lekko słodkie - bułki na miodzie. Poniższe bułki bardzo przypadły mi do gustu, ponieważ w smaku są rewelacyjne - mleczne i bardzo pulchne. Będą idealnie pasować do domowego kremu czekoladowo-orzechowego , jak i wędliny lub sera. Bułki na miodzie zachowują świeżość przez 2 dni. Składniki na 9 sztuk: 385 g maki pszennej tortowej 50 g miodu 30 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
Ugotowaćpieczenia boczku – nie wiedziałam co tracę! Świetny na ciepło – ma wtedy wyjątkową, chrupiącą skórkę, oraz na zimno jako wędlina na kanapki. Dzisiejsze wędliny są tak nafaszerowane chemią, że taki domowy boczek, mimo swoich kalorii, na pewno będzie nie tylko smaczniejszy, ale i zdrowszy. Grunt to znaleźć odpowiednie mięso – boczek powinien być duży – ale nie tłusty, powinien
Poezja smakuNiedziela, więc czas na coś specjalnego, kolejna wędlina do chleba, tym razem pieczona. Uwielbiam domowe smaki i polecam z czystym sumieniem, choć powiem szczerze, ze jednak wolę szynkę. Składniki: 1,30 kg wąskiego schabu wieprzowego 3/4 łyżeczki soli 3 łyżki suszonego majeranku 3 łyżki suszonego lubczyku 3 łyżki suszonego oregano 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 /2 łyżeczki pieprzu
Gosia gotujeSkładniki: papryka zielona 1/2 kg, woda 1 szklanka, cukier puder 17 dag, żelfix 3:1 lub cukier żelujący 3:1 1/2 opakowania papryczki zielone chili opłukać
W Mojej Kuchni Lubięsię jednym z symboli miasta i tutejszego street foodu. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie, a w menu znajdziecie kilkadziesiąt propozycji. Kanapki przygotowywane są na domowym pieczywie i są po brzegi wypełnione przepysznymi wędlinami, pastami, serami i warzywami . Całość jest na tyle duża, że spokojnie nasyci was na kilka kolejnych godzin zwiedzania. Jeśli chcecie uniknąć gigantycznych kolejek, wybierzcie się tutaj(...)tutaj również La Prosciutt eria czyli miejsce, w którym jedliśmy również w Mediolanie i Bolonii – za każdym razem było pysznie. Przy Dei Neri zjecie tradycyjne kanapki z rewelacyjnymi wędlinami oraz napijecie się lokalnego wina. La Prosciutterię znajdziecie również po drugiej stronie Arno, niedaleko Ponte Alla Carraia , gdzie lokal nazywa się Crudi e Bollicine – tam atmosfera jest już zdecydowanie
okolicepalnika.plwędzarnictwie. Niestety, bardzo ciężko dostać prawdziwe kabanosy. Nawet nie pamiętam kiedy ostatnio widziałem na bazarze prawdziwe kabanosy (bo w sklepie nie widziałem ich nigdy). Podobnie jak z innymi wędlinami, coraz częściej zamiast dymu stosuje się sztuczne aromaty dymne. Zamiast wysokiej jakości mięsa stosuje się odpadki. Szkoda też czasu na prawidłowe wysuszenie kabanosa. Nie pozostaje więc nam nic innego jak samodzielnie(...)sztuki wędzenia. Jest szybki w przygotowaniu i nie wymaga dodatkowego gotowania. Jest wręcz kiełbasą idealną na każde wędzenie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Domowe wędzone w dymie kabanosy wieprzowe 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Wędliny Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 20 porcje Przygotowanie 30 min. Wędzenie 2 godz. 30 min. Kalorie 320 kcal Własne, domowe, wędzone kabanosy
