czosnek - 7003 przepisów (strona:22/467)

133. Na początek rozgrzewamy czyli: sycąca zupa krem z ciecierzycy i pomidorów z pieczoną kostką z buraka. 164

czasu, tak więc jeśli Wy również nie macie go za wiele to zapraszamy Was na naszą szybką, warzywną i naprawdę rozgrzewającą zupę krem na bazie ciecierzycy, pomidorów, świeżego imbiru, czosnku i aromatycznego wywaru warzywnego. Jako dodatek do zupy proponujemy chrupiące kawałki pieczonego buraka, z rukolą, olejem sezamowym i ziarnami sezamu (całość komponuje się naprawdę rewelacyjnie!) Zupa wyszła naprawdę prze-pyszna(...)się z przepisem :) :  Składniki: dla 4 osób 1 litr esencjonalnego wywaru warzywnego lub mięsno - warzywnego  400g nasion ciecierzycy puszka pomidorów + 1 łyżka cukru  2 ząbki czosnku  3 cm świeżego, startego korzenia imbiru 2 dość duże buraki 3-4 łyżki oleju sezamowego  kilka łyżek oliwy z oliwek do smażenia  garść rukoli  pół szklanki

Symfonia Smaków
Udka Pieczone w Miodowej Marynacie z Pieczonymi Ziemniakami 146

taka moja podróż do przeszłości, kiedy byłam jeszcze nastolatką. Dlaczego? Otóż własnie w taki sposób marynowałam udka. Wlewałam do miski to co mi przyszło do głowy, ketchup, olej, miód, czosnek, przyprawy i zioła. Mieszałam i w takiej mieszance marynowałam te udka. Tak też mi zostało do dziś i nawet podobnie tłumaczę dziecku, żeby bawił się dodatkami. Kombinacji jest mnóstwo, proporcje(...)użyłam ostrej mieszanki w młynku Kamis) Marynata: 2 łyżki sosu Worcester (Worcestershire) 2 łyżki miodu (użyłam akacjowego ) 2- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 3-4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę czosnek niedźwiedzi zioła prowansalskie papryka mielona ostra Ziemniaki: kilka ziemniaków (wyszorowanych i pokrojonych w ćwiartki, ze skórką) olej majeranek czosnek niedźwiedzi sól Wykonanie: Udka umyłam pod bieżącą zimną

Blondynka Gotuje
Pasta z pomidorków koktajlowych na ostro 154

Pomidorki    koktajlowe z chili wysmażone, z czosnkiem, z cebulką połączone, dobrze doprawione, następnie zmiksowane przez sito przecierane, dało pastę pomidorową, bardzo ostrą, wyjątkową.  Taka pasta ma wszechstronne zastosowanie, bo takie właśnie jest jej zadanie. Pizze na ostro można z nią przygotować, wystarczy ciasto przed pieczeniem pastą posmarować. Do zup, do sosów można jej dodawać, czy z nachosami(...)wymieszamy, ser starty dodamy, to szybkie, ostre danie w kilka mamy. Składniki: 500 g pomidorków koktajlowych, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 czerwone papryki chili, 100 g cebuli, 8 ząbków czosnku, ½   cukru pudru, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego. Przygotowanie: Umyte i osuszone pomidorki kroimy na ćwiartki, paprykę przekrawamy po długości (oczyszczamy z pestek

Moniki Smakołyki
Makrela w teriyaki 176

smażenia sól morska świeżo mielony pieprz Domowa marynata teriyaki: 1/4 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki octu ryżowego 1/4 szklanki sake 1/4 szklanki mirinu (japońskie, słodkie wino ryżowe) 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 łyżki cukru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 świeże makrele (lub jeśli się uda kupić - 4 filety) 400 g makaronu soba(...)chili) olej do smażenia sól morska świeżo mielony pieprz 1/4 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki octu ryżowego 1/4 szklanki sake 1/4 szklanki mirinu (japońskie, słodkie wino ryżowe) 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 łyżki cukru'; document.write(" "); Teriyaki (można przygotować wcześniej): Do rondelka wlewamy sos sojowy, ocet ryżowy, sake i mirin. Dodajemy wyciśniete ząbki czosnku, starty na tarce

Poezja smaku
Klopsiki teriyaki / Teriyaki meatballs 204

recipe in English Klopsiki teriyaki (6-7 porcji) Składniki na klopsiki: 800 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1 duże jajko, roztrzepane 4 dymki, pokrojone na cienkie plasterki 2 ząbki czosnku drobno posiekane 2 łyżeczki imbiru startego na tarce 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżeczki sosu chilli (np. Tabasco) ¾ szklanki bułki tartej Składniki na sos teriyaki: ⅔ szklanki sosu sojowego 1 ¼ szklanki(...)wody 1 łyżeczka mielonego imbiru świeżego 1 ząbek czosnku mielonego ½ szklanki brązowego cukru 3 łyżki miodu ¼ szklanki mąki kukurydzianej ¼ szklanki zimnej wody 1 łyżka sezamu Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. W małej misce wymieszaj dokładnie ubite jajko, dymkę, czosnek, imbir, sos sojowy i sos chilli. Następnie w dużej misce wymieszaj dokładnie mięso z bułką tartą

