Niezwykle pyszny i domowy sos curry, który podasz do wędlin, mięsa pieczystego, jajek na twardo lub ot tak na kanapkę. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, z kilku podstawowych składników, które zazwyczaj masz w domu. Idealnie komponuje się do mięsa drobiowego, np. szaszłyków, kotlecików bez panierki, dań z grilla, paluszków chlebowych, ciepłych przekąsek. Przygotowany sos curry przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku
Zasmakuj KuchniPyszne pierogi chłopskie – z serem i kiełbasą, to nasza propozycja na klasykę w bardziej swojskim wydaniu. Przepis wywodzi się podobno z kuchni podkarpackiej. Piszemy podobno
Kuchnia Na Wypasiedobra musztarda. To ona nada smaku. Ja wykorzystałam pyszną musztardę z zielonym pieprzem SOSTA Musztarda ta ma naprawdę wyrazisty, mocny smak. Wspaniale smakuje w towarzystwie wędlin (polecam ją np. podać do domowej pieczonej szynki ), jest też doskonałym dodatkiem do marynat i sałatek. Pamiętajcie, że każdy przepis możecie dostosować do waszych potrzeb. Ja przygotowałam wyłącznie cztery jajka z takim farszem, pozostałe
Słodkie okruszkiTakie mięsne weki to powrót do mojego dzieciństwa 😊 Dziś, kiedy wędliny sklepowe są nafaszerowane substancjami chemicznymi, domowe przetwory cieszą się dużym powodzeniem. Aby takie słoiki przetrwały nam od 1-6 miesiecy musimy je poddać tyndalizacji, czyli trzykrotnej pasteryzacji w odstepach czasowych 24-48 godzin
Kulinarne przemysleniaPasztet domowy Domowy pasztet to świetna alternatywa dla wędlin kupowanych w sklepie. Swojego rodzaju odskocznia i z pewnością świetny recykling, bo właśnie przy pasztetach można zdziałać w tym temacie cuda. Pasztet drobiowy z gotowanego mięsa nie wymaga pieczenia. Nawet bez tego jest gęsty, pysznie kremowy, wprost doskonały. Ja bardzo lubiłam małe paszteciki, z tego co pamiętam najbardziej odpowiadał mi pasztet
MamaOskarkaMięsny pasztet z pieczarkami to nasz domowy specjał, który gości często na naszych stołach. Prawdziwy pasztet to świetna propozycja zimnej imprezowej przekąski na domowych uroczystościach, która także idealnie zastąpi wędlinę w przygotowanych do szkoły czy pracy kanapkach. Składniki: 1kg ugotowanego mięsa z udek kurczaka 400g pieczarek 1 ugotowana marchew 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 bułka kajzerka 1 jajko
Szalona Kuchnia EwelinyDomowy chleb idealny na kanapki z wędliną, serem czy twarożkiem. Pieczenie chleba nie jest trudne, ponieważ ciasto nie wymaga wiele składników. Podając świeżo upieczony chleb mieszany na drożdżach na pewno zaskoczysz swoich gości i rodzinę :) Chleb mieszany na drożdżach Składniki · 2 szkl mąki pszennej typ 750 · 2 szkl mąki żytniej typ 720 · 2 szkl mąki
Kulinarne pyszności Molkibezglutenowa mieszanka do wypieku pieczywa (chlebów, bułek ) i pizzy. Wyszły delikatne, lekkie, mięciutkie. Idealne zarówno solo, na ciepło prosto z piekarnika, jak i ze słodkim dżemem domowej roboty, ulubionym kremem czekoladowym albo wędlinami i serem. Są przepyszne, robi się je błyskawicznie i na długo pozostają świeże! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 20 bułeczek ) * Mix B – Brot-Mix – 500 g * świeże drożdże
