domowe wędliny - 3445 przepisów (strona:131/230)

Pieczona pierś z indyka 270

Podawać grubsze plastry jako kotleciki, najlepiej z ziemniakami z koperkiem i gotowaną marchewką z masłem. A cieńsze plasterki mogą spokojnie robić za wędlinę na kanapce. Mega pyszny, przyjemny domowy obiad... aż zgłodniałam!       Umyć pierś z indyka i obwiązać dratwą, tak aby trzymała się w ładnej zwartej formie - See more at: http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/dania-glowne/pieczen-z-indyka/#sthash.Aha3W13C.dpuf Krok 1 Umyć pierś(...)Piec w temperaturze 200 C aż będzie wyglądać apetycznie (ok 30 minut), potem jeszcze chwilę w niższej temperaturze Krok 4 Podawać grube plastry jako kotleciki, a cienkie jako wędlinę na kanapce. - See more at: http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/dania-glowne/pieczen-z-indyka/#sthash.Aha3W13C.dpuf Krok 1 Umyć pierś z indyka i obwiązać dratwą, tak aby trzymała się w ładnej zwartej formie Krok 2 Do naczynia żaroodpornego wlać

Matka Żywicielka
Bułki cebulowe / Onion Rolls 88

Bułki cebulowe  Pszenne bułki cebulowe na drożdżach suchych lub świeżych to łatwy przepis dla początkujących i nie tylko. Takie domowe bułeczki drożdżowe z cebulą to świetna alternatywa dla zwykłych bułek. Są idealne na śniadanie lub kolację. Zobacz, jak szybko można przygotować te aromatyczne bułeczki cebulowe na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Przepis na pszenne(...)też orkiszowa. Zwykłe bułki pszenne na drożdżach są pyszne, zwłaszcza te domowe - dzisiejsze bułeczki cebulowe to wariacja na ich temat. Świetnie komponują się z wędlinami, serami i innymi wytrawnymi dodatkami. Sprawdzą się też jako domowe bułki do hamburgerów. Smacznego:) Łatwy przepis na pszenne bułki cebulowe, składniki: na 10-12 bułek: 2 szklanki* ciepłej wody, 3 łyżeczki suchych drożdży

Lekcje w kuchni
Najlepszy chrzan domowy 161

przy przeziębieniu czy stanie zapalnym dróg oddechowych. Stanowi ważny element polskiej tradycji kulinarnej. Bez niego nie byłoby dobrych ogórków kiszonych czy ćwikły. Na Święta do mięs, wędlin… i nie tylko. Najlepszy chrzan domowy. Składniki: - ok. 450g korzenia chrzanu - sok wyciśnięty z 1 cytryny - 1 łyżeczka soli morskiej - 1,5 łyżeczki cukru - ok. 16 kostek lodu - lodowata (przegotowana) woda (ilość według

mojewypiekiinietylko
Smaczna wedlina Stasia 449

Składniki 2,5 l wody 3/4 szklanki soli 1 czubata łyżka cukru 15 ziaren pieprzu czarnego 15 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych 3 zmielone goździki

w mojej kuchni
Domowa ćwikła z chrzanem 77

Doskonały dodatek do mięs i wędlin nie tylko na świąteczny stół, czyli domowa ćwikła z chrzanem . U nas znajdziesz przepis krok po kroku na buraczki z chrzanem na Wielkanoc oraz na inne uroczystości i przyjęcia. Ta prosta, ale wyjątkowo aromatyczna i pyszna sałatka z buraków i chrzanu jest wyjątkowym uzupełnieniem wielu dań oraz klasycznym dodatkiem do kanapek. Ćwikła z chrzanem

Kuchnia Na Wypasie
Domowa mielonka ze słoika na kanapki 2339

Ostatnio bardzo rzadko kupujemy wędlinę w sklepie. Zazwyczaj sami wędzimy lub przygotowujemy takie oto domowe słoiki pełne pysznej kiełbasy idealnej na kanapki. Co prawda głównym dowodzącym w przygotowywaniu wędlin jest mój mąż, to do jedzenia nikogo namawiać nie trzeba:) Mielonka jest bardzo smaczna, aromatyczna i przede wszystkim naprawdę składa się w 100% z mięsa:)  Składniki:   2 kg łopatki

