czosnek - 7003 przepisów (strona:18/467)

Pappardelle z kurczakiem w sosie kurkowym 335

Pappardelle z kurczakiem w sosie kurkowym...Mięsiste, długie wstążki makaronu. Soczyste kawałki kurczaka.Zatopione w kremowym, śmietanowym sosie z dodatkiem kurek.Całość dopełniona zeszkloną na maśle cebulą, czosnkiem i natką pietruszki.Pycha!Składniki:250 g makaronu pappardelle;1 filet z kurczaka (waga około 250 g);200 g świeżych kurek;2 średnie, białe cebule;1 ząbek czosnku;Łyżka posiekanej natki pietruszki(...)żółtka jaj;1 łyżka soku z cytryny;Sól;Biały pieprz.Sposób wykonania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Kurki dokładnie umyć i oczyścić pod bieżącą wodą. Większe pokroić.Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, chwilę posmażać (około 2 minuty), dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i umyte kurki. Całość

Gospodyni Miejska
Bitki drobiowe w sosie pieczarkowo-cebulowym 400

indyka.Kawałki pieczarek i cebuli.A całość zatopiona w śmietanowym sosie.Delikatne i pyszne danie!Zapraszam!Składniki:500 g fileta z indyka;1 średnia cebula;5 średnich pieczarek;3 ząbki czosnku;2 liście laurowe;3 ziarna ziela angielskiego;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu + mąka do obtoczenia koteltów;1/2 łyżki ulubionej przyprawy(...)kotlety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na lekko złoty kolor.Zarumnienione na patelni kotlety przekładać do garnka.Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w plastry.Cebulę obrać, pokroić w pióra.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Na patelnię wlać świeży olej i go rozgrzać.Na rozgrzany olej wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażać.Następnie dodać pokrojone pieczarki i cebulę, posolić

Gospodyni Miejska
Makaron ze szpinakiem i mascarpone 217

Makaron ze szpinakiem i mascarpone...Sprężyste rurki makaronu.Pachnący aromatem czosnku szpinak.Kremowy sos na bazie mascarpone.Pycha! Składniki:250 g makaronu penne;250 g mrożonego szpinaku;250 g mascarpone;3 ząbki czosnku;Sól;Pieprz;Czubata łyżka masła;50 g twardego dojrzewającego sera np. grana padano - opcjonalnie. Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Szpinak rozmrozić.Czosnek obrać, przecisnąć(...)przez praskę.Na roztopione na patelni masło wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażać. Następnie dodać szpinak i podsmażać, aż cała woda wyparuje a liście staną się miękkie.Do podsmażonego szpinaku z czosnkiem dodać mascarpone, podsmażać, aż serek się roztopi i połączy ze szpinakiem. Sos przyprawić solą i pieprzem.Makaron wymieszać z sosem. Podawać oprószony wiórkami twardego sera (opcjonalnie).SMACZNEGO

Gospodyni Miejska
Jajecznica z papryki na parze 262

możecie mniej lub więcej, w zależności kto ile lubi i jest w stanie zjeść )2 papryki np. czerwona i zielona1 kabanos1/4 cebuli Przyprawy : pieprz czarny mielonysuszone pomidory z czosnkiem i bazylią Papryki myjemy, kroimy oraz wyciągamy wnętrzności :) Kroimy ją na 3/4 wysokości. Im wyższa ścianka, tym dłużej jajecznica będzie nam się robiła. Górę papryki kroimy na małe kawałeczki(...)Jajka rozbijamy na talerzu, dodajemy przyprawy. Przyprawy według własnego gustu i upodobań. Ja dodaję pieprz czarny i ostatnio nowo odkrytą przeze mnie przyprawę z Kamisu "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią ". Mocno pomidorowy smak został przełamany w niej nutką czosnku i bazylii. Ma również bardzo ciekawy wygląd, czerwone paseczki suszonych pomidorów, kremowe kawałki suszonego czosnku i szczypta ciemnozielonej suszonej bazylii

