miała ochotę na to zamiast czytać lub po prostu patrzeć na śpiące dziecię. Ale do rzeczy - zupa, która zawojowała co najmniej 6 znanych mi osób. Krem ziemniaczany z pieczonym czosnkiem i paseczkami smażonego boczku na wierzchu - niebo w gębie! Pysznie kremowy, absolutnie nie mdły i idealny na taką pluchę i szarość, jaka panuje za oknem. Przepis pochodzi ze strony Kukbuka(...)zmieniłam jedynie szczegóły. Składniki: 700 g ziemniaków 2 główki czosnku 100 ml śmietany kremówki 3 łyżki masła 2 szalotki 1 litr bulionu wołowego 4 łyżki czosnkowej oliwy z oliwek Czosnek (cały, w łupinie, kładziemy na blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy tak przez około 20-25 minut. Po tym czasie wyciągamy, studzimy i obieramy - łupiny
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!zawsze, naprawdę zawsze jest w domu coś, czego można użyć do ich zrobienia. Ostatnio robiłam dwie zupy-kremy z marchwi, dziś pierwszy z nich: z miodem, imbirem i pieczonym czosnkiem. Pyszna, rozgrzewająca, słodkawo-ostra. Składniki: 1 średnia cebuka 2 łyżki masła 1 kg marchwii 1 litr bulionu warzywnego 2 średnie ziemniaki 2-4 łyżki miodu ok. 1-2 cm korzenia(...)imbiru 1/2 główki pieczonego czosnku 1/4 łyżeczki ostrej papryki i 1/4 łyżeczki słodkiej papryki sól i pieprz do smaku Pół główki czosnku (w łupinach) wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni pieczemy ok. 15 minut. Po tym czasie studzimy i obieramy ząbki z łupin. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i pokrojoną w kostkę cebulę, którą przesmażamy do uzyskania złotego koloru
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Sałatka z ananasem, kukurydzą, żółtym serem i czosnkiem...Wiórki żółtego sera. Ziarna złocistej kukurydzy.Kawałki słodkiego ananasa. I czosnek. A wszystko połączone majonezem.Proste składniki, mało pracy, a smak niesamowity.Polecam!Składniki:400 g żółtego sera (u mnie gouda);Puszka ananasa (waga netto, po odsączeniu 340 g);Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g);3 ząbki czosnku(...)łyżki majonezu.Sposób przygotowania:Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Ananasa odsączyć z syropu, pokroić w kostkę. Dodać do sera.Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do sałatki.Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do sałatki. Wymieszać.Do sałatki dodać majonez. Wymieszać.Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny przed podaniem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Kukurydzy można nie dawać do sałatki
Gospodyni Miejskarobią się same, dlatego najczęściej stawiamy na pieczenie 'ptaka' w naczyniu żaroodpornym. Nie możemy jednak być monotematyczne, więc... eksperymentujemy. I tak powstało to cudo - indyk pieczony w ziołach i czosnku z winogronami i leniwymi pierogami przykrytymi serową kołderką, a aby nudno nie było - podawany ze słodo-ostrymi warzywami karmelizowanymi. Opisać Wam to danie jednym słowem? POEZJA! Ale po co opisywać(...)można się przekonać! :) Zapraszamy do stołu, i zachęcamy: Zróbcie to!SKŁADNIKI:- pierś z indyka,- 2 główki czosnku,- przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz czarny, bazylia,- odrobina oleju,- winogrona (3-4 małe kiście),- 3 plasterki żółtego sera,- trochę leniwych pierogów ('wczorajsze' się świetnie nadają),SKŁADNIKI NA WARZYWA KARMELIZOWANE:- 2 marchewki,- papryki (żółte, zielone, ostre-czerwone),- 3 łyżki masła,- 3 łyżki cukru trzcinowego
Wypisz Wymalujnaprawdę jest dobre i szybkie ... szybkie i smaczne. Połączenie pora z czosnkiem, samo zdrowie i smaczny, podwędzony, wysmażony boczek do smaku. I dla równowagi sałata lodowa, skropiona cytryną i oliwą z oliwek + prażony słonecznik... Kolacja lub obiad w 30 minut! Dla jednej wygłodzonej pary : - 300-400 g makaronu bavette (takie spłaszczone spaghetti) - woda posolona do ugotowania(...)makaronu - 150 g boczku wędzonego - 1 por - 5-6 ząbków czosnku - pół łyżeczki grubo zmielonego pieprzu - pół szklanki parmezanu startego Wstaw wodę na makaron, ugotuj go w/g opisu na opakowaniu. W między czasie : Boczek pokrój w drobną kosteczkę, podsmaż na gorącej patelni. Por oczyść, umyj i pociachaj w cienkie krążki. Czosnek posiekaj na drobno. Do podsmażonego boczku dodaj
