domowe wędliny - 3445 przepisów (strona:139/230)

Poświąteczna zapiekanka czyli sposób na przetworzenie resztek 759

zapiekankę, do przygotowania której możemy wykorzystać przeróżne mięsa, warzywa, sery oraz zieleninę, które zalegają nam w lodówce.     Składniki: 250g makaronu (u mnie świderki i muszelki) ok. 300g wędlin, pieczonego lub gotowanego mięsa, kiełbasy itp. warzywa – u mnie: pomidor, ogórek gruntowy, ogórek kiszony, papryka żółta i czerwona, szczypiorek pół brokuła ok. 10 dkg żółtego sera (u mnie gołda(...)łyżek jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo: 2 łyżki posiekanej zieleniny do posypania zapiekanki (np. pietruszka, szczypiorek, rzeżucha) opcjonalnie domowy sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ     *** Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu *** *** Wędliny, pieczone lub gotowane mięso, parzone kiełbasy itp. kroimy w kostkę *** *** Warzywa również kroimy w kostkę *** *** Połowę żółtego sera kroimy w kostkę lub ścieramy

Blog z Apetytem
Chrzan tarty domowy 46

świąteczny stół. Pasuje nie tylko do dań na Wielkanoc, ale również na co dzień. Chrzan tarty jest idealnym dodatkiem do gotowanych jajek, wędlin, czy pieczonych mięs. Wprawdzie w każdym sklepie można kupić słoiczek tego przysmaku, jednak przygotowany domowym sposobem jest zdecydowanie smaczniejszy. W moim przepisie do chrzanu dodaję odrobinę śmietany i majonezu, co wzbogaca jego smak i czyni chrzan bardziej

Alle Dobre!
Sos Aioli 160

inaczej czosnkowy majonez. Bardzo go lubimy i zawsze szykuję go do domowych zimnych i ciepłych przekąsek, typu nuggetsy, sery w panierce, przekąski z ciasta francuskiego, wędlin, itp. Pasuje także świetnie do owoców morza – szczególnie do krewetek i kalmarów smażonych w panierce oraz do gotowanych warzyw, np. fasolki szparagowej. Tak jak sos pomidorowy czy pesto nie może go zabraknąć

Zasmakuj Kuchni
Sos Aioli 170

inaczej czosnkowy majonez. Bardzo go lubimy i zawsze szykuję go do domowych zimnych i ciepłych przekąsek, typu nuggetsy, sery w panierce, przekąski z ciasta francuskiego, wędlin, itp. Pasuje także świetnie do owoców morza - szczególnie do krewetek i kalmarów smażonych w panierce oraz do gotowanych warzyw, np. fasolki szparagowej. Tak jak sos pomidorowy czy pesto nie może go zabraknąć na domowej

Zasmakuj Kuchni
Tuszonka czyli mięso w słoiku 154

Wakacje. Spanie do 10-tej, leniwe śniadania, wypady na miasto, spacery po lesie, pikniki... Idealnie, prawda? U nas było jednak nieco inaczej, choć to wcale nie

Obiad gotowy
Chutney brzoskwiniowy 112

Kolejna propozycja owocowego sosu do serów, mięs, wędlin lub pasztetów. U nas najczęściej taki sos podjadamy z domowym pasztetem. Dla Nas połączenie idealne :) Polecam! Chutney brzoskwiniowy Składniki: 4 brzoskwinie 1 jabłko 2 ząbki czosnku łyżka startego imbiru 1/4 szklanki octu winnego lub jabłkowego 50g brązowego cukru 1 papryczka chili garść rodzynek przyprawy: sól, curry i kurkuma do smaku Wykonanie: Brzoskwinie

Smak mojej kuchni
Przygotowujemy drugie śniadanie dla dziecka do szkoły! 155

posmarowania pieczywa chuda szynka lub wędzona rybka ugotowane jajo twarożek różne bakalie i suszone owoce pieczone chipsy ( np.  dyniowe ) domowe dżemy, konfitury domowe pasty (np. pasta pietruszkowa , pasta z dorsza , pasta z wędliny i jajka , pasta karotenowa , A co do picia? Musimy pamiętać o odpowiedniej ilości i jakości płynów jakie podajemy swoim dzieciom. Aby uniknąć niezdrowych zakupów w sklepiku

