Kolejna wersja domowej wędlinki. Kolorowa pieczeń z dodatkiem marchewki i groszku. Oczywiście pieczeń można podać też na ciepło jako danie obiadowe. składniki: 1,2 karkówki 250 g mrożonej marchewki z groszkiem 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka tymianku sól,pieprz Marchewkę z groszkiem ugotować al'dente. Wystudzić i dobrze osączyć. Karkówkę zmielić na drobnych oczkach. Do zmielonego mięsa dodać marchewkę(...)przełożyć mięsną masę. Wierzch ładnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 1 godzinę, funkcja góra-dół. Podawać na ciepło lub na zimno jako wędlinę
Monia miesza i gotuje5 / 5 ( 12 votes ) Pieczony boczek Boryny,świetny na kanapki Pieczony boczek Boryny to ostatni gorący hit mojej rodzinki. Nawet młodszy syn, który jest zazwyczaj tłuszczofobem
Ogrodnik w podróżyrecyklingu chleba, który już swoje odleżał. Nadaje się do tego każdy rodzaj ulubionego przez was pieczywa. Poznajcie nasze ulubione zapiekanki. DOMOWE ZAPIEKANKI „CZYSZCZENIE LODÓWKI” Przepis na 4 zapiekanki z bagietki: 2 bagietki 300 g kiełbasy swojskiej lub dowolnej wędliny, którą akurat macie 100 g boczku wędzonego 500 g pieczarek 1 średnia cebula 5 suszonych pomidorów kilka oliwek łyżka kaparów szczypiorek(...)wędlinę pokrojone w drobną kostkę. Jak się lekko zrumienią, dodajemy posiekaną cebulę i posiekane pomidory suszone. Smażymy chwilę i przekładamy do miski, zostawiając na patelni wytopiony z boczku i wędliny tłuszcz. Na patelnię z tłuszczem dodajemy pokrojone pieczarki. Pieczarki podczas smażenia puszczają wodę. Trzeba wrzucić je na mocno rozgrzaną patelnię i smażyć, mieszając do momentu, aż woda odparuje. Pieczarki dodajemy
ladykitchenA może taka pasta zastąpi nam kawałek wędliny ? Składniki : szklanka
Proste Potrawyszaleństwa (w tym i do kuchni polskiej serca nasze mocniej zabić potrafią) to dość często nadchodzą takie dni, kiedy mamy ochotę na fast-fooda, którego - nie oszukujmy się - w domowych warunkach tak szybko się nie robi. Ze względu na przymusową dietę części rodziny, ale i na naszą wybredność i wyczulone zmysły, czegoś takiego jak "jedzenie na telefon" czy "jedzenie(...)świeży, 1/3 opakowania, - Pieczarki, 1/2 opakowania, - Papryka Czerwona, 1 mała - Papryka Żółta, 1 mała, - Ser Żółty, 400 g, - Wędlina z indyka, 200 g, - Cebula, 5-6 białych - Mieszanka "Pomidor, oregano, chilli" Piątnica , na smak, - Pomidorki Igiełki Piątnica , na smak. - Pieprz czarny, - Domowa mieszanka suszonych warzyw, - odrobina oleju, /Dodatkowo DIP CZOSNKOWY DOMOWY /mocno czosnkowy, kremowy. /CIASTO: SKŁADNIKI NA CIASTO TRADYCYJNE
Wypisz Wymalujkolacji. Są proste w przygotowaniu (choć może na takie nie wyglądają) i wyraziste w smaku. Będą idealnie smakować z serem żółtym, wędliną, serkiem wiejskim czy po prostu posmarowane masłem. Bułki z cebulą i czarnuszką, czyli czas na domowe pieczywo W ostatnim roku wielu z nas stało się domowymi piekarzami. Pamiętam jak na początku lockdownu nie można było nawet dostać drożdży
Na-talerzu.plPizza z patelni to bardzo prosta w wykonaniu, szybka wersja klasycznej pizzy pieczonej. Przepis na pizzę z patelni powinien zainteresować wszystkich, którzy szukają pomysłu na pyszną domową pizzę na szybko. Jak zrobić pizzę z patelni? Jak zrobić ciasto na pizzę na szybko? Wyrobienie ciasta wraz z wrośnięciem, formowaniem i smażeniem nie powinno zająć Ci dłużej niż 30 minut. Przyznasz(...)się rozpuści. Nasza szybka pizza z patelni jest gotowa! Doskonale smakuje z klasycznym sosem pomidorowym i sosem czosnkowym. Domowa pizza z patelni Domowa pizza to świetny pomysł na obiad, przekąskę lub po prostu wykorzystanie zalegających w lodówce skrawków wędlin, kawałków sera itd. To przepis dla osób zabieganych, które mimo braku czasu pragną zjeść w domu. Pizza na patelni jest również