ProstePesto.plDomowy sos czosnkowy Kremowy i aromatyczny domowy sos czosnkowy to idealny dodatek do mięs, wędlin, pieczonych ziemniaczków, sałatek, dań z grilla oraz wielu innych potraw. Oto mój ulubiony przepis na ten pyszny sosik, sporządzony na bazie gęstego jogurtu naturalnego oraz majonezu. Polecam! Składniki: 150g gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2-3 ząbki czosnku (w zależności jak ostry sos chcemy(...)smaku solą oraz pieprzem, mieszamy i przelewamy do sosjerki *** *** Do czasu podania sos przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Sos tatarski PRZEPIS TUTAJ Sos tzatziki PRZEPIS TUTAJ Artykuł Domowy sos czosnkowy pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemprzepis, w którym dowiecie się jak przygotować białą kiełbasę - najlepszą, bo domową! Nie od dziś wiadomo, że smak domowych potraw nie może równać się z żadnym innym i do tego chyba nie muszę nikogo przekonywać ;) Z przepisu wyjdzie około 3,5kg wędliny, z której to część możecie zamrozić. Należy jednak pamiętać, że mrozimy kiełbasę surową, nie parzoną. Jak zrobić białą
Moja Książka Kucharskaoliwkami Dziś zapraszam na miękkie, pszenne bułeczki z oliwkami, papryką i oregano. Są aromatyczne, puszyste i delikatne zupełnie wyjątkowe - jeśli lubicie pieczywo z dodatkami, koniecznie wypróbujcie ten przepis :) Domowe bułeczki z oliwkami zostały przygotowany z użyciem jasnej mąki pszennej, ale jeśli chcecie, by było troszkę zdrowiej, możecie dodać do nich mąkę pełnoziarnistą w proporcji pół na pół z jasną(...)być przygotowane z czarnymi lub zielonymi oliwkami - wybierzcie ulubione. Jeśli chcecie, możecie dorzucić do nich również odsączone, posiekane suszone pomidory z oleju. Domowe bułki pszenne są wspaniałą bazą do pysznych kanapek, świetnie komponują się z wszystkimi serami, wędlinami i warzywami. To świetne bułeczki do grilla . Polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na domowe bułki :) Polecam również moje wyjątkowo chrupiące
Lekcje w kuchniUwielbiam domowe pasztety. Te kupne nijak się mają do tych które przygotujemy w domu. Warto więc poświęcić trochę czasu na ich przygotowanie, by później cieszyć się
Z Majeczką w kuchniWędlina podsuszana, którą każdy może przygotować w domu :) Nie potrzebujemy wędzarni :) wystarczą chęci i trochę czasu... Schab 1,5 kg- 2 kg, sól kamienna
chleba naszegoDziś kolejna odsłona szyneczki domowej, tym razem z dodatkiem wędzonego boczku. Zwolennicy chudszych szynek muszą pamiętać, aby wybierać chude mięso, wtedy szynka też będzie chuda. Ja
Kuchnia BeatyTa lekko ostra sałatka świetnie pasuje do wędliny. Polecam ją na imprezowy stół jako element zimnej płyty. Składniki: 4 duże ziemniaki 1/2 puszki groszku 3
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDomowy sos BBQ czyt. barbcue doskonały do wszelkich mięs i wędlin a także do potraw z grilla. Przyda się na niejednym przyjęciu ogrodowym a jest bardzo prosty do wykonania. Kilka składników, trochę gotowania i sos gotowy. Zachęcam wszystkich do wypróbowania przepisu. Domowy sos BBQ pomarańczowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanierozmaite pieczenie "na szaro", takie jak karkówka czy schab ze śliwką raz na jakiś czas w roku, nie tylko od święta. Teraz nabraliśmy ochoty na domową soczystą szynkę na kanapki. Także do deski wędlin i pieczeni, by przywitać gości czymś polskim i smacznym. Pieczeń okazała się bardzo aromatyczna, z pięknym zapachem ziół i przypraw, delikatna. Musicie ją wypróbować. Składniki(...)nadal pod przykryciem) do lekkiego wystudzenia. Po upieczeniu: Dosłownie rozpływa się w ustach, nawet trudno ją kroić na kształtne i zwarte kawałki. Moja rada: Takie mięso możecie poukładać na domowe burgery z ulubionymi dodatkami, na pizzę lub dodać do ulubionej zapiekanki. U nas znikają na kanapce w towarzystwie chrzanu lub - kto woli - musztardy. Smacznego
Zasmakuj Kuchni