Tradycyjna Kuchnia
Święta, Święta i po Świętach - fotorelacja z Wielkanocy 145

dania podajecie na wielkanocnym stole? U nas na śniadani u zawsze króluje święconka z koszyczka, sałatka warzywna nazywana przez nas "kaczy żer", domowy pasztet i ćwikła, biała kiełbasa zapiekana z cebulką, talerz wędlin i jajka ugotowane na twardo. Na deser tradycyjnie sernik, królewiec mojej mamy, czasem mazurek (mój ulubiony kajmakowy) . Same pyszności , moje smaki z dzieciństwa :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Pieczony boczek 149

Pyszny domowy boczek pieczony. Zachęcam Was do robienia domowych mięs bo wiemy co jemy. Wiem, powtarzam się ale patrząc w sklepach na wędliny, które różnią się tylko nazwą a często wyglądają tak samo odechciewa się kupienia ich. A wiadomo, że takie swojskie to i kosztują i nie każdego po prostu na nie stać. Dlatego warto pomyśleć nad domowymi wypiekami typu

Ewa w kuchni
Weekend z grillem #1 155

Miło mi poinformować, że zaczynamy właśnie współpracę z portalem Dobra Kiełbasa . To idealne miejsce dla miłośników wszelkich domowych mięsnych wyrobów. Nie tylko kiełbas, raczej ogólnie mięs czy wędlin. Każdy mięsożerca znajdzie tam coś dla siebie. Jest tam cała masa ciekawych informacji i wskazówek, dla początkujących i zaawansowanych. A jak już poczytamy trochę i stwierdzimy, że jesteśmy już gotowi żeby samemu

Marder&Marder Manufacture
Makaron z domowym pesto z suszonych pomidorów 154

Jakiś czas temu prezentowałam na blogu przepis na domowe pesto . Pesto jest pyszne jako dodatek do kanapki z wędliną, ale najlepiej smakuje oczywiście z makaronem,  pełnoziarnistym szczególnie. :-) Makaron z pesto jest jednym z pomysłów bezmięsne obiady, które staram się co jakiś czas serwować. 400g makaronu 10 suszonych pomidorów z oleju 10 orzechów nerkowca, u mnie Piątnica 5 listków świeżej

Szefowa kuchni
Pasta z kurczka, sera i jajek 177

Dzisiaj zapraszam na kolejną pastę do chlebka idealną na śniadanie czy kolację. Takie domowe przysmaki, to coś nieporównywalnego z najlepszą kupną pastą czy wędliną. Ważne jest też to, ze wiem co jem. Skład niki: 1 udko  kurczaka z rosołu 2 jajka 100 g ostrego sera żółtego mały kawałeczek papryczki chili garść szczypiorku 1/2 garści świeżego tymianku 2-3 łyżki

Gosia gotuje
Paprykarz domowej roboty 223

Dziś polecam przekąskę do śniadania lub kolacji z dodatkiem właśnie tej ryby. Można z niej przyrządzić nie tylko pastę na kanapki, ale także paprykarz domowej roboty, który wychodzi przepyszny. Mojej rodzinie smakuje lepiej niż wędliny, można zrobić taką ilość jaką się chce, a jego wykonanie jest błyskawiczne. Jeśli tylko ktoś lubi paprykarz to polecam, bo zawsze będzie zdrowszy niż

upichcic
Sos tatarski 157

tatarski, znany zapewne wszystkim. Ale ponieważ do pieczonych mięs i wędlin zawsze smaczny, więc przepis przypominam. Najsmaczniejszy oczywiście na bazie domowego majonezu np z  tego  przepisu. składniki 2 małe kiszone ogórki 1 szalotka 1 łyżka kaparów 2 - 3 łyżki majonezu  1 łyżeczka musztardy 2  łyżki jogurtu naturalnego łyżka szczypiorku, drobno posiekanego sól, pieprz przygotowanie Ogórki, szalotkę

Stare Gary
Pieczony indyk na kanapki 134

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię pieczone mięsko na kanapki. Nie dość, że świetnie smakuje to 

Marta Gotuje