Z miłości do słodkości
półgęsek gęsi przy piecu suszony 242

półgęsek Ta wędlina zawsze przywołuje w mej pamięci najlepsze wspomnienia. Wiadomo nasi dziadkowie dobrze wiedzieli co można zrobić z wybornej gęsiny. Tak tez było u moich dziadków, do dziś pamiętam obsuszane, czy  też wędzone wyroby z ciemnego gęsiego mięsa.  Aż dziw bierze(...)przewlekamy przez powstały otwór sznurek,  na którym powiesimy półgęsek. Teraz mięso zawieszamy w przewiewnym miejscu w którym panuje temperatura około 22-24 stopni ( ja zostawiam mięso przy domowym piecu)  i zostawiamy je w spokoju na 2-3 dni ( im temperatura wyższa tym mięso szybciej dojrzewa). Po tym czasie półgęski zdejmujemy, kroimy w cienkie plastry i konsumujemy z ulubionym

Miód i pieprz
Mielonka wieprzowa – classic 161

Mielonka wieprzowa – classic W przyszłym tygodniu , mam świniobicie , więc czas posprzątać zamrażarkę . Oczywiście w łapki wpadło mi zawieruszone mięsko wieprzowe , a nic tak dobrze nie

Ogrodnik w podróży
Sos curry 65

Niezwykle pyszny i domowy sos curry, który podasz do wędlin, mięsa pieczystego, jajek na twardo lub ot tak na kanapkę. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, z kilku podstawowych składników, które zazwyczaj masz w domu. Idealnie komponuje się do mięsa drobiowego, np. szaszłyków, kotlecików bez panierki, dań z grilla, paluszków chlebowych, ciepłych przekąsek. Przygotowany sos curry przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku

Zasmakuj Kuchni
Pierogi chłopskie – z serem i kiełbasą 181

Pyszne pierogi chłopskie – z serem i kiełbasą, to nasza propozycja na klasykę w bardziej swojskim wydaniu. Przepis wywodzi się podobno z kuchni podkarpackiej. Piszemy podobno

Kuchnia Na Wypasie
Jajka faszerowane z kiełkami i musztardą 117

dobra musztarda. To ona nada smaku. Ja wykorzystałam pyszną musztardę z zielonym pieprzem SOSTA Musztarda ta ma naprawdę wyrazisty, mocny smak. Wspaniale smakuje w towarzystwie wędlin (polecam ją np. podać do domowej pieczonej szynki ), jest też doskonałym dodatkiem do marynat i sałatek. Pamiętajcie, że każdy przepis możecie dostosować do waszych potrzeb. Ja przygotowałam wyłącznie cztery jajka z takim farszem, pozostałe

Słodkie okruszki
Domowa kiełbasianka 284

Takie mięsne weki to powrót do mojego dzieciństwa 😊 Dziś,  kiedy wędliny sklepowe są nafaszerowane  substancjami chemicznymi,  domowe przetwory cieszą się dużym powodzeniem. Aby takie słoiki przetrwały nam od 1-6 miesiecy musimy je poddać tyndalizacji, czyli trzykrotnej pasteryzacji w odstepach czasowych 24-48 godzin

Kulinarne przemyslenia
Pasztet z kurczaka i suszonych pomidorów 127

Pasztet domowy Domowy pasztet to świetna alternatywa dla wędlin kupowanych w sklepie. Swojego rodzaju odskocznia i z pewnością świetny recykling, bo właśnie przy pasztetach można zdziałać w tym temacie cuda. Pasztet drobiowy z gotowanego mięsa nie wymaga pieczenia. Nawet bez tego jest gęsty, pysznie kremowy, wprost doskonały. Ja bardzo lubiłam małe paszteciki, z tego co pamiętam najbardziej odpowiadał mi pasztet

MamaOskarka
Pasztet z pieczarkami 99

Mięsny pasztet z pieczarkami to nasz domowy specjał, który gości często na naszych stołach.  Prawdziwy pasztet to świetna propozycja zimnej imprezowej przekąski na domowych uroczystościach, która także idealnie zastąpi wędlinę w przygotowanych do szkoły czy pracy kanapkach. Składniki: 1kg ugotowanego mięsa z udek kurczaka 400g pieczarek 1 ugotowana marchew 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 bułka kajzerka 1 jajko

Szalona Kuchnia Eweliny