Domowy smalczyk to pyszny dodatek do kanapek i wielu potraw smażonych. Kromka świeżego chleba posmarowana smalcem, z plastrami ogórka kiszonego to prawdziwa radość dla podniebienia. Od
Tradycyjna kuchnia KasiJestem maniaczką domowych pasztetów i ostatnio w poszukiwaniu pasztetu bezmięsnego znalazłam właśnie ten. Brak mi słów, aby opisać jego smak... jest delikatny, aksamitny z wyraźnie wyczuwalną
Delicious TitbitsDomowe najlepsze..w myśl tej zasady często robię domowe mięska, wędlinki czy mięsa do słoiczka wkładam,żeby miec prawdziwy smak domowych wyrobów Składniki: 2 kg łopatki
Z Majeczką w kuchniNajlepsza jeszt domowa szyneczka SZYNKA W A ROMATYCZNEJ MARYNACIE SKŁADNIKI: marynata, woda -2 litry, sól peklowana -4 łyżki, czosnek -6 ząbków, liście laurowe -3 szt
Kuchnia DanusiNajlepsze są domowe wędlinki Baleron SKŁADNIKI: karkówka- 2 kg pieprz czarny-7 ziaren listki laurowe -4 szt ziele angielskie -7 ziaren pektosoli-200g woda- 3
Kuchnia DanusiNajlepsza jest domowa szyneczka z szynkowara. Jest bardzo smaczna i zdrowa. Syn uwielbia ją na kanapeczki. Szynka drobiowa z szynkowara SKŁADNIKI: piersi z kurczaka -1,5
Kuchnia DanusiWędzona, dojrzewająca szynka z papryczkami chilli Wędzona szynka z chilli – kolejna wędzonka z serii , pomysły i wynalazki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height
Ogrodnik w podróżyWiejska szynka z liśćmi szałwii , wędzonka z tradycją Wędzona szynka , to tradycyjny polski wyrób , zresztą , nie tylko polski . W moim domu , dziadek zawsze wędził ten specjał
Ogrodnik w podróżySłoikowa mielonka „Szlachecka „ Szlachecka , bo szlachta jada na bogato , a więc w mieloneczce nie można, nie pomyśleć o szyneczce " class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżyBoczek rolowany z szynkowara... Nic nie smakuje tak dobrze jak wędlina z własnego wyrobu, taka domowa, w której wiemy co mamy... Składniki: 900g boczku surowego 2 płaskie łyżeczki soli peklowej 1 płaska łyżeczka majeranku szczypta chili szczypta świeżo mielonego pieprzu 3 ząbki czosnku Mięsko myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z pozostałymi przyprawami. Mieszanką nacieramy(...)uzyskaniu temp. wody 95 stopni. Gotowe mięso wyciągamy z garnka, wstawiamy do pojemnika z bardzo zimną wodą. Po całkowitym ostygnięciu, wkładamy na 12h do lodówki... Po tym czasie wędlina jest już gotowa, odpakowujemy i zajadamy. Smacznego
Pelusiowa KuchniaDługo dojrzewająca , szynka w typie serrano Oczywiście do prawdziwego serrano, dużo jej brakuje , ale ta szynka jest naprawdę obłędnie pyszna i jej smak bardzo przypomina , oryginalne
Ogrodnik w podróżytygodniu! Najczęściej wyrzucamy: pieczywo, ziemniaki, wędliny, warzywa i owoce. Też tak robicie? My marnowaliśmy dużo jedzenia. Dopiero sprzątając lodówkę odkrywaliśmy zapomniane, nadpsute warzywa, wyschnięty ser czy obiad sprzed trzech dni – wspomnienia chaotycznych zakupów robionych „na głodniaka” i bez listy. Sprawdź ile wydajesz na jedzenie Gdy zaczęliśmy bardziej szczegółowo ogarniać nasz domowy budżet i zastanawiać się dlaczego, mimo niezłych zarobków(...)sprawdzanie lodówki – które produkty zaraz stracą ważność, co mamy, a co trzeba dokupić by ze składników, które już są powstało jakościowe jedzenie. Na przykład resztki wędliny lub sera możecie wrzucić do domowego calzone, a warzywa do muffinów. Czerstwy chleb można bez problemu zamienić we francuskie tosty (idealne na śniadanie) lub szarlotkę z chleba (deser, którego nie powstydzi się żadna