karmelowy
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA, TORT ZIEMNIACZANY 216

ciemnej tortownicy o śr.26cm . Składniki: - 1200-1400g obranych, ugotowanych ziemniaków - 5-6 dużych jaj - 500g pieczarek - 100-150g wędzonego boczku - 2 duże cebule - 2 ząbki czosnku - 100g startego żółtego sera - duży pęczek natki pietruszki - szczypta majeranku (dałam więcej) - 2 szczypty gałki muszkatołowej (pominęłam) - 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego - sól i pieprz do smaku - ulubione zioła(...)dokładnie podusić lub przecisnąć przez praskę Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w drobną kostkę. Dodać obrane, pokrojone w kostkę cebule, podsmażyć do miękkości, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszać przełożyć do ziemniaków. Na łyżce masła klarowanego lub oleju kokosowego podsmażyć pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Smażymy tak długo aż odparuje z nich

Smaczne Zdrowe
Spaghetti aglio e olio 143

Makaron w najczystszej postaci, jak mówią Włosi! To ich tradycyjne spaghetti z dodatkiem oryginalnej, włoskiej oliwy i czosnku. Powinno się dodać również papryczki, jednak my nie przepadamy za ostrym jedzeniem, więc w naszej wersji znajdziecie pietruszkę oraz parmezan. 30 min 2 składniki: 300 g makaronu spaghetti 5 łyżek oliwy z oliwek 30 g startego parmezanu 3 ząbki czosnku posiekana natka(...)pietruszki sól wykonanie: Makaron ugotować al dente. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Oliwę rozgrzać na patelni i podsmażyć czosnek. Doprawić solą. Pietruszkę posiekać bardzo drobno. Na patelnię dodać odcedzony makaron, dokładnie wymieszać i dodać pietruszkę. Podawać ze świeżo startym parmezanem. Uwierzcie, że w prostocie tego dania tkwi fenomen jego smaku Ania

Ania i Marcin gotują
100 przepisów na Sylwestra 1310

sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Cytrusowa lemoniada Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem o irzechami włoskimi Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry(...)ziarnami chia Mus z mrożonych jeżyn Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki

Moja smaczna kuchnia
Roladki z kurczaka z sosem żurawinowo- szparagowym 163

SKŁADNIKI: - 2 szt filetu z piersi kurczaka - 6 świeżych szparagów - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka masła - parmezan starty (ilość według uznania) - chlust białego wina - sól himalajska - ząbek czosnku - kilka listków bazylii - 1/ łyżeczki soku z limonki WYKONANIE: Na oliwie i maśle zeszklij szparagi i czosnek przez około 3-4 minuty, podlej winem, duś aż odparuje. Następnie z pozostałymi(...)łyżki oliwy z oliwek - 1/3 część pora zielona - 15 szparagów zielonych (obranych) - 1 duża łyżka miodu - chlust białego wina wytrawnego - 5 łyżek świeżej żurawiny - natka pietruszki - korzeń imbiru - ząbki czosnku (2-3szt) - sól - 2 łyżki śmietanki Na patelni, na oliwie i maśle zeszklij posiekanego pora, czosnek i imbir. Podlej winem, smaż ciągle mieszając aż wino całkowicie odparuje. Dodaj miód

SMYKWKUCHNI
Kiełbasa chłopska 172

postanowiłam zachować – kiełbasa chłopska. Składniki: - 6 kg karkówki - 2 kg bardzo chudej łopatki - 2 kg boczku - 180g soli peklowej - 4 łyżeczki czarnego pieprzu grubo mielonego (1 5g) - 15 ząbków czosnku - 6 łyżek majeranku (2 op.po 8g) - 1 opakowanie białej gorczycy ziarna (1 op. 30g) - 2 łyżeczki cukru - ½ litra zimnej przegotowanej wody - słonina do przykrycia mięsa - cienkie jelito wieprzowe   Moje(...)dwoma kilogramami chudej łopatki moja maszynka nie miała problemu. Po zmieleniu całość mięsa przekładamy do dużego naczynia (u mnie miska), mieszamy chwilę łącząc gatunki mięsa i szykujemy przyprawy. Obrany czosnek miksujemy z częścią wody (użyłam zwykłego blendera, ale popularna „żyrafa” też sobie poradzi). Do zmiksowanego czosnku dolewamy pozostałą część wody, dodajemy sól peklową i cukier – dokładnie mieszamy. Zacier z czosnku