Ostra na Słodkoniepowtarzalny przepis na ketchup bułgarski. Pomidory, jabłka, marchewka, pietruszka, seler, cebula, czosnek – to niezawodna kombinacja składników. Ketchup bułgarski świetnie sprawdza się jako sos do domowej pizzy, czy do pasztetów lub wędlin. Składniki: 2,5 – 2,6 kg pomidorów 600 g jabłek 700 g marchewki 600 g pietruszki 600 g selera 400 g cebuli 7- 8 ząbków czosnku 1 szklanka
Przepisy BabciDzisiaj przedstawiam przepis na domowy BOCZEK KMINKOWY ZAPIEKANY. Bardzo fajny, pachnący ziołami - w tym kminkiem - boczek, idealny np.: do kanapek. Jest łatwy i stosunkowo szybki w
Moja Książka KucharskaChleb wyjątkowy lekko słodki z orzechami .... u nas zjadany jeszcze gdy jest ciepły. Wspaniale komponuje się z domowym dżem, twarogiem a nawet z wędliną. Składniki: 200 g mąki pszennej chlebowej 100 g mąki gryczanej 250 g wody 150 g aktywnego zakwasu żytniego 50 g figi 50 g orzechów pekan lub włoskich 1 łyżeczka soli morskiej Dodatkowo: kilka orzechów pekan
Delicious Titbitsnuty smakowej, co odróżnia je od tradycyjnych korniszonów. Jeśli lubicie curry, musicie ich koniecznie spróbować. Używam tych ogórków nie tylko na kanapki jako chrupiący dodatek do wędlin i past, ale także do domowych fast foodów: takich jak burgery czy hot-dogi. Za jednym posiedzeniem potrafimy zjeść z mężem niemal cały słoiczek, dlatego na zimę będę musiała uzupełnić zapasy
Poezja smakunasz cykl. Przypomnę pokrótce czym Dobra Kiełbasa jest. Otóż to miejsce, które znać trzeba, jeśli jesteś smakoszem mięsa. Znajdziecie tam mnóstwo porad i artykułów o mięsie, wędlinach, kiełbasach... Ale również przepisy na domowy wyrób mięsiwa i sklep, w którym kupicie wszystko, czego wam potrzeba. Ale o tym wiecie doskonale, już tyle razy wspominałem o tym :) Więc tym razem do spółki
Marder&Marder ManufacturePochwalę się troszkę domową wędlinką wprost z wędzaka;) Kategoria: Domowe - czyli zdrowiej i smaczniej
kuchcikowniaSkładniki: 3-4kg szynki wieprzowej 2 litry wody 150g soli peklowej 4 pokruszone liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 1 niepełna łyżeczka kolendry 1 łyżka
w mojej kuchniDomowa mielonka to alternatywa do kupnych wędlin. Dzięki podwójnej pasteryzacji można ją dłużej przechowywać i jest o wiele smaczniejsza niż sklepowa mielonka! Składniki na 3 słoiki 250 ml: 1 kawałek szynki (700 g) sól czosnkowa pieprz kolorowy kilka ziaren jałowca Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i zmielić w maszynce (na średnich oczkach). Do zmielonego mięsa dodać przyprawy
UgotowaćZnudziły się Wam tradycyjne kanapki? Nie macie ochoty rano iść do sklepu po świeże bułki? Jeżeli tak - to przygotujcie domowe pszenne bułki nadziane żółtym serem, wędliną i warzywami. Świetny pomysł na urozmaicenie śniadania. Co więcej ciasto na bułki możecie przygotować dzień wcześniej. Wiem, że niektórzy mogą się lekko zdziwić, ale cała masa urośnie w lodówce. Poniższe roladki idealnie pasują
Ugotowaćkolejny Kiermasz Produktów Regionalnych Warmii i Mazur. Wystawcy posiadający certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur i Powiśla, prezentowali swoje niepowtarzalne wyroby. Na stoiskach mnóstwo świeżych wędlin, kiełbas, pasztetów. Można kupić miód, domowy chleb na zakwasie, sery, ciasta. Zapachem przyciągają wędzone rybki. A dla koneserów alkoholi piwo regionalne z olsztyńskiego browaru. Takie wydarzenia są potrzebne. Tradycja jest nieodłącznym
