używam dość popularnego w tej potrawie szpinaku mrożonego, ale zawsze świeży. Po opłukaniu kroję go grubo, po czym krótko blanszuję na maśle i oliwie, razem z cebulą dymką i czosnkiem. Uważam, że zbliżona do idealnie gładkiej konsystencja farszu nie musi być koniecznie naszym celem, ani w sensie wizualnym, ani technicznym. Krótko blanszowane liście świeżego szpinaku zachowują strukturę na tyle(...)smaku, przykryte ziołowym sosem pomidorowym. Proste i bardzo efektowne. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) ok. 10 suchych rurek cannelloni 150g szpinaku 250g sera ricotta 1-2 ząbki czosnku 2-3 nieduże cebule dymki (biała część) 1 łyżka parmezanu 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1/4 łyżeczki białego pieprzu 250ml bulionu sos pomidorowy wg naszego przepisu (ok. 350ml) Instrukcje
Kulinarna Pokusamakaronem, a to przez to, że można je przygotować dosłownie w 5 minut. Makaron Tagliatelle z brokułem, to moja kolejna propozycja dla zapracowanych makaronowych smakoszy. Połączenie z brokułem, czosnkiem i limonką (ewentualnie z cytryną) bardzo trafione. Polecam na lunch, obiad lub kolację. Składniki: (2 porcje) 250g makaronu Tagliatelle lub podobnego 1 brokuł 3 ząbki czosnku 200g śmietany kremówki(...)przykryć, aby nie wystygł na czas przygotowania sosu. Do wody z gotowania brokułu dolać świeżej, dosolić i ugotować w niej makaron al dente, wg instrukcji na opakowaniu. Przygotować sos: Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Na patelnię wlać łyżeczkę oliwy lub oleju, wrzucić czosnek i króciutko obsmażyć. Czosnek nie może się przypalić, gdyż stanie się gorzki. Następnie wlać śmietanę, zagotować
Moja Delicjakońcu na obiad zrobić, a ja znalazłam świetny sposób, aby się przy tym nie narobić :) Żadnego obsmażania, marynowania. Wystarczy tylko polędwiczkę umyć, włożyć do garnka razem z obranymi ząbkami czosnku i zalać mlekiem. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dusić. Dusić długo, bo aż 1,5 godziny. Ale po tym czasie mamy gotowy obiad. Miękką i soczystą polędwiczkę w sosie(...)który zaskakuje swoim smakiem. Sos jest bowiem pyszny, delikatnie nasiąknięty słodyczą z gotowanego czosnku i aromatem gałki muszkatołowej. Te danie polecam szczególnie początkującym, gdyż jest na prawdę proste w przygotowaniu. Składniki: (2-3 porcje) 500 g polędwiczki wieprzowej 0,5 – 0,75 l mleka * 4 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, świeżo mielony pieprz 20 g miękiszu
Moja Delicjauwagę argument, że danie można przygotować w pół godziny po prostu nie mogłem sobie go odmówić.Do przygotowania dania użyłem:Steaka z antrykotu wołowego (około 200 gram),1 ząbka czosnku,50 ml whiskey,30 gram masła,2 łyżeczek marynowanego zielonego pieprzu,100 ml śmietany 30%,oliwy,czarnego świeżo mielonego pieprzu,soli.Jak zawsze powtarzam najważniejsze do przygotowania pysznego steaka jest dobrej(...)wierzchu było należycie wysmażone, a zbyt surowe w środku. Po wyjęciu mięsa z lodówki opruszyłem je z obu stron czarnym świeżo zmielonym pieprzem i obłożyłem kawałkami posiekanego ząbka czosnku, a następnie delikatnie posmarowałem niewielką ilością oliwy. Tak przygotowane mięso pozostawiłem na 40 minut, aby nabrało temperatury pokojowej i naszło aromatem czosnku.Po tym czasie włączyłem piekarnik ustawiając temperaturę na 140 stopni
Wyprawy kulinarnechoć raz spróbował bobu, ten wie, że jedzenie go jest uzależniające. Można go skubać i skubać, aż zobaczymy dno miski. W Hiszpanii bób smaży się z boczkiem i czosnkiem, a przed samym podaniem skrapia odrobiną octu winnego. Francuzi podają puree z bobu jako dodatek do pieczonego lub duszonego królika, a jedną z najbardziej znanych potraw egipskich jest ful medames- gulasz(...)bobu, czosnku i kuminu.Smak bobu to smak lata. Sezon na to zielone warzywo już trwa. Nie przegapcie więc okazji na wykorzystanie bobu w pysznych, letnich daniach. Ja proponuję prostą sałatkę z czosnkowo-miętowym dressingiem. Składniki:garść listków świeżej miętysok z cytryny1/2 łyżeczki soliświeżo mielony czarny pieprzsaszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem2 ząbki czosnku (opcjonalnie), zmiażdżoneworeczek młodego bobu, ugotowanego w osolonej
Smakowity Blog Kulinarnynajczerwieńszy ze wszystkich poranków spędzicie z ukochaną osobą, proponuję uraczyć ją wyjątkowymi bułeczkami. Jestem z nich dumna niesłychanie, wyszły bowiem fantastyczne! Z dodatkiem mąki żytniej oraz pieczonej papryki i... Czosnku. Nie martwcie się - jest go tylko odrobina, w dodatku wcześniej upieczony traci swą ostrość na rzecz słodyczy. Nadaje delikatnego posmaku bułeczkom, które ślicznie wyglądają ozdobione czarnymi ziarnami czarnuszki. Ogólnie(...)zastanawiałam się nad nimi kilka dni. Szukałam przepisów na pieczywo z pieczonym czosnkiem, nigdzie jednak takowego nie znalazłam. Postanowiłam więc działać na czuja - skoro pieczony czosnek uwielbiam, doszłam do wniosku, że do bułeczek też będzie pasował. A że akurat w domu miałam kolorową paprykę, postanowiłam ją również wykorzystać. Bułeczki naprawdę świetnie smakują z żółtym serem i pomidorem - mówię Wam, nikt
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzysmaki, najchętniej zmiksowane na gładki, gęsty krem. Sycące, pachnące, tak łatwe do przygotowania, a później podgrzania, gdy człowiek wraca zmarznięty i głodny do domu. Uwielbiam.Sezon otwieram kremem z pieczonego czosnku. Znalazłam go na blogu Kuchenne fascynacje, i zakochałam się od razu. Smak pieczonego czosnku jest dużo delikatniejszy, słodszy od świeżego, co bardzo mi odpowiada. Zupa mimo wszystko jest wyraźna(...)drugie danie, taka ilość zupy wystarczy dla czterech osób.Zupa krem z pieczonego czosnkuSkładniki:(na 2 porcje)2 całe główki czosnku4 ziemniaki600 ml bulionu1 cebula30 g masłapieprzsóldodatkowo:natka pietruszkiGłówki czosnku owinąć folią aluminiową.Piec w 200 st. C. przez 40 minut, aż czosnek zmięknie.Wystudzić.Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Oliwę rozgrzać w garnku, podsmażyć ziemniaki i cebulę
Pożeraczka, czyli raz adobrzezaczęłam mieszać składniki o godzinie szesnastej, chleb z piekarnika wyciągnęłam przed drugą w nocy. Ale warto poświęcić mu czas - odwdzięczy się bowiem niebanalnym smakiem. Szczególnie ten, z dodatkiem pieczonego czosnku, pietruszki i chorizo (w oryginale był boczek, ale akurat miałam na zbyciu resztę kiełbasy) - niezwykle wyrazisty w smaku, obłędnie pachnący, po prostu wspaniały! Przypomina mi chleb z pobliskiej piekarni mojego(...)domu rodzinnego... Choć tamten był bez dodatków, miał taką samą chrupiącą skórkę i nieco cięższy, sycący miąższ... Koniecznie musicie spróbować!Pszenny chleb z chorizo i pieczonym czosnkiem na poolishSkładniki:(na 1 bochenek)poolish:150 ml zimnej wody150 g mąki pszennej3 g świeżych drożdżydodatkowo:350 g mąki pszennej3 g świeżych drożdży1,5 łyżeczki soli150 ml letniej wody2 łyżki posiekanej natki pietruszki100
Pożeraczka, czyli raz adobrzezupę. Bardzo prostą. Wszystkie warzywa pieczemy, przez co zyskują wyjątkowego, słodkiego posmaku. Ja użyłam marchewek, ale można dodać pietruszkę, ziemniaki, seler... Co kto lubi. Tylko wyobraźnia Was ogranicza. Odrobina czosnku i cebuli, nieco chilli zaostrzającego smak. Całość robi się szybko, a smakuje genialnie. Ma cudowny, optymistyczno-pomarańczowy kolor. Świetnie rozgrzewa. Mówię Wam - to idealna listopadowa zupa.Zupa krem z pieczonej marchewki(...)czosnkiemSkładniki:(na 8 porcji)2 kg marchwi2 cebule6 ząbków czosnku2 łyżki oliwy1 łyżeczka suszonego tymianku1 łyżeczka suszonej bazylii1 łyżeczka suszonego estragonu1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego1/2 łyżeczki chilli w płatkach2 l bulionusólpieprzMarchewki obrać, przekroić wzdłuż na pół, ułożyć na blasze. Cebulę przekroić na pół, ząbki czosnku lekko zgnieść, ułożyć razem z marchewką. Skropić oliwą, posypać tymiankiem, bazylią, estragonem, czosnkiem niedźwiedzim
Pożeraczka, czyli raz adobrzesałatek.Pycha!Składniki:500 g mąki pszennej;25 g świeżych drożdży;250 ml ciepłej wody;1 łyżeczka soli;1 łyżeczka białego cukru.Dodatkowo:200 g miękkiego masła;3 - 4 ząbki czosnku;1 czubata łyżeczka oregano;Szczypta soli;Sól gruboziarnista do posypania po wierzchu.Sposób przygotowania:Drożdże pokruszyć do miski (u mnie od robota kuchennego). Dodać łyżeczkę cukru i szklankę ciepłej wody. Wymieszać(...)Przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 10 minut.Po tym czasie dodać mąkę i sól i wyrobić ciasto (ja wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego).Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.Masło utrzeć (łyżką lub mikserem) z czosnkiem. Dodać oregano i szczyptę soli i wymieszać.Na delikatnie oprószony mąką papier do pieczenia wyłożyć wyrobione ciasto
Gospodyni MiejskaDlaczego Blondynka, czyli Ja nie miałam w kuchni wyciskarki do czosnku? Proste - żadna w zasięgu wzroku nie była godna mojej uwagi, poza tym przestałam wierzyć w dobre wyciskarki. Dla mnie najlepsza była taka rosyjska, żeby nie napisać ruska. Takich już nie ma w sprzedaży. Nie powiem, próbowałam, kupiłam nawet dwa różne egzemplarze, jednak te wyciskały nerwy, a nie czosnek(...)radziłam sobie jak umiałam. Siekałam nożem. Jak mi się nie chciało wrzucałam do blendera na chwilkę, ale potem trzeba było umyć dzbanek i resztę akcesoriów. Bywam leniwa, więc najczęściej czosnek ścierałam na tarce do parmezanu, a jeszcze częściej robił to mój kochany syn. I tak już przyzwyczaiłam się do tarki i czosnku. Czasami do poranionych palców. Nigdy nie pomyślałam
Blondynka Gotujeszklanek makaronu świderki (lub penne) warzywa mrożone: ile? dodałam po większej garści: żółta fasola, zielona cięta fasola, groszek zielony, kukurydza, kilka kwiatów brokułów i kalafiora, marchewka 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 2 suszone pomidory pokrojone w kosteczkę ser brie naturalny 125 g 4 parówki z szynki przyprawy do smaku: vegeta natur, sól, pieprz, lubczyk, majeranek, papryka słodka i ostra(...)masło klarowane do smażenia 1,5 łyżki bułki tartej do posypania (opcjonalnie) sos: szklanka bulionu szklanka mleka 5 dag masła ząbek czosnku pokrojony w drobną kosteczkę 1/4 szklanki mąki pszennej Przygotowanie: makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, na maśle klarowanym zeszklij drobno posiekaną cebulę wraz z czosnkiem, uniesie się piękny zapach, następnie dodaj
Zasmakuj Kuchnipszennej (ja zazwyczaj używam zwykłej - typ 550, ale może być również chlebowa) 60 g świeżych drożdży 6 łyżek oleju lub oliwy (ja używam oliwy aromatyzowanej bazylią, suszonymi pomidorami i czosnkiem) 500 ml letniej wody 3 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli Składniki na sos: 500 g pomidorowej passaty (dobrego przecieru pomidorowego) 2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie czosnek granulowany) 2 łyżeczki(...)spożywczą, dociskając ją lekko do ciasta. Odstawiamy na 1,5-2 godz. w ciepłe miejsce bez przeciągów. (Ciasto możemy również wstawić do lodówki i upiec następnego dnia.) Sos pomidorowy: Czosnek siekamy bardzo drobno. W rondlu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy czosnek. Dodajemy pomidorową passatę i oregano, a następnie odparowujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Doprawiamy solą i cukrem. Odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto
Ratunku obiadZnacie Polaka, który nie lubiłby młodych pieczonych w całości ziemniaczków? Skropionych intensywnie aromatyczną oliwą z oliwek z rozmarynem. Pieczonych z dodatkiem czosnku? Ja osobiście nie znam żadnego. A ogórki kiszone? To jest rarytas! A te samodzielnie ukiszone hmmm palce lizać! Słoneczna, jędrna kukurydza, która ożywia kolorem, i nadaje słodkości daniu. Chrupiące jędrne szparagi i nuta włoskiej finezji, za którą Polacy(...)krok po kroku dowiecie się poniżej! Sprawcie sobie i bliskim tą przyjemność ;-))) SKŁADNIKI: - kukurydza złocista Bonduelle - 7 - 8 młodych małych ziemniaków - 1/2 pęczka zielonych świeżych szparagów - 3-4 ząbki czosnku - 4 słodkie papryczki zielone - 1/3 cebuli czerwonej - świeża bazylia - świeży koperek - 3 ogórki kiszone - 15 oliwek czarnych - oliwa z oliwek z rozmarynem - sól himalajska WYKONANIE: - kukurydzę odcedź na sitku
SMYKWKUCHNImnie małe, ok.1,5-2kg) - 2-3 liście chrzanu, - kawałek korzenia chrzanu, ok.2-3cm (lub dowolnie) - 3-4 łodygi kopru (grubsze, najlepiej z baldachem, choćby małym...) - ok.1/2 główki czosnku (lub dowolnie) - sól himalajska gruba (2 płaskie łyżeczki - ok.20g, na każde 0,5l wody) - gorąca woda (u mnie filtrowana lub źródlana) Dodatkowo: - kamienny garnek - mały talerzyk - mały słoik z nakrętką(...)wodzie. Koper, liście chrzanu (razem z łodygą) również. Na dnie kamiennego garnka lub słoika układam liść chrzanu, dodaję łodygę kopru, małe kawałki obranego (umytego) korzenia chrzanu, kilka obranych ząbków czosnku. Układam warstwami ogórki (ciasno), ja wykładam dwie warstwy ogórków, następnie gałązka (lub dwie, zależne od wielkości) kopru, kilka małych kawałków chrzanu, 2-3 ząbki czosnku (gdy są bardzo duże, kroję
Smaczne Zdrowedrzwi! * SKŁADNIKI na 4-6 porcji Bulion: 3 marchewki 2 cebule 1 pietruszka kawałek selera, korzeń 1 łodyga selera naciowego 1 por 5 cm korzenia imbiru 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach kilka glonów kelp 1 łyżka oleju sezamowego 1,5 litra wody 3 łyżeczki pasty miso 2 łyżki wina mirin(...)łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka jagód goi Marynowane tofu: 1 kostka wędzonego tofu (300 g) 1 łyżeczka płatków chili 2 ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego Dodatki : 300 g makaronu do ramenu tuzin grzybów shiitake kilka grzybów mun 2 łyżeczki glonów watakame 1 pęczek szczypiorku kiełki fasoli
Food Squarewersji potrzeba nam: 3 czerwone papryki 3 pomidory malinowe 200-250g ryżu arborio (można spokojnie użyć jaśminowego lub zwykłego) 125 ml (lampka) czerwonego pół wytrawnego wina 5 ząbków czosnku 1 pęczek szczypiorku razem z cebulkami 500g filetu z dorsza atlantyckiego 250g krewetek (ja użyłem mrożonych) 1 pęczek zielonej pietruszki garść liści świeżej bazylii 2-3 cytryny oliwa(...)nitek szafranu, słodka papryka, pieprz, sól Polecam ugotować bulion warzywny (około 2 l) 2,5 litra wody 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek przypalonej cebuli 2 ząbki czosnku 4-5 cm pory liść laurowy 2 ziarenka kardamonu sól, pieprz Bulion to nic skomplikowanego, wstawiamy wodę, wrzucamy wszystkie składniki pocięte na kawałki do środka, delikatnie solimy, przykrywamy i gotujemy
