Wykonanie Kupujemy polądwiczki myjemy pod bieżącą wodą.Peklujemy na mokro 5 dni 80 g peklo soli na litr wody +trochę zgniecionego czosnku.Wyjmujemy z zalewy płuczemy pod
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przepis Będziemy potrzebować : -boczek bez kości i chrząstek 1 kg -1,5 kg -peklo sól lub sól -duży garnek lub dwa -dwa termometry z sondą -pieprz
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przepis Będziemy potrzebować : -karkówka 1 kg -1,5 kg -peklo sól lub sól - strzykawka z igłą do nastrzyku -duży garnek lub dwa -dwa termometry z sondą
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Wykonanie Kupujemy schab odcinamy mizdrę taka biała błona i warkocz inny kolor mięsa przyłączony do schabu podobny w wyglądzie do warkocza.Peklujemy na mokro 5 dni 80
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przepis Będziemy potrzebować : -mięso 1 kg -1,5 kg -peklo sól lub sól - strzykawka z igłą do nastrzyku -duży garnek -dwa termometry z sondą -siatka wędliniarska
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przepis Kiełbasa Jackówka puszczańska-pomijamy wędzenie tylko parzymy Składniki: -mięso jedynka:schab-1.250 kg szynka-1.250 kg -mięso dwójka:łopatka razem z tłustym-1.500 kg -słonina
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki: Schab bez kości - około 1,5kg Cukier - 3/4 szklanki Sól kamienna/Morska (niejodowana) -4 łyżki Peklosól - 1,5 łyżki Majeranek - 2 łyżki Pieprz młotkowany z kolędrą
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przepis Składniki -mięso mielone z łopatki,gruby lub cienki płat boczku ze skórą, -pieprz czarny do smaku -sól 18 g/kg -gorczyca jedna łyżka -majeranek jedna łyżka
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przepis Po tygodniu dojrzewania wygląda tak,robiony bez cukru. -2 kg schabu -18 g peklo soli na kg mięsa -1/2 szklanki soli -przyprawy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Boczek wędzony rolowany.Z lewej peklowany na mokro z prawej na sucho natarty czosnkiem i z przyprawami Przepis Więc tak ten z lewej jest peklowany na mokro
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Podaje przepis :jak ja robiłem 1. na początek dowolne mięsko peklujemy zgodnie z tabelą peklowania u mnie było to 5 dni.Do solanki dałem liść laurowy,ziele
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Domowa szynka to pozycja obowiązkowa w moim domu na liście świątecznych dań. Uwielbiam połączenie mięsa i miodu, a z dodatkiem ciepłej żurawiny pieczeń od razu nabiera świątecznego wymiaru. Składniki: 1kg szynki wieprzowej* 3 łyżki musztardy ostrej 3 łyżki miodu spadziowego 2 łyżki papryki słodkiej 1 łyżka pieprzu 1 łyżeczka soli 100ml wody słoiczek konfitury z żurawiny całej(...)gęstą marynatę. Dokładnie smarujemy nią całe mięso, które następnie wsadzamy do miski, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na 12 godzin do lodówki. Przygotowaną szynkę związujemy sznurkiem do wędlin, by mięso nie rozpadło się w trakcie pieczenia i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Do miski z marynatą wlewamy wodę, mieszamy z resztkami marynaty i utworzony płyn wlewamy do naczynia z szynką
Gotowanie i blogowanieWątrobianka, pasztetowa, smaki dzieciństwa... Od jakiegoś czasu musiałam się niestety obejść smakiem. Poczytałam co znajduje się w produkowanych pasztetowych... Któregoś dnia w zeszłym roku trafiłam
Kulinarne przygody GatityW tym roku na wielkanocnym stole pojawi się żurek z własnego zakwasu , domowy majonez oraz chrzan, a także domowa, tradycyjna biała kiełbasa . Tę ostatnią zrobiliśmy po
niecodziennikpary