domowe wędliny - 3445 przepisów (strona:120/230)

KRUCHA PIECZONA ŁOPATKA 150

smak domowego mięska czy wędliny. W żaden sposób kupne im nie dorównują. Dzis proponuję pieczoną łopatkę, niezwykle aromatyczną dzięki upieczeniu zamarynowaniu jej w soku jabłkowym. Może niejednemu  z Was wyda się to dziwne połączenie, ale dzięki niemu łopatka zyskuje wspaniały smak i aromat. Składniki: 80 dag łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku 200 ml soku jabłkowego 2 łyzki miodu -uzyłam

Z Majeczką w kuchni
Krajalnica do wędlin – jaką wybrać? 140

Przygotowujecie na śniadania lub przyjęcia popularne deski pełne najróżniejszych wędlin, warzyw i innych pyszności? A może po prostu uwielbiacie domowe kanapki z wędliną, serem i sałatą? Bez względu na to co najbardziej lubicie jest jeden wspólny element – odpowiedniej grubości plasterki. I choć ostry nóż, to podstawa każdej kuchni, to ciężko za jego pomocą uzyskać idealnie równe plastry wędliny, chleba

Słodkie okruszki
drobiowa wędlina spod kamienia, czyli domowy blok konserwowy 1456

drobiowa wędlina konserwowa Nie tak dawno pisałem o sposobie wyrobu domowej szynki, bez zastosowania szynkowara. Dzisiaj, niejako z dwóch powodów, będę ten temat kontynuował. Pierwszy powód jest podyktowany  prozą życia, albowiem poprzednia wędlina, została już dawno skonsumowana i domownicy domagają się kolejnego wyrobu. Drugim jakby nadrzędnym celem, jest chęć pokazania, że do wykonania wielu domowych wyrobów, wcale nie potrzebujemy

Miód i pieprz
Domowe bułki z przedziałkiem – najłatwiejszy przepis 148

bułka z przedziałkiem najlepiej smakuje mi z masłem lub dżemem. Moje dzieci lubią je od tak bez dodatków w towarzystwie gorącego kakao, a mąż najczęściej zajada się domowymi bułkami z ulubioną wędliną lub żółtym serem. Przygotowanie takich domowych bułek z przedziałkiem jest niezwykle proste. Dzisiejszy przepis uważam za najłatwiejszy. Do tego bułeczki bardzo szybko wyrastają. Przy minimalnym wysiłku mamy gotowe

Słodkie okruszki
Pasztet na święta wg Ann Ma Rie 151

mnóstwo kalorii i głód wkrótce powiódł mnie do lodówki. Otwieram drzwiczki i EUREKA! Została jeszcze odrobina świątecznego pasztetu ;-) No tak! przecież ja nie wyobrażam sobie świąt bez domowego pasztetu! Nie jestem fanką wędlin, zwłaszcza tych kupnych, ale te domowe, dobrze przyprawione są dla mnie synonimem świąt. A pasztet to już w ogóle! Ze względu na żmudny proces przygotowywania tej potrawy(...)jeszcze mój dziadzio -tata taty. Uwielbiałam go jeść samego, bez chleba - po prostu gruby plaster pasztetu posmarowany ostrym, domowym chrzanem (również produkcji dziadzia). Mmmmm! Tak jadam go do dziś i zawsze powtarzam, że jeśli jest na święta pasztet to inne wędliny mogą nie istnieć, a jak nie ma pasztetu... to co to za święta? ;-) Jak wspomniałam pasztety przygotowujemy dwa razy

W mojej kuchni
Przekładaniec drobiowo-wieprzowy z szynkowara 128

wody i wyjmujemy. 6. Zimny wkładamy do lodówki na 12 godzin. 7. Po tym czasie wkładamy na 2-3 minuty do gorącej wody, aby łatwiej było wyjąć wędlinę. 8. Zajadamy z domowym chlebkiem ciesząc się pysznym i naturalnym smakiem :) Smacznego! Madzia Do przygotowania tej wędliny posłużyliśmy się następującymi sprzętami ze sklepu Dobrej Kiełbasy: - szynkowar:  KLIK - woreczki foliowe do szynkowara

Marder&Marder Manufacture
Aromatyczna domowa szynka wędzona 117

pogodzić. Jednak to, że w sklepie nie ma już prawdziwych wędlin nie oznacza, że nie można ich mieć w lodówce. Jest jeszcze sporo osób, które wędzą w naturalny sposób i sprzedają swoje wędliny. Ponadto, coraz więcej osób zaczyna wędzić własne kiełbasy i szynki w domowych wędzarniach. I do tego też wszystkich namawiamy! Własną wędzarnie można zbudować praktycznie ze wszystkiego(...)złotych. A mając własną wędzarnie zaczynamy wędzić. Korzystając z przepisów ProstePesto można przygotować własne aromatyczne wędliny. Dziś prezentujemy przepis na domową wędzoną szynkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Aromatyczna domowa szynka wędzona 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Wędliny Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 2 porcje Przygotowanie 30 min. Wędzenie 4 godz.  Kalorie 145 kcal Czas na wędzenie

ProstePesto.pl
Rolada boczkowa z pieczarkami ze słoika 230

eśli pragniecie by na świątecznym stole znalazła się pyszna, domowa, niekoniecznie dietetyczna wędlina to polecam wypróbować po raz kolejny mięso ze słoika, ale tym razem w wersji rolady z boczku nadzianej pieczarkami. Robi się szybko, pachnie i smakuje obłędnie, znika w tempie ekspresowym. Smacznego. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Szlakiem WGL II 114

miejsce na imprezy tak plenerowe jak i w karczmie, w której zgromadzone jest sporo starych sprzętów gospodarstwa domowego. Gospodarze mogą zorganizować każdą imprezę i bardzo dobrze nakarmić gości.  Naprawdę dobrze - sprawdziliśmy to osobiście.  Gospodarz robi pyszne nalewki i wspaniałe wędliny, a szynka po prostu idealna. Istnieje możliwość zorganizowania pokazów robienia masła, mielenia ziarna. Masło ubite z własnoręcznie odwirowanej(...)Witolda zdobywają zasłużone wyróżnienia i nagrody. Nalewka na kwiatach czarnego bzu w tym roku zdobyła wyróżnienie z WGL.  Posiłki przygotowywane są w większości z produktów własnej produkcji: wędliny, powidła... nalewki ;) Domowe, tradycyjne, regionalne smaczne jedzenie to niewątpliwe atuty tego gospodarstwa. Do Sokołowa Podlaskiego dojechaliśmy już dość późno i w związku z tym, że było już ciemno miasta niestety

królestwo garów
Moja mała przygoda z Trzema Znakami Smaku 152

wieczora pod sceną, gdzie od czwartku do niedzieli gościli szefowie kuchni, znane osobowości kulinarne, a wieczorami grano i śpiewano na żywo. Na stoiskach każdy mógł znaleźć coś dla siebie... ... domowe wina i nalewki (rewelacyjne :) ... sery zagrodowe ... ulubiony ser koryciński :) ...świeże zioła Była także specjalność z polskich gór - redykołka, czyli serek z niepasteryzowanego mleka owczego Polskiej Owcy Górskiej. Cały cykl produkcyjny(...)zdjęć: Wieczorową porą udaliśmy się jeszcze na małe spotkanie pod hasłem: Kumpiak, kindziuk, kolbasz – wędliny dojrzewające z Podlasia , które przeprowadzili panowie Andrzej Fiedoruk i Lech Zwolan. Opowiadanie o wędlinach i naturalnych, domowych sposobach ich przygotowywania było niezwykle ciekawe. Na koniec odbyła się krótka degustacja wyrobów, które zachwyciły mnie swym niezwykłym smakiem i aromatem. A najpiękniejsze w tym wszystkim było

Sajkofanka smaku
Wędliny domowe – Szynkowar – Perliczka 54

każdy, kto próbuje swoją dietę sprowadzić do stanu “idealnie zdrowej”. Nie będziemy tutaj polemizować nad walorami, bądź nie, kuchni roślinnej. Możemy jednak pokazać, że można domowym sposobem przygotować “wędlinę prawie zdrową”, okrojoną z tych wszystkich dodatków, które serwują nam producenci wędlin. Nawet, jeśli znajdziemy na sklepowych półkach szyneczki z certyfikatami bio, eko, i inne “cuda(...)wianki”, to i tak własna jest najlepsza – bo nie ma dłuuugiej gwarancji, bo zrobiliśmy i przyprawiliśmy ją sami, według własnych smaków. Bądź naszych smaków Bo przyrządzanie domowych produktów to piękna polska tradycja! Gotowa sól do peklowania – to tylko mały dodatek…taki grzeszek. Dla różowego koloru i dla zdrowotności! Co by zatrucie jadem kiełbasianym nie zaburzyło naszych

Tajemnice Smaku
Szynka parzona domowym sposobem. Sklepowe wędliny mogą się schować. PRZEPIS 66

życzenia. Tymczasem zrobienie domowej szynki parzonej jest prostsze niż może się wydać, choć zajmuje trochę czasu. Smak jest jednak wyjątkowy. Przepis na szynkę parzoną domowym sposobem Składniki: Szynka wieprzowa kulka o wadze około 1 kg, 3 łyżki zwykłej soli, 6 ząbków czosnku, 1 cebula, łyżka ziaren ziela angielskiego, kilka liści laurowych pieprz. Jak zrobić szynkę parzoną domowym sposobem? Szynkę nakłuj(...)kolejną dobę. Po tym czasie szynkę wyjmij, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w cienkie plastry i podawaj. Jest pyszna z dodatkiem chrzanu. Przepisy na Wielkanoc Artykuł Szynka parzona domowym sposobem. Sklepowe wędliny mogą się schować. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Przepisy, gotowanie, jedzenie

Kulinarna Polska
Weekend z grillem #3 180

portal dla miłośników nie tylko kiełbas, ale wszelakiego mięsiwa. Znajdziecie tam masę informacji na temat mięs, a także przepisy i sklep w którym możecie kupić akcesoria potrzebne do domowego wyrobu mięs, wędlin czy kiełbas. Zdecydowanie polecamy ten portal. A na dzisiejsze grillowe spotkanie proponujemy dania pikantne. W zeszłym tygodniu niechcący przygotowaliśmy trochę za dużo kiełbas więc staną się one bazą

Marder&Marder Manufacture
Wędlina z nutą miodu, cynamonu i pomarańczy 179

Karkówka pieczona w korzenno-cytrusowej marynacie z kapką miodu - palce lizać! Pierwszy raz biorę udział we wspólnej akcji amatorów kucharzenia w ramach Intergalaktycznego G otowania . "Na tapecie" domowe, własnoręcznie przygotowywane wędliny , cz yli Pieczemy mięso! Rodzaj mięsa: dowolny. Ale jest haczyk! Obowiązkiem było wykorzystać miód i cynamon - rzadko spotykane składniki przy typowych wędlinach.  Nic to! I tak dałam radę

Grunt to przepis!