Kupując ostatnio cukier waniliowy zamiast odruchowo wrzucić go do koszyka przyjrzałam się etykiecie... czytam i czytam... cukier wanilinowy... ? A co to za cudo jest ? Jakaś chemia ? Zrobienie domowego cukru waniliowego nie wymaga dużo zachodu. Od dziś będę używała tylko domowego :-). Ależ pięknie pachnie ! Cukier będzie już bardzo aromatyczny po dwóch tygodniach, ale im dłużej(...)stoi w zamkniętym słoiku, tym aromat wanilii jest mocniejszy. Domowy cukier waniliowy Składniki: 1 laska wanilii 350 g cukru Wykonanie: Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół, a potem dzielimy ja na trzy. Do wyparzonego słoika wsypujemy cukier i wkładamy kawałki laski wanilii. Pamiętajmy, aby nie wystawały one ponad cukier. Słoik zamykamy i chowamy do szafki
Kulinarne przygody Gatitypodrabianej wersji. Laski wanilii można kupić na Allegro już za 1,4 PLN/szt. a przy większych zakupach dodatkowych przypraw itp.,koszt łącznej przesyłki mocno się minimalizuje. Do przygotowania domowego cukru waniliowego potrzeba jedynie dwóch składników: cukier kryształ i laski wanilii . Minimum wysiłku, a po kilku tygodniach można się cieszyć prawdziwym aromatem oraz smakiem wanilii. Przepisów z różnymi proporcjami jest(...)nawet z proporcjami 3 laski na 1 szkl. cukru - według mnie niepotrzebne szastanie składnikami! Składniki na 1 słój o pojemności 0,75l: 2 szkl. cukru 2 duże laski wanilii Przygotować szczelnie zamykane naczynie - najlepiej szklane - w którym będzie dojrzewał cukier - u mnie słój szklany z gumową uszczelką . Wsypać do niego cukier. Suche laski wanilii przeciąć ostrym nożem wzdłuż
Grunt to przepis!większości sklepów znajdziecie jedynie cukier wanilinowy czyli cukier aromatyzowany waniliną. Robiąc go w domu uzyskacie cukier bez żadnych sztucznych dodatków, który jest bardzo aromatyczny. Post Domowy cukier waniliowy pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeCześć :)W jednym z wcześniejszych postów wspomniałam o domowym cukrze waniliowym.Każdy wie, że to co można zrobić samemu, lepiej zrobić, niż kupować w sklepie.Wszędzie mamy dostępne cukry WANILINOWE, nie WANILIOWE :) (jedna czy dwie firmy mają cukier z prawdziwą wanilią).Zatem zakupiłam laskę wanilii i cukier zrobiłam. Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćNiby banał, niby każdy o tym wie.... jednak w okresie przedświątecznym warto o tym wspomnieć, bo domowy cukier waniliowy nie ma sobie równych! Jest niezwykle aromatyczny i ekonomiczny - jego produkcja wyniesie Cię taniej niż tego kupnego, że już nie wspomnę o wyżej jakości. Świetnie się nada do wszelkich ciast, ciasteczek, deserów, czy kawy. Jeżeli choć raz go spróbujecie, już nigdy
Food SquareCukier wsypać do szczelnego słoika. Laski wanilii przeciąć wzdłuż, zeskrobać nasionka, wymieszać z cukrem ( mocno wstrząsnąć słoikiem parę razy też można :)).Pustą laskę wanilii przeciąć
Kredowe MenuW sklepach pełno cukru wanilinowego, który niestety jest aromatyzowany sztucznie. A wystarczą tylko trzy laski wanilii oraz zwykły cukier aby zrobić w domu zapas naturalnego cukru
Monia miesza i gotujeW okresie świątecznym, ale nie tylko, będziemy potrzebować sporą ilość cukru waniliowego. Zachęcam Was do zrobienia cukru waniliowego w domu z dodatkiem naturalnych i pachnących lasek
Ala piecze i gotujeZbliżają się święta, czas pomyśleć o wypiekach. A jak wypieki to oczywiście z aromatycznym cukrem z laską wanilii. Żeby był bardziej aromatyczny najlepiej zrobić go kilka
Ala piecze i gotujeCukier waniliowy obecnie jest do kupienia pod sprytną nazwą cukier wanilinowy. Myślałam, że to praktycznie żadna różnica, aż do chwili gdy wreszcie spróbowałam zrobić swój własny