Kuba Gotujeczosnkowa Oliwa czosnkowa Nuta czosnku w oliwie, sprawia że staje się czymś więcej niż zwykłym dodatkiem do potraw. Kiedy jest nam potrzebna "od ręki", dobrze jest znać sposób w który przygotujemy ją w kilka minut. składniki 200 ml oliwy pół główki czosnku sposób przygotowania Do niewielkiego rondla wkładamy w łupinach ząbki czosnku z połowy główki, zalewamy oliwą z oliwek(...)musi byś z pierwszego tłoczenia) i podgrzewamy na niewielkim ogniu przez 10-12 minut pilnując aby czosnek się nie przypalił. Studzimy, przelewamy do szklanego pojemnika i używamy jako dodatku do mięs, warzyw, czy pieczywa. Warto zachować czosnek pozostały po smażeniu, i użyć go do zrobienia na przykład pasty
Miód i pieprzboczniaków Składniki : - 450g boczniaków - 250 g ziemniaków - 800ml bulionu warzywnego - 125 ml jogurtu naturalnego lub wegańskiej śmietany z przepisu powyżej - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - przyprawy ( ja użyłam curry, sos sojowy oraz suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką ze skworcu ) Przygotowanie: Cebule i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć w dużym garnku, dodać pokrojone(...)miękkości ziemniaków, następnie zblendować na gładko i dodać jogurt/śmietanę wegańską. 3. Kremowe spaghetti ryżowe Składniki : - 250 g boczniaków - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz, przyprawy - makaron ryżowy - 2-3 łyżki jogurty greckiego lub śmietany wegańskiej Przygotowanie : Podsmażamy na patelni cebulę, czosnek i boczniaki, można ewentualnie podlać je wodą
zdrowa vege kuchniawodorostami opakowanie sałaty raz, dwa, trzy Marwit, 1/3 szklanki suszonych wakame, 100 ml świeżego sok ananasowego Marwit, 50 ml oliwy, 1 łyżka oleju sezamowego, 1/2-1 chili, 2 ząbki czosnku (opcjonalnie), 1 łyżka prażonego sezamu, 1 łyżeczka syropu z agawy lub płynnego miodu, 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka sosu rybnego, sok z cytryny i sól do smaku. Kurczak(...)tajsku pierś z kurczaka (podwójna), 2 ząbki czosnku, łodyga trawy cytrynowej, 50 ml oliwy, płatki chili (opcjonalnie). Mieszanka przypraw do kurczaka (lub inna ulubiona) 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki suszonego imbiru, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczka ostrej papryki, 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, łyżeczka sezamu (opcjonalnie do posypania). Dresing z wodorostami
SzczyptaSmaQśrodka. Kurczaka oczyszczamy, odcinamy mu szyjkę. Możecie potraktować mięso w dwójnasób – natrzeć kurczaka przyprawami na sucho, albo zamarynować go w mokrej marynacie na bazie oleju, sosu sojowego, musztardy i czosnku, czy według własnego widzimisię. Ja smaruję oczyszczonego kurczaka ciemnym sosem sojowym i nacieram go przyprawami. Albo gotową mieszanką do kurczaka albo mieszaniną czosnku granulowanego, słodkiej i ostrej papryki, cukru(...)marchew, selera, pietruszkę. Kroimy w mniejsze kawałki, powtarzamy procedurę pojemnik, olej przyprawy. Tym razem z majerankiem, oregano i mieloną papryką. Mieszamy warzywa razem i lądują na blasze. Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w ćwiartki, rozkładamy je między warzywami. Obrane ząbki czosnku kroimy na pół, również wtykamy między warzywa. Całość wstawiamy do nagrzanego na 180⁰C piekarnika. Co jakiś czas
Karo in the Kitchendeserów… i nie tylko. O sosach można mówić długo i dużo. Każdy ma jakiś swój ulubiony, np. Sos z portobello. Składniki: - 500g portobelloo - 250g szalotki - 4-5 ząbków czosnku - 3 łyżki wina Marsala - 100ml wody - 250ml słodkiej śmietanki - różowa sól himalajska - świeżo mielony czarny pieprz - 1 łyżka suszonych liści lubczyku - olej z pestek winogron Grzyby dokładnie oczyszczamy. Ponieważ(...)portobello ma duże kapelusze, każdy przekrajamy na połowę, a połówki dzielimy na 5-6 kawałków. Szalotki i czosnek kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron – dodajemy szalotki, oprószamy solą. Po chwili, gdy szalotki się zeszklą dodajemy czosnek. Całość chwilę podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Przekładamy do miseczki. Na tą samą patelnię dolewamy łyżkę oleju i przekładamy pokrojone
mojewypiekiinietylkosama nazwa mówi, peperonatę robi się z papryki. Jakkolwiek dodaje się również pomidory, cebulę, czosnek i przyprawy, to przede wszystkim papryka nadaje sens, smak i wygląd tej potrawie. I teoretycznie można by na tym skończyć opowieść, bo tak przygotowana peperonata jest po prostu daniem samym w sobie. W praktyce jednak możemy zastosować ją jako bazę lub dodatek do innych potraw(...)innych dań. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 średnia czerwona papryka (250g) 1 średnia żółta papryka 1 średnia zielona papryka 1 średnia cebula (150g) 2 ząbki czosnku pęczek świeżego oregano 1 puszka pomidorów z puszki (400g) 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego Instrukcje Papryki rozkrajamy wzdłużnie na pół i usuwamy gniazda nasienne
Kulinarna PokusaCzosnek. Samo zdrowie! Troszeczkę zapomniany w polskiej kuchni ze względu na charakterystyczny zapach, którego ciężko się pozbyć... Ale pozwólmy mu wrócić, bowiem przyniesie ze sobą wiele dobrego. Czosnek jest znany ze swoich właściwości bakteriobójczych, zawiera antyoksydanty, działa także przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Co ciekawe wpływa także pozytywnie na libido ;) Najzdrowszy jest w wersji surowej, długotrwała obróbka termiczna pozbawia go niestety niektórych(...)właściwości, nadal jednak działa antyutleniająco i grzybobójczo. Pieczony czosnek smakuje zaskakująco inaczej, nie jest tak ostry jak w surowej wersji. W tej formie nadaje się np. do rozsmarowywania na tostach lub jako dodatek do masła. Warto przygotować go w większej ilości lub przy okazji pieczenia mięsa w piekarniku. Składniki: kilka główek czosnku (koniecznie polski, a nie chiński!) oliwa z oliwek
Piąty grzech głównyparze, a mniejsze upiekłam w piekarniku. Kiełki podsmażyć 2-3 minuty na patelni. Mus owocowy i sos czosnkowy: Składniki: 1 szt. mango, 3 szt. małych gruszek, główka czosnku, 2 szt. cytryny, 3 łyżeczki miodu, 2 szklanki oleju rzepakowego, szczypt ziół dalmatyńskich, szczypt soli, 2-3 łyżeczek natki pietruszki. Przygotowanie: Mus owocowy: mango obrać, a gruszki pozbawić środków i zblenderować(...)czosnkowy: ząbki czosnku blenderować z szczyptą soli. Stopniowo dodawać olej, aż powstanie puszysta i elastyczna pianka. Na koniec dodać sok z cytryny, miód, szczyptę ziół i natkę pietruszki. Zalecam ostrożność przy stosowaniu - ostry ! II miejsce – Blender (pałka) MBL-04 Magdalena Skrzypek wygrywa, bo jej przepiękny i smakowity schab moje serce zdobywa. Schab z morelami suszonymi
Moniki Smakołykiszklanki sosu sojowego 1/3 szklanki sake lub mirinu (można zastąpić 4 łyżkami wódki) 2 łyżki miodu 1 łyżeczka tartego imbiru lub pół łyżeczki imbiru w proszku 2 ząbki czosnku płatki chili lub świeża papryczka (można pominąć) sok z połowy limonki solanka (ok. 1 litr wody i 1 łyżka soli) olej (może być aromatyzowany czosnkiem) suszone przyprawy: papryka, czosnek, zioła prowansalskie(...)moczymy je przez 4-8 godzin. Przygotowujemy glazurę. Do rondelka wlewamy sos sojowy. Dolewamy do niego sake/mirin (ewentualnie wódkę) oraz wyciskamy sok z połowy limonki. Dodajemy miód, wyciśnięte ząbki czosnku, imbir i chili (wg uznania, ja dodałam chili w płatkach). Zagotowujemy sos i gotujemy przez około 7-10 minut, aż część płynu odparuje. Odstawiamy do przestudzenia. Warzywa obieramy i kroimy
