaku. Gdy część ekstraktu zużyjemy, dolewamy wódki i zostawiamy całość do naciągnięcia. Lasek wanilii nie wyrzucam po zrobieniu ekstraktu, gdyż tak jak z domowym cukrem waniliowym one długo oddają swój smak, wystarczy tylko dokładać po 1 świeżej lasce wanilii. The post Domowy ekstrakt waniliowy appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoprzeć by nie wykorzystać ich do przygotowała pysznych, tanich koktajli truskawkowych, tym razem na kefirze. Koktajl truskawkowy na kefirze ma delikatny posmak wanilii, gdyż użyłam do jego przygotowania domowego cukru waniliowego . Ten napój jest doskonałym sposobem na zdrowe, niskokaloryczne odżywanie. Koktajl truskawkowy jest prosty w przygotowaniu, jest rewelacyjny w smaku, nie miksowałam truskawek do końca, gdyż chciałam by były lekko(...)wyczuwalne w smaku:) W warunkach domowych, potrzebny jest do tego blender z ostrym ostrzem, ja korzystałam szatkownicę Blendera ręcznego HB724 marki Kenwood. Przygotowałam sporą ilość koktajlu truskawkowego, wykorzystałam zimnego 750 ml kefiru i 1/2 kg truskawek, truskawki były bardzo słodkie, więc dodałam tylko 1 łyżkę cukru waniliowego. Miksujemy umyte, obrane z szypułek truskawki z cukrem, kefirem i rozlewamy do szklanek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzimnego 50 g cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 żółtka Budyń 1,5 szkl mleka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty klik 2 żółtka Przygotowanie: Mąkę przesiać do misy z miksera. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, cukier puder, śmietanę i żółtka. Końcówką do ucierania zmiksować składniki do momentu(...)Wylepić foremki ciastem i odłożyć po jednym krążku na każdą babeczkę na górę. Wylepione foremki odłożyć w chłodne miejsce i w tym czasie ugotować budyń. Zagotować szklankę mleka z cukrem waniliowym a w reszcie mleka zmiksować żółtka z mąkami. Wlać na gotujące się mleko i zagotować. Gorącym budyniem wypełnić foremki, przykryć odłożonymi krążkami i szczelnie skleić po bokach. Piec
Ala piecze i gotujeSkładniki na ok. 50 szt. oponek: 500 g mąki pszennej 250 g sera białego 2 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty 2 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g masła 2 kostki smalcu (do smażenia) Cukier puder (do posypania) Przepis: Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie zagniatamy na jednolitą masę. Następnie przekładamy
Emcia Pichciotworzyć słoik i zjeść gruszki ot tak sobie,po prostu. Składniki: 3kg gruszek twardych 1kg cukru 1,5 litra wody 2 cukry waniliowe lub 2-3 łyżki cukru waniliowego domowego 3-4 łyżeczki soku z cytryny 3-4 goździki na słoik Gruszki musimy obrać,przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne z pestkami. Zagotować 1,5 l wody
Niespełnione zdolności kulinarnedzieci na pewno się ucieszą ) lub podwieczorek z gałką lodów waniliowych. Skusicie się? Składniki: 6 kromek chleba tostowego 2 jajka 1/3 szklanki mleka 1 i 1/2 łyżki domowego cukru waniliowego około 3 łyżek masła klarowanego Dodatkowo: maliny borówki bita śmietana cukier puder do dekoracji Przygotowanie: W miseczce roztrzepać jajka z mlekiem i cukrem. Następnie namoczyć w nich kromki chleba
Oryginalny smakgrubych. Wystarczy, żeby laski były przechowywane w szczelnych opakowaniach (najlepiej w szklanych, zamykanych koreczkiem fiolkach), które zapobiegają przede wszystkim ich wysychaniu. Mój sposób na domowy cukier waniliowy? Przygotowując waniliowe desery czy budynie, uwielbiam dodawać do nich miąższ w wnętrza laski - pisałam o tym zapraszając Was na budyń waniliowy czy sernik . Każdy smakosz
Codzienna kuchnia niecodzienna