domowe wędliny - 3445 przepisów (strona:156/230)

Pasta jajeczna 70

Przepis na domową pastę jajeczną bez zbędnych dodatków. Prosta i smaczna! Pasta jajeczna to rodzaj smarowidła do kanapek, która świetnie zastąpi nam wędlinę. Pastę z jajek można podawać oddzielnie w miseczce obok pieczywa, lub bezpośrednio na kanapkach. Najlepiej smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Przepis na pastę jajeczną jest bardzo prosty i szybki. Przygotowanie takiej pasty nie zajmie wam więcej niż

Przepiski.pl
Babeczki jogurtowo-waniliowe 49

Hanny Szymanderskiej dotyczącej Wielkanocy wyczytałam co „powinno” być zawartością koszyka, w której jest święconka. Były jajka, pieczywo, wędlina, sól, były także babeczki. Postanowiłam, że je zrobię i opublikuję. Nie szukałam żadnego przepisu w internecie, nie szperałam po domowych książkach, gazetach, zupełnie nie było potrzeby. I nie dlatego, że jestem mistrzem w wypiekach. Część z Was już

Kardamonovy
Najlepsza domowa pizza na drożdżach + FILM 74

Przepis na pizzę, która zawsze wychodzi! Pizza raczej rzadko u mnie w domu występuje, prędzej przy jakiś spotkaniach towarzyskich niż na co dzień dla naszej dwójki

zdrowo i aktywnie
Najlepsza domowa pizza na drożdżach + FILM 91

Przepis na pizzę, która zawsze wychodzi! Pizza raczej rzadko u mnie w domu występuje, prędzej przy jakiś spotkaniach towarzyskich niż na co dzień dla naszej dwójki

Zdrowie i pysznie na talerzu
3 pomysły na… pasty do pieczywa 116

rybna, wegańska czy wegetariańska i w pełni warzywna. A takie pasty są bardzo zdrowymi alternatywami dla tradycyjnych kanapek z wędliną i serem. I możemy w nich przemycić zdrowe produkty, warzywa i zioła, więc czego chcieć więcej? Róbmy i jedzmy domowe pasty bo warto! A tym wpisem chciałabym rozpocząć cykl wpisów „ 3 pomysły na… ”, w których będziemy brali pod lupę

Analiza Smaku
Wegetariański gulasz węgierski 102

paski i małej ilości papryki, mocno doprawionych czarnym pieprzem. Wśród innych dodatków w tokány możemy też spotkać grzyby, wędliny i pomidory. Wszystkie te odmiany pörköltu, także nasz wegetariański gulasz węgierski, najlepiej smakują ugotowane w kociołku nazywanym bogracz. W domowych warunkach,  trudno to jednak zrobić. Doskonale zastępuje go wolnowar, o którym wielokrotnie pisałam na blogu. Co można gotować w wolnowarze

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach 131

Najprostszy domowy chleb na drożdżach. Łatwy do przygotowania i neutralny w smaku. Świetnie komponuje się zarówno ze słodkim dżemem jak i wędliną. Dobry na co dzień. Polecam podwoić składniki i upiec od razu dwa bochenki. Składniki: 550 g mąki pszennej typ 550 (lub 650) 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli

Krokusowy Dom
PROSTA PASTA TWAROGOWO-JAJECZNA 218

Już chyba kiedyś pisałam, że lubię wszelkie "mazidła" do chleba :))  Pasty, pasztety i wszelakie smarowidła - warunek: domowej roboty :)  Szczególnym apetytem darzę wszystkie pasty z dodatkiem moich ulubionych jajek. Wypierają one u mnie w 100% najwyższej jakości wędliny. Jeśli więc znudziła wam się pospolita szynka na kanapkach gorąco polecam właśnie pasty. Na blogu jest już ich kilka, znajdziecie

Walijskie Pichcenie
Kruche drożdżowe paszteciki z szynką i żółtym serem 136

jakimś jogurtem, tak panów to raczej nie przekona. Mężczyźni woleliby coś konkretniejszego, prawda? :) Proponuje w takim przypadku paszteciki z wędlina i żółtym serem. Takie kanapki inaczej podane, bo na ciepło. Jest to też idealna przekąska, która możemy zaserwować podczas domowego maratonu filmowego, czy podczas wizyty gości. W naszym domu dość często zajadamy się takimi pasztecikami, zmieniają się tylko nadzienia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tosty z serem korycińskim Czesławy Zarzeckiej 142

Był domowy  chleb tostowy..no i koniecznie musiały być tosty..takie tosty to nic trudnego ..a dodatki dajemy dowolne...u mnie wędlina, pomidor i ser ..może być żółty..a u mnie ser koryciński Czesławy Zarzeckiej .Ser ten dostałam jakiś czas temu i kilka kawałków zamroziłam..bo ten ser można nawet zamrozić..i nic to jemu nie zaszkodzi..Pycha

Moje domowe kucharzenie
Domowa słoikowa łopatka boczkowa 150

Wystarczy zmielić mięso, dodać przyprawy, zapakować w słoiki i do gara. Pasteryzujemy a potem zajadamy. A jeszcze jak mamy domowe bułeczki lub chleb to już rewelacja. A taka konserwa z cyklu wiem co jem to świetny i zdrowy zamiennik wędlin ze sklepu. rozwiń i czytaj przepis : Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Bigos staropolski 126

Tradycyjna Polska potrawa jednogarnkowa - aromatyczny bigos staropolski, najlepszy z domowej kiszonej kapusty. Najsmaczniejszy po kilku dniach i odgrzewaniach, gdy nabierze odpowiedniego smaku.  Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 700 g wędliny (kiełbasa, boczek, szynka itp.) 300 g łopatki wieprzowej 10 suszonych borowików 2 cebule 10 suszonych śliwek 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca 40 ml czerwonego wina

wyzwania kuchenne
Bułki pszenne pełnoziarniste z małymi ziarenkami 133

chce mi się dzisiaj gotować a Żarłoczek dotrze dopiero na kolację . Obiadu więc nie będzie, ale będą pyszne domowe bułeczki, które każdy zje sobie tak jak lubi najbardziej - ja pewnie z samym masłem albo serem a On z wędliną. Już pachnie w całym domu ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Domowy klops 63

Domowy klops czyli pieczeń rzymska to świetna alternatywa do wykorzystania mięsa mielonego. Klops świetnie nadaje się na obiad jako ciepłe danie, ale również super będzie smakowało pokrojone w plastry i położone na kanapce. Danie to możecie wciskając w środek jajko, albo białą kiełbasę. Będzie nie tylko dobrze smakowało, ale również bardzo oryginalnie wyglądało. Składniki 1 kg mięsa mielonego wieprzowego(...)formy Dodatkowo 1 łyżka masła Do danie wymaga odrobinę tłuszczu, więc najlepiej jest przygotować je z mięsa wieprzowego, które nie będzie aż tak chude jak drobione czy z indyka. Domowy klops – jak przygotować Przygotowanie tej potrawy jest niezwykle proste. Zaczynamy od drobnego posiekania cebuli, a następnie szklimy ją na masełku. Natkę pietruszki drobno siekamy. Dodajemy ją do mięsa, dodajemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chleb miodowy na zakwasie 80

Taki chleb można zajadać z miodem, samym masłem, wędliną i zawsze smakuje wyśmienicie. Potrzebny będzie jednak zakwas żytni. Wydaje mi się że taki zakwas łatwo można

Moje Małe Czarowanie
Brzoskwinie w syropie i "Światło, którego nie widać" 110

roku zimą zużywam kilka puszek brzoskwiń do mojej ulubionej sałatki z wędliną, mozzarellą i brzoskwiniami oraz sernika z brzoskwiniami . Są też doskonałe same w sobie jako deser. W tym roku postanowiłam zrobić domowe brzoskwinie w syropie, zwłaszcza że teraz można je kupić za 3 zł (za kilogram). Są więc tańsze od jabłek, na które zimą pewnie przyjdzie mi wydawać fortunę

Weekendy w domu i ogrodzie
DOMOWY CHRZAN 99

Uwielbiam chrzan - dodaję go zarówno do surówek jak również jadam z różnymi wędlinami,mięsem....zużywamy go bardzo dużo. Pamiętam jak moja babcia miała swój chrzan w ogródku,zawsze go wykopywała i robiła taki domowy....tak też zostało u Nas w rodzinnym domu.Nie wyobrażam sobie już mojej kuchni bez takiego chrzanu,smak rewelacyjny. Zbliżają się Święta Wielkanocne więc podaję Wam mój

Niespełnione zdolności kulinarne
pierś z gęsi suszona-pyszna domowa wędlina 132

                      suszona gęsia pierś Dziś podzielę się przepisem na wyrób wykonany z gęsiny. Wędliny z tego

Miód i pieprz
Terrina z serków wiejskich 277

pomysł na urozmaicenie tradycyjnego śniadania. Wbrew pozorom poniższą terrinę bardzo szybko przygotujecie. Świetnie smakuje z kromką świeżego, domowego pieczywa. Poniższą terrinę przygotowałam na wielkanocne śniadanie. Aby lekko zaostrzyć smak, przed samym podaniem całość posypałam rzeżuchą.  Składniki: 150 g wędliny, np. drobiowej 0,5 kg serka wiejskiego 1 pęczek rzodkiewki 2 łyżki żelatyny 1/3 szklanki wrzątku 1/2 długiego ogórka sól

Ugotować