zakończeniu zabawy. Proste przepisy na szybkie imprezowe przekąski i przystawki, które przygotujesz z ogólnie dostępnych składników nie zrujnują też domowego budżetu. Żeby zrobić smaczne przekąski na imprezę wystarczą bagietki, krakersy lub tortille, trochę kolorowych warzyw, serów i wędliny. Świetnym dodatkiem do niemal każdej przekąski i przystawki są sosy, hummus i twarożek. Rozpocznij nowy rok z naszymi najlepszymi przepisami na szybkie
Cztery Fajerychia ( klik ), a nawet owsiankę. Opcji jest wiele, warto z nich korzystać. Domowe mini bułeczki lub drożdżowe paluchy Bułeczka w rączkę i jest pysznie Moje dzieci uwielbiają domowe bułki, my zresztą też. Zamiast tradycyjnych kanapek wolę zapakować takie świeżo upieczone bułeczki. Dla męża bułka z wędliną, dla mnie i dzieci z warzywami. A czasem po prostu bułeczka bez dodatków plus
Słodkie okruszkiWitajcie, Pierwszy raz w swoim życiu konfiturę z czerwonej cebuli jadłam we Wrocławiu kilka lat temu w jakimś modnym bistro. Była podana do placków ziemniaczanych
Kuchnia moimi oczamiprzepis Domowe ravioli Ravioli, to tak jak pierogi, idealny patent na zagospodarowanie mięsa lub farszu z pieczonego kurczaka. Jak zrobić domowe ravioli? Mamy dla Was przepis na idealne ciasto makaronowe. Zobacz przepis Calzone Jak wykorzystać resztki warzyw i wędlin? Nasz ulubiony sposób to pyszne, chrupiące, włoskie pierożki – calzone! Bez względu na to, co w nie włożycie, będą smakowały genialnie
Niedzielny kucharzprzepis Domowe ravioli Ravioli, to tak jak pierogi, idealny patent na zagospodarowanie mięsa lub farszu z pieczonego kurczaka. Jak zrobić domowe ravioli? Mamy dla Was przepis na idealne ciasto makaronowe. Zobacz przepis Calzone Jak wykorzystać resztki warzyw i wędlin? Nasz ulubiony sposób to pyszne, chrupiące, włoskie pierożki – calzone! Bez względu na to, co w nie włożycie, będą smakowały genialnie
Niedzielny kucharzCześć! Jeśli komuś znudziła się tradycyjna kanapka z masłem, wędliną i serem to zapraszam do poczytania. Pomysł może trafi Wam do smaku. Wiosenne wydanie tostów i
Pieprzyć z FantazjąDzisiaj przedstawiam przepis na pyszny domowy pieczony schab. Schab doskonale nadaje się kanapki, można go również podać na ciepło. Mięso jest miękkie i rozpływa się w
Tradycyjna kuchnia KasiPrzygotowane w domowym zaciszu, rewelacyjne w smaku, jędrne marynowane leśne grzybki są świetną zakąską oraz doskonałym dodatkiem do mięs czy wędlin. Składniki: 4kg świeżych podgrzybków Zalewa: 7 szklanek wody 2 szklanki octu 2 łyżeczki soli 5 liści laurowych 8-10 ziaren ziela angielskiego 2 cebule 8 ziaren czarnego pieprzu Wykonanie: 1. Podgrzybki oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze części
Szalona Kuchnia EwelinyPaluszki grissini to przystawka podawana we Włoszech przed posiłkiem. Świetnie pasują do wędlin czy sera, można je także serwować do różnych sosów, dipów i zup. Pochodzą
Przepisy na domowy ser i chlebUwielbiam przygotowywać domowe dipy, sosy, salsy, dodatki do imprezowo zastawionego stołu. Takie sosy są wspaniałym dodatkiem do maczania przekąsek, także wędlin, tortilli, grzanek, nuggetsów czy serów. Niezastąpione dla małych przekąsek na raz z ciasta francuskiego czy paluchów grissini. Generalnie każda impreza u mnie składa się nie tylko z ciepłych dań, jest wiele przekąsek, na ciepło czy zimno, do tego koniecznie
Zasmakuj Kuchni"ZAJĄC" - REGIONALNA PIECZEŃ WIEPRZOWA Pieczeń wieprzowa, regionalnie nazywana "zającem", wytwarzana jest jedynie z naturalnych składników. Pieczona jest w naturalnej błonie wieprzowej, z dodatkiem kminku, ziół i
