Przepis na to ciasto znalazłam na opakowaniu proszku do pieczenia Gellwe. Odjęłam trochę cukru i dodałam cukier waniliowy. Ananasy można zamienić na inne owoce. Polecam serdecznie
Kuchnia domowa AniSkładniki: jajka 4 sztuki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, cukier 1 szklanka, maślanka 1 szklanka, aromat waniliowy 5 kropli, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 2
W Mojej Kuchni LubięSmakuje i na ciepło i na zimno :) Polecam!Składniki:1 budyń waniliowy400 ml mlekacukier do smaku1 banantarta czekolada mlecznaSposób przygotowania:1. Od 400 ml mleka odlewamy
Kuchnia domowa AniSkładniki: 4 jajka 1 szklanka mąki tortowej 3/4 szklanki mąki krupczatki 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 160 g rozpuszczonego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kuchnia domowa AniSkładniki: jajka 3 sztuki, masło 1/2 kostki, cukier 1/2 szklanki, aromat waniliowy 1/2 łyżeczki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, gruszki 3
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: BISZKOPT: jajka 3 sztuki, gorąca woda 3 łyżki, cukier 100 gram, cukier waniliowy 1 opakowanie, mąka tortowa 70 gram, mąka ziemniaczana 70 gram, proszek do
W Mojej Kuchni Lubięgalaretki cytrynowej (2/3 opakowania) Krem budyniowo-jabłkowy: 500 ml mleka 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 220 g miękkiego masła 100 g musu jabłkowego (np. domowej roboty) Dodatkowo: słoiczek musu jabłkowego * 200 g orzechów włoskich, posiekanych * można użyć sklepowego musu jabłkowego lub przygotować(...)Zagnieść w kulę i podzielić na dwie równe części. Schłodzić w lodówce 30-60 minut. Beza: Białka (powinny być w temperaturze pokojowej!) ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksując. Pod koniec wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie wmieszać do ubitych białek. Schłodzone kule ciasta rozwałkować i umieścić w dwóch prostokątnych formach o wymiarach 25x35
Nastoletnie WypiekanieSzybkie do zrobienia...i mało potrzebnych składników...w sumie tylko 3 nie licząc cukru pudru do posypania i dżemu do nadzienia..ja dodatkowo dla urozmaicenia do
Moje domowe kucharzenieUpiekłam te ciasteczka w ramach akcji Ciasta na niedzielę .Do wyboru był sezam i chałwa w roli głównej, ciasta z sezamem i chałwą piekłam
Moje domowe kucharzenieTen sernik robiłam jakiś czas temu, całkiem o nim zapomniałam..przepis znalazłam tutaj , zrobiłam ciut inaczej,bo na spodzie z pokruszonych biszkoptów i na wierzch dałam
Moje domowe kucharzenieteż innych deserów. Sprawdzi się jako dodatek do wszelkiego rodzaju ciast czekoladowych - truskawki idealnie się z nimi komponują! Do zrobienia domowej frużeliny warto użyć zapasów mrożonych owoców :) Składniki: 2 szklanki mrożonych truskawek 2 łyżki ciepłej wody 3 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody Truskawki zasypać cukrem i zalać ciepłą wodą. Gotować, aż z owoców puści
Chocolate Muffin BlogCiasto..z serii ..zamieszać ...i do blaszki...prosto i szybko..tak szybko, że zapomniałam o oleju...ale i tak zostało szybko zjedzone..Po upieczeniu i wystudzeniu
Moje domowe kucharzenieSzybkie ciasto ....nie potrzebny nawet mikser ..podobne ciasto jest już na blogu..tym razem skorzystałam z tego przepisu..a , że ciasto robiłam w nocy..i
Moje domowe kucharzenieTruskawki i rabarbar świetne połączenie..ale oczywiście można dać inne owoce.. Ciasto drożdżowe 50 dkg mąki 40 g drożdży 1 szkl. letniego mleka 80
Moje domowe kucharzeniekawałki 1/3 do 1/2 szklanki płynnego miodu 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (najlepiej domowego ) Składniki posypki: 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki cukru trzcinowego (demerara) 1/4 łyżeczki soli waniliowej lub zwykłej 3 łyżki jogurtu greckiego 4 łyżki roztopionego masła Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 175°C. W naczyniu do zapiekania
Moja Delicjaszybko się je robi, i jeszcze szybciej znika :-) To już kolejny przepis z książki „Smaczne i zdrowe ciasta domowe”. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru ½ opakowania cukru waniliowego 4 jajka 250 g dowolnych owoców (mogą być mrożone) ja dałam mrożone jeżyny i maliny Dodatkowo 2 łyżki cukru pudru
Na słodko lub wytrawnietrudno utrzymać rączki przy sobie... Pierwsza ich tura niestety nie doczekała do Świąt, za to druga stała się hitem domowego Sylwestra ;) Ciasteczka maślaneSkładniki:250 g mąki125 g masła1 jajko125 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowegoPrzygotowanie:Masło trzeba wyciągnąć wcześniej z lodówki ponieważ do tych ciasteczek najlepsze jest ciepłe masło. Szybciej połączy się(...)mąką i nie będzie grudek. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło - całość ucieramy mikserem, aż do połączenia masła i mąki.Dodajemy jajko, cukier puder i cukier waniliowy - całość mieszamy łyżką i wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ręcznie.Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę.Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto. Żeby nasze stempelki się ładnie odbiły
Lawendowe Niebopoczątku zabieramy się za zrobienie domowego kremu waniliowego.100 ml zimnego mleka odlać i wymieszać z żółtkami i skrobią kukurydzianą.Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym i masłem.Mleko z żółtkami i skrobią wlać na wrzące mleko, intensywnie mieszając trzepaczką.Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż krem nabierze odpowiedniej konsystencji.Odstawić do wystygnięcia.Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C.Gotowe
Kredowe Menu