Parowar Faceta
ROLADA SZPINAKOWO-ŁOSOSIOWA 329

smarowania - ważne aby konsystencja nie była ani za rzadka, ani za gęsta. Smak do wyboru - zarówno naturalny, jak i czosnkowy, ziołowy, paprykowy,- przyprawy wedle uznania,- mozzarella (można pominąć),- główka czosnku,WYKONANIE:Na rozgrzane na patelni masło wrzucamy szpinak, który w ten sposób (mieszając aby się nie przypalił) odparowujemy. Staramy się uzyskać jak najgęstszą konsystencję. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek(...)góra-dół z termoobiegiem.Szpinakowy biszkopt studzimy a następnie delikatnie ściągamy z papieru, aby łatwiej nam było później zawinąć. Smarujemy serkiem (do którego możemy dodać to na co mamy ochotę - czosnek, papryka, szczypiorek, posiekane zioła, przyprawy).Na serowej warstewce układamy łososia, na którego możemy położyć pokrojoną mozzarellę.Całość zawijamy dość "ciasno".Roladę owijamy w folię lub w papier i wkładamy

Wypisz Wymaluj
Burgery 100% homemade 208

papryka, kilka kropel tabasco kilka liści świeżej bazylii Wykonanie: Wszystkie składniki wkładamy do pojemnika blendera i miksujemy na gładką masę. - Sos AdoboSkładniki: 3 świeże papryczki chilli  kilka ząbków czosnku, ja użyłam 5 5 ziaren czarnego pieprzu 3 liście laurowe łyżka nasion kolendry 2 goździki ocet jabłkowy wg uznania opcjonalnie płaska łyżka kminu rzymskiego Wykonanie:  Analogicznie do wcześniejszego przepisu(...)wszystkie składniki na sos wkładamy do pojemnika blendera i miksujemy na jednolitą masę. - Zielony sos aioliSkładniki: 4 ząbki czosnku żółtko 200 ml oliwy z oliwek cytryna sól, pieprz rukola, natka pietruszki Wykonanie: Do pojemnika blendera wkładamy obrane ząbki czosnku, żółtko jajka, sól, pieprz i całość miksujemy. Kolejno w małych porcjach dodajemy oliwę i miksujemy jak majonez na gładką, jednolitą

Taste Of My Day
Hamburgery z karmelizowaną cebulą i bazyliowym aioli 272

bułki robimy samodzielnie trudno domowe burgery nazwać fast foodem . Hamburgery: 500 g mielonej wołowiny (ok. 15-20% tłuszczu) 50 g tartego parmezanu 2 łyżki sosu Worcestershire 1 ząbek czosnku 1 łyżka musztardy dijon 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) 1,5 łyżeczki ziaren kolendry sól morska, świeżo mielony pieprz Bazyliowe aioli: 3/4 szklanki liści świeżej bazylii 3/4 szklanki oliwy(...)oliwek lub oleju 2 ząbki czosnku 1 żółtko ekologicznego jaja 1,5 łyżki soku z cytryny sól morska, świeżo mielony pieprz Karmelizowana cebula i dodatki: 2 czerwone cebule 2 łyżki masła 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżeczki cukru trzcinowego pół paczki świeżej rukoli 4 ogórki konserwowe Bazyliowe aioli: Zaczynamy od aioli, ponieważ gotowy sos musi postać co najmniej godzinę

Poezja smaku
Kotleciki łososiowo - ziemniaczane "FUJ - ALE DOBRE!!!" (bezglutenowe) 263

ziemniaków - najlepsze są te co zostały z dnia wczorajszego, ja tam specjalnie gotuję dzień wcześniej więcej, aby zostało;-) około 300 dkg świeżego łososia  1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki masła klarowanego 1 jajko 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego około 1 łyżki koperku około 1 łyżki pietruszki sól - u mnie najzdrowsza, czyli himalajska różowa pieprz(...)ilości wody z solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Odcedzamy, rozdrabniamy na małe kawałki. 2. Cebulę kroimy na kosteczkę i podsmażamy na 1 łyżeczce masła klarowanego, na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy nie dłużej niż jedną min. - inaczej czosnek zgorzknieje. Cebulę z czosnkiem wystudzamy. 3. Ziemniaki ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków;-) 4. Wszystko łączymy: ziemniaki, ugotowanego łososia, zeszkloną cebulę