Moja Książka Kucharskasmacznie! Brzuchy pełne. Takie placki świetnie komponują się z maślanką, kefirem, szklanką kakao. Wyczarowane placki podaję same lub z domowymi dipami, np. czosnkowym, pomidorowym ostrym bądź pesto. Wersja mięsna, inna? - dodajcie do nich dowolną kiełbasę, parówki lub wędlinę, groszek, kukurydzę, soczewicę, fasolę. Nawet kawałki kurczaka lub ryby. Tarty twardy ser i bazylię, powstaną placki serowe. Na pewno
Zasmakuj Kuchnidobie coraz większych alergii pokarmowych, warto jest zainwestować trochę czasu i przygotować samodzielnie wędlinę, pastę do kanapek, pieczeń czy pasztet. Dlatego też dzisiaj chcieliśmy się podzielić z Wami przepis na nasz domowy pasztet, który nie zawiera konserwantów, a także glutenu. Zamiast bułki, którą normalnie stosuje się do "sklejenia" masy wykorzystujemy wieprzowe podgardle oraz jajka. SKŁADNIKI: 1 kaczka bez szyi
Kuchnia od dwojgaSztuka mięsa pieczona stanowi doskonałą alternatywę dla kupnych wędlin, takie mięso na zimno do chleba to wspaniały element do kanapki, a na ciepło - pokrojone w plastry
kgwjanczewoWędzeniem się nie zajmuję, ale robi to mój mąż, dlatego przygotowanie wędlin do wędzenia to jego specjalność. Cała procedura przygotowania to peklowanie. Trzeba to zrobić dobrze
W kuchennym oknie EwyGdzie w kurczaku jest szynka? Według Słownika Języka Polskiego, szynka, to „ wędlina z tylnej części półtuszy wieprza lub innego zwierzęcia”. Nie popełniamy więc błędu mówiąc o
mojewypiekiinietylkoWarto od czasu, do czasu poświęcić trochę czasu , by wyprodukować własne wędliny. Jesteśmy pewni ,że są zdrowe, bez konserwantów, a w dzisiejszej dobie, to raczej unikatowe
W kuchennym oknie Ewyżałuję, że tak późno przyrządziłam suszony schab, gdyż swoim smakiem przypomina szynkę parmeńską, której ceny do najtańszych nie należą. W domowych warunkach możemy przygotować jej zamiennik znacznie taniej, a poza tym wiemy, co jemy w porównaniu do sklepowych wędlin. A mieszankę przypraw do niej możemy dobrać wg naszych indywidualnych gustów smakowych. Ja przygotowując swój schab sugerowałam się sposobem Margarytki , natomiast
Fabryka pomysłówminiony weekend. Szybkie pomysły na śniadanie Przygotowując śniadanie zawsze biorę pod uwagę oczywiście gust najbliższych. Mąż uwielbia wszelkie sałatki i roladki z tortilli. Ja muszę mieć na stole świeże domowe pieczywo. Do tego trochę warzyw lub zdrowsza pasta kanapkowa i jestem w przysłowiowym niebie. A maluszki chętnie sięgają po różne placki, placuszki, pasty do kanapek i oczywiście ukochane jajka(...)Przygotowanie: Każdy placek tortilli smarujemy jogurtem. Posypujemy wszystko ulubioną mieszanką ziół. Na środek układamy plasterki wędliny, liście sałaty i pokrojoną w paseczki paprykę. Wszystko zwijamy w rulon. Każdy rulon kroimy na roladki. Roladki układamy na półmisku i podajemy. Smacznego Domowe bułeczki – przepis Składniki: 500 g mąki pszennej + do podsypania szczypta soli 0,5 łyżki cukru
Słodkie okruszkiWielkimi krokami zbliżają się Święta wielkanocne , więc zachęcam do zrobienia samodzielnie , pysznych wędlin. Zaskoczycie rodzinę i gości . Szynka peklowana i pieczona Wiem że teraz można kupić wszystko, supermarkety prześcigają się w promocjach . Jednak domowa szyneczka jest najlepsza . Wcześniej zapeklowana z ulubionymi przyprawami , będzie smakowała najbardziej . Więc jeśli ktoś ma troszkę czasu i chęci(...)piekę w 180 st.C około półtorej godziny. Rękaw nakłuwam wykałaczką z wierzchu. Po upieczeniu rozcinam rękaw i pozostawiam szynkę do wystudzenia. Pyszna, kruchutka , smakuje jak wędlina z najwyższej półki. Można dobierać przyprawy indywidualnie. Polecam . Smacznego ;) Zachęcam do przejrzenia gazetki, znajdziecie tam fajne oferty i przepisy