Kuchnia Na WypasiePonadto nadają się nie tylko na obiad, ale też na kolację. Większość dań tego typu doskonale smakują ze sosem czosnkowym domowej roboty, który przygotowałam tutaj (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250g makaronu świderki 200g kiełbasy lub innej wędliny, którą mamy w lodówce 300g pieczarek 2 cebule 200ml śmietanki 18% 2 jajka 100g startego żółtego sera 2 łyżki masła
Danka Pichcipamiętam bo zmarł młodo, jak miałam ponad dwa lata. Ale nauczył babcię i mamę, że świeże mięso i świeże dobre wędliny to podstawa. Nauczył też je samemu je przygotowywać i wędzić. Mieliśmy w tamtych czasach własną domowej roboty wędzarnię. Pamiętam zapach szynki w przedsionku po wędzeniu, dziś takiej nigdzie nie kupisz choćbyś stanął na głowie. Ale do brzegu! Babcia nauczyła
SMYKWKUCHNIZgodnie z tradycją śniadanie wielkanocne jest posiłkiem bogatym, obfitującym w różnorodne potrawy z jaj, wędlin i mięs (głównie wieprzowych), które symbolizują zakończenie postu, są uosobieniem sytości i dostatku. Do przygotowania domowej szynki na Wielkanoc, postanowiłam w tym roku użyć francuskiej metody zwanej ,,confit”, która polega na wolnym gotowaniu mięsa, w dużej ilości tłuszczu, w stosunkowo niskiej temperaturze. Przyrządzona
Kierunekuchniafantazja dotycząca przekąsek, przystawek, zakąsek:) Niezastąpiona do różnych przekąsek mięsnych, serowych, przystawek z ciasta francuskiego. Pasuje na kanapkę do plasterka wędliny lub inaczej, np. bułeczka z salsą na to pomidorek, liść sałaty... Ostatnio przygotowałam ją do domowych nuggetsów - spisała się:) Składniki: 0,5 szklanki passaty łyżka ketchupu pikantnego 2 łyżki majonezu 120 g serka o smaku biszkoptowym (użyłam Danone
Zasmakuj KuchniTegoroczna Wielkanoc, to między innymi szynka, którą Wam dzisiaj prezentuję. Oczywiście był też domowy pasztet, ale pasztet jest u nas na każde Święta (znajdziecie go TUTAJ ), a szynkę - jako wędlinę - piekłam pierwszy raz :) I pierwszy raz tak długo marynowałam - aż siedem dni! Szynka dokładnie przeszła aromatem przypraw, nie była sucha, świetnie kroiła się na plastry. No i ten kolor! Taki
Posadzone i zjedzonePyszny domowy pasztet pieczarkowy podany w zapieczonej bułce. Składniki: 10 małych bułeczek 2 dag masła 30 dag wędliny (mogą być resztki świąteczne) 10 dag pieczarek 1 łyżka śmietany 1 łyżka mąki 1 cebula biała 2 łyżki tłuszczu 4 łyżki wywaru (może być z kostki) 1 żółtko jaja sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Wędlinę pokroić i zmielić . Pieczarki , cebulę
Tradycyjna KuchniaPieczony pasztet z łopatki Dostałam wczoraj niezły kawałek łopatki wieprzowej , niestety ciut pociachany , więc nie bardzo na pieczeń , w zasadzie tylko na gulasz , mielone lub pasztet
Ogrodnik w podróżySkładniki: smalec 1 łyżka końcówki wędlin, boczku 1 kg, sól czosnkowa Appetita 1/2 łyżeczki, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, przyprawa do bigosu Appetita 1
W Mojej Kuchni LubięCześć! Jeśli komuś znudziła się tradycyjna kanapka z masłem, wędliną i serem to zapraszam do poczytania. Pomysł może trafi Wam do smaku. Wiosenne wydanie tostów i
Pieprzyć z Fantazją