Paprykowy , wędzony boczek Wędzonki , to coś co lubię robić i jeść . Wędzenie , jest odprężającą , czynnością , pozwala odreagować po długim stresie i przynosi smakowite korzyści domownikom " class
Ogrodnik w podróżyMięsiwo w sosie własnym – mięsne przetwory Takie słoiczki z pysznym mięsem, pamiętam z dzieciństwa . Doskonale smakowały na zimno , do kanapki lub jedzone widelcem prosto ze
Ogrodnik w podróżyZapraszam Was na pyszny domowy pasztet.Zrobiony z kilku gatunków mięsa i podany z chrzanem i żurawiną.Można go zrobić nie tylko w okresie świątecznym.Po prostu
Ala piecze i gotujeciasta francuskiego, wędlin, deski serów. Jeśli macie ochotę na pikantniejszą wersję dodajcie ostrej papryczki według upodobań. Będzie słodko-kwaśno ostra salsa, idealna do domowych przekąsek. Domowa salsa słodko-kwaśna, obłędna do imprezowych przekąsek, wędlin i serów! Składniki: 500 g passaty 2,5 łyżki majonezu 3 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżeczki z lekką „górką” konfitury truskawkowej szczypta soli
Zasmakuj KuchniPodawać grubsze plastry jako kotleciki, najlepiej z ziemniakami z koperkiem i gotowaną marchewką z masłem. A cieńsze plasterki mogą spokojnie robić za wędlinę na kanapce. Mega pyszny, przyjemny domowy obiad... aż zgłodniałam! Umyć pierś z indyka i obwiązać dratwą, tak aby trzymała się w ładnej zwartej formie - See more at: http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/dania-glowne/pieczen-z-indyka/#sthash.Aha3W13C.dpuf Krok 1 Umyć pierś(...)Piec w temperaturze 200 C aż będzie wyglądać apetycznie (ok 30 minut), potem jeszcze chwilę w niższej temperaturze Krok 4 Podawać grube plastry jako kotleciki, a cienkie jako wędlinę na kanapce. - See more at: http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/dania-glowne/pieczen-z-indyka/#sthash.Aha3W13C.dpuf Krok 1 Umyć pierś z indyka i obwiązać dratwą, tak aby trzymała się w ładnej zwartej formie Krok 2 Do naczynia żaroodpornego wlać
Matka ŻywicielkaBułki cebulowe Pszenne bułki cebulowe na drożdżach suchych lub świeżych to łatwy przepis dla początkujących i nie tylko. Takie domowe bułeczki drożdżowe z cebulą to świetna alternatywa dla zwykłych bułek. Są idealne na śniadanie lub kolację. Zobacz, jak szybko można przygotować te aromatyczne bułeczki cebulowe na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Przepis na pszenne(...)też orkiszowa. Zwykłe bułki pszenne na drożdżach są pyszne, zwłaszcza te domowe - dzisiejsze bułeczki cebulowe to wariacja na ich temat. Świetnie komponują się z wędlinami, serami i innymi wytrawnymi dodatkami. Sprawdzą się też jako domowe bułki do hamburgerów. Smacznego:) Łatwy przepis na pszenne bułki cebulowe, składniki: na 10-12 bułek: 2 szklanki* ciepłej wody, 3 łyżeczki suchych drożdży
Lekcje w kuchniprzy przeziębieniu czy stanie zapalnym dróg oddechowych. Stanowi ważny element polskiej tradycji kulinarnej. Bez niego nie byłoby dobrych ogórków kiszonych czy ćwikły. Na Święta do mięs, wędlin… i nie tylko. Najlepszy chrzan domowy. Składniki: - ok. 450g korzenia chrzanu - sok wyciśnięty z 1 cytryny - 1 łyżeczka soli morskiej - 1,5 łyżeczki cukru - ok. 16 kostek lodu - lodowata (przegotowana) woda (ilość według
mojewypiekiinietylkoSkładniki 2,5 l wody 3/4 szklanki soli 1 czubata łyżka cukru 15 ziaren pieprzu czarnego 15 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych 3 zmielone goździki
w mojej kuchniDoskonały dodatek do mięs i wędlin nie tylko na świąteczny stół, czyli domowa ćwikła z chrzanem . U nas znajdziesz przepis krok po kroku na buraczki z chrzanem na Wielkanoc oraz na inne uroczystości i przyjęcia. Ta prosta, ale wyjątkowo aromatyczna i pyszna sałatka z buraków i chrzanu jest wyjątkowym uzupełnieniem wielu dań oraz klasycznym dodatkiem do kanapek. Ćwikła z chrzanem