Niedzielny kucharzPo Świętach została mi niewykorzystana biała kiełbasa. Przydała się w sam raz na leniwy obiad. Składniki: 6-8 parzonych białych kiełbasek Marynata: 1 łyżka soku z
Kuchnia domowa AniSłoikowy ,czosnkowy , karczek z gorczycą Kolejna , pyszna wędlinka słoikowa , a w zasadzie mięsko w kawałkach , zatopione w smakowitej galaretce .. Mniam " class="wp-smiley" style="height: 1em
Ogrodnik w podróżychowamy do lodówki, na kolację będzie fajną wędliną na kanapki. Kurczaka serwujemy w całości na gorąco do obiadu. Na wieczór kolacja z domowym chlebem kliknij tutaj , masłem kliknij tu i wędliną. Smacznego
chleba naszegoSzybka w przygotowaniu białą kiełbaska, które sprawdzi się nie tylko z okazji Świąt Wielkanocnych. Składniki: 6 kiełbasek białych (u mnie parzone, ale mogą być
Kuchnia domowa AniJeśli macie niewykorzystaną białą kiełbasę, to polecam taki oto sposób na jej przygotowanie. Robi się naprawdę szybko, a potem do tego kromka chleba i można zajadać
Kuchnia domowa Anitwardo, sól i pieprz do smaku- po dużej męskiej szczypcie i 3 duże stołowe łyżki majonezu. ***opcjonalnie zrób sobie ( jak nie masz) majonez domowy link do przepisu .../majonez-domowy-w-10-sekund.html ... Wędlinę kroimy w paski lub wg swojego uznania. -- Ser i jajka ucieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a makaron gotujemy aldente wg zaleceń producenta
chleba naszegoKarkówkę pieczoną w soli znalazłam wśród wielu niezawodnych pomysłów Danusi . Mięsko można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Jeśli zamierzamy podać go na ciepło
Kuchnia domowa AniWielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Można już coś pomyśleć o potrawach na świąteczny stół. Co roku przygotowuję białą kiełbasę. W zeszłym roku była właśnie z musztardą
Kuchnia domowa AniW niedzielę na obiad robiłam roladę. Pierwszy raz robiłam mięso w takiej wersji. Nie wiedziałam, że to takie proste! Na ciepło można zjeść do obiadu, a
Kuchnia domowa AniBułki często goszczą na naszym stole ale takich jeszcze nie było... Gyros domowy możemy przygotować po domowemu... po przygotowaniach schabu na wędlinę zostały ładne ścinki :) ... Gdy mamy mięso, to przygotowujemy przyprawy lub korzystamy z gotowej... ja zrobiłem zestaw przypraw do gyrosu, który mam w szczelnym pudełku do następnego użycia... ...1 czubata łyżka papryki, do tego dodałem po 1 łyżeczce
chleba naszegoKresowianka – karkówka dojrzewająca Wędliny dojrzewające są u nas w domu niekwestionowanym królem od kilku lat . Robi się je łatwo , zawsze się udają i genialnie smakują
Ogrodnik w podróżyZupełnie ostatnio nie mam czasu na gotowanie, a nie mówiąc już o blogowaniu... Dlatego szybciutko wklepałam przepis i oto jest - fajna pyszna mięsna rolada z dodatkiem
Kuchnia domowa AniDzisiaj polecamy dietetyczną pastę brokułową. Świetna, wyrazista w smaku, wspaniała z chrupiącym, domowym chlebkiem. Jeśli macie przesyt wędlin, serów, albo po prostu chcecie spróbować czegoś innego, to ta pasta świetnie się sprawdzi, tym bardziej, że nie jest pracochłonna. Wakacje, lato, to piękny okres, kiedy stragany na bazarach i targach mienią się ferią barw. Aż grzech nie korzystać ze świeżych warzyw
Mieszam w GarnkuSkładniki: Pierś z indyka moczona w marynacie, a następnie pieczona. Idealna do obiadu podana z sosem lub jako wędlina na kanapki. Taka domowa-najlepsza. Bardzo lubię takie pieczone mięso na kanapki. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z udziałem mięsa to zapraszam tutaj Znajdziecie tam mnóstwo przepisów, które warto wykorzystać. Polecam! 1 kg piersi z indyka marynata