Sajkofanka smakuPieczenie domowe są pyszne. Możemy je przyrządzać na różne sposoby. Ja tym razem dodałam marynowaną kukurydzę mini kolby oraz mini marchewki z puszki. Pieczeń wyszła smaczna
Ala piecze i gotujeUwielbiam domowe pasztety, bo są o niebo lepsze niż te kupne ... no i wiem co mielę. Tym razem na święta Wielkanocne postanowiłam zrobić wersję lżejszą
Delicious TitbitsLubisz zdrowe jedzenie bez szkodliwych dodatków i chemii? Jeżeli tak to musisz koniecznie sprawdzić przepis na domową szynkę, którą zrobisz bez żadnego problemu. Nie potrzeba wielkich
Programista w kuchniLubisz zdrowe jedzenie bez szkodliwych dodatków i chemii? Jeżeli tak to musisz koniecznie sprawdzić przepis na domową szynkę, którą zrobisz bez żadnego problemu. Nie potrzeba wielkich
Programista w kuchniPyszna domowa wędlinka z indyka na kanapki. Mięsną masę wzbogaciłam słodko-kwaśną żurawiną, która fajnie smakowo skomponowała się z majerankiem. Prosta w przygotowaniu, dobra na codzienne kanapki ale pieczeń również pięknie będzie się prezentować wśród wędlin na świątecznym stole. składniki: 1 udziec z indyka ze skórką bez kości (ok 1,2 kg) 100 g suszonej żurawiny Helio 2 łyżki majeranku
Monia miesza i gotujechyba najprostszy sposób na przygotowanie domowym sposobem soczystej szynki, przy której " sklepowe " wędliny mogą się schować. Do tej szynki oprócz peklosoli nie dodałem żadnych przypraw i..... jest świetna :) Podobnie jak w przypadku poprzednich przepisów podaję proporcje zarówno na 1 kilogram mięsa, jak i na 0.65 kilograma szynki. Mimo bardzo intensywnej eksploatacji nasz szynkowar sprawuje się bardzo dobrze i jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy chrzan wielkanocny to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Jest on idealnym dodatkiem do wędlin i innych świątecznych przekąsek. Poniżej zaprezentuję Wam szybki przepis na pyszny, domowy chrzan , idealny na święta i nie tylko. Co najważniejsze można go przygotować z gotowego chrzanu, zakupionego w słoiczku. Owszem, prawdziwy korzeń chrzanu jest dużo bardziej aromatyczny, jednak ten ze słoiczka
Przepiski.plJeżeli zmieszamy ze sobą kilka sosów, możemy odkryć dość osobliwe smaki. Przygotowany domowym sposobem zawijany indyk, nie zawiera żadnych chemicznych dodatków, ulepszaczy czy konserwantów. Możemy go skomponować z ulubionym zestawem ziół, przypraw, suszonych owoców lub warzyw. Ilość kombinacji jest naprawdę ogromna. Indyka spożywamy głównie na zimno jako wędlinę do kanapek lub serwujemy jako mięsny dodatek do sałatek. Przechowujemy
Pij soki wyciskanekiszonki nie mija i bardzo dobrze – to istny superfood, który bez problemu każdy może przygotować w domu i nie będzie to kosztować fortuny. Smaczny probiotyk Moda na domowe kiszenie próbowała się przebić już od kilku lat, ale chyba na dobre rozkwitła w czasie pandemii i stała się jednym z głównych punktów kulinarnych przygód Polaków w przymusowym zamknięciu. Szczerze? Bardzo(...)tego przysmaku, ale kiszone rzodkiewki smakują (przynajmniej według mnie) jak… kiszone ogórki! Są bardzo soczyste i chrupiące. Dla mnie to idealny dodatek do kanapek z wędliną czy serem. Najlepiej takich z kromką domowego chleba z chrupiącą skórką 🙂 SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce WEGE Drukuj Kiszone rzodkiewki Kiszone rzodkiewki to pyszny i zdrowy dodatek
