Przepis na domową pastę jajeczną bez zbędnych dodatków. Prosta i smaczna! Pasta jajeczna to rodzaj smarowidła do kanapek, która świetnie zastąpi nam wędlinę. Pastę z jajek można podawać oddzielnie w miseczce obok pieczywa, lub bezpośrednio na kanapkach. Najlepiej smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Przepis na pastę jajeczną jest bardzo prosty i szybki. Przygotowanie takiej pasty nie zajmie wam więcej niż
Przepiski.plHanny Szymanderskiej dotyczącej Wielkanocy wyczytałam co „powinno” być zawartością koszyka, w której jest święconka. Były jajka, pieczywo, wędlina, sól, były także babeczki. Postanowiłam, że je zrobię i opublikuję. Nie szukałam żadnego przepisu w internecie, nie szperałam po domowych książkach, gazetach, zupełnie nie było potrzeby. I nie dlatego, że jestem mistrzem w wypiekach. Część z Was już
KardamonovyPrzepis na pizzę, która zawsze wychodzi! Pizza raczej rzadko u mnie w domu występuje, prędzej przy jakiś spotkaniach towarzyskich niż na co dzień dla naszej dwójki
zdrowo i aktywniePrzepis na pizzę, która zawsze wychodzi! Pizza raczej rzadko u mnie w domu występuje, prędzej przy jakiś spotkaniach towarzyskich niż na co dzień dla naszej dwójki
Zdrowie i pysznie na talerzurybna, wegańska czy wegetariańska i w pełni warzywna. A takie pasty są bardzo zdrowymi alternatywami dla tradycyjnych kanapek z wędliną i serem. I możemy w nich przemycić zdrowe produkty, warzywa i zioła, więc czego chcieć więcej? Róbmy i jedzmy domowe pasty bo warto! A tym wpisem chciałabym rozpocząć cykl wpisów „ 3 pomysły na… ”, w których będziemy brali pod lupę
Analiza Smakupaski i małej ilości papryki, mocno doprawionych czarnym pieprzem. Wśród innych dodatków w tokány możemy też spotkać grzyby, wędliny i pomidory. Wszystkie te odmiany pörköltu, także nasz wegetariański gulasz węgierski, najlepiej smakują ugotowane w kociołku nazywanym bogracz. W domowych warunkach, trudno to jednak zrobić. Doskonale zastępuje go wolnowar, o którym wielokrotnie pisałam na blogu. Co można gotować w wolnowarze
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNajprostszy domowy chleb na drożdżach. Łatwy do przygotowania i neutralny w smaku. Świetnie komponuje się zarówno ze słodkim dżemem jak i wędliną. Dobry na co dzień. Polecam podwoić składniki i upiec od razu dwa bochenki. Składniki: 550 g mąki pszennej typ 550 (lub 650) 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli
Krokusowy DomJuż chyba kiedyś pisałam, że lubię wszelkie "mazidła" do chleba :)) Pasty, pasztety i wszelakie smarowidła - warunek: domowej roboty :) Szczególnym apetytem darzę wszystkie pasty z dodatkiem moich ulubionych jajek. Wypierają one u mnie w 100% najwyższej jakości wędliny. Jeśli więc znudziła wam się pospolita szynka na kanapkach gorąco polecam właśnie pasty. Na blogu jest już ich kilka, znajdziecie
Walijskie Pichceniejakimś jogurtem, tak panów to raczej nie przekona. Mężczyźni woleliby coś konkretniejszego, prawda? :) Proponuje w takim przypadku paszteciki z wędlina i żółtym serem. Takie kanapki inaczej podane, bo na ciepło. Jest to też idealna przekąska, która możemy zaserwować podczas domowego maratonu filmowego, czy podczas wizyty gości. W naszym domu dość często zajadamy się takimi pasztecikami, zmieniają się tylko nadzienia
Codzienna kuchnia niecodziennaBył domowy chleb tostowy..no i koniecznie musiały być tosty..takie tosty to nic trudnego ..a dodatki dajemy dowolne...u mnie wędlina, pomidor i ser ..może być żółty..a u mnie ser koryciński Czesławy Zarzeckiej .Ser ten dostałam jakiś czas temu i kilka kawałków zamroziłam..bo ten ser można nawet zamrozić..i nic to jemu nie zaszkodzi..Pycha
Moje domowe kucharzenieWystarczy zmielić mięso, dodać przyprawy, zapakować w słoiki i do gara. Pasteryzujemy a potem zajadamy. A jeszcze jak mamy domowe bułeczki lub chleb to już rewelacja. A taka konserwa z cyklu wiem co jem to świetny i zdrowy zamiennik wędlin ze sklepu. rozwiń i czytaj przepis : Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniTradycyjna Polska potrawa jednogarnkowa - aromatyczny bigos staropolski, najlepszy z domowej kiszonej kapusty. Najsmaczniejszy po kilku dniach i odgrzewaniach, gdy nabierze odpowiedniego smaku. Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 700 g wędliny (kiełbasa, boczek, szynka itp.) 300 g łopatki wieprzowej 10 suszonych borowików 2 cebule 10 suszonych śliwek 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca 40 ml czerwonego wina
wyzwania kuchennechce mi się dzisiaj gotować a Żarłoczek dotrze dopiero na kolację . Obiadu więc nie będzie, ale będą pyszne domowe bułeczki, które każdy zje sobie tak jak lubi najbardziej - ja pewnie z samym masłem albo serem a On z wędliną. Już pachnie w całym domu ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaDomowy klops czyli pieczeń rzymska to świetna alternatywa do wykorzystania mięsa mielonego. Klops świetnie nadaje się na obiad jako ciepłe danie, ale również super będzie smakowało pokrojone w plastry i położone na kanapce. Danie to możecie wciskając w środek jajko, albo białą kiełbasę. Będzie nie tylko dobrze smakowało, ale również bardzo oryginalnie wyglądało. Składniki 1 kg mięsa mielonego wieprzowego(...)formy Dodatkowo 1 łyżka masła Do danie wymaga odrobinę tłuszczu, więc najlepiej jest przygotować je z mięsa wieprzowego, które nie będzie aż tak chude jak drobione czy z indyka. Domowy klops – jak przygotować Przygotowanie tej potrawy jest niezwykle proste. Zaczynamy od drobnego posiekania cebuli, a następnie szklimy ją na masełku. Natkę pietruszki drobno siekamy. Dodajemy ją do mięsa, dodajemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Taki chleb można zajadać z miodem, samym masłem, wędliną i zawsze smakuje wyśmienicie. Potrzebny będzie jednak zakwas żytni. Wydaje mi się że taki zakwas łatwo można
Moje Małe Czarowanieroku zimą zużywam kilka puszek brzoskwiń do mojej ulubionej sałatki z wędliną, mozzarellą i brzoskwiniami oraz sernika z brzoskwiniami . Są też doskonałe same w sobie jako deser. W tym roku postanowiłam zrobić domowe brzoskwinie w syropie, zwłaszcza że teraz można je kupić za 3 zł (za kilogram). Są więc tańsze od jabłek, na które zimą pewnie przyjdzie mi wydawać fortunę
Weekendy w domu i ogrodzieUwielbiam chrzan - dodaję go zarówno do surówek jak również jadam z różnymi wędlinami,mięsem....zużywamy go bardzo dużo. Pamiętam jak moja babcia miała swój chrzan w ogródku,zawsze go wykopywała i robiła taki domowy....tak też zostało u Nas w rodzinnym domu.Nie wyobrażam sobie już mojej kuchni bez takiego chrzanu,smak rewelacyjny. Zbliżają się Święta Wielkanocne więc podaję Wam mój
Niespełnione zdolności kulinarnesuszona gęsia pierś Dziś podzielę się przepisem na wyrób wykonany z gęsiny. Wędliny z tego
Miód i pieprzpomysł na urozmaicenie tradycyjnego śniadania. Wbrew pozorom poniższą terrinę bardzo szybko przygotujecie. Świetnie smakuje z kromką świeżego, domowego pieczywa. Poniższą terrinę przygotowałam na wielkanocne śniadanie. Aby lekko zaostrzyć smak, przed samym podaniem całość posypałam rzeżuchą. Składniki: 150 g wędliny, np. drobiowej 0,5 kg serka wiejskiego 1 pęczek rzodkiewki 2 łyżki żelatyny 1/3 szklanki wrzątku 1/2 długiego ogórka sól
Ugotować