czosnek - 7003 przepisów (strona:3/467)

Pieczony czosnek, Podróż na sto stóp 193

tego gulaszu . Dziś w jeszcze innym wydaniu: jako pasta do chleba. Smakuje genialnie i wcale nie jest ostry. Przepis pochodzi z kuchni amerykańskiej, a dokładniej, z Kalifornii. Po upieczeniu czosnku, najlepiej wycisnąć go prosto z główek na pieczywo i rozsmarować. Wspaniałe:). Składniki: 4 główki czosnku 2 łyżki oliwy tymianek, rozmaryn 1 liść laurowy sól, pieprz 1/8 l białego wina (czerwone(...)też się nada) Nagrzej piekarnik do 180°C. Umyj główki czosnku i odetnij 1 cm z wierzchu. Umieść w małym naczyniu do zapiekania, polej oliwą, posyp ziołami, solą i pieprzem. Do naczynia wlej wino. Piecz około 40 minut w przykrytym folią aluminiową naczyniu. Następnie zdejmij folię i odstaw do wystudzenia. Jeśli chcesz, możesz zblendować/zmiksować. Przepis bierze udział

Qlinarnie i Qlinarnie
53. Pasztet z soczewicy z czosnkiem 97

kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem. 400 g czerwonej soczewicy 1/2 szklanki oleju Kujawski ze Smakiem - czosnek z bazylią 1 duża cebula kilka ząbków czosnku 1 szklanka startego na wiórki selera 4 jajka 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz Soczewicę rozgotować. Cebulę pokroić i podsmażyć(...)oleju wraz z selerem. Soczewicę odsączyć od nadmiaru wody dodać do niej podsmażoną cebulę z selerem wraz z olejem, rozmiażdżony czosnek, roztrzepane jajka oraz bułkę tartą. Wyrobić na jednolitą masę i doprawić do smaku. Masę wylać do podłużnej foremki i piec przez 40 minut w 170 stopniach. Do pasztetu można dodać marchewkę pokrojoną w słupki

Jadło i czytadło
Zupa z kabaczka z czosnkiem 172

żadnym przepisem. Szczerze mówiąc nie oczekiwałam kulinarnego cudu, no i się zdziwiłam gdy oto niespodziewanie taki nastąpił. Myślę że to dlatego, że kabaczek dobrze współgra z czosnkiem. Zupa jest dziecinnie prosta i szybka. A efekt? Sami spróbujcie! Na dwie porcje 1 młody kabaczek 2-3 ząbki czosnku 1/4 kostki masła 1 szklanka mleka magii sól, pieprz Kabaczka(...)trzeba go obierać ze skórki, ale pestki należy usunąć, jeżeli są już zbyt duże. Udusić w garnku do miękkości, z odrobiną wody, następnie  zmiksować blenderem, dodać masło, zmiażdżony czosnek oraz przyprawy,  zagotować i tym sposobem zupa gotowa

Jadło i czytadło
Schab duszony w keczupie z cebulą i czosnkiem 434

opisał na swoim blogu, jeśli chcecie zobaczyć to zapraszam tam >klik!< Składniki: około pół kg schabu bez kości , 2 średnie cebule , 5-6 ząbków czosnku ,  sól , pieprz do smaku, około 100-150 ml ulubionego keczupu , odrobina tłuszczu do wysmarowania formy , opcjonalnie kawałek żółtego sera . Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na cieniutkie plastry(...)wyjdą grubsze plastry, wtedy można je lekko zbić tłuczkiem do mięsa. Każdy kawałek mięsa doprawić solą i świeżo zmielonym, najlepiej grubym pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, czosnek obrać o pokroić na mniejsze kawałki. Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem (np. olejem) i układać warstwami plastry mięsa i cebulę z czosnkiem.  Na koniec wszystko zalać od góry keczupem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Żeberka z czosnkiem niedźwiedzim i grzybkami 149

pół kilo liść laurowy2 sztukiziele angielskie 2 kulkipieprz ziarnisty 3 kulkibulion warzywny 1 szklankasól i pieprzłyżeczka papryki czerwonejkilka suszonych grzybkówcebula 1 dużaolejmąka pszenna – ok. 2 łyżkiszklanka bulionuokoło 5 liści czosnku niedźwiedziegoMięso myjemy, posypujemy przyprawami. Na rozgrzany olej wkładamy żeberka. Obsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zrumieni zalewamy mięso wodą. Dodajemy, liście laurowe, pieprz i ziele(...)Dusimy pod przykryciem. Grzyby moczymy w gorącej wodzie ok pół godziny. Odcedzamy i dodajemy do sosu. Gdy woda troszkę odparuje dolewamy szklankę bulionu. Czosnek niedźwiedzi kroimy drobno i dodajemy do sosu. By sos był bardziej gęsty na koniec rozrabiamy w połowie szklanki wody ok. 2 łyżki mąki pszennej. Mieszamy by nie było grudek. Wlewamy rozrobioną mąkę do gorącego sosu, intensywnie

