polecamy wszystkim by skusili się na własne wyroby. Schab wędzony z domowej wędzarni SKŁADNIKI: około 1 kg schabu bez kości 1 l wody 50 g peklosóli 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy, ja przekroiłam na pół, wkładamy do siatki na wędliny i ściskami. Do garnka wlewamy zimną wodę, wkładamy schab, dodajemy sól
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJak zwykle przed świętami przepis na pieczone mięsko. Tym razem domowa terrina z kurczaka. Terrina to taki rodzaj pieczeni czy pasztetu pieczonego w kąpieli wodnej. Jest
Bon appetit mon amieBardzo szybki i smaczny obiad, który można przygotować w 20-25 min :) Kupiłem schab żeby zrobić wędlinę i jak rozpakowałem okazało się, że
chleba naszegoEfektowana przekąska karnawałowa :) 1 opakowanie ciasta francuskiego ok 150 g okrągłej wędliny np. salami, szynka o średnicy ok 3 cm 1 jajko Węższą część
Atlas SmakówOd czasu do czasu mozna sobie pozwolić na taki domowy, choć dośc tłusty...ale nawet najlepszy kupowany się nie równa smakiem więc warto zrobić samemu Składniki
Z Majeczką w kuchniszybko, smakują równie dobrze - po prostu idą łeb w łeb. Tak więc Panie i Panowie, zapraszamy na Pizzę domową w wersji "ludzkiej" i bezglutenowej . SKŁADNIKI NA FARSZ: - duży ser żółty (400g) - opakowanie pieczarek, - papryka: żółta, zielona, czerwona, - kukurydza - puszka, - wędlina lub tuńczyk (2 puszki w oleju), - suszone pomidory - połowa opakowania, - przyprawy: oregano, pieprz ziołowy, pieprz czarny, - cebula - dużo(...)dół z termoobiegiem". Zaglądajcie do niej. Jak zapach zaczyna już bardzo kusić to popatrzcie czy się nie przypala. Upieczona pięknie odchodzi od blachy. Pizza zdecydowanie najbardziej nam smakuje z domowym dipem czosnkowym, który ucieka równie szybko jak ten udomowiony, włoski przysmak. Jeśli chcecie, podzielimy się z Wami niebawem przepisami na dipy m.in na idealny czosnkowy, choć nie tylko
Wypisz Wymalujszklanki pokrojonego) pieprz płatki papryki sos pomidorowy, najlepiej domowy (użyłam domowej Ljutenicy)* Przygotowanie Piekarnik nagrzać do temp. 180 st C. Ciasto, jeżeli to konieczne, rozwałkować w kształcie prostokąta o wymiarach ok 30 x 25 cm. Ułożyć dłuższym bokiem w swoją stronę. Ciasto równomiernie posmarować sosem pomidorowym, ułożyć plastry wędliny, posypać pokrojoną w drobną kostkę mozzarellą i pokrojonym szczypiorkiem. Doprawić
Stare GaryPrzepis na domową pastę jajeczną bez zbędnych dodatków. Prosta i smaczna! Pasta jajeczna to rodzaj smarowidła do kanapek, która świetnie zastąpi nam wędlinę. Pastę z jajek można podawać oddzielnie w miseczce obok pieczywa, lub bezpośrednio na kanapkach. Najlepiej smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Przepis na pastę jajeczną jest bardzo prosty i szybki. Przygotowanie takiej pasty nie zajmie wam więcej niż
Przepiski.plHanny Szymanderskiej dotyczącej Wielkanocy wyczytałam co „powinno” być zawartością koszyka, w której jest święconka. Były jajka, pieczywo, wędlina, sól, były także babeczki. Postanowiłam, że je zrobię i opublikuję. Nie szukałam żadnego przepisu w internecie, nie szperałam po domowych książkach, gazetach, zupełnie nie było potrzeby. I nie dlatego, że jestem mistrzem w wypiekach. Część z Was już
KardamonovyPrzepis na pizzę, która zawsze wychodzi! Pizza raczej rzadko u mnie w domu występuje, prędzej przy jakiś spotkaniach towarzyskich niż na co dzień dla naszej dwójki
zdrowo i aktywniePrzepis na pizzę, która zawsze wychodzi! Pizza raczej rzadko u mnie w domu występuje, prędzej przy jakiś spotkaniach towarzyskich niż na co dzień dla naszej dwójki
Zdrowie i pysznie na talerzurybna, wegańska czy wegetariańska i w pełni warzywna. A takie pasty są bardzo zdrowymi alternatywami dla tradycyjnych kanapek z wędliną i serem. I możemy w nich przemycić zdrowe produkty, warzywa i zioła, więc czego chcieć więcej? Róbmy i jedzmy domowe pasty bo warto! A tym wpisem chciałabym rozpocząć cykl wpisów „ 3 pomysły na… ”, w których będziemy brali pod lupę
Analiza Smakupaski i małej ilości papryki, mocno doprawionych czarnym pieprzem. Wśród innych dodatków w tokány możemy też spotkać grzyby, wędliny i pomidory. Wszystkie te odmiany pörköltu, także nasz wegetariański gulasz węgierski, najlepiej smakują ugotowane w kociołku nazywanym bogracz. W domowych warunkach, trudno to jednak zrobić. Doskonale zastępuje go wolnowar, o którym wielokrotnie pisałam na blogu. Co można gotować w wolnowarze
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNajprostszy domowy chleb na drożdżach. Łatwy do przygotowania i neutralny w smaku. Świetnie komponuje się zarówno ze słodkim dżemem jak i wędliną. Dobry na co dzień. Polecam podwoić składniki i upiec od razu dwa bochenki. Składniki: 550 g mąki pszennej typ 550 (lub 650) 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli
Krokusowy DomJuż chyba kiedyś pisałam, że lubię wszelkie "mazidła" do chleba :)) Pasty, pasztety i wszelakie smarowidła - warunek: domowej roboty :) Szczególnym apetytem darzę wszystkie pasty z dodatkiem moich ulubionych jajek. Wypierają one u mnie w 100% najwyższej jakości wędliny. Jeśli więc znudziła wam się pospolita szynka na kanapkach gorąco polecam właśnie pasty. Na blogu jest już ich kilka, znajdziecie
Walijskie Pichcenie