przepis na szybki domowy dżem idelany do kaczki lub po prostu na kanapkę z wędliną. Możemy go doprawić wedle indywidulanych upodobań. Jest też świetną bazą do sosów podawanych do mięs. - szklanka żurawiny - dwa średnie jabłka - łyżeczka masła klarowanego - 2-3 łyżki miodu lub syropu z agawy - odrobina cynamonu - 4 goździki - łyżka czerwonego octu winnego
Simple Dishdomowych zakamarkach. A mi zebrało się na porządki blogowe. Trzeba dokończyć myśli, uzupełnić stare wpisy i napisać te nowe - obiecane (sobie przede wszystkim). Dziś postanowiłam napisać w końcu o bonusie do gulaszu wieprzowego , który robiłam jakiś czas temu. Bonus ten to nic innego jak pieczona szyneczka - doskonały dodatek do kanapek. Tak jak kiedyś pisałam wędliny , które są dostępne w sklepach(...)folią). Z resztą wolę częściej piec mniejsze kawałki niż jeść podstarzałą wędlinę. Jest to 100% mięsa w mięsie ;), z dodatkiem samych naturalnych przypraw ziołowych (nawet ta gotowa mieszanka była bez wzmacniaczy smaku i dlatego jej użyłam). I tak oprócz pysznego obiadu na kolację mieliśmy pyszne i zdrowe kanapki domowe. Polecam. Prosto, pewnie, zdrowo, pysznie, a do tego ekonomicznie
Kuchnia po mojemuDomowe bułki śniadaniowe to pyszne pieczywo idealne na śniadanie czy kolację. Tak naprawdę nie ma z nimi dużo pracy, a ciasto pozostawione w ciepłym miejscu rośnie błyskawicznie. Jestem zdania, że domowe najlepsze , dlatego też piekę sama bułki lub chleb, kiedy tylko mam na to czas. Najbardziej uwielbiam jeść bułki jeszcze letnie posmarowane masłem, z wędliną, pomidorem i ogórkiem
Zrób to smacznieczasem nie trzeba nic więcej. Takie bułeczki idealnie sprawdzą się na śniadanie (można je przygotować wieczorem) lub kolację. Pyszne z masłem, warzywami, wędliną, serem… Z tym czym każdy lubi najbardziej Bo czy jest coś lepsze niż domowe pieczywo? Patrząc na reakcję mojego męża, który wprost nie mógł się doczekać aż skończę zdjęcia – myślę, że nie Polecam
Słodkie okruszkiPieczeń wieprzowa Szybko, prosto, smacznie i swojsko. -mięso mielone 1 kg -4 ząbki czosnku -przyprawa do mięsa mielonego 20 g (przyprawa jest z solą więc
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Mięso było mielone na maszynce nr.8 siatka nr.8 -ścinki wieprzowe PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól warzona nie jodowana 17-18 g/kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC I MATERIAŁY POMOCNICZE Przepis autorski; -1,2 kg ścinki tzw. (mięso gulaszowe ) z indyka -0,3 kg wątróbki z indyka -18g/kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabnianie było na maszynce nr. 8 -karkówka 2 kg / 8 mm -boczek bez skóry 1 kg (bardziej tłusty niż chudy) / 5
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przepis autorski: SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabniałem na maszynce nr 8 Proponuję dwa składy surowca do wyboru. Wersja pierwsza -1,5 kg boczek ( bardziej tłusty
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SKŁADNIKI -szynka -peklosól WYKONANIE Szynkę peklujemy na mokro z nastrzykiem 80-100 ml na kg mięsa. Osobiści peklowałem według kalkulatora peklowania na mokro
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -polędwica -płat cienkiej słoniny -kątnica wołowa -peklosól zgodnie z kalkulatorem peklowania na mokro wersja bardziej słona https://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.html
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC -1,5 kg boczku ze skórą b/k PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 19 g/kg -jałowiec mielony 2 g/kg -chili grys 1 g/kg -pieprz czarny grubo
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC: -boczek bez skóry najlepiej tłusty, im tłuściejszy tym lepiej PRZYPRAWY: -peklosól 22 g/kg -kozieradka 1g/kg -jałowiec mielony 1g/kg -czosnek świeży w plasterkach ilość według uznania
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Będziemy potrzebować : -szynka (w moim wypadku dwie kulki i jedna płaska) -peklosól 19 g/kg -praska -cyrkulator -duży garnek lub lodówka turystyczna do parzenia -worki i pakowaczka
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC: -boczek bez skóry najlepiej tłusty, im tłuściejszy tym lepiej PRZYPRAWY: -peklosól 22 g/kg -kozieradka 1g/kg -jałowiec mielony 1g/kg -czosnek świeży w plasterkach WYKONANIE Boczek nacieramy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.