Kuchnia Na WypasieOstatnio bardzo rzadko kupujemy wędlinę w sklepie. Zazwyczaj sami wędzimy lub przygotowujemy takie oto domowe słoiki pełne pysznej kiełbasy idealnej na kanapki. Co prawda głównym dowodzącym w przygotowywaniu wędlin jest mój mąż, to do jedzenia nikogo namawiać nie trzeba:) Mielonka jest bardzo smaczna, aromatyczna i przede wszystkim naprawdę składa się w 100% z mięsa:) Składniki: 2 kg łopatki
Z miłości do słodkościpółgęsek Ta wędlina zawsze przywołuje w mej pamięci najlepsze wspomnienia. Wiadomo nasi dziadkowie dobrze wiedzieli co można zrobić z wybornej gęsiny. Tak tez było u moich dziadków, do dziś pamiętam obsuszane, czy też wędzone wyroby z ciemnego gęsiego mięsa. Aż dziw bierze(...)przewlekamy przez powstały otwór sznurek, na którym powiesimy półgęsek. Teraz mięso zawieszamy w przewiewnym miejscu w którym panuje temperatura około 22-24 stopni ( ja zostawiam mięso przy domowym piecu) i zostawiamy je w spokoju na 2-3 dni ( im temperatura wyższa tym mięso szybciej dojrzewa). Po tym czasie półgęski zdejmujemy, kroimy w cienkie plastry i konsumujemy z ulubionym
Miód i pieprzMielonka wieprzowa – classic W przyszłym tygodniu , mam świniobicie , więc czas posprzątać zamrażarkę . Oczywiście w łapki wpadło mi zawieruszone mięsko wieprzowe , a nic tak dobrze nie
Ogrodnik w podróżyNiezwykle pyszny i domowy sos curry, który podasz do wędlin, mięsa pieczystego, jajek na twardo lub ot tak na kanapkę. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, z kilku podstawowych składników, które zazwyczaj masz w domu. Idealnie komponuje się do mięsa drobiowego, np. szaszłyków, kotlecików bez panierki, dań z grilla, paluszków chlebowych, ciepłych przekąsek. Przygotowany sos curry przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku
Zasmakuj KuchniPyszne pierogi chłopskie – z serem i kiełbasą, to nasza propozycja na klasykę w bardziej swojskim wydaniu. Przepis wywodzi się podobno z kuchni podkarpackiej. Piszemy podobno
Kuchnia Na Wypasiedobra musztarda. To ona nada smaku. Ja wykorzystałam pyszną musztardę z zielonym pieprzem SOSTA Musztarda ta ma naprawdę wyrazisty, mocny smak. Wspaniale smakuje w towarzystwie wędlin (polecam ją np. podać do domowej pieczonej szynki ), jest też doskonałym dodatkiem do marynat i sałatek. Pamiętajcie, że każdy przepis możecie dostosować do waszych potrzeb. Ja przygotowałam wyłącznie cztery jajka z takim farszem, pozostałe
Słodkie okruszkiTakie mięsne weki to powrót do mojego dzieciństwa 😊 Dziś, kiedy wędliny sklepowe są nafaszerowane substancjami chemicznymi, domowe przetwory cieszą się dużym powodzeniem. Aby takie słoiki przetrwały nam od 1-6 miesiecy musimy je poddać tyndalizacji, czyli trzykrotnej pasteryzacji w odstepach czasowych 24-48 godzin
Kulinarne przemysleniaPasztet domowy Domowy pasztet to świetna alternatywa dla wędlin kupowanych w sklepie. Swojego rodzaju odskocznia i z pewnością świetny recykling, bo właśnie przy pasztetach można zdziałać w tym temacie cuda. Pasztet drobiowy z gotowanego mięsa nie wymaga pieczenia. Nawet bez tego jest gęsty, pysznie kremowy, wprost doskonały. Ja bardzo lubiłam małe paszteciki, z tego co pamiętam najbardziej odpowiadał mi pasztet
MamaOskarkaMięsny pasztet z pieczarkami to nasz domowy specjał, który gości często na naszych stołach. Prawdziwy pasztet to świetna propozycja zimnej imprezowej przekąski na domowych uroczystościach, która także idealnie zastąpi wędlinę w przygotowanych do szkoły czy pracy kanapkach. Składniki: 1kg ugotowanego mięsa z udek kurczaka 400g pieczarek 1 ugotowana marchew 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 bułka kajzerka 1 jajko
Szalona Kuchnia EwelinyDomowy chleb idealny na kanapki z wędliną, serem czy twarożkiem. Pieczenie chleba nie jest trudne, ponieważ ciasto nie wymaga wiele składników. Podając świeżo upieczony chleb mieszany na drożdżach na pewno zaskoczysz swoich gości i rodzinę :) Chleb mieszany na drożdżach Składniki · 2 szkl mąki pszennej typ 750 · 2 szkl mąki żytniej typ 720 · 2 szkl mąki
Kulinarne pyszności Molkibezglutenowa mieszanka do wypieku pieczywa (chlebów, bułek ) i pizzy. Wyszły delikatne, lekkie, mięciutkie. Idealne zarówno solo, na ciepło prosto z piekarnika, jak i ze słodkim dżemem domowej roboty, ulubionym kremem czekoladowym albo wędlinami i serem. Są przepyszne, robi się je błyskawicznie i na długo pozostają świeże! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 20 bułeczek ) * Mix B – Brot-Mix – 500 g * świeże drożdże
Ostra na Słodkoniepowtarzalny przepis na ketchup bułgarski. Pomidory, jabłka, marchewka, pietruszka, seler, cebula, czosnek – to niezawodna kombinacja składników. Ketchup bułgarski świetnie sprawdza się jako sos do domowej pizzy, czy do pasztetów lub wędlin. Składniki: 2,5 – 2,6 kg pomidorów 600 g jabłek 700 g marchewki 600 g pietruszki 600 g selera 400 g cebuli 7- 8 ząbków czosnku 1 szklanka
Przepisy BabciDzisiaj przedstawiam przepis na domowy BOCZEK KMINKOWY ZAPIEKANY. Bardzo fajny, pachnący ziołami - w tym kminkiem - boczek, idealny np.: do kanapek. Jest łatwy i stosunkowo szybki w
Moja Książka KucharskaChleb wyjątkowy lekko słodki z orzechami .... u nas zjadany jeszcze gdy jest ciepły. Wspaniale komponuje się z domowym dżem, twarogiem a nawet z wędliną. Składniki: 200 g mąki pszennej chlebowej 100 g mąki gryczanej 250 g wody 150 g aktywnego zakwasu żytniego 50 g figi 50 g orzechów pekan lub włoskich 1 łyżeczka soli morskiej Dodatkowo: kilka orzechów pekan
Delicious Titbitsnuty smakowej, co odróżnia je od tradycyjnych korniszonów. Jeśli lubicie curry, musicie ich koniecznie spróbować. Używam tych ogórków nie tylko na kanapki jako chrupiący dodatek do wędlin i past, ale także do domowych fast foodów: takich jak burgery czy hot-dogi. Za jednym posiedzeniem potrafimy zjeść z mężem niemal cały słoiczek, dlatego na zimę będę musiała uzupełnić zapasy
Poezja smakunasz cykl. Przypomnę pokrótce czym Dobra Kiełbasa jest. Otóż to miejsce, które znać trzeba, jeśli jesteś smakoszem mięsa. Znajdziecie tam mnóstwo porad i artykułów o mięsie, wędlinach, kiełbasach... Ale również przepisy na domowy wyrób mięsiwa i sklep, w którym kupicie wszystko, czego wam potrzeba. Ale o tym wiecie doskonale, już tyle razy wspominałem o tym :) Więc tym razem do spółki
Marder&Marder ManufacturePochwalę się troszkę domową wędlinką wprost z wędzaka;) Kategoria: Domowe - czyli zdrowiej i smaczniej
kuchcikowniaSkładniki: 3-4kg szynki wieprzowej 2 litry wody 150g soli peklowej 4 pokruszone liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 1 niepełna łyżeczka kolendry 1 łyżka
w mojej kuchniDomowa mielonka to alternatywa do kupnych wędlin. Dzięki podwójnej pasteryzacji można ją dłużej przechowywać i jest o wiele smaczniejsza niż sklepowa mielonka! Składniki na 3 słoiki 250 ml: 1 kawałek szynki (700 g) sól czosnkowa pieprz kolorowy kilka ziaren jałowca Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i zmielić w maszynce (na średnich oczkach). Do zmielonego mięsa dodać przyprawy
UgotowaćZnudziły się Wam tradycyjne kanapki? Nie macie ochoty rano iść do sklepu po świeże bułki? Jeżeli tak - to przygotujcie domowe pszenne bułki nadziane żółtym serem, wędliną i warzywami. Świetny pomysł na urozmaicenie śniadania. Co więcej ciasto na bułki możecie przygotować dzień wcześniej. Wiem, że niektórzy mogą się lekko zdziwić, ale cała masa urośnie w lodówce. Poniższe roladki idealnie pasują
Ugotowaćkolejny Kiermasz Produktów Regionalnych Warmii i Mazur. Wystawcy posiadający certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur i Powiśla, prezentowali swoje niepowtarzalne wyroby. Na stoiskach mnóstwo świeżych wędlin, kiełbas, pasztetów. Można kupić miód, domowy chleb na zakwasie, sery, ciasta. Zapachem przyciągają wędzone rybki. A dla koneserów alkoholi piwo regionalne z olsztyńskiego browaru. Takie wydarzenia są potrzebne. Tradycja jest nieodłącznym
Sajkofanka smaku