Poezja smakuseler oliwa z oliwek 1-2 łyżki bądź obejść się bez tłuszczów- frytki bez oliwy będą suchsze sól i pieprz do smaku 1- 2 łyżeczki tymianku szczypta kolorowego czosnku w proszku- może być tez zwykły czosnek jedna cała główka czosnku Przygotowanie: 1. Selera obrać, umyć i osuszyć. 2. Pokroić najpierw w plastry, a następnie w wąskie wagoniki, około(...)szerokości. 3. Rozłożyć na blasze posypać wszystkimi przyprawami i polać oliwą z oliwek. Przemieszać frytki rękoma by przyprawy wtarły się w warzywo równomiernie. 4. Po środku położyć główkę czosnku i piec razem z frytkami 5.. W połowie pieczenia, szpatułka obrócić frytki i skroplić odrobiną oliwy jeśli będzie taka potrzeba. Jeśli czosnek jest już bardzo miękki, należy go wyjąć. Jeśli
KreatywnePinymięso świetnie komponuje się z wyraźnym smakiem szparagów. Pyyycha! Składniki Pęczek białych szparagów Sól łyżka cukru pomidor świeża szałwia 2 łyżki masła 50 ml słodkiej śmietanki 4 ząbki czosnku biała cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 300g ryżu 4 podudzia z kurczaka Tymianek Sposób przygotowania Szparagi myjemy, dokładnie obieramy i gotujemy aż będą półmiękkie w wodzie z dodatkiem łyżki(...)soli. Szparagi wyjmujemy a w wodzie z ich gotowania umieszczamy obierki i końcówki i gotujemy 15-20 minut. Wywar przecedzamy i gotujemy w nim podudzia z kurczaka. Cebule i czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy na niej cebule z czosnkiem. Dosypujemy ryz i przesmażamy Az zacznie być szklisty. Podlewamy wywarem szparagowym. Risotto często mieszamy
Pyry na GazFooder.pl (klik) . Składniki: 1 kg podudzi z kurczaka bez kości 1 łyżka żółtej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 1 puszka pomidorów pelati 200 g śmietany 30% 3 ząbki czosnku 2 cebule 5 cm korzeń imbiru 400 g marchewki 400 g cukinii 100 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem 1 pęczek kolendry 40 g miodu 1 papryczka chili pieprz i sól(...)Dodatki: ryż bosmati 1 limonka 1 papryczka chili Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę. Drobno siekamy czosnek, cebulę, imbir i pozbawioną nasion papryczkę chili. Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski z czosnkiem i smażymy posiekane warzywa. Dodajemy łyżkę pasty curry, zmniejszamy ogień i dusimy, często mieszając. Na patelnię z warzywami dodajemy kawałki kurczaka i lekko podsmażamy. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik
Smakowity Blog Kulinarnyfeta - pokrojony w grubą kostkę 100g sera żółtego - startego na największych oczkach tarki 150g pomidorków koktajlowych - kilkanaście sztuk, przekroić na połówki 1 cebula - średnia, pokrojona w kostkę 4 ząbki czosnku - duże, pokrojony w cienkie plasterki 2 jaja - całe 1/2 kostki bulionu rybnego - lub inny smak, rozkruszyć sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany - do smaku olej - do smażenia masło i kasza(...)namoknie od nałożonej masy. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na złoto. Pod koniec dodać pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku - czosnek lubi się przypalać, stąd smażyć go krótko. Rybę oczyścić z ości i skóry, pokroić w kawałki i dodać dołożyć do składników na patelni - kawałki nie muszą być zbyt drobne
Grunt to przepis!świeżą papryczkę chili. Jeśli wolicie łagodniejsze – pomińcie ją. Składniki: (4-6 porcji) 500 g mięsa mielonego z szynki 2 średnie cebule 2 papryki 1/2 papryczki chili * 3 ząbki czosnku 1 duża puszka pomidorów bez skórki (560 g, np. taka ) 1 puszka czerwonej fasoli (560 g) 150 ml wody 1 łyżeczka chili 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano(...)możecie spożywać pikantnych dań, pomińcie ten składnik. Przygotowanie: Paprykę umyć, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Papryczkę chili pokroić w drobną kostkę, podobnie jak obraną cebulę i czosnek. Do szerokiego rondla lub garnka wlać 2 łyżki oleju rzepakowego. Gdy się lekko nagrzeje dodać cebulę, papryczkę chili (jeśli używamy) i czosnek. Smażyć na średnim ogniu z 3 minuty do zeszklenia
Moja Delicjatrzymamy w lodówce nawet do tygodnia. Gorąco polecam! Składniki: (4-6 porcji) 500 g filetu z łososia bez skóry 2 nieduże cebule (użyłam czerwoną i białą) 3 małe ząbki czosnku 1 papryczka chili* 2 pomidory 2 średnie ziemniaki 2 duże marchewki 1400 ml wody 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki kurkumy 2 łyżki oleju(...)opcjonalnie) 1/2 – 1 łyżeczka mielonej chili* 1/2 łyżeczki cukru sól morska, świeżo mielony pieprz garść szczypiorku * Pomiń, jeśli zupkę będziesz robić dla dziecka. Przygotowanie: Cebule i czosnek obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Umytą papryczkę chili przeciąć wzdłuż na pół i usunąć pestki. Następnie bardzo drobno pokroić. Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i pokroić w małą kostkę. Pomidory
Moja Delicjasezonu, zawsze muszę jeden słoik schować aby był do wielkanocnej sałatki jarzynowej :) Składniki ( na 27 słoi litrowych + 1 słój 3 litrowy na małosolne ) - ogórki 15 kg - koper duża wiązka - czosnek 4 duże główki - chrzan 3 duże laski - woda 12 litrów - sól 12 okopiastych łyżek Wykonanie Ogórki przesypuje do dużej miski - miednicy i moczę w lodowatej wodzie ok. 2 godzin ( zależy(...)czasie w dużym garnku lub dwóch mniejszych nastawiam wodę ,solę, po zagotowaniu gotuję jeszcze trzy minuty, studzę. ( zasada zalewy jest prosta, na każdy litr wody, przypada okopiasta łyżka soli ) Czosnek obieram, dzielę na ząbki, jeśli są duże przekrawam na pół, chrzan obieram ze skórki i kroję w cienkie paseczki, koper ( łodygi + baldachy ) tne nożyczkami na ok. 5 cm. kawałki. Wymoczone
Kuchnia z widokiem na ogródzły. Dzisiaj zapraszam na jego hiszpańską wersję. Pomidorów i papryki na działce i placach opór, więc tym bardziej polecam. Składniki: 1 kg mięsistych pomidorów 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 4 kromki weki bez skórki 1 średni ogórek 2 łyżki octu jabłkowego 5 łyżek oliwy z oliwek 200 ml bulionu z warzyw Dodatkowo : 4 kromki weki 1 łyżka(...)masło 2 zabki czosnku świeże listki bazylii 1 szalotka 1/2 żółtej papryki Sposób przygotowania: Wekę pokroić w kawałki i zalać wodą, po 2-3 minutach odcisnąć. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, paprykę podpiec na ogniu ( ja skorzystałam z palnika), owinąć folią i również obrać ze skórki. Ogórka obrać, pozbawić pestek i pokroić w kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę
Gosia gotujeDziś w menu : Idealne danie na upały. Spaghetti z ziołami i czosnkiem podawane z zimnymi pomidorami z cebulą w jogurcie. Upały jak na południu Europy, tak więc przygotowaliśmy dla Was propozycję z południa Włoch. Jednak podawane z klasycznymi pomidorami w jogurcie, niektórzy robią to ze śmietaną. Danie nie wymaga długiego siedzenia w kuchni, co jest szczególnie przydatne, jeśli mamy(...)ugotowania makaronu. Spaghetti z ziołami i pomidorami w jogurcie. (4 osoby) Składniki : 1/2 paczki spaghetti 3 duże pomidory 1/2 cebuli 5 łyżek oliwy z oliwek zioła prowansalskie 1 ząbek czosnku roszponka Gotujemy makaron al dente. W czasie kiedy makaron się gotuje, kroimy pomidory, najlepiej nieregularnie. Cebulę kroimy w cieniutkie płatki. Wszystko mieszamy z jogurtem naturalnym, najlepiej typu greckiego. Dodajemy
vegetaniekoperku. Pyszny dip do warzyw czy dań z grilla. Grecka klasyka w polskim domu. Polecam! Składniki: 200 g gęstego jogurtu greckiego; 1 średni, zielony ogórek; 2 ząbki czosnku; Pęczek koperku; 2 łyżki oliwy; 1 łyżka soku z cytryny; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Ogórka umyć, osuszyć, nie obierać ze skóry, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki), umieścić(...)sicie, posypać szczyptą soli i odstawić, aż ogórek puści soki. Odcisnąć. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do miseczki wlać jogurt grecki. Dodać oliwę, odsączonego, startego ogórka, posiekany koperek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sok z cytryny. Wymieszać. Dip doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Tak przygotowany sos odstawić na 30 minut do lodówki
Gospodyni Miejskaklopsiki, a nie obgotowane pulpety. ugotowany makaron spaghetti (lub każdy inny) klopsiki: na ok. 20 sztuk 500 g mielonej łopatki wieprzowej 1 średnia cebula 1 lub 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1/3 szklanki bułki tartej (namoczona w takiej samej ilości wody) 1 jajko 1 łyżeczka posiekanego koperku (może być suszony) 1 łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz(...)smaku do obtoczenia: 1/2 szklanki bułki tartej Na rozgrzanym maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku. Za pomocą drewnianej łyżki (lub ręką), mieszamy w misce wszystkie składniki kotlecików, tj. mięso mielone, namoczoną bułkę tartą, podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajko i przyprawy. W rękach formujemy kuleczki o wielkości piłeczki pingpongowej,obtaczamy w bułce tartej i smażymy
bistro mamaPrzedstawiam Wam kolejną zupę-krem. Tym razem postawiłam na coś wzmacniającego odporność. A co pomaga nam w okresie jesienno-zimowym bardziej niż czosnek? Zupa z czosnku! A konkretniej: aksamitny, gładki i niebiańsko pyszny krem z czosnku z ostrą papryczką. Przy takim obiadku żadna infekcja nie ma szans. Potrzebne nam: - pół dużej cebuli - 20 ząbków czosnku - papryczka pepperoni - 2 średnie ziemniaki(...)litr bulionu - 150 ml śmietany kremówki - sól - pieprz - chili pieprz cayenne - 1 łyżka oleju Przygotowanie: Cebulę i czosnek posiekać drobno i zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną w krążki papryczkę i podsmażyć razem minutę. Podlać bulionem i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Delikatnie przestudzić i zmiksować na gładką masę. Dodać kremówkę i doprawić solą, pieprzem oraz chilli. Podawać
W poszukiwaniu inspiracjiśmietaną Składniki na duży garnek farszu (na ok 12 sztuk burrito): 12 placków tortilli kawałek żółtego sera (ok 100 g) 500g mięsa mielonego 1-2 cebule 2 duże ząbki czosnku Papryczka pepperoni 1 papryka czerwona, żółta lub zielona (może byc po trochu każdej) 2 puszki krojonych pomidorow Puszka czerwonej fasoli Puszka kukurydzy Garść świeżej kolendry Sól, pieprz Papryka ostra(...)polecam naprawdę dużą patelnię lub od razu garnek)wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i szklimy na oleju. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w plasterki ostrą papryczkę i drobno posiekany czosnek. Smażymy przez chwilę (mieszając), aby czosnek się przyrumienił, ale nie spalił. Dodajemy mięso mielone, które przyprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą. Gdy mięso jest podsmażone, dodajemy pokrojoną w kostkę
Zawsze głodna!bazylii, wedle upodobań. Przepis na tę zupę jest bardzo prosty. Potrzebujemy (składniki na 3 porcje): 2 cukinie 1 cebula 1 średni ziemniak garść liści szpinaku 2 ząbki czosnku kilka łyżek jogurtu greckiego 2 szklanki wywaru z warzyw kilka listków mięty/bazylii sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki, cukinię i cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na rozgrzanej patelni z odrobiną(...)oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek, dusić przez chwilę (nie za długo, czosnek może stać się gorzki). W wywarze warzywnym gotować około 15 minut ziemniaki i cukinię, dodać szpinak, cebulę i czosnek. Odrobinę zupy zmieszać z jogurtem, następnie dodać do zupy (dzięki temu nie zważy się). Dodać liście mięty, odrobinę soli i pieprzu, zblendować wszystko. Podawać na ciepło
Powiedz dietom niemiękkie, dojrzałe ale nie zgniłe. Dobrym pomysłem więc jest zakup awokado twardego i potrzymanie go w domu ok. 2-3 dni, żeby dojrzało pod naszym okiem. W przepisie jest czosnek. Ja daję 1 mały ząbek, ale jeśli ktoś lubi bardziej wyraźne smaki (awokado jest raczej mdłe, więc czosnek się przyda) może dołożyć więcej ząbków. Składniki: 1 dojrzałe awokado 1/2 opakowania(...)półtłustego twarogu (przy założeniu, że całe opakowanie to 250 gramów) 1 łyżka śmietany 1 mały ząbek czosnku ew. czosnek granulowany sól pieprz Wykonanie jest bardzo proste. Awokado obrać i wyjąć pestkę. Uwaga, śliskie! Będzie uciekać:) Rozgnieść widelcem Czosnek przecisnąć przez praskę i dołożyć do awokado - wymieszać Dołożyć twarożek, śmietanę, doprawić solą oraz pieprzem i wszystkie składniki połączyć w jednolitą
www.szczesliwakuchnia.blogspot.combowiem klasyk, do którego pasuje niemal wszystko. Tradycyjna sałatka Cezar: 3 mini sałaty rzymskie lub 1 standardowa sałata rzymska 1 bagietka lub inne pieczywo na grzanki parmezan 1 ząbek czosnku masło/oliwa z oliwek Dressing: 4 fileciki anchois (sardele) 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 świeże, surowe żółtko * 1 czubata łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny(...)półtwardo listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Bagietkę lub inne pieczywo kroimy – w plasterki lub kostkę. Smarujemy masłem lub skrapiamy oliwą z oliwek. Nacieramy przekrojonym czosnkiem. Można lekko posolić. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C do lekkiego zarumienienia lub podsmażamy na patelni. Sałatkę rozrywamy na mniejsze części (w przypadku mini sałaty wystarczy na pojedyncze listki
Poezja smakuDziś szybko, zdrowo i smacznie. Połączenie kurczaka z warzywami u Nas zawsze się sprawdza. Do przygotowania sałatki użyłam przyprawy SKWORCU - pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim. Jeśli chcecie wiedzieć co o tej przyprawie myślimy zapraszamy na krótką recenzję na poniżej przepisu. Sałata z kurczakiem gotowanym na parze SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka 1/2 główki sałaty 2 łyżeczki przyprawy(...)pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim sól 2 plastry sera feta 2 łyżki oliwy PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka kroimy na 2 cieńsze płaty i posypujemy solą i łyżeczką przyprawy pomidory z czarnuszką i czosnkiem. Fileta układamy na garnku do gotowania na parze i parujemy ok 15 minut. Sałatę myjemy i rwiemy na drobne kawałki. Oliwę mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiktóry ewoluował z Salsa di Noci lub sosu z orzechów włoskich, który przyrządzany był w Średniowieczu. W 1627, Salvatore Massonio był jednym z pierwszych, którzy wspomnieli o sosie z czosnkiem i różnymi ziołami. Ostatecznie w roku 1860 Giovan Battista Rato sporządził przepis na pesto ( bardzo podobne do znanego nam dzisiaj) i wpisał je do swojej książki " La Cuciniera Genovese(...)jedną z najzdrowszych w całych Włoszech. Ich dieta oparta jest na ziołach, warzywach, owocach, orzechach, rybie, oliwie z oliwek, chlebie i makaronach. Korzystają w swych przepisach również często z czosnku, który jest raczej rzadko używany w północnych Włoszech. Ta zdrowa dieta może wyjaśniać, dlaczego Liguryjczycy są jedną z najdłużej żyjących grup na świecie.Tradycyjne pesto (choć Liguryjczycy bronią swej sekretnej
Gotowanie to kochaniepodczas przygotowywaniu placka i gulaszu. „Jaki jest Twój sposób na ziemniaka???” Składniki na gulasz: - 800 g wołowiny- 2 cebule- 1 papryka- 1 marchewka- 500 g brązowych pieczarek- czosnek (ilość według uznania, ja daję dużo)- 2 liście laurowe- ziele angielskie- papryka słodka mielona- papryka wędzona- chilli mielone- sól, pieprz- 4 łyżki mąki pszennej- olej rzepakowy Składniki na placki(...)dużych ziemniaków- 2 jajka- 3 łyżki mąki pszennej- 1 cebula- 2 ząbki czosnku- sól, pieprz- olej rzepakowy Mięso należy opłukać, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Na rozgrzany w garnku olej wsypać po łyżeczce papryki słodkiej, wędzonej i pół łyżeczki chilli, aby wydobyć aromat, dosłownie chwilę podsmażyć. Mięso oprószyć 2 łyżkami mąki, dodać do garnka z papryką, mieszając – zrumienić
mojewypiekiinietylkooryginalnych przypraw i sposobów przygotowywania. Chińszczyzna – prosta, pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki: - 2 filety drobiowe (ok.600g)Marynata:- olej sezamowy- sos sojowy- sok z cytryny- sól, pieprz, czosnek, chilliWarzywa:- 1 marchew- 2 cebule (biała i różowa)- 1 główka czosnku- papryka czerwona i zielona (po połowie)- białe części pora (2-3)- kawałek świeżego imbiruDodatkowo:- 250g wędzonego boczku- olej arachidowy(...)zimnej wodypłaska łyżeczka soliolej kokosowyUmyte i osuszone filety drobiowe kroimy na cienkie paski. Skrapiamy olejem sezamowym, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chilli, czosnkiem. Dokładanie obtaczamy w marynacie i odstawiamy na godzinę do lodówki. W międzyczasie szykujemy warzywa. Marchew kroimy w słupki, cebule w piórka, czosnek w plasterki, papryki w paski, por i imbir w plasterki
mojewypiekiinietylkoprzygotowywane są, moim zdaniem, o wiele smaczniejsze. Ale to już kwestia gustu. Moją zupę pieczarkową eksponują również dodatki, które pieczarki – nie tylko brązowe, po prostu „lubią”. Są to czosnek, natka pietruszki i… wino marsala, ale nie tylko. Składniki: - ok. 3l bulionu (do wyboru warzywny,drobiowy)- 1kg brązowych pieczarek- główka czosnku- 4 szalotki bananowe- 2-3 marchewki z bulionu- 150ml(...)zostawiamy w całości. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy z dodatkiem masła, wrzucamy pieczarki (te całe również). Solimy i smażymy, aż woda całkowicie wyparuje. W międzyczasie kroimy w drobną kostkę czosnek oraz szalotki. Zagotowujemy bulion, wsypujemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy nie dłużej, jak 15 minut. Do pieczarek dodajemy czosnek, świeżo zmielony pieprz oraz szalotki. Gdy szalotki się zeszklą wlewamy wino
mojewypiekiinietylkostroną. Bardzo smaczne i lubiane przez Węgrów danie, serwowane również w większości restauracji. Składniki: - polędwiczka wieprzowa (ok. 700g)- 1 kg ziemniaków sałatkowych- 1 cebula- 2 średnie główki czosnku- 2 papryki – czerwona i pomarańczowa- sól, pieprz- papryka słodka- papryka wędzona- chilli w płatkach- otarty tymianek- olej arachidowyDodatkowo na surówkę:- sałata lodowa- po kawałku papryki czerwonej i pomarańczowej- zielona cebulka(...)Ziemniaki myjemy i gotujemy „w mundurkach”, nie do końca je dogotowując – odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Polędwicę oczyszczamy z błon i tłuszczu, wkładamy do woreczka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (połowę przewidzianej ilości w przepisie), trochę tymianku, paprykę słodką, wędzoną i chilli w płatkach. Zamykamy szczelnie woreczek i dokładnie rozprowadzamy czosnek i przyprawy na mięsie. Odkładamy do lodówki na godzinę
mojewypiekiinietylkoplastrów karkówki wieprzowej1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina1 ząbek czosnkuodrobina wody1 laska cynamonu6 suszonych śliwek, pokrojonych w ćwiartkimąka do obtaczania1 łyżka olejusól, pieprzCZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Ząbek czosnku kroimy na pół, nacieramy nim dokładnie mięso. Następnie mięso doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy ząbek czosnku, obsmażamy kotlety z obu stron do zarumienienia(...)minuty z każdej strony). 2. Mięso przekładamy wraz z tłuszczem i czosnkiem do garnka, wlewamy wino, wrzucamy ząbek czosnku i śliwki, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dolewamy tyle wody, żeby pokryła mięso i dusimy pod przykryciem około 40 minut.3. Mięso przekładamy na talerz, czosnek i laskę cynamonu wyrzucamy. Sos mocno redukujemy, kotlety z powrotem wkładamy do garnka i mieszamy
My Culinary Artkolor, natomiast baranina będzie miała ciemną niemal purpurową barwę z wyraźnie wyróżniającą się białą kością i białym tłuszczem.Pamiętajmy, że jagnięcina ma silny aromat. Dlatego starajmy się go wzbogacać czosnkiem, oliwą z oliwek, winem, bazylią, tymiankiem, rozmarynem, pieprzem, itp.W przypadku pieczenia udźca jagnięcego sztuką jest zapewnienie, aby piekł się równomiernie. Jest to dosyć trudne do zrobienia ponieważ udziec jagnięcy(...)każdemu odpowiadać. Przyprawa do udźca jagnięcegoGdy już mamy odpowiednio przygotowany udziec jagnięcy następnym krokiem jest jego marynowanie/sezonowanie. Najlepszym i najprostszym sposobem na marynowanie udźca jest wykorzystanie do tego czosnku, rozmarynu, pieprzu, soli i oliwy z oliwek. Po pierwsze czosnek. Najprostszą metodą jest przecięcie ząbków czosnku na pół i natarcie nimi całej powierzchni udźca. Albo możemy pokroić czosnek w plasterki, następnie
naRuszcieobrany ze skóry i posiekany drobniutko,1 łyżka musztardy francuskiej,1 łyżeczka ziół prowansalskich,1 łyżeczka suszonego tymianku,1 średnia cebula - pokrojona w drobną kostkę,3 większe ząbki posiekanego czosnku,sól, pieprz - do smaku.Wszystko razem dokładnie połączyć i odstawić na przynajmniej na pół godziny do lodówki.W tym czasie przygotować paprykę:Umyć, przekroić na pół i wydrążyć(...)minut przed wyjęciem podlać sosem pomidorowo - grzybowym.Składniki sosu:niewielka garstka suszonych grzybków (można użyć świeżych),3 średnie pomidory,1 mała cebula,3 ząbki czosnku,2 - 3 łyżki masła,sól, pieprz - do smaku.Grzyby namoczyć w zimnej wodzie przynajmniej 2 godziny wcześniej.Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki
Codzienna kuchnia niecodziennakalarepa1 marchew1 awokadokostka wędzonego tofu (200 g)150 g kiełków z fasoli munggarść lubczyku lub pietruszki zielonejMarynata do tofu:2 łyżki sosu sojowego1 łyżka octu ryżowegołyżeczka startego imbiru1 ząbek czosnku, otartykawałeczek drobno posiekanej papryczki chiliPrzygotowanie:Wszystkie składniki na marynatę połączyć. Tofu pokroić w grubsze plastry i zalać marynatą. Odstawić na 1h, a następnie usmażyć na suchej patelni. Po ostudzeniu pokroić(...)papieru ryżowego, tworząc rulon, zaś brzegi zagiąć do środka. Podawać natychmiast wraz z sosami.Sos limonkowo-sojowy na bazie sake:sok z 1 limonki3 łyżki sosu sojowego75 ml sake1 ząbek czosnku, otartyłyżeczka startego imbiru2 łyżki cukru muscovadoWszystkie składniki wrzucić do rondla i gotować przez 10 minut. Następnie odsączyć przez sitko by pozbyć się kawałków imbiru i czosnku. Zredukować na wolnym ogniu
Food Squaresylwetki i dostarczymy organizmom porcję witamin. Potrzebne nam:- jedna spora cukinia- biała lub czerwona cebula- 1,5 l ciepłego bulionu drobiowego (może być z kostki rosołowej)- 2 ząbki czosnku- duży pomidor- łyżka przecieru pomidorowego lub 2-3 łyżki keczupu- sól, pieprz, maggi- zioła prowansalskie, czosnek w pudrze- łyżka oleju rzepakowego*opcjonalnie:- pulpeciki z kurczaka lub indyka Przygotowanie(...)Cukinię obieramy, przecinamy i wydrążamy pestki. Następnie tniemy w sporą kostkę. Cebulę tniemy w małą kosteczkę, czosnek szatkujemy. Skórę pomidora nacinamy i pomidor parzymy. Następnie obieramy, wydrążamy pestki a resztę tniemy w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy cukinię, posypujemy lekko solą i smażymy. Po 5 minutach dorzucamy pomidora, smażymy przez kolejne 2 minuty i podlewamy
W poszukiwaniu inspiracjiroku, założyciel sieci restauracji Moti Mahal Delux.Kurczak do dania jest marynowany przez noc lub przynajmniej kilka godzin w jogurcie i mieszance przypraw, która zwykle zawiera garam masala, imbir, czosnek, cytrynę, kminek, kurkumę i chili. Tradycyjnie przygotowywany jest w piecu tandoor, podobnie jak kurczak Tandoori. My jednak zrobimy go na patelni :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka. Zapraszam(...)soku z cytryny20 g masła50 ml śmietany kremówkiposiekana kolendra do posypaniaCZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINCZAS MARYNOWANIA 4 1/2 HPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI1. Kurczaka kroimy w kostkę o boku 2 cm, ząbek czosnku zgniatamy nożem, imbir ucieramy na tarce. Kurczaka nacieramy solą, czosnkiem, imbirem, pokruszoną papryczką chilli i jedną łyżką soku z cytryny. Przykrywamy szczelnie folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut.2
Tajskie smakisosem.W towarzystwie złocistej cebulki i chrupiącego boczku.Delikatnie oprószony potartym, twardym serem.Aksamitny i wyrazisty w smaku.Zapraszam do stołu!Składniki:250g makaronu spaghetti;1 duża cebula;100g wędzonego boczku;2 ząbki czosnku;oliwa;200ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;1 jajo;2 łyżki startego, twardego, dojrzewającego sera np. parmezanu + odrobina do posypania na wierzchu tuż przed podaniem;Pieprz;Sól.Sposób(...)przygotowania:Na patelni rogrzać oliwę.Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Boczek drobno pokroić. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Do miseczki wlać śmietanę. Wymieszać ją z roztrzepanym jajkiem i 2 łyżkami potartego sera. Sos posolić i popieprzyć do smaku.Na rozgrzanej na patelni olwie zeszklić cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przez krótką chwilę
Gospodyni MiejskaTwister z KFC...Chrupiący, soczysty i aromatyczny kurczak.Zielona, chrupiąca sałata i soczysty pomidor.Kremowy sos z nutą czosnku i świeżo zmielonego pieprzu.Całość otulona pszenną tortillą.Pyszny, domowy fast food.Zapraszam!Składniki:1 filet z kurczaka;1/2 główki sałaty lodowej;1 średni pomidor;Opakowanie tortilli (4 sztuki);Panierka do kurczaka:100 g mąki pszennej typu 500;1 łyżeczka mielonego imbiru;1 łyżeczka(...)białego pieprzu;1 łyżeczka czosnku granulowanego;;1 łyżeczka słodkiej papryki;1 łyżczka soli;1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;Sos:3 łyżki majonezu;1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu;1/2 łyżeczki czosnku granulowanego;sok wyciśnięty z 1/2 cytryny.Dodatkowo:Zimna woda;Olej do smażenia;Toster/ gofrownica.Sposób wykonania:Przygotować panierkę: mąkę dokładnie wymieszać z solą, pieprzem, czosnkiem, papryką, imbirem i proszkiem do pieczenia.Filet
Gospodyni MiejskaPappardelle z kurczakiem w sosie kurkowym...Mięsiste, długie wstążki makaronu. Soczyste kawałki kurczaka.Zatopione w kremowym, śmietanowym sosie z dodatkiem kurek.Całość dopełniona zeszkloną na maśle cebulą, czosnkiem i natką pietruszki.Pycha!Składniki:250 g makaronu pappardelle;1 filet z kurczaka (waga około 250 g);200 g świeżych kurek;2 średnie, białe cebule;1 ząbek czosnku;Łyżka posiekanej natki pietruszki(...)żółtka jaj;1 łyżka soku z cytryny;Sól;Biały pieprz.Sposób wykonania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Kurki dokładnie umyć i oczyścić pod bieżącą wodą. Większe pokroić.Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, chwilę posmażać (około 2 minuty), dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i umyte kurki. Całość
Gospodyni Miejskaindyka.Kawałki pieczarek i cebuli.A całość zatopiona w śmietanowym sosie.Delikatne i pyszne danie!Zapraszam!Składniki:500 g fileta z indyka;1 średnia cebula;5 średnich pieczarek;3 ząbki czosnku;2 liście laurowe;3 ziarna ziela angielskiego;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu + mąka do obtoczenia koteltów;1/2 łyżki ulubionej przyprawy(...)kotlety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na lekko złoty kolor.Zarumnienione na patelni kotlety przekładać do garnka.Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w plastry.Cebulę obrać, pokroić w pióra.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Na patelnię wlać świeży olej i go rozgrzać.Na rozgrzany olej wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażać.Następnie dodać pokrojone pieczarki i cebulę, posolić
Gospodyni MiejskaMakaron ze szpinakiem i mascarpone...Sprężyste rurki makaronu.Pachnący aromatem czosnku szpinak.Kremowy sos na bazie mascarpone.Pycha! Składniki:250 g makaronu penne;250 g mrożonego szpinaku;250 g mascarpone;3 ząbki czosnku;Sól;Pieprz;Czubata łyżka masła;50 g twardego dojrzewającego sera np. grana padano - opcjonalnie. Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Szpinak rozmrozić.Czosnek obrać, przecisnąć(...)przez praskę.Na roztopione na patelni masło wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażać. Następnie dodać szpinak i podsmażać, aż cała woda wyparuje a liście staną się miękkie.Do podsmażonego szpinaku z czosnkiem dodać mascarpone, podsmażać, aż serek się roztopi i połączy ze szpinakiem. Sos przyprawić solą i pieprzem.Makaron wymieszać z sosem. Podawać oprószony wiórkami twardego sera (opcjonalnie).SMACZNEGO
Gospodyni Miejskamożecie mniej lub więcej, w zależności kto ile lubi i jest w stanie zjeść )2 papryki np. czerwona i zielona1 kabanos1/4 cebuli Przyprawy : pieprz czarny mielonysuszone pomidory z czosnkiem i bazylią Papryki myjemy, kroimy oraz wyciągamy wnętrzności :) Kroimy ją na 3/4 wysokości. Im wyższa ścianka, tym dłużej jajecznica będzie nam się robiła. Górę papryki kroimy na małe kawałeczki(...)Jajka rozbijamy na talerzu, dodajemy przyprawy. Przyprawy według własnego gustu i upodobań. Ja dodaję pieprz czarny i ostatnio nowo odkrytą przeze mnie przyprawę z Kamisu "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią ". Mocno pomidorowy smak został przełamany w niej nutką czosnku i bazylii. Ma również bardzo ciekawy wygląd, czerwone paseczki suszonych pomidorów, kremowe kawałki suszonego czosnku i szczypta ciemnozielonej suszonej bazylii
Parowar Facetasmarowania - ważne aby konsystencja nie była ani za rzadka, ani za gęsta. Smak do wyboru - zarówno naturalny, jak i czosnkowy, ziołowy, paprykowy,- przyprawy wedle uznania,- mozzarella (można pominąć),- główka czosnku,WYKONANIE:Na rozgrzane na patelni masło wrzucamy szpinak, który w ten sposób (mieszając aby się nie przypalił) odparowujemy. Staramy się uzyskać jak najgęstszą konsystencję. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek(...)góra-dół z termoobiegiem.Szpinakowy biszkopt studzimy a następnie delikatnie ściągamy z papieru, aby łatwiej nam było później zawinąć. Smarujemy serkiem (do którego możemy dodać to na co mamy ochotę - czosnek, papryka, szczypiorek, posiekane zioła, przyprawy).Na serowej warstewce układamy łososia, na którego możemy położyć pokrojoną mozzarellę.Całość zawijamy dość "ciasno".Roladę owijamy w folię lub w papier i wkładamy
Wypisz Wymalujpapryka, kilka kropel tabasco kilka liści świeżej bazylii Wykonanie: Wszystkie składniki wkładamy do pojemnika blendera i miksujemy na gładką masę. - Sos AdoboSkładniki: 3 świeże papryczki chilli kilka ząbków czosnku, ja użyłam 5 5 ziaren czarnego pieprzu 3 liście laurowe łyżka nasion kolendry 2 goździki ocet jabłkowy wg uznania opcjonalnie płaska łyżka kminu rzymskiego Wykonanie: Analogicznie do wcześniejszego przepisu(...)wszystkie składniki na sos wkładamy do pojemnika blendera i miksujemy na jednolitą masę. - Zielony sos aioliSkładniki: 4 ząbki czosnku żółtko 200 ml oliwy z oliwek cytryna sól, pieprz rukola, natka pietruszki Wykonanie: Do pojemnika blendera wkładamy obrane ząbki czosnku, żółtko jajka, sól, pieprz i całość miksujemy. Kolejno w małych porcjach dodajemy oliwę i miksujemy jak majonez na gładką, jednolitą
Taste Of My Daybułki robimy samodzielnie trudno domowe burgery nazwać fast foodem . Hamburgery: 500 g mielonej wołowiny (ok. 15-20% tłuszczu) 50 g tartego parmezanu 2 łyżki sosu Worcestershire 1 ząbek czosnku 1 łyżka musztardy dijon 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) 1,5 łyżeczki ziaren kolendry sól morska, świeżo mielony pieprz Bazyliowe aioli: 3/4 szklanki liści świeżej bazylii 3/4 szklanki oliwy(...)oliwek lub oleju 2 ząbki czosnku 1 żółtko ekologicznego jaja 1,5 łyżki soku z cytryny sól morska, świeżo mielony pieprz Karmelizowana cebula i dodatki: 2 czerwone cebule 2 łyżki masła 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżeczki cukru trzcinowego pół paczki świeżej rukoli 4 ogórki konserwowe Bazyliowe aioli: Zaczynamy od aioli, ponieważ gotowy sos musi postać co najmniej godzinę
Poezja smakuziemniaków - najlepsze są te co zostały z dnia wczorajszego, ja tam specjalnie gotuję dzień wcześniej więcej, aby zostało;-) około 300 dkg świeżego łososia 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki masła klarowanego 1 jajko 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego około 1 łyżki koperku około 1 łyżki pietruszki sól - u mnie najzdrowsza, czyli himalajska różowa pieprz(...)ilości wody z solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Odcedzamy, rozdrabniamy na małe kawałki. 2. Cebulę kroimy na kosteczkę i podsmażamy na 1 łyżeczce masła klarowanego, na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy nie dłużej niż jedną min. - inaczej czosnek zgorzknieje. Cebulę z czosnkiem wystudzamy. 3. Ziemniaki ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków;-) 4. Wszystko łączymy: ziemniaki, ugotowanego łososia, zeszkloną cebulę
Restauracyjka LiterackaWariant, słowo daję, o niebo lepszy! porcja na 6 dużych tortilli: Falafel: 400 g ciecierzycy namoczonej w wodzie przez 24h, bądź tylko na noc 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka pietruszki (u mnie poza sezonem zawsze mrożona) 1 łyżeczka sezamu (opcjonalnie) 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki ziaren kolendry szczypta pieprzu cayenne mała szczypta soli morskiej świeżo(...)mielony pieprz Cebulę wraz z pokrojonym czosnkiem zrumieniamy na patelni na odrobinie oleju rzepakowego. Sezam i przyprawy ugniatamy w moździerzu. W wysokim naczyniu łączymy ciecierzycę, cebulę i czosnek, sezam z przyprawami. Blendujemy na jednolitą masę. Wykładamy na blachę piekarnika wyłożonego papierem do pieczenia, tworząc łyżką średniej wielkości płaskie kotleciki. Pieczemy w 180 C 15 min (do zarumienienia). Surówka
Restauracyjka Literackapodróżna Sycylię... do Avoli ( provincia di Siracusa ) A żeby bylo ciekawiej do domu...mojej teściowej ..skąd pochodzi to danie! Trzymajcie sie mocno - bo to będzieostra jazda ( czosnek+ostra papryczka) Zabieram ze sobą CONCHIGLIE RIGATE MALMA... i zrobimy coś pysznego --->Muszelki Tesciowej Muszelki sa malutkie i niezle zakręcone, kojarząmi się z plażą, świętym spokojem i ...z uszami teściowej(...)która wszystko słyszyi wie najlepiej jak co i kiedy ;-) Skladniki- -conchiglie rigate MALMA -puszka pomidorów w zalewie -nie bez powodu moc czosnku ( czosnek podobno ma odstraszać wampiry i złeduchy oraz “niedobre mysli” - pensieri negativi ) -swieżabazylia----> niezły antydepresant i zarodek euforycznego, zdrowego, dobrego humoru -swieżyszpinak ( nie mrożony ,bo liściemają być całe) -masło– około 2 łyżeknawet 3 jak kto lubi -olej
Z Kuchni Do Kuchniprzez kilka lat pomidory na Sycylii, na tarasie, na słońcu i Ole ma taki właśnie smak masło oliwa z oliwek, ja uzyłam Mini Monini, bo jest łagodniejsza w smaku czosnek i cebula sól i pieprz kawałek dyni sos pomidorowy robiony w domu 2 woreczki kaszy gryczanej 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1 bakłażan bazylia przyprawa Kuchmistrz od Skworcu pomidory z czarnuszką(...)czosnkiem niedzwiedzim od Skworcu W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek,musi być mocno ciepła. Międzyczasie nastawiamy wodę na nasze kasze. Gdy oliwa osiągnie pożądaną temperaturę wrzucamy pokrojona w piórka cebulę i kawałeczki czosnku, im więcej tym lepiej.Dusimy mieszając. Przykrywamy. Do gotującej się wody wrzucamy kasze gryczana i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Możemy wrzucić wszystkie kasze jednocześnie
Z Kuchni Do KuchniWydawałoby się, że chce go odstraszyć, zaniechać wieczornych igraszek. Zdziwiony, a mimo to zachwycony, wręcz jeszcze bardziej jej pragnął. A wszystkiemu winien on. Pieczony czosnek. Chyba nie ma na świecie nic smaczniejszego i prostszego w przygotowaniu, aniżeli pieczony czosnek! Prawdziwa poezja smaku, nie tylko dla pogromców wampirów ;) Czosnek, natarty odrobiną oliwy i upieczony, traci całkowicie ten pikantny, ostry smak(...)bardzo przyjemnego. Staje się miękki, kremowy, a przerażająco wyraźny zapach gdzieś znika. Olejki eteryczne pod wpływem aż tak wysokiej temperatury zostają uwolnione, a więc ulatniają się, dzięki czemu czosnek staje się delikatniejszy i przystępniejszy do spożycia. Używam go jako dodatku do potraw, przyprawy, do przyrządzania pasty do pieczywa, albo po prostu jako przekąski. Naprawdę! I tak, jak po spożywaniu czosnku
W kuchni Karmel-itki