Takie tam pichcenieProsty i szybki sposób na rodzinny lub świąteczny obiad. Takie mięsko jest bardzo podzielne, jeśli zostanie z obiadu można je wykorzystać jako wędlinę na kanapkę lub
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapewno go nie brakowało na pizzy. Przegląd lodówki co mam, a mam jajka bo ich kupuję duże ilości. Wędliny brak, ale za to kabanosy się ostały, cebula i pieczarki które kupiłam 3 dni temu. Na szczęście mam domowy sos pomidorowy który robię sama i suszone domowe pomidory. Wolałabym świeże ale co tam biorę co jest. Ciasto na pizzę to prościzna
wesoła kuchniaĆwikła z chrzanem na święta to doskonały dodatek do pieczonych mięs, drobiu np. kaczki z chrupiąca skórką , wędlin, pasztetów albo jajek na twardo. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tradycyjnej ćwikły z chrzanem. Najlepsza ćwikła to ta domowa oczywiście, przygotowana własnoręcznie a najlepiej z dodatkiem prawdziwego, świeżego chrzanu. Ćwikła z chrzanem do słoików. Domową ćwikłę z chrzanem
Moja Książka KucharskaDomowe, najlepsze, delikatne podane z sosem grzybowym typowo warzywnym, przesmażoną cebulką – samą lub z dodatkiem mięsa, np. talarków kiełbasy, wędliny, z gulaszem i ostrą surówką. Smakujemy z pieczonym drobiem, najczęściej kaczką. Lubimy też: świeże wyjęte z wody podane z przesmażoną bułką tartą i masełkiem, z dodatkiem soli i pieprzu lub przesmażone na rumiano lekko chrupiące zjadane ot tak same
Zasmakuj KuchniRano spiesząc się do pracy większość z nas do kanapek na śniadanie standardowo wkłada plasterek sera żółtego czy wędliny bardzo często zapominając o warzywach czy innych możliwościach. A czemu by zamiast kawałka sera do kanapek nie przyrządzić domowej pasty, która jest zdrowa i co najważniejsze prosta w przygotowaniu? Takie pasty możemy spokojnie przygotować dzień wcześniej
Kuchenne Wariacjekrótkie zestawienie 8 przepisów (na blogu znajdziecie ich o wiele więcej): Pieczarki w chrupiącej panierce z czosnkową nutą Domowe chipsy paprykowe (z tortilli) Chrupiące kawałki kurczaka w musztardowo-ziołowej panierce Tosty z patelni Grillowana tortilla z wędliną, sosem czosnkowym i dodatkami Tradycyjne zapiekanki na bagietkach Francuskie poduszeczki nadziane pieczarkami Pizza na ziołowym cieście z sosem bolognese Pozdrawiam i… 3MAM
Słodkie okruszkiCzasami mam takie dni, że kanapka z serem bądź wędliną mi nie smakuje. Nie lubię monotonności w jedzeniu czy też powielania tych samych smaków, dlatego staram się robić domowe pasty. Poniżej umieszczam przepis na tradycyjną pastę jajeczną. Polecam nie pomijać szczypiorku, ponieważ dodaje on charakterystycznej ostrości. Składniki: 4 jajka majonez sól, pieprz połowa pęczka szczypiorku
UgotowaćPyszny biały barszczy na domowym zakwasie. Doprawiony dużą ilością majeranku i czosnku. Barszczyk podałam z białymi kiełbaskami Degustino. Kiełbaski otrzymałam od Chrzanowskiej Manufaktury Wędlin. W ofercie mają wiele rodzajów kiełbasek. Mini kiełbaski bardzo nam się spodobały i zasmakowały. Są małe, bez żadnych osłonek a przede wszystkim zawierają od 87-93% mięsa w zależności od rodzaju. O kiełbaskach możecie poczytać
Monia miesza i gotuje