Mimo, że sezon na dynię powoli dobiega końca, czas na kolejny dyniowy przepis - tym razem z dodatkiem marchewki, pietruszki, czosnku i imbiru. Bardzo lekkie połączenie, uzupełnione równie lekkim mięsem - indykiem. Danie przyprawione jest bardzo aromatycznym curry, słodką papryką i moją ulubioną przyprawą, która świetnie współgra z dynią - garam masala - po prostu cały wachlarz smaków! Dyniowo - marchewkowe fusilli z indykiem Składniki(...)/dla 5-6 osób 300 g marchewki 2 średniej wielkości pietruszki 250 g pieczonej dyni 5 cm imbiru (korzeń) 1 cebula 6 ząbków czosnku 1 filet z indyka makaron fusilli (ilość wg uznania) przyprawy: ksylitol, sól himalajska, pieprz ziołowy, papryka słodka, curry, kurkuma, garam masala Danie może i brzmi skomplikowanie, ale uwierzcie, że jest banalnie proste w przygotowaniu! Na początek
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!przyprawy uprażyć przez 2-3 minuty na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Z zielonej pietruszki odciąć tylko twarde, długie, łykowate gałązki. Resztę zostawić. Cebulę przekroić na cztery części. Ząbki czosnku obrać. W misie melaksera posiekać kilkoma pulsami cały pęczek pietruszki razem z obranym czosnkiem. Wyjąć do osobnej miski. W maszynie umieścić cebulę – tak jak pietruszkę, tak i cebulę kilkoma pulsami drobno(...)siekamy. Przekładamy posiekaną drobno cebulą (zalewając się rzęsistymi łzami) do miski z pietruszką i czosnkiem. Dodajemy do niej sok z cytryny, sól, sodę i mieszamy. Ciecierzycę odcedzamy na sicie. Z wody z moczenia ciecierzycy możecie zrobić wegańskie bezy . Ciecierzycę umieszczamy w malakserze i kilkoma pulsami rozdrabniamy – nie robimy z niej rzadkiej gładkiej papki jak na hummus, to mają być grubsze
Karo in the KitchenRisotto z grzybami leśnymi to pomysł na proste, nieskomplikowane danie jednogarnkowe. Przygotowane z delikatnego ryżu arborio, świeżych leśnych grzybów zebranych podczas spaceru oraz z cebulą i czosnkiem. Danie idealne na sobotni obiad lub kolację z przyjaciółmi przy dobrym winie. Wegetarianie na pewno skorzystają, wszak grzyby są bardzo zdrowe. Grzyby jadalne to źródło smaku i aromatu. Są niskokaloryczne, ponieważ składają się(...)Składniki: 1 szklanka ryżu arborio 400 g grzybów leśnych (dokładnie oczyszczonych) ok. 1 litr bulionu (ja przygotowałam z mojej kostki domowej bulionowej ) 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki masła olej rzepakowy tłoczony na zimno sól pieprz świeżo mielony 2 łyżki sproszkowanych suszonych grzybów (opcjonalnie, dla wzmocnienia smaku) pęczek posiekanej zielonej natki pietruszki Przygotowanie: Oczyszczone grzyby leśne kroimy
Naturalna Kuchniachyba wszystko, co znajdziemy pod ręką. Ja dzisiaj postawiłam na prostotę i dodałam pachnący rozmaryn, aromatyczne ziele angielskie (można już kupić je w postaci zmielonej - polecam) i cebulę z czosnkiem. Papryczka chili dodała ostrości i powstało bardzo pachnące i smaczne danie. Składniki: około 1 szklanka ugotowanej kaszy owsianej 1 niewielka cebula 2 duże ząbki czosnku + 3 ząbki(...)zapieczenia duża szczypta rozmarynu suszonego szczypta mielonego ziela angielskiego niewielka świeża papryczka chili 4-6 średnich pomidorów sól do smaku 3 łyżki oliwy Cebulę i 2 ząbki czosnku obrać, pokroić drobno i zeszklić na łyżce oliwy. Z papryczki usunąć gniazdo nasienne, opłukać i posiekać. Wszystko dodać do ugotowanej kaszy wraz rozmarynem i zielem angielskim. Doprawić solą i dokładnie wymieszać
Codzienna kuchnia niecodziennaShakshuka smakuje po prostu palce lizać. Duszone pomidory z cebulą, czosnkiem i papryką tworzą gęsty sos do którego wbija się jajka i bez mieszania pozwala im się ściąć tak by jednak zachować płynność żółtek. Palce lizać dosłownie i w przenośni a to dlatego,że oprócz tego, że jest pyszne, to oryginalnie powinno się shakshukę jeść ręką. Odrywając kawałki płaskiego pieczywa(...)osób: 4 jajka (M lub L) 2 cebule 6 pomidorów świeżych lub 2 puszki pomidorów konserwowych pokrojonych w kostkę 2 czerwone słodkie papryki 1 zielona papryka 2-4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju lub jeszcze lepiej smalcu ze skwarkami 1 łyżka suszonego koperku 1 łyżka grubo siekanej natki sól i świeżo zmielony czarny pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę
Sztuka gotowania w/g Samiryzupa z dodatkiem aromatycznego pesto i ciagnącej się mozarelli to danie obowiązkowe tej jesieni :) Składniki na 4 porcje: 1,5 kg słodkich pomidorów 1-2 cebule 3 duże ząbki czosnku 1 szklanka bulionu 8-10 suszonych pomidorów pół łyżki papryki słodkiej w proszku pół łyżki harrisy brązowy cukier do smaku (opcjonalnie) oliwa suszone oregano sól, pieprz, Do podania: zielone pesto(...)stopni) Pomidory myjemy, przekrajamy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym przekrojoną stroną do góry. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą i oregano. Dorzucamy obraną, pokrojona w plastry cebulę i obrane ząbki czosnku. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez ok 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostudzenia. Wystudzone pomidory obieramy ze skóry wkładamy do garnka
Zawsze głodna!cukinia, jest dla mnie ozdobą naszej kuchni. Nie mogło więc jej zabraknąć, również w moich pikantnych przetworach. Składniki 2 kg niewielkiej cukinii 8 niewielkich ostrych papryczek 4 ząbki czosnku zalewa 4 szklanki wody 3/4 szklanki octu 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżeczka gorczycy 4 liście laurowe 8 ziaren pieprzu 3 ząbki czosnku Do garnka wrzucamy cztery(...)liście laurowe , dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków. Myjemy cukinie, kroimy w podłużne plastry i wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika, po dwie niewielkie ostre papryczki i po dwa ząbki czosnku. Z alewamy marynatą, uważając
Miód i pieprzgustu, wszystkim amatorom pikantnych przetworów. Czyż bowiem może być coś lepszego, od ostrej papryki, zaprawionej słodko kwaśną, aromatyczną zalewą. Składniki ok 20 szt ostrych papryk 8 ząbków czosnku 4 niewielkie cebulki zalewa 4 szklanki wody 3/4 szklanki octu 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżeczka gorczycy 4 liście laurowe 8 ziaren pieprzu 3 ząbki czosnku Do garnka(...)wrzucamy cztery liście laurowe , dokładamy sól, cukier, ziarna pieprzu, ziarna gorczycy i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków. Następnie myjemy papryki i wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika, po dwa ząbki czosnku i po jednej niewielkiej obranej cebulce. Z alewamy słój marynatą, uważając
Miód i pieprzPlacki ziemniaczane można robić na wiele sposobów dodając do nich ulubione składniki Składniki • 8 ziemniaków średnich • 2 jajka • 1 marchewka • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 200 g ulubionej wędliny • 50 g sera żółtego • 3 łyżki amarantusa • pęczek świeżych ziół pietruszka, lubczyk, tymianek • sól • pieprz sos • 3 łyżki śmietany • 2 łyżki majonezu • 1 ząbek czosnku • 1 ogórek kiszony • sól • pieprz(...)przygotowania 1. • Ziemniaki obrać umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym Zetrzeć na drobnej tarce odcisnąć do szklanki powstały sok • Do ziemniaków zetrzeć na drobnej tarce marchew , cebulę, czosnek i ser 2. • Do masy dodać jajka amarantus, skrobię co się osadziła na dnie szklanki, pokrojoną wędlinę,posiekane zioła. Wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć placki
W królestwie smaków Beatyupiec w sosie pomidorowym, stanowią wtedy wspaniały dodatek do obiadu, np. ryżu. Zrobiłam je dzięki wyciskarce SANA . Składniki: - 400 g ciecierzycy suchej (nie gotowanej), - 1 duża cebula, - 2 ząbki czosnku, - ½ pęczka natki pietruszki, - 1 mała łyżeczka sody, - sól, pieprz, - olej do smażenia. Na sos: - 1 duża butelka passaty pomidorowej, - 1 cebula, - ząbek czosnku, - olej, - 1 łyżeczka lubczyku, odrobina majeranku(...)namoczeniu ziaren, ciecierzycę odsączamy na sicie. Na wyciskarkę SANA zakładamy nakładkę bez sit (do mielenia i homogenizowania) i wsypując powoli ziarna namoczonej ciecierzycy mielimy wszystkie, razem z cebulą i czosnkiem (pamiętajcie, że najlepiej w tym przypadku będzie szło bez popychania!) Do zmielonej ciecierzycy dodajemy sodę, natkę pietruszki, przyprawy. W garnku lub patelni rozgrzewamy olej (musi być go dużo
Co na wege obiad?posiłek, a nie tylko preludium do dania głównego. Składniki: Pesto: natka z 1 pęczka młodej marchwi ½ szklanki podprażonych migdałów 6 sztuk suszonych pomidorów 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku ¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia sól, pieprz Zupa: 1 pęczek młodej marchwi (u mnie 8 sztuk) 3 cebule dymki 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy ½ szklanki czerwonej soczewicy 2 szklanki(...)łyżka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka startej skórki z cytryny sól, pieprz do smaku Natkę marchwi niedbale posiekaj i wraz z migdałami, suszonymi pomidorami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem przełóż do blendera i zmiksuj na grudkowatą pastę; w kolejnym etapie powoli dolewaj oliwę w dalszym ciągu miksując do momentu, w którym uzyskasz pesto (w razie potrzeby zeskrobuj pastę ze ścianek
Roślinna - blog wegańskiDziś zapraszam na pyszny dodatek do obiadu czyli młodą kapustę z czosnkiem. Jest to pyszna, delikatna i bardzo prosta w przygotowaniu propozycja. Idealnie smakuje podana na gorąco z młodymi ziemniakami i rybą lub kotletem. składniki na 4 porcje mała główka młodej kapusty 5-6 ząbków czosnku 1 duża cebula lub 2 mniejsze 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek(...)łyżek startego żółtego sera sól przepis Młodą kapustę szatkujemy, cebulę drobno siekamy, obrane ząbki czosnku kroimy w grubsze plastry. W dużym garnku na rozgrzanym tłuszczu delikatnie rumienimy cebulę i czosnek od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, wlewamy 1/2 szklanki wody i całość dusimy do miękkości, często mieszamy. Pod koniec duszenia kapustę doprawiamy solą, dodajemy starty żółty
Smakowite Daniaokazji Wielkiej Nocy dzielę się z Wami kolejnym przepisem na jajka. Te są naprawdę wyjątkowe; połączenie avocado i niedźwiedziego czosnku okazało się trafne i niebanalne. Całość smakuje niezwykle smacznie i orzeźwiająco. Gorąco polecam. Mieliście mokrego Dyngusa? Ja zdecydowanie nie, gdyż przy(...)porcje): 4 jajka ugotowane na twardo i przekrojone na połówki 1 duże, bardzo dojrzałe, miękkie avocado 1 łyżka kremowego twarożku 1 łyżeczka majonezu (opcjonalnie) 4 łyżki niedźwiedziego czosnku, pokrojonego na wąskie paski 3 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka cukru pudru sól, pieprz czarny o smaku cienkie plasterki zielonego ogórka do dekoracji Z jajek wyjąć żółtka, rozgnieść widelcem razem
Kuchnia PrezydentowejDzisiaj jak przystało na wiosenny, słoneczny weekend będzie pysznie, szybko i z możliwością przyrządzenia na grillu :) Lekka, aromatyczna ryba przygotowana w folii czaruje aromatem suszonych pomidorów, czosnku i ziół. W sezonie letnim z powodzeniem możemy przyrządzić na grillu, poza sezonem w piekarniku. Składniki: dowolna ryba 500g (u mnie gładzica) suszone pomidory z oliwą ½ słoika czosnek 4-5 ząbków(...)sól pieprz czarny ziarnisty zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Zamrożoną odmrażamy przed przygotowaniem. Układamy na podwójnie złożonej foli aluminiowej. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie płatki. Na rybie układamy kilka kawałków suszonych pomidorów i płatki czosnku. Oliwę pomidorową łączymy z solą, pieprzem ziarnistym i ziołami prowansalskimi. Na każdej rybie rozsmarowujemy oliwę z przyprawami. Zawijamy
Pyry na Gaz