O kuchni z uczuciempotraw rybnych. Słowo keczup pochodzi od słowa kôe-chiap w chińskim dialekcie Xiamen i znaczy dokładnie zaprawa do ryb. Dziś keczup używany jest bardzo często do kanapek, wędlin itp. U mnie dziś domowy z dodatkiem musztardy. Pycha! Składniki: 3 kg pomidorów 25 dag cebuli 0 ml octu 10 dag ostrej musztardy 8 dag cukru Przyprawy: gałka muszkatołowa gorczyca mielona papryka
Tradycyjna KuchniaDziś podrzucam Wam świetny (moim zdaniem) przepis na roladę mięsną. Smakuje rewelacyjnie, szczególnie na zimno, choć na ciepło do obiadu też była bardzo dobra. Ale na
Kuchnia domowa AniCoraz więcej ludzi robi w domowych warunkach różne szynki i wędliny. Ja od czasu do czasu również robię i staram się wymyślać różne smaki by je urozmaicać i by znowu było coś innego. Chociaż przy każdym eksperymencie jest trochę obaw jak to wyjdzie. Ale tym razem wyszło pysznie. Szynka delikatna i łagodna w smaku za to panierka pikantna. Składniki
Ala piecze i gotujeNieco odmieniona wersja pieczeni z mięsa mielonego. Można podawać na ciepło lub na zimno. Składniki: 1 kg mielonego mięsa (łopatki) 2 ząbki czosnku 2 surowe jajka
Kuchnia domowa Anizrobiłam. Bułeczki są przepyszne, bardzo dobrze smakują tuż po upieczeniu ale także na drugi dzień. Są niezwykle mięciutkie i delikatne, wspaniale komponują się z domowymi konfiturami ale także z wędliną smakują wybornie- sprawdziliśmy;) Serdecznie polecam ;) Składniki: 500 g mąki pszennej typ 650 3/4 szklanki jogurtu naturalnego łyżka cukru opakowanie drożdży instant 2 łyżki oliwy
Krakowskie smaki AniParę dni temu upiekłam miękki, smaczny i bardzo puszysty chleb pszenny z ziarnami słonecznika. Pieczywo idealne na kanapki z dżemem, wędliną bądź z samymi warzywami. Domowy chleb możecie upiec z bardzo małej ilości składników. Uwierzcie mi - taki wypiek jest o wiele smaczniejszy niż kupny. Zdradzę Wam sekret, że uwielbiam zapach drożdżowych wypieków, dlatego też przygotowanie poniższego chleba sprawiło mi niesamowitą
UgotowaćSkładniki: pierś kurczaka 55 dag, golonka indycza 25 dag, peklosmaczek K 2 płaskie łyżeczki, przyprawa Rozkoszna 3 łyżeczki, żelatyna wieprzowa 2 łyżeczki, woda zimna 200 ml
W Mojej Kuchni Lubiędoda również posiekana bazylia. dzięki takiemu sosikowi bułki staną się nasączone i smaczniejsze. Składniki: 1 długa ciemna bagietka z pełnego ziarna 5 pieczarek 5 plasterków ulubionej wędliny 4 plasterki sera gouda domowej roboty sos pomidorowy suszona bazylia szczypta chilli Przygotowanie: Bagietki przekrawamy na 4 części na mniejsze kawałki, aby uzyskać 4 zapiekanki. Wnętrze bagietek smarujemy domowej roboty sosem
ClauditteMissCookingPrzepis na wielkanocną białą kiełbasę znalazłam na portalu We dwoje. Polecam! Bardzo smaczna, szczególnie mężowi smakowała :) Składniki: 1 kg surowej białej kiełbasy 3 średnie cebule kilka
Kuchnia domowa AniKlops można podawać na ciepło z sosem lub na zimno do kanapki. Przepis znalazłam w gazetce Przyślij przepis. Mięso na obiad nr 54 (11/2013). Polecam
Kuchnia domowa AniPrzepis zaczerpnęłam z gazetki Moja Kuchnia nr 4 (2009). Polecam taki sposób na białą kiełbasę. Inną wersję można znaleźć tutaj: KLIK . Składniki: 6-8 białych kiełbasek
Kuchnia domowa AniSchab pieczony w ten sposób był próbą przed Świętami - i to bardzo udaną próbą :) Polecam serdecznie! Składniki: 1 kg schabu bez kości Marynata: 2 łyżki sosu
Kuchnia domowa Ani