Bon Appetit Małgorzaty
pasta z jajek,czosnku i twarogu... 137

Składniki: jajka 4 sztuki, twaróg 25 dag, ząbki czosnku 6 sztuk, szczypiorek 1 łyżka, słodka papryka Prymat - do smaku, czarny pieprz mielony Prymat 1 łyżeczka, Sól ziołowa- MŁYNEK - do smaku, śmietana 2 łyżki jajka "XL" - ugotować na twardo, obrać ze skorupki i drobniutko je posiekać twaróg śmietankowy ze Strzałkowa pognieść widelcemząbki czosnku obrane posiekać na drobno dodać do jajek twaróg(...)śmietanę 12% gęstą, pieprz, paprykę, sól, szczypiorek, czosnek i wszystko dobrze widelcem pognieść schować do lodówki na 30 minut...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Smażone kalmary z chili i czosnkiem 187

proste w przygotowaniu. A poza tym mało kaloryczne :-). Oczywiście najlepsze są świeże, ale nie wszędzie można je dostać, wtedy trzeba się posiłkować mrożonymi. Smażone kalmary z chili i czosnkiem Składniki: 1 kg mrożonych krążków kalmara 4 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili sok z cytryny olej z oliwek natka pietruszki sól Wykonanie: Kalmary rozmrażamy i pozwalamy im ociec na sitku(...)patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i papryczkę.  Dodajemy kalmary. Smażymy na dużym ogniu przewracając co jakiś czas. Kalmary smażą się b. szybko, to kwestia 5-7 minut. Po zdjęciu z ognia dodajemy natkę, sok z cytryny i sól. I gotowe

Kulinarne przygody Gatity
Jak odróżnić czosnek europejski od chińskiego? Fakty i mity. 269

Europę. Lokalni producenci bili na alarm, ostrzegając przed śmiertelnym niebezpieczeństwem dalekowschodnią trucizną, uprawianą przy użyciu najgorszych nawozów. Media szybko podłapały temat. Rozpisywano się o tym, jak poznać skąd czosnek pochodzi, jakie metody zastosować by ten chiński zaświecił w nocy, a nawet doszukiwano się międzynarodowego spisku koncernów farmaceutycznych. Wszystko to bzdura. Niestety, właśnie tak. Na podstawie samego wyglądu nie da się(...)rozróżnić czosnku polskiego, włoskiego czy hiszpańskiego od tego pochodzącego z Azji, gdyż istnieje mnóstwo gatunków tego warzywa. Ale po kolei. Czosnek pochodzi najprawdopodobniej właśnie z Chin, gdzie był uprawiany już 3000 lat p.n.e. Człowiek szybko poznał się na jego leczniczych i smakowych właściwościach i rozpowszechnił na niemal całej półkuli północnej. Wizerunek warzywa znajduje się w egipskich zabytkach, w pałacu Knossos

Bon Ton Italia
Jarmuż smażony z czosnkiem 175

zrobiony to świetny dodatek do mięs. Przepis ze strony Food networkskładniki1/2 kg jarmużu,  liście grubo posiekane 3 łyżki oliwy z oliwek 6 ząbków czosnku, drobno pokrojonych 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody Sól i pieprz 2 łyżki octu winnego czerwonego przygotowanieZ  jarmużu , usunąć grube, łykowate nerwy.Umyć i wysuszyć liście(...)pokroić na grube  paski. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać czosnek i poddusić aż zmięknie,  nie rumienić. Zwiększyć ogień, dodać bulion i jarmuż, wymieszać. Przykryć i gotować przez 5 minut. Zdjąć pokrywę i nadal gotować, mieszając, aż cały płyn odparuje. Doprawić solą i pieprzem do smaku,  dodać ocet. Smacznego

Stare Gary
Bułki na zakwasie żytnim, z pieczonym czosnkiem 295

dłuższej nieobecności wśród blogujących chlebowypiekaczy, spowodowanej przeprowadzką na wieś, wykorzystałem zaproszenie Amber do uczestnictwa w Lipcowej Piekarni i upiekłem wariację na temat „bułek na zakwasie, z pieczonym czosnkiem”. Bułki wybrała Renata, prowadząca blog Codziennik kuchenny . Zaproponowane bułki już kiedyś upiekłem . Pozostało mi zatem zaproponować wariację na ich temat :) Pieczenie odbyło się w trochę spartańskich warunkach, jeszcze nie wszystkie bowiem kartony(...)staje na wysokości zadania - mój PIEKARNIK. W nowym miejscu, w nowym domku, nie mógł się już doczekać, aby coś upiec. Wspólnie zatem upiekliśmy bułki na zakwasie żytnim, z pieczonym czosnkiem. Czosnek najlepiej przygotować odpowiednio wcześniej. Można go przygotować równocześnie z zaczynem. Mniej więcej główkę czosnku (w zależności od jej wielkości może być parę ząbków więcej lub parę ząbków mniej) dzielimy

Grahamka, weka i kajzerka
Kacze udka, aromatyczne z majerankiem i czosnkiem. Soczyste z patelni. 169

więc uznałam, że przygotuję je na patelni. I był to bardzo dobry wybór. Wyszło bardzo soczyste, mięciutkie mięsko i z fajną lekko chrupiąca skórką. Polecam :) Składniki - udka z kaczki - czosnek 3 ząbki - majeranek - domowa wegeta - papryka mielona czerwona - smalec 1 łyżka Wykonanie. Udka wymoczyłam dokładnie oczyściłam, wypłukałam,osuszyłam. Natarłam przeciśniętym przez praske czosnkiem i majerankiem. Odstawiłam do lodówki

Kuchnia z widokiem na ogród
szynkowar-z płatkami suszonego czosnku pyszna łopatka z boczkiem... 183

łyżeczki płaskie, sól ziołowa 1/2 łyżeczki, majeranek 2 łyżki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryczka chilli 2 małe, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, żelatyna 3 łyżeczki, woda 250 ml, czosnek suszony płatki Royal Brand 1 opakowanie/60 gram łopatkę i świeży boczek pokroić na kawałki i w rozdrabniaczu zmiksować pulsacyjnie - przełożyć mięso do miski dodać żelatynę, pieprz ziołowy, sól peklową, ziołową, majeranek(...)paprykę słodką, wodę i wszystko ręką wyrobić na kleistą masę na koniec wsypać płatki suszonego czosnku, rozkruszyć suszone ostre papryczki i wszystko wymieszać - do szynkowara włożyć woreczek i nałożyć ciasno mięso, w trakcie zawiązywania woreczka usunąć nadmiar powietrza nałożyć krążek, sprężynę i zamknąć, do lodówki na 48 godzin - szynkowar parzyć w 85-90 C przez 80 minut, po zakończeniu parzenia

W Mojej Kuchni Lubię
Makaron Spaghetti z Anchois, Czosnkiem, Chili i Rukolą 208

ząbki czosnku2 małe strąki suszonej papryczki chili makaron spaghetti (użyłam A`la Italiana Spaghetti Czanieckie Makarony)1/4 szklanki oliwy extra vergineświeżo mielony pieprz2 pomidory suszone w oleju słonecznikowym czosnkiem i czarnuszkąnitki chili do dekoracjiWykonanie:W dużym garnku wstawiamy dobrze osoloną wodę na makaron. W czasie, w którym makaron nam się gotuje, my spokojnie możemy zająć się wokiem, do którego(...)wlewamy oliwę z oliwek, na rozgrzaną dodajemy fileciki anchois i drobno pokrojony czosnek, oraz posiekaną papryczkę chili. Smażymy do czasu aż fileciki anchois się rozpuszczą. W momencie, w którym makaron dogotowuje się wrzucamy do garnka rukolę i gotujemy jeszcze 2 minuty. W tym czasie dodajemy pokrojone pomidory i smażymy jeszcze chwilę. Na koniec pozostaje nam odcedzić makaron z rukolą, wyłożyć

Blondynka Gotuje
Pieczony pstrąg w bukiecie ziół i czosnku 164

pstrąg w ziołach i czosnkuMoje jedne z popisowych dań pod hasłem przewodnim: " przez żołądek do serca..." ;) Podstawa tego dania to świeża natka pietruszki, bazylia i czosnek. Składniki na 2 porcje:2 całe pstrągi4 ząbki czosnkuwiązanka natki pietruszki4 łodygi tymiankudużo świeżej bazylii (najlepiej cała doniczka) 2 gałązki rozmarynu4 łodygi tymiankukilka liści szałwii (można pominąć)sól (u mnie morska jodowana)pieprz2 łyżki(...)masła 1 cytryna Pstrągi myjemy pod wodą. Suszymy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy ryby sokiem z cytryny. Nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem na zewnątrz jak i w środku ryby. Do środka ryby dajemy duuuuuuużą wiązankę ziół. Podstawa to natka pietruszki i bazylia. Możemy dodać też trochę rozmarynu, tymianku, szałwii... Rybkę zawijamy w folię aluminiową i pieczemy  około

Bon Appetit Małgorzaty
Placuszki z cukinii z czosnkiem 164

koperkusól, pieprzSposób przygotowania:1. Cukinię umyć, pozbyć się środków z pestkami, zetrzeć na tarce jarzynowej, lekko posolić i odstawić na 10 minut. Dobrze odcisnąć z soku.2. Cebulkę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.3. Cukinię, cebulę i czosnek wymieszać, dodać mąkę, jogurt, koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem.4. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.5

Kuchnia domowa Ani