mojewypiekiinietylko
Szybkie śniadanie - jajecznica ze szpinakiem 189

być rozdrobniony, ale wtedy nie wygląda to zbyt fajnie :P Olej kokosowy polecam, bo jest megazdrowy i dobry dla osób odchudzających się, ale jeśli chcecie, wiadomo - tłuszcz jest dowolny. Czosnku oczywiście użyć można świeżego, wtedy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę dodajemy tuż przed wrzuceniem szpinaku, pilnując, by nie zbrązowiał i na całą operację tracąc jakieś dwie minuty ;) Składniki(...)jedną porcję): - dwa jajka - ok. 3 brykietów mrożonego liściastego szpinaku (albo garść świeżego) - łyżeczka oleju kokosowego  - czosnek granulowany - gałka muszkatołowa - sól, pieprz - opcjonalnie: chilli, słodka papryka Jak zrobić jajecznicę każdy wie. Chyba. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy, a następnie wrzucamy nasz szpinak - jeśli mamy świeże liście, dobrze je wcześniej pociachać na mniejsze kawałki, żeby szybciej straciły na objętości

Kulinarne zapędy Kokosa
Kremowy sos do makaronu – z kalafiora 203

minut. Cebule kroimy w półplasterki i smażymy na maśle, często mieszając, do zeszklenia. Gdy już zeszklone, posypujemy je kilkoma szczyptami cukru, dodajemy pokrojone w cienkie plasterki 2 ząbki czosnku i na małym ogniu karmelizujemy, aż cebule zrobią się złoto-przeźroczyste, około 20-30minut.   Ugotowane różyczki kalafiora odcedzamy. Dajemy im trochę przestygnąć i umieszczamy je w blenderze. Wlewamy mleko(...)łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego i pieprzu cayenne. Dodajemy skarmelizowaną cebulę z całym masłem na którym się smażyła i serek topiony, pokrojony w mniejsze kawałki oraz świeży ząbek czosnku. Całość zamykamy i miksujemy na gładką masę. Sos podgrzewamy do zagotowania na małym ogniu i mieszając gotujemy go ok. 4-5 minut, aby pozbyć się ostrego smaku świeżego czosnku. Próbujemy

Karo in the Kitchen
Pomidorowe curry z kokosowym ryżem 142

prezentuje się bardzo efektownie.  Składniki na 4 porcje: Pomidorowe curry:  2 łyżki oleju ryżowego lub rzepakowego  2 duże cebule, posiekane  ½ łyżeczki soli  4 ząbki czosnku, posiekane  1 kg pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki  2 łyżeczki kurkumy  1 łyżeczka pikantnej musztardy  ½ łyżeczki ostrego chili w proszku  1 łyżeczka przyprawy garam masala(...)opakowania (ok.225g) mrożonego groszku  Ryż kokosowy:  1 łyżka oleju ryżowego lub rzepakowego  4 dymki, drobno pokrojone  1 ząbek czosnku, drobno posiekany  2 łyżeczki nasion czarnuszki  300 g ryżu basmati  1 puszka (400g) mleczka kokosowego  3 szklanki wrzątku  ½ łyżeczki soli  sok wyciśnięty z 1 limonki  Aby przygotować curry, na dużej

Roślinna - blog wegański
Curry z kalafiora 188

daniem kuchni indyjskiej. W curry powinno się znaleźć kilka przypraw, które są podstawą np. kumin (jeera), anyż gwiazdkowy, kardamon, imbir, kolendra, kurkuma, czarny pieprz, chili, goździki, cynamon, kozieradka, gorczyca, czosnek, szafran. Wyżej wymienione przyprawy są łączone ze sobą i powstają gotowe masale do drobiu, mięsa, ryb, warzyw, a nawet do potraw jajecznych. Przyprawy, aby nie traciły swoich właściwości najlepiej przechowywać(...)Indii. Składniki: 1 średni kalafior 2 średnie ziemniaki 1 puszka pokrojonych pomidorów 1/2 kg piersi z kurczaka (do wersji mięsnej, w bez mięsnej pominąć) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1/2 puszki mleczka kokosowego (opcjonalnie) lub 1/2 szklanki wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonego kuminu 1 -2 gwiazdki anyżu gwiazdkowego (rozetrzeć lub zmielić

Kuchcik gotuje
Egipska shoarma drobiowa 250

łyżeczki mielonej papryki słodkiej, 1 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej, 7 łyżek oliwy, 6 łyżek majonezu, 5 łyżek jogurtu greckiego, 4 łyżeczek soku z cytryny, 6 ząbków czosnku, 2 czerwonych papryk, 1 bakłażana, 3 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 cebul, 2 łyżek octu winnego białego, 500 gram białej kapusty, 1 marchewki, 1 łyżeczki cukru, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu(...)gram frytek. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania sosów oraz sałatki, które potrzebują nieco czasu, aby nabrać należytego smaku. Bakłażana, 2 czerwone papryki, 1 cebulę i 3 ząbki czosnku wraz z łupinkami umieściłem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni i piekłem przez 30 minut. Po tym czasie warzywa wyłożyłem do miski i przykryłem pozostawiając na 10 minut. Następnie papryki pozbawiłem gniazd

Wyprawy kulinarne