Restauracyjka Literacka
Falafel w tortilli z surówką z czerwonej kapusty i sosem czosnkowym! CUUUDOOOO!!!! 627

Wariant, słowo daję, o niebo lepszy! porcja na 6 dużych tortilli: Falafel: 400 g ciecierzycy namoczonej w wodzie przez 24h, bądź tylko na noc 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka pietruszki (u mnie poza sezonem zawsze mrożona) 1 łyżeczka sezamu (opcjonalnie) 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki ziaren kolendry szczypta pieprzu cayenne mała szczypta soli morskiej  świeżo(...)mielony pieprz  Cebulę wraz z pokrojonym czosnkiem zrumieniamy na patelni na odrobinie oleju rzepakowego. Sezam i przyprawy ugniatamy w moździerzu. W wysokim naczyniu łączymy ciecierzycę, cebulę i czosnek, sezam z przyprawami. Blendujemy na jednolitą masę. Wykładamy na blachę piekarnika wyłożonego papierem do pieczenia, tworząc łyżką średniej wielkości płaskie kotleciki. Pieczemy w 180 C 15 min (do zarumienienia). Surówka

Restauracyjka Literacka
MUSZELKI TESCIOWEJ 174

podróżna Sycylię... do Avoli ( provincia di Siracusa ) A żeby bylo ciekawiej do domu...mojej teściowej ..skąd pochodzi to danie!   Trzymajcie sie mocno - bo to będzieostra jazda ( czosnek+ostra papryczka) Zabieram ze sobą CONCHIGLIE RIGATE MALMA... i zrobimy coś pysznego --->Muszelki Tesciowej Muszelki sa malutkie i niezle zakręcone, kojarząmi się z plażą, świętym spokojem i ...z uszami teściowej(...)która wszystko słyszyi wie najlepiej jak co i kiedy ;-) Skladniki- -conchiglie rigate MALMA -puszka pomidorów w zalewie -nie bez powodu moc czosnku ( czosnek podobno ma odstraszać wampiry i złeduchy oraz “niedobre mysli” - pensieri negativi ) -swieżabazylia----> niezły antydepresant i zarodek euforycznego, zdrowego, dobrego humoru -swieżyszpinak ( nie mrożony ,bo liściemają być całe) -masło– około 2 łyżeknawet 3 jak kto lubi -olej

Z Kuchni Do Kuchni
Papryka faszerowana Toskanią – test brytfanny od Florina 233

przez kilka lat pomidory na Sycylii, na tarasie, na słońcu i Ole ma taki właśnie smak masło oliwa z oliwek, ja uzyłam Mini Monini, bo jest łagodniejsza w smaku czosnek i cebula sól i pieprz kawałek dyni sos pomidorowy robiony w domu 2 woreczki kaszy gryczanej 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1 bakłażan bazylia przyprawa Kuchmistrz od Skworcu pomidory z czarnuszką(...)czosnkiem niedzwiedzim od Skworcu W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek,musi być mocno ciepła. Międzyczasie nastawiamy wodę na nasze kasze. Gdy oliwa osiągnie pożądaną temperaturę wrzucamy pokrojona w piórka cebulę i kawałeczki czosnku, im więcej tym lepiej.Dusimy mieszając.  Przykrywamy. Do gotującej się wody wrzucamy kasze gryczana i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Możemy wrzucić wszystkie kasze jednocześnie

