Kolejna propozycja na świąteczne lub niedzielne menu, które u mnie gości dość często. Przyznaję, że nie lubię kupować wędlin, gdyż bardzo szybko ulegają zepsuciu, a taka domowa, nie dość, że dłużej pozostaje świeża, to i smak ma wspaniały!!! Polecam, wystarczy odrobina pracy i można delektować się niezwykłym, domowym smakiem pieczonego mięsa, które z powodzeniem zastąpi nam wędlinę sklepową
Bea(u)ty kitchenNa świątecznym stole nie może zabraknąć mięs i wędlin. Boczki, karkówki, schaby...to one królują wśród zimnych przekąsek w te dni( nie licząc oczywiście pasztetów i
Z Majeczką w kuchnivotes ) Kiełbasa regionalna, opiekana w piekarniku Kiełbasa regionalna opiekana w piekarniku, to świetny sposób na pyszne i zdrowe wędliny jeśli nie dysponujesz własną wędzarnia lub nie chce ci się jej odpalać, jak mi ostatnio Pyszna, prosta i niezwykle smaczna. Moi domownicy zgodnie zagłosowali że wędlinka jest jedną z najlepszych w ostatnim czasie. Chyba wędzonki nieco się przerobiły..cóż przyjdzie jesień(...)jest coś co powinieneś wypróbować. Oczywiście nie jest to full profesjonal tylko domowy hand-made, więc kiełbacha jest taka jaką lubimy, a nie jaka być powinna według podręcznika składniki: 1 kg szynki wieprzowej, najlepiej ciut tłustej (najlepiej żeby to nie była kulka, tylko ta gorsza część, zdecydowanie wędlina będzie wtedy lepsza) 0,5 kg świeżego boczku bez skóry i kości
Ogrodnik w podróżySchab po zbójnicku – doskonała wędlina Był już schab parzony po węgiersku w dużej ilości papryki , ten jest po zbójnicku . Kolor podobny , ale smak całkowicie różny , dzięki sporej ilości suszonej mielonej cebuli , czosnku i oczywiście papryki , tyle że tym razem słodkiej " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Bardzo, ale to bardzo, dobra wędlinka , jak zrobicie(...)już nie przestaniecie . Polecam domowe wyroby naprawdę nie są trudne , a warto je zrobić , gdyż niema nic bardziej zdrowego , a zarazem smaczniejszego niż cudowny , soczysty i aromatyczny plasterek schabu na kanapce z sałatą i majonezikiem.. Mniam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 kg schabu ( dość mocno się skurczy , ale można zrobić mniejszy kawałek
Ogrodnik w podróżyDomowe przetwory sa najlepsze, bo dają radość z przygotowywania i są bardzo indywidualne pod wzgledem własnego smaku. Odkąd pamiętam uwielbiałam ketchup. Szczególnie do domowych frytek, żółtego sera czy wędlin na kanapkach. Towarzyszył mi i mojej rodzinie od zawsze, tak jest do dziś. Teraz, oprócz kanapek i frytek dodaję go sosów, bigosu, spaghetti, itp. Są ketchupy pikantne, łagodne
Zasmakuj KuchniDomowy smalczyk to pyszny dodatek do kanapek i wielu potraw smażonych. Kromka świeżego chleba posmarowana smalcem, z plastrami ogórka kiszonego to prawdziwa radość dla podniebienia. Od
Tradycyjna kuchnia KasiJestem maniaczką domowych pasztetów i ostatnio w poszukiwaniu pasztetu bezmięsnego znalazłam właśnie ten. Brak mi słów, aby opisać jego smak... jest delikatny, aksamitny z wyraźnie wyczuwalną
Delicious TitbitsDomowe najlepsze..w myśl tej zasady często robię domowe mięska, wędlinki czy mięsa do słoiczka wkładam,żeby miec prawdziwy smak domowych wyrobów Składniki: 2 kg łopatki
Z Majeczką w kuchniNajlepsza jeszt domowa szyneczka SZYNKA W A ROMATYCZNEJ MARYNACIE SKŁADNIKI: marynata, woda -2 litry, sól peklowana -4 łyżki, czosnek -6 ząbków, liście laurowe -3 szt
Kuchnia DanusiNajlepsze są domowe wędlinki Baleron SKŁADNIKI: karkówka- 2 kg pieprz czarny-7 ziaren listki laurowe -4 szt ziele angielskie -7 ziaren pektosoli-200g woda- 3
Kuchnia DanusiNajlepsza jest domowa szyneczka z szynkowara. Jest bardzo smaczna i zdrowa. Syn uwielbia ją na kanapeczki. Szynka drobiowa z szynkowara SKŁADNIKI: piersi z kurczaka -1,5
Kuchnia DanusiWędzona, dojrzewająca szynka z papryczkami chilli Wędzona szynka z chilli – kolejna wędzonka z serii , pomysły i wynalazki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height
Ogrodnik w podróżyWiejska szynka z liśćmi szałwii , wędzonka z tradycją Wędzona szynka , to tradycyjny polski wyrób , zresztą , nie tylko polski . W moim domu , dziadek zawsze wędził ten specjał
Ogrodnik w podróżySłoikowa mielonka „Szlachecka „ Szlachecka , bo szlachta jada na bogato , a więc w mieloneczce nie można, nie pomyśleć o szyneczce " class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżyBoczek rolowany z szynkowara... Nic nie smakuje tak dobrze jak wędlina z własnego wyrobu, taka domowa, w której wiemy co mamy... Składniki: 900g boczku surowego 2 płaskie łyżeczki soli peklowej 1 płaska łyżeczka majeranku szczypta chili szczypta świeżo mielonego pieprzu 3 ząbki czosnku Mięsko myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z pozostałymi przyprawami. Mieszanką nacieramy(...)uzyskaniu temp. wody 95 stopni. Gotowe mięso wyciągamy z garnka, wstawiamy do pojemnika z bardzo zimną wodą. Po całkowitym ostygnięciu, wkładamy na 12h do lodówki... Po tym czasie wędlina jest już gotowa, odpakowujemy i zajadamy. Smacznego
Pelusiowa Kuchnia