eśli pragniecie by na świątecznym stole znalazła się pyszna, domowa, niekoniecznie dietetyczna wędlina to polecam wypróbować po raz kolejny mięso ze słoika, ale tym razem w wersji rolady z boczku nadzianej pieczarkami. Robi się szybko, pachnie i smakuje obłędnie, znika w tempie ekspresowym. Smacznego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmiejsce na imprezy tak plenerowe jak i w karczmie, w której zgromadzone jest sporo starych sprzętów gospodarstwa domowego. Gospodarze mogą zorganizować każdą imprezę i bardzo dobrze nakarmić gości. Naprawdę dobrze - sprawdziliśmy to osobiście. Gospodarz robi pyszne nalewki i wspaniałe wędliny, a szynka po prostu idealna. Istnieje możliwość zorganizowania pokazów robienia masła, mielenia ziarna. Masło ubite z własnoręcznie odwirowanej(...)Witolda zdobywają zasłużone wyróżnienia i nagrody. Nalewka na kwiatach czarnego bzu w tym roku zdobyła wyróżnienie z WGL. Posiłki przygotowywane są w większości z produktów własnej produkcji: wędliny, powidła... nalewki ;) Domowe, tradycyjne, regionalne smaczne jedzenie to niewątpliwe atuty tego gospodarstwa. Do Sokołowa Podlaskiego dojechaliśmy już dość późno i w związku z tym, że było już ciemno miasta niestety
królestwo garówwieczora pod sceną, gdzie od czwartku do niedzieli gościli szefowie kuchni, znane osobowości kulinarne, a wieczorami grano i śpiewano na żywo. Na stoiskach każdy mógł znaleźć coś dla siebie... ... domowe wina i nalewki (rewelacyjne :) ... sery zagrodowe ... ulubiony ser koryciński :) ...świeże zioła Była także specjalność z polskich gór - redykołka, czyli serek z niepasteryzowanego mleka owczego Polskiej Owcy Górskiej. Cały cykl produkcyjny(...)zdjęć: Wieczorową porą udaliśmy się jeszcze na małe spotkanie pod hasłem: Kumpiak, kindziuk, kolbasz – wędliny dojrzewające z Podlasia , które przeprowadzili panowie Andrzej Fiedoruk i Lech Zwolan. Opowiadanie o wędlinach i naturalnych, domowych sposobach ich przygotowywania było niezwykle ciekawe. Na koniec odbyła się krótka degustacja wyrobów, które zachwyciły mnie swym niezwykłym smakiem i aromatem. A najpiękniejsze w tym wszystkim było
Sajkofanka smakukażdy, kto próbuje swoją dietę sprowadzić do stanu “idealnie zdrowej”. Nie będziemy tutaj polemizować nad walorami, bądź nie, kuchni roślinnej. Możemy jednak pokazać, że można domowym sposobem przygotować “wędlinę prawie zdrową”, okrojoną z tych wszystkich dodatków, które serwują nam producenci wędlin. Nawet, jeśli znajdziemy na sklepowych półkach szyneczki z certyfikatami bio, eko, i inne “cuda(...)wianki”, to i tak własna jest najlepsza – bo nie ma dłuuugiej gwarancji, bo zrobiliśmy i przyprawiliśmy ją sami, według własnych smaków. Bądź naszych smaków Bo przyrządzanie domowych produktów to piękna polska tradycja! Gotowa sól do peklowania – to tylko mały dodatek…taki grzeszek. Dla różowego koloru i dla zdrowotności! Co by zatrucie jadem kiełbasianym nie zaburzyło naszych
Tajemnice Smakużyczenia. Tymczasem zrobienie domowej szynki parzonej jest prostsze niż może się wydać, choć zajmuje trochę czasu. Smak jest jednak wyjątkowy. Przepis na szynkę parzoną domowym sposobem Składniki: Szynka wieprzowa kulka o wadze około 1 kg, 3 łyżki zwykłej soli, 6 ząbków czosnku, 1 cebula, łyżka ziaren ziela angielskiego, kilka liści laurowych pieprz. Jak zrobić szynkę parzoną domowym sposobem? Szynkę nakłuj(...)kolejną dobę. Po tym czasie szynkę wyjmij, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w cienkie plastry i podawaj. Jest pyszna z dodatkiem chrzanu. Przepisy na Wielkanoc Artykuł Szynka parzona domowym sposobem. Sklepowe wędliny mogą się schować. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Przepisy, gotowanie, jedzenie
Kulinarna Polskaportal dla miłośników nie tylko kiełbas, ale wszelakiego mięsiwa. Znajdziecie tam masę informacji na temat mięs, a także przepisy i sklep w którym możecie kupić akcesoria potrzebne do domowego wyrobu mięs, wędlin czy kiełbas. Zdecydowanie polecamy ten portal. A na dzisiejsze grillowe spotkanie proponujemy dania pikantne. W zeszłym tygodniu niechcący przygotowaliśmy trochę za dużo kiełbas więc staną się one bazą
Marder&Marder ManufactureKarkówka pieczona w korzenno-cytrusowej marynacie z kapką miodu - palce lizać! Pierwszy raz biorę udział we wspólnej akcji amatorów kucharzenia w ramach Intergalaktycznego G otowania . "Na tapecie" domowe, własnoręcznie przygotowywane wędliny , cz yli Pieczemy mięso! Rodzaj mięsa: dowolny. Ale jest haczyk! Obowiązkiem było wykorzystać miód i cynamon - rzadko spotykane składniki przy typowych wędlinach. Nic to! I tak dałam radę
Grunt to przepis!Szynka gotowana dobra jest nie tylko od święta. Właściwie, jak już macie potrzebę jeść wędliny, róbcie je domowymi sposobami. Jeżeli jesteście posiadaczami wędzarni, zazdraszczam! Jeżeli nie, gotujcie lub pieczcie mięsiwo. Sklepowe badziewia (oczywiście nie wszystkie, ale na pewno w większości) mają w swoim składzie same straszności. Robiłam już tę szynkę wielokrotnie i czasami wychodzi mi inna w smaku i inna(...)wiem, pewnie to kwestia rodzaju dostawcy mięsiwa, składniki zawsze były te same. Tak czy siak, mniej więcej wiem co w niej jest. Zbliżają się święta, polecam Wam zrobić wędlinę własnoręcznie. Jak sami widzicie, nie jest pracochłonna. Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej surowej podwędzanej 2,5 litra wody 4 łyżki soli 5 ząbków czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren
KardamonovyW sklepach większość wędlin zawiera konserwanty i chemię którym stanowczo mówię nie. Przygotowałam pyszny schab wędzony peklowany w próżni z naturalnymi przyprawami. Składniki 2 kg schabu
Kulinarne pyszności Molkisezon na wędzonki trwa cały rok. Najlepsza wędlina przygotowana własnoręcznie, bez konserwantów. Warto zadać sobie odrobinę trudu by cieszyć się samodzielnie doprawioną o własnego smaku o znanych składnikach.Przepis został stworzony z myślą o osobach które nie mają czasu na długie peklowanie. Pyszny domowy schab wyszedł bardzo soczysty o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Pewnie wiele osób
Kulinarne pyszności Molkiupiekłam dwie pieczenie w jednym ogniu... W istocie. Bo tak upieczona pieczeń może być podana zarówno na gorąco do ziemniaczków jako danie główne. Może też być alternatywą dla wędliny, tyle, że domowej. Mięso jest kruche, nie jest suche, pachnące warzywami i co najważniejsze... bardzo smaczne. Składniki: 1,80 kg schabu wieprzowego bez kości 2, 3 cebule (ilość wg uznania
Kuchnia u Krysimożna zmienić wodę. Następnie odciśnięte masło przekładamy do pojemników i chowamy do lodówki. W lodówce przechowujemy 4-5 dni, ale znając życie zniknie w 2 dni... Serwujemy z domowymi wyrobami, chlebem, wędliną... Smacznego
chleba naszegokawałkami, z piersi kurczaka to mój eksperyment, który wydaje się trafiony. Baza to oczywiście mięso wieprzowo - drobiowe, ale uzupełnione sporymi kawałkami kurczaka. Polecam na długi weekend coś domowego zamiast sklepowych wędlin. SKŁADNIKI 1 kg mięsa z szynki wieprzowej 0, 5 kg. mięsa drobiowego z indyka ( np. udziec ) 1 pierś z kurczaka 1/2 łyżeczki majeranku 1 sucha bułka 4 jajka
W kuchennym oknie Ewywędlina długo pieczona z łopatki W dzisiejszym przepisie chciałbym pokazać że wyrób z niedocenianej łopatki, może śmiało konkurować z innymi ( często
Miód i pieprzwędlina długo pieczona z łopatki Dzisiaj chciałbym zaprezentować sposób, przygotowania mięsa wieprzowego, poprzez długotrwałe pieczenie go w
Miód i pieprzSchab pieczony di pieczywa jest gwarancją, że wiemy co jemy. Jak wiecie w sklepach jest ogromny wybór wędlin ale takim domowym nic nie dorówna. Ważne jest też to, że zawsze możemy mięsu nadać inny smak komponując różne mieszanki przypraw. Ten jest taki zwykły bez udziwnień, idealny do chleba. Jeżeli wydaje nam się, że mamy go za dużo to możemy
Ewa w kuchniNajlepsza domowa wędlinka , robię sama wędlinki, bez żadnych konserwantów, te sklepowe niech się schowają. Przepis zaczerpnięty z internetu. Domowa wędlinka - łopatka z szynkowara Łopatka podana
Kuchnia Danusimięsne wyroby to oferta Dobrej Kiełbasy jest właśnie dla was. Zresztą nie tylko przyprawy tam mają, można się również zaopatrzyć we wszystko co potrzeba żeby zacząć przygodę z domowym wyrobem mięs, wędlin, itp. Chcemy pokazać wam na jak wiele sposobów można te mieszanki wykorzystać, ile smaków można z nich wydobyć. Dlatego też przygotowaliśmy kilkanaście przepisów na takie właśnie słoikowe mięsa
Marder&Marder Manufactureśrodku, ale miał coś jeszcze – niepowtarzalny smak ogniska/żaru/wędzenia. To to coś dzięki czemu kochamy ziemniaki z ogniska. Więcej inspiracji na na domowe wyroby – kiełbasy, wędliny oraz potrawy z grilla, ogniska i wędzarni znajdziecie na stronie DobraKiełbasa.pl . To miejsce dla wszystkich miłośników mięsa. Przyrządzanie kurczaka pieczonego w masie solnej zaczęliśmy od przygotowania paleniska. Przygotowanie porządnego
OstryKęsZamiast tradycyjnej wędliny najlepszy jest domowy wyrób aromatyczny i soczysty. Ten schab możemy wykorzystać na kilka sposobów jako dodatek do obiadu bądź na kanapkę na drugie śniadanie. Składniki: - 1 kg schabu - 1 cebula - 5 ząbków czosnku marynata - 1 łyżeczka pieprzu - 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego - 1 łyżka bazylii - 2 łyżki sosu balsamicznego - 1 łyżka musztardy - 2 łyżki oliwy z oliwek
Zainspirowana w kuchniśrodku, ale miał coś jeszcze – niepowtarzalny smak ogniska/żaru/wędzenia. To to coś dzięki czemu kochamy ziemniaki z ogniska. Więcej inspiracji na na domowe wyroby – kiełbasy, wędliny oraz potrawy z grilla, ogniska i wędzarni znajdziecie na stronie DobraKiełbasa.pl . To miejsce dla wszystkich miłośników mięsa. Przyrządzanie kurczaka pieczonego w masie solnej zaczęliśmy od przygotowania paleniska. Przygotowanie porządnego
OstryKęs