Z Kuchni Do Kuchni
PIECZONY CZOSNEK. 226

Wydawałoby się, że chce go odstraszyć, zaniechać wieczornych igraszek. Zdziwiony, a mimo to zachwycony, wręcz jeszcze bardziej jej pragnął. A wszystkiemu winien on. Pieczony czosnek.   Chyba nie ma na świecie nic smaczniejszego i prostszego w przygotowaniu, aniżeli pieczony czosnek! Prawdziwa poezja smaku, nie tylko dla pogromców wampirów ;) Czosnek, natarty odrobiną oliwy i upieczony, traci całkowicie ten pikantny, ostry smak(...)bardzo przyjemnego. Staje się miękki, kremowy, a przerażająco wyraźny zapach gdzieś znika. Olejki eteryczne pod wpływem aż tak wysokiej temperatury zostają uwolnione, a więc ulatniają się, dzięki czemu czosnek staje się delikatniejszy i przystępniejszy do spożycia. Używam go jako dodatku do potraw, przyprawy, do przyrządzania pasty do pieczywa, albo po prostu jako przekąski. Naprawdę! I tak, jak po spożywaniu czosnku

W kuchni Karmel-itki
Krewetki z zielonym pieprzem, czosnkiem i pietruszką 198

test wyszedł pomyślnie na tyle, że do Polski przywiozłam kilka opakowań, dokładnie umyłam i… ZAMROZIŁAM. Ten sposób polecam! A teraz konkrety – Krewetki z zielonym pieprzem, czosnkiem i świeżą pietruszką Oczywiście krewetki będą pysznie smakować bez zielonego pieprzu, ale nie ukrywam, że dla mnie stał on się elementem idealnie spinającym i uwydatniającym moje ulubione smaki. Składniki(...)świeżych, dużych krewetek lub langustynek w pancerzykach* 2 ząbki czosnku mała natka świeżej pietruszki sól morska, świeżo mielony pieprz 2 łyżki masła lub dobrego jakościowo oleju do smażenia (ja preferuję krewetki podsmażane na maśle) ok. 20 ziaren zielonego, świeżego pieprzu *  duże krewetki w pancerzykach po usmażeniu są bardziej soczyste w środku Wykonanie: Krewetki dokładnie umyć pod bieżącą wodą

gutfut
Błyskawiczny sos czosnkowy 219

zapachem. Świetny, uniwersalny dodatek do wielu dań. Tylko z nim nie przesadzajcie, chyba że chcecie mieć pusty przedział w pociągu. Lista zakupów: Jogurt naturalny 0% (150 ml) 2 ząbki czosnku Solidna szczypta soli Płaska łyżeczka pieprzu Łyżeczka koperku suszonego listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Błyskawiczny sos czosnkowy'; listonic_content='Jogurt naturalny 0% (150 ml) Czosnek (2 ząbki(...)Sól (solidna szczypta) Pieprz (płaska łyżeczka) Koperek suszony (łyżeczka)'; document.write(" "); Obieramy czosnek i wyciskamy go przez praskę do miski z jogurtem. Dosypujemy do mieszanki koperek, przyprawy i mieszamy całość. Gotowe! Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest uniwersalny. Sos czosnkowy świetnie smakuje ze wszystkim. Możemy go podać na pizzy, zapiekankach, do mięs (np. karkóweczki z szynkowaru), a także

Proste-przepisy.pl
Spaghetti puttanesca i "Głodna kotka" 190

znoszę, więc mam danie wybrakowane ;) Składniki : 200 g makaronu typu spaghetti pomidory pelati lub słoik domowego sosu pomidorowego ok.15 ciemnych oliwek łyżka lub dwie kaparów cebula 2 ząbki czosnku parmezan lub inny twardy ser łyżka oleju do smażenia sól pieprz suszone oregano Nastawić wodę na makaron. Gdy zacznie wrzeć, posolić i wrzucić makaron. Gotować al dente. W czasie gotowania wody(...)patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Cebulę i czosnek posiekać w kostkę. Na oleju zeszklić cebulę, potem dodać czosnek. Gdy czosnek zacznie pachnieć (nie wolno go przysmażyć), wlać na patelnię pomidory lub sos. Dodać do wrzącego sosu pokrojone oliwki (lub w całości, jeśli tak wolicie) i kapary. Odcedzić makaron i dodać go do sosu. Podgrzewać wszystko razem i wymieszać. Podawać danie posypane

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania