Gazpacho z czereśniami, przepis Asi nagrodzony w mojej akcji "¡Viva España!" - klik Dzień dobry, Jedną z zalet blogowania jest możliwość nawiązywania przyjaźni ze wspaniałymi osobami
Chilli Czosnek i Oliwakontakcie. Nie warto jednak poddawać się, bo można stracić sporo fajnych smaków :) Składniki: około 70 dkg ligawy , 3 większe cebule , 3 średnie szalotki , 5 średnich ząbków czosnku , sól , pieprz - do smaku, 2 średnie liście laurowe , 5-7 ziaren ziela angielskiego , odrobina oleju rzepakowego lub ryżowego. Mięso opłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Obsmażyć w całości(...)Mięso wyjąć, odstawić na kilkanaście minut, a następnie pokroić na plastry o grubości 1-1,5 cm. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka oraz 3 ząbki czosnku pokrojone w grubsze kawałki. Podsmażoną lekko cebulę i czosnek odsunąć na bok i na dnie garnka poukładać plastry mięsa. Przykryć je cebulą i czosnkiem, dodać liście laurowe i ziele angielskie
Codzienna kuchnia niecodziennaDzień dobry,Jesteście gotowi na Sylwestra? Mam nadzieję, że przydały się Wam moje propozycje przepisów idealnych na tę wyjątkową noc :)Tym razem chciałam zająć się drugim
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry,Mam nadzieję, że mieliście wspaniałe Święta :)Czy Mikołaj przyniósł Wam wymarzone prezenty? Ja dostałam m.in. kulinarną grę planszową od mojej Siostry oraz upragniony nowy
Chilli Czosnek i OliwaPierożki z migdałami i batatamiZupa rybnaZupa czosnkowaGreckie ciasto orzechoweTorcik marchewkowyGalette des RoisSoczewica na Nowy RokKalafiorowe gratinCynamonowe palmierWaniliowe sableMigdałowe polvoronesHiszpańskie tradycjePanforte, piernik ze SienyWłoskie tradycjeLasagne bożonarodzeniowa
Chilli Czosnek i OliwaPapryczki pimientos de padronEmpanadas z dynią i chorizoBruschetta z pieczoną paprykąJesienna sangriaPizza z szynką, rukolą i parmezanemSałatka z figami i boczkiemProwansalskie pieczone pomidoryPlacki z pomidorów z
Chilli Czosnek i OliwaPierożki z migdałami i batatamiGreckie ciasto orzechoweTorcik marchewkowyGalette ze śliwkamiFinancier z gruszkamiBocconotti calabresiPanna cotta idealnaClafoutis z wiśniamiGalette z rabarbarem i truskawkamiTosty francuskie z rabarbaremFinansier z rabarbaremTureckie
Chilli Czosnek i OliwaGalaretka z pigwyPasta z pieczonej paprykiPassata pomidorowaDżem z pomidorów i chilliKiszone cytrynyJak wykorzystać kiszone cytryny?Ajwar
Chilli Czosnek i OliwaFarrotto z grzybamiSałatka z pszenicy farroGemistaPaella z warzywamiPaella z kurczakiem i królikiemSałatka z bulguru ze szczawiemPilaw ze szparagami i bobemPilaw z kurczakiem i granatemRisotto z dynią
Chilli Czosnek i Oliwaokrągło , pod koniec w słoiki, żeby chociaż trochę lata zimą było.składniki ( oczywiście kiszę na ogół ok 3 kg)1 kg ogórków - lubię drobne pęk kopru1/2 główki czosnku - obranekawałek laski chrzanu - obrany i pokrojonysól niejodowana - 2 łyżki na litr wodyopcjonalnie liście chrzanu i wiśniprzygotowanieW odpowiedniej wielkości garnku kamionkowym układam na przemian - koper , ogórki , czosnek chrzan, znowu koper , ogórki(...)czosnek chrzan , na wierzchu warstwa kopru z czosnkiem i chrzanem. Zalewam gorącą mieszaniną wody i soli ( na 0,5 l wody - 1 płaska łyżka soli) na to talerzyk i ciężki kamień.słoikiOgórki na zimę robię dokładnie tak jak te letnie. Do słoika 1 l wkładam trochę kopru, czosnek, chrzan,pionowo ogórki , ewentualnie uzupełniam małymi ogórkami na wierzchu, znowu koper chrzan
Stare GaryDzień dobry,Uff, jak dobrze, że listopad za nami! Według mnie jest to najgorszy miesiąc w roku - z brakiem liści na drzewach (ale śnieg jeszcze nie
Chilli Czosnek i Oliwaparmezanu.Idelana na jesienne dni!Składniki:1 kg brokułów;1,5 litra bulionu (u mnie 1,5 litra gorącej wody + 1,5 łyżki ziarenek smaku);2 łyżki masła;3 ząbki czosnku;125 ml letniego mleka;40 g parmezanu;Sól;Pieprz.Grzanki:4 kromki chleba, najlepiej tostowego (u mnie chleb pszenny) - o wadze około 140 g;1,5 łyżki masła;2 łyżeczki czosnku granulowanego(...)razem pogotować. Następnie zestawić tak przygotowany bulion z ognia.Brokuły umyć, osuszyć, podzielić na różyczki i pokroić w plastry.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.W drugim garnku rozpuścić masło, dodać czosnek i lekko podsmażyć. Następnie dodać pokrojone brokuły i przez chwilkę (około 1 minuty) je podsmażać stale mieszając.Podsmażone brokuły z czosnkiem zalać wcześniej przygotowanym bulionem i całość gotować na małym
Gospodyni MiejskaDzień dobry,Powoli zbliżają się Święta, czas pomyśleć o prezentach dla naszych bliskich (i siebie!). A czy może być lepszy prezent dla miłośnika kuchni od książki
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry,Czy mieliście kiedyś taki produkt, który miesiącami bezskutecznie staraliście się spróbować, a potem baliście się, że Wasze oczekiwania przerosną rzeczywistość?Dla mnie i mojego
Chilli Czosnek i Oliwa