Na-talerzu.plDzisiaj przepis na domowe bułki do burgerów, zamiast zabieram młodego do popularnej sieciówki, która serwuje hamburgery zrobiłam domowe. Bułki mięciutkie, słodkawe, idealne. Moje dziecko zjadło jeszcze na drugi dzień z wędliną. Przepis znalazłam na blogu rodzinka w kuchni . Bułeczek wychodzi 10 sztuk. Polecam, jutro domowe burgery :-). Miłego dnia :-) Składniki: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 30 g drożdży
kruche babeczkikorzenna, wędlina kanapkowa Szynka Sułatana , to wędlinka o jasnej „białej ” barwie , czyli parzona , a nie pieczona czy też wędzona. Szynka ta leżakuje , w specjalnej ,aromatycznej zalewie , która nadaje jej niepowtarzalny smak , delikatny , nie nachalny, aromat orientalnych przypraw . Doskonała , krucha , soczysta , bardzo wyrazista w smaku , naprawdę polecam , bo niewiele rzeczy jest tak smakowitych , a zarazem zdrowych , bo domowych . Oczywiście(...)czasie , szynkę wyjmujemy , osuszamy papierowym ręcznikiem i odkładamy na kuchenny blat . W dużym garnku , takim , który umożliwi całkowite zanurzenie mięsa , doprowadzamy wodę do wrzenia .Wyłączamy gaz , zanurzamy wędlinę , wbijamy w nią termometr i parzymy , co jakiś czas ( co około 10 minut ) włączając gaz na jakieś 6 minut i tak do momentu , aż temperatura , wewnątrz mięsa osiągnie 60 C. Pamiętajcie , woda
Ogrodnik w podróżyJakiś miesiąc temu zostałam zaproszona przez www.sklepogrodniczy.pl do wspólnej zabawy o nazwie #SzynkowarChallenge której celem jest przygotowanie domowej wędlinki w szynkowarze. Od pół roku przygotowuje swoje wędliny między innymi właśnie w szynkowarze dlatego z wielką przyjemnością podjęłam się tego wyzwania. Szynka tak przygotowana wychodzi soczysta i bardzo aromatyczna, a wystarczy nam tylko odrobina cierpliwości by cieszyć się(...)zdrowej pysznej domowej wędlinki. Na koniec postu będę miała dla was konkurs ! Składniki na jeden szynkowar na 1 kg szynki Zalewa: 1,25 litra wody 2 łyżki soli peklowej z dużym czubkiem 8 kulek pieprzu 6 kulek ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 łyżki majeranku 3 ząbki czosnku 4 kulki jałowca 1. Najpierw szykujemy zalewę. Do wody wsypujemy wszystkie przyprawy
Gotowanie...to proste !Domowa szynka peklowana, gotowana to najlepsza rzecz na świątecznym stole, na świątecznym śniadaniu. Nie kupne wędliny ze sklepu, w których tak naprawdę nie wiemy co jest, ale pyszna domowa alternatywa. Przyprawicie sobie ją wg własnego smaku, a sam proces przygotowania wcale nie jest taki trudny jak się wydaje. Dacie radę. Nawet jeśli do świąt zostało zaledwie kilka dni to zdążycie
Bernika - moj kulinarny pamietnikDomowe wyroby to w tych czasach najlepsze rozwiązanie. W sklepach jest bardzo duży wybór różnych wędlin czy pasztetów. Niestety czytając skład tych wyrobów na etykietach włosy stają dęba. Domowy pasztet idealnie zastąpi te sklepowe a są o wiele zdrowsze i smaczniejsze. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni