czosnek - 7003 przepisów (strona:14/467)

Francuska sałatka z liści mlecza (mniszka lekarskiego) 175

Dzień dobry, Nadal majowo i zielono, kontynuujemy dziś na blogu poznawanie możliwości dzikich roślin nazywanych przez Greków horta. Postanowiłam zgłębić temat nie tylko teoretycznie, ale także

Chilli Czosnek i Oliwa
Zielony pilaw ze szparagami i bobem 135

Dzień dobry, -Grasz w zielone? - Mam zielone! Ta zapomniana dziecięca gra skojarzyła mi się z dzisiejszym daniem, cieszącym oko zielenią w wielu odsłonach. Są tu delikatne

Chilli Czosnek i Oliwa
Pomysł na grilla: marokańskie kefty z sosem miętowym 171

Dzień dobry, Choć pogoda nas nie rozpieszcza, wraz z początkiem maja rozpoczął się sezon grillowy. Kiełbasy i karkówki nieśmiało poszły w ruch w akompaniamencie musztardy i

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasta z czerwonej fasoli, z suszonymi pomidorami i tymiankiem 183

Dzień dobry, Rośliny strączkowe (czyli różne fasole) od wieków pełnią ważną rolę w kuchni śródziemnomorskiej. Nie tylko stanowiły cenne źródło białka dla ubogiego społeczeństwa, ale także

Chilli Czosnek i Oliwa
Bułeczki ze szpinakiem i fetą - poğaça 164

Dzień dobry, Razem z Emilią i Panną Malwinną znowu zapraszamy Was w kulinarną podróż do Turcji.Tym razem przygotowałyśmy bułeczki poğaça. Moje są z ciasta drożdżowego z

Chilli Czosnek i Oliwa
Financier (finansjerki) z rabarbarem i białą czekoladą 125

Dzień dobry, Wiosna to sezon na rabarbar, niezwykły produkt, który choć jest warzywem, znajduje zastosowanie przede wszystkim w deserach. To za sprawą jego wykrzywiającej usta kwaskowatości

Chilli Czosnek i Oliwa
Tabbouleh ze szczawiem i wiosennymi ziołami i o ogrodzie moich marzeń 178

Dzień dobry,Niedawno z okazji imienin dostałam od Męża świetną książkę kucharską - Kulinarny ogród Jeanne Kelley. Przyznam się, że sobie tę książkę już wcześniej wypatrzyłam w

Chilli Czosnek i Oliwa
Tradycyjna Paella valenciana 250

Dzień dobry, Kiedy wszyscy milusińscy świętują swój dzień, ja uroczyście rozpoczynam moją pierwszą akcję kulinarną ¡Viva España! Ot, taki sobie zrobiłam prezent na Dzień

Chilli Czosnek i Oliwa
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą 149

używam dość popularnego w tej potrawie szpinaku mrożonego, ale zawsze świeży. Po opłukaniu kroję go grubo, po czym krótko blanszuję na maśle i oliwie, razem z cebulą dymką i czosnkiem. Uważam, że zbliżona do idealnie gładkiej konsystencja farszu nie musi być koniecznie naszym celem, ani w sensie wizualnym, ani technicznym. Krótko blanszowane liście świeżego szpinaku zachowują strukturę na tyle(...)smaku, przykryte ziołowym sosem pomidorowym. Proste i bardzo efektowne. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) ok. 10 suchych rurek cannelloni 150g szpinaku 250g sera ricotta 1-2 ząbki czosnku 2-3 nieduże cebule dymki (biała część) 1 łyżka parmezanu 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1/4 łyżeczki białego pieprzu 250ml bulionu sos pomidorowy wg naszego przepisu (ok. 350ml) Instrukcje

Kulinarna Pokusa
Makaron Tagliatelle z brokułem z sosem czosnkowo-cytrynowym – danie w 5 minut 300

makaronem, a to przez to, że można je przygotować dosłownie w 5 minut. Makaron Tagliatelle z brokułem, to moja kolejna propozycja dla zapracowanych makaronowych smakoszy. Połączenie z brokułem, czosnkiem i limonką (ewentualnie z cytryną) bardzo trafione. Polecam na lunch, obiad lub kolację. Składniki: (2 porcje) 250g makaronu Tagliatelle lub podobnego 1 brokuł 3 ząbki czosnku 200g śmietany kremówki(...)przykryć, aby nie wystygł na czas przygotowania sosu. Do wody z gotowania brokułu dolać świeżej, dosolić i ugotować w niej makaron al dente, wg instrukcji na opakowaniu. Przygotować sos: Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Na patelnię wlać łyżeczkę oliwy lub oleju, wrzucić czosnek i króciutko obsmażyć. Czosnek nie może się przypalić, gdyż stanie się gorzki. Następnie wlać śmietanę, zagotować

Moja Delicja
Polędwiczki duszone w mleku 146

końcu na obiad zrobić, a ja znalazłam świetny sposób, aby się przy tym nie narobić :) Żadnego obsmażania, marynowania. Wystarczy tylko polędwiczkę umyć, włożyć do garnka razem z obranymi ząbkami czosnku i zalać mlekiem. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dusić. Dusić długo, bo aż 1,5 godziny. Ale po tym czasie mamy gotowy obiad. Miękką i soczystą polędwiczkę w sosie(...)który zaskakuje swoim smakiem. Sos jest bowiem pyszny, delikatnie nasiąknięty słodyczą z gotowanego czosnku i aromatem gałki muszkatołowej. Te danie polecam szczególnie początkującym, gdyż jest na prawdę proste w przygotowaniu. Składniki: (2-3 porcje) 500 g polędwiczki wieprzowej 0,5 – 0,75 l mleka * 4 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, świeżo mielony pieprz 20 g miękiszu

Moja Delicja
Steak wołowy z sosem z zielonego pieprzu 236

uwagę argument, że danie można przygotować w pół godziny po prostu nie mogłem sobie go odmówić.Do przygotowania dania użyłem:Steaka z antrykotu wołowego (około 200 gram),1 ząbka czosnku,50 ml whiskey,30 gram masła,2 łyżeczek marynowanego zielonego pieprzu,100 ml śmietany 30%,oliwy,czarnego świeżo mielonego pieprzu,soli.Jak zawsze powtarzam najważniejsze do przygotowania pysznego steaka jest dobrej(...)wierzchu było należycie wysmażone, a zbyt surowe w środku. Po wyjęciu mięsa z lodówki opruszyłem je z obu stron czarnym świeżo zmielonym pieprzem i obłożyłem kawałkami posiekanego ząbka czosnku, a następnie delikatnie posmarowałem niewielką ilością oliwy. Tak przygotowane mięso pozostawiłem na 40 minut, aby nabrało temperatury pokojowej i naszło aromatem czosnku.Po tym czasie włączyłem piekarnik ustawiając temperaturę na 140 stopni

Wyprawy kulinarne
Sałatka z bobu z dressingiem czosnkowo-miętowym 154

choć raz spróbował bobu, ten wie, że jedzenie go jest uzależniające. Można go skubać i skubać, aż zobaczymy dno miski. W Hiszpanii bób smaży się z boczkiem i czosnkiem, a przed samym podaniem skrapia odrobiną octu winnego. Francuzi podają puree z bobu jako dodatek do pieczonego lub duszonego królika, a jedną z najbardziej znanych potraw egipskich jest ful medames- gulasz(...)bobu, czosnku i kuminu.Smak bobu to smak lata. Sezon na to zielone warzywo już trwa. Nie przegapcie więc okazji na wykorzystanie bobu w pysznych, letnich daniach. Ja proponuję prostą sałatkę z czosnkowo-miętowym dressingiem. Składniki:garść listków świeżej miętysok z cytryny1/2 łyżeczki soliświeżo mielony czarny pieprzsaszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem2 ząbki czosnku (opcjonalnie), zmiażdżoneworeczek młodego bobu, ugotowanego w osolonej

Smakowity Blog Kulinarny
Na pyszne śniadanie we dwoje 183

najczerwieńszy ze wszystkich poranków spędzicie z ukochaną osobą, proponuję uraczyć ją wyjątkowymi bułeczkami. Jestem z nich dumna niesłychanie, wyszły bowiem fantastyczne! Z dodatkiem mąki żytniej oraz pieczonej papryki i... Czosnku. Nie martwcie się - jest go tylko odrobina, w dodatku wcześniej upieczony traci swą ostrość na rzecz słodyczy. Nadaje delikatnego posmaku bułeczkom, które ślicznie wyglądają ozdobione czarnymi ziarnami czarnuszki. Ogólnie(...)zastanawiałam się nad nimi kilka dni. Szukałam przepisów na pieczywo z pieczonym czosnkiem, nigdzie jednak takowego nie znalazłam. Postanowiłam więc działać na czuja - skoro pieczony czosnek uwielbiam, doszłam do wniosku, że do bułeczek też będzie pasował. A że akurat w domu miałam kolorową paprykę, postanowiłam ją również wykorzystać. Bułeczki naprawdę świetnie smakują z żółtym serem i pomidorem - mówię Wam, nikt

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sezon na zupy uważam za otwarty 134

przysmaki, najchętniej zmiksowane na gładki, gęsty krem. Sycące, pachnące, tak łatwe do przygotowania, a później podgrzania, gdy człowiek wraca zmarznięty i głodny do domu. Uwielbiam.Sezon otwieram kremem z pieczonego czosnku. Znalazłam go na blogu Kuchenne fascynacje, i zakochałam się od razu. Smak pieczonego czosnku jest dużo delikatniejszy, słodszy od świeżego, co bardzo mi odpowiada. Zupa mimo wszystko jest wyraźna(...)drugie danie, taka ilość zupy wystarczy dla czterech osób.Zupa krem z pieczonego czosnkuSkładniki:(na 2 porcje)2 całe główki czosnku4 ziemniaki600 ml bulionu1 cebula30 g masłapieprzsóldodatkowo:natka pietruszkiGłówki czosnku owinąć folią aluminiową.Piec w 200 st. C. przez 40 minut, aż czosnek zmięknie.Wystudzić.Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Oliwę rozgrzać w garnku, podsmażyć ziemniaki i cebulę

Pożeraczka, czyli raz adobrze