Zainspirowana w kuchnisztucznymi aromatami. Przygotowania takiego cukru trwa zaledwie chwilę a potem mam zapas do wielu wypieków np. do Korzennych rurek z kremem czy Pijanego snickersa Jak zrobić domowy cukier waniliowy ? Zobaczcie sami jakie to proste ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzajest pysznie waniliowa :) Składniki: - 2 laski wanilii - 1 szklanka cukru Przygotowanie: 1. Wanilię przetnij wzdłuż i wybierz ziarenka, które są w środku. W szczelnym słoiku wymieszaj je z cukrem, "zakop" w nim też laskę (można ją przekroić, żeby się zmieściła). 2. Odstaw w szczelnie zamkniętym słoiku na 3 tygodnie. 3. Później, gdy cukier już jest gotowy(...)wszelkie "pozostałości" lasek jakie mi zostają. Np. jeśli robię domowy ajerkoniak lub jakiś sernik używam ziarenek, a resztkę laski dodaję do cukru. Gdy laski porządnie wyschną, a cukier (jest go już z reguły o połowę mniej) zrobi się lekko brązowy, miksuję wszystko w blenderze na cukier puder. Taki "waniliowy puder" jest bardziej "skoncentrowany" i nadaje się do ciast
Kraina Tysiąca Smakówchemicznych dodatkow.Wiekszosc ciast i deserow wymaga dodatku cukru waniliowego lub jeszcze bardziej skoncentrowanej wanilii,czyli extraktu waniliowego.Oba te skladniki bez trudu zrobimy sami w domu.Przepis na domowy cukier waniliowy:200-300 g drobnego nierafinowanego cukru trzcinowego Demerara1 strak waniliisloiczek ze szczelnie zamykana pokrywkaSloiczek napelnic cukrem.Laske wanilii przeciac wzdluz na pol.Nozem zeskrobac nasionka i wraz z pocietym na kilka kawalkow(...)sloiczku.Zakrecic,wstrzasnac i gotowe.Mozna odstawic na polke z przyprawami.Cukier jest gotowy do uzycia po okolo 1-2 tygodniach.W miare jak cukru bedzie ubywac,dosypujemy nowy.Mozemy rowniez dokladac puste straki zuzyte do deserow,zeby zintensyfikowac aromat.Przepis na domowy extrakt waniliowy:200 ml wodki lub spirytusu lub pol na pol2 straki waniliiszklana buteleczka z zamknieciemStraki przecinamy wzdluz i nie usuwajac nasionek umiescic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!różni się znacznie od tego, do którego przyzwyczailiśmy się, wychowani na wypiekach z dodatkiem cukru wanilinowego. Nie przestraszcie się jednak, jeśli macie styczność z prawdziwą wanilią pierwszy raz. Cukier z nią przyrządzony pachnie zdecydowanie lepiej niż sztucznie aromatyzowany cukier ze sklepu. Do przyrządzenia domowego cukru waniliowego potrzebujemy dwóch składników: drobnego cukru oraz kilku lasek wanilii . Na różnych stronach znajdziecie inne(...)też puste laski, bez ziarenek, pozostałe po przygotowywaniu deserów czy innych wypieków - domowy cukier waniliowy można dodawać do wszelkich ciast i deserów, nie ma właściwiej proporcji, na jaką należałoby zamienić obecny w wielu przepisach "cukier wanilinowy", najlepiej część obecnego w przepisie cukru, zamienić na domowy cukier waniliowy
Smakołyki Berenikijabłkowej do własnych preferencji smakowych. Do przyrządzenia ciasta wykorzystałam formę o wymiarach 24x24cm. Jabłecznik na zimno Składniki: biszkopt 4 jajka 120g cukru (u mnie 100g cukru i 20g domowego cukru waniliowego) 100g mąki pszennej 40g mąki ziemniaczanej masa jogurtowo-śmietankowa 400g jogurtu greckiego 300ml śmietanki 30% 120g cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu 4 łyżeczki (16g) żelatyny 1/4 szklanki soku jabłkowego(...)jabłka do masy jogurtowo-śmietankowej 500g jabłek 2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub do smaku) 2/3 szklanki wody sok z 1/2 cytryny galaretka z musu jabłkowego 700g jabłek 3 łyżki domowego cukru waniliowego (lub do smaku) 1/4 szklanki wody sok z 1/2 cytryny 4 łyżeczki (16g) żelatyny 1/4 szklanki soku jabłkowego poncz 2/3 szklanki soku odlanego po gotowaniu jabłek
Smakołyki Bereniki