poezja smaku. Najlepsze Domowe Jagodzianki z Białym Serem - Składniki: Bułeczki: 600 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g masła 4 żółtka 1/2 szklanki cukru (130 g) 25 g drożdży pół łyżeczki soli Twaróg: 400 g tłustego lub półtłustego twarogu 2 żółtka 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej łyżka masła ok. 4 łyżki cukru pudru cukier waniliowy ok. 400 g jagód
Słodka Stronabułeczek dojrzałą brzoskwinią. Lawendowe sconsy z brzoskwinią podałam z karmelizowanymi jabłkami i serkiem śmietankowym. Składniki: 200 g mąki pszennej 1/4 szklanki cukru trzcinowego (60 g) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli (polecam domową sól waniliową) 3/4 płaskiej łyżeczki suszonych kwiatów lawendy 180 g śmietany 18% 1 dojrzała brzoskwinia (opcjonalnie) odrobina mleka do posmarowania (lub roztrzepane białko
Moja DelicjaSkładniki: mąka tortowa 2 szklanki, cukier 3/4 szklanki, aromat waniliowy 5 kropli, kakao 4 łyżki, mleko 3,2% 150 ml, olej rzepakowy 150 ml, jajka 4
W Mojej Kuchni Lubięciasto podpatrzyłam w Domowej Cukierence. ..Ja zamiast kremu karpatkowego zrobiłam sama krem budyniowy z mąki...no i miałam końcówkę kakao..więc ciasto i polewa nie są tak ciemne jak u Klementynki.. 5 jajek 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao cukier waniliowy Białka ubić
Moje domowe kucharzenieJesień zapasem, święta tuż tuż, więć najwyższy czas żeby uzupełnić domową spiżarnię, o niezbędnę w tym okresie, ekstrakty oraz aromatyzowane cukry do wypieków . Nie wyobrażam sobie jesienno- zimowych wypieków bez korzennych przypraw i domowych ekstraktów - w szczególności waniliowego, pomarańczowego i cytrynowego. Są rewelacyjnie, bardzo intensywne i nadają wypiekom wspaniałego aromatu. A co najważniejsze są naturalne ! Proporcje do ekstraktów są podane
DefinicjaSmakużeby powstały lody marmurkowe. Następnym razem na pewno wypróbuję i takie Zapraszam na pyszne i puszyste domowe lody waniliowe Domowe lody waniliowe – bez maszynki, bez mieszania Składniki: 5 ekologicznych, świeżych jajek 500 ml śmietany kremówki 30% 1 szklanka cukru pudru 1 laska wanilii (można zastąpić odrobiną aromatu)/ u mnie pół łyżeczki pasty waniliowej Jajka należy przelać wrzątkiem. Białka oddzielić(...)cukru, białka ubić z 1/3 cukru i śmietanę ubić z 1/3 cukru. Wszystkie trzy masy wymieszać delikatnie łyżką i dodać ziarenka wyskrobane z laski wanilii/aromat lub pastę waniliową. Lody waniliowe przelać do pojemnika na żywność- z pokrywką- zamknąć i wstawić do zamrażarki na minimum 12 h. Smacznego Post Domowe lody waniliowe – bez maszynki, bez mieszania pojawił się poraz pierwszy
UgotujmyTo.plróżana konfitura nadaje im klasy, elegancji i naprawdę wyjątkowego smaku. Najlepsze Domowe Pączki - Składniki (ok. 20 dużych pączków ) : Pączki: 4,5 szklanki mąki (740 g) 200 g cukru pudru 150 g masła 5 żółtek 2 jajka 80 g drożdży świeżych 500 ml mleka cukier waniliowy odrobina soli Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru ok. 7 łyżek ciepłej wody(...)pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 minut. W tym czasie ubijamy 7 żółtek wraz z cukrem pudrem na parze. Wlewamy do wyrośniętego rozczynu, dodajemy pozostałą część mąki, cukier waniliowy i dobrze wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło, pianę ubitą z dwóch białek i szczyptę soli. Następnie znów wyrabiamy ciasto do momentu jego zmatowienia i "odchodzenia" od rąk
Słodka Stronaporcji Składniki Ciasto : 500 g mąki pszennej 550 szczypta soli 42 g drożdży 110 g cukru 100 g roztopionej margaryny Palma w złotym opakowaniu 2 jajka 100 ml letniego mleka 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki domowej esencji waniliowej 1/2 łyżeczki kardamonu 1 białko Nadzienie: 100 g czekolady 50 g suszonej żurawiny 50 g moreli
Kulinarne przygody GatityDomowy budyń waniliowy... Potrzebne będą: 2 szklanki mleka 1 łyżka masła 4 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka, dodajemy masło i cukier. Zagotowujemy. Do pozostałego mleka dodajemy mąkę i żółtka i mieszamy (ja to robiłam mikserem). Dodajemy do gotującego się mleka, w tym samym momencie
Pelusiowa KuchniaSkładniki: 0,5 szklanki mleka 5 dkg drożdży cukier waniliowy cukier do smaku w ilości jaką lubicie 4-5 łyżek oleju 8 łyżek dyni 1 kg
Luźna KuchniaLIKIER KAWOWY NA SPIRYTUSIE Do kawy, deserów ten domowy likier będzie wyśmienity. SKŁADNIKI: 2 puszki mleka skondensowanego niskosłodzonego (2x411g) 1 cukier waniliowy 16g 1 1/2 szklanki cukru 2 kopiaste łyżki kawy rozpuszczalnej 200 ml spirytusu WYKONANIE: W 1/2 szklance mleka rozpuścić kawę, resztę mleka przelać do garnka dodać cukier i cukier waniliowy, zagotować (gotować w garnku
Kuchnia Beatymleka 5 dag drożdży 1 szklanka cukru 1/2 szklanki startej dyni domowe powidła śliwkowe 1 jajko roztrzepane cukier trzcinowy Wykonanie : Z połowy mleka , 2 łyżek cukru , 2 łyżek mąki i drożdży zrobić rozczyn i odstawić do podrośnięcia. Jajka roztrzepać z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Do miski przesiać mąkę , dodać rozczyn i wyrobić ciasto , następnie dodać mięciutkie
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: 220 g mąki pszennej 90 g cukru pudru 1 łyżka cukru pudru waniliowego 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru (40 g) 1 łyżka kakao 110
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: 4 sztuki jajka, 1 szklanka cukier, 1 łyżka cukier waniliowy, 1/2 kostki masło lub margaryna, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 2
W Mojej Kuchni Lubięresztę składników. Dla mnie Pâte Sucrée świetne jest na wszelkiego rodzaju ciasteczka, natomiast do tej tarty wolę wersję ciasta bez cukru, ze względu na słodkie nadzienie. Składniki ciasta: 220 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej) 110 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko Pomarańczowe nadzienie z marakują: 6 dojrzałych, pomarszczonych owoców
Moja Delicja