Pasje Jolkizupy, ale jeśli już je robię, są to kremy. Cenię je za prostotę i szybkość wykonania oraz za smak i dużą sytość. Dzisiaj chciałabym zaprezentować Wam zupę krem z czosnku. Smakuje doskonale zarówno bez dodatków, jak i np. z grzankami. Nie musicie się obawiać smaku czosnku - nie jest tak intensywny jak mogłoby się wydawać. Wręcz przeciwnie, zupa jest delikatna(...)subtelna. Składniki: kilkanaście drobno posiekanych ząbków czosnku 1 cebula pokrojona w kostkę 3- 4 ziemniaki ok. 150 g jogurtu greckiego 1,5 litra wywaru warzywnego (możecie użyć ekologicznej kostki), olej, sól, pieprz Cebulę szklimy na oleju w garnku, po chwili dodajemy czosnek. Trzymamy kilka minut, następnie zalewamy wywarem i dodajemy ziemniaki. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Gdy zupa trochę przestygnie
Powiedz dietom nieużyłam makaronu z pszenicy durum. Jest on bogatym źródłem białka, tłuszczy jak i wielu witamin i składników mineralnych. Polecany jest do spożywania przez wielu dietetyków. Czosnek i ser camembert podkreślą smak całego dania. Obiad ten jest smacznym, szybkim i cieszącym podniebienie pomysłem. Makaron ze szpinakiem, camembertem i czosnkiem SKŁADNIKI: 110 g świeżego szpinaku(...)sera camembert 2 łyżeczki masła 2 ząbki czosnku sól ziołowa sól 200 g makaronu spaghetti durum PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy przepłukując zimną wodą. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek po chwili dodajemy szpinak i wszystko dusimy razem przez 7-8 minut doprawiając solą ziołową. Ser camembert kroimy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJest to chyba najlepsze puree ziemniaczane jakie jadłam do tej pory. Aksamitne, z wyczuwalnym czosnkiem, szałwią ale gwiazdą jest na pewno palone masło, które to właśnie nadaje ziemniakom doskonały smak. Polecam do każdego dania głównego, sprawdzi się tak samo dobrze z mięsami jak i rybami. Niestety jest dosyć kaloryczne, ale raz na jakiś czas taka przyjemność nikomu nie zaszkodzi;) Pycha(...)Scroll down for recipe in English Puree ziemniaczane z czosnkiem, szałwią i palonym masłem (6-8 porcji) Składniki: 1,2 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w 2 cm kostkę 6 łyżek masła 1 ½ łyżki posiekanych listków szałwii 1½ łyżeczki czosnku, przeciśniętego przez praskę sól i pieprz ¾ szklanki śmietanki 30% Przygotowanie: Włóż ziemniaki do większego rondla i zalej wodą
karmelowymoim ogrodzie rozrósł się dziki czosnek. Zasadziła się go 2 lata temu i co roku pięknie wyrasta. Grzechem byłoby go nie wykorzystywać w różnych potrawach. Dziś pasta z awokado a wkrótce pesto :)Składniki:1 duże, dojrzałe awokado (albo 2 małe)5 jajek ugotowane na twardodo 200 g białego twarogu1 ogórek kiszony (może być konserwowy)paczuszka zielonych oliwekwiązanka czosnku dzikiegoszczypioreksok(...)wydrążamy z łupin. Jajka ścieramy na tarce. Do awokado dodajemy jajka oraz twaróg. Dokładnie ze sobą mieszamy na gładką masę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Ogórek drobno kroimy, szczypiorek i czosnek siekamy, oliwki drobniej siekamy. Wszystko razem mieszamy, Doprawiamy pieprzem. Pastę podajemy w łupinach od awokado. Dekorujemy cząstkami cytryny oraz oliwkami i szczypiorkiem. Całość jeszcze raz skrapiamy sokiem z cytryny
Bon Appetit Małgorzatylubisz czosnek, to jest danie dla Ciebie.Nie poznałam do tej pory nikogo, kto by nie zachwycał się prostotą i smakiem tego dania.Typowo włoska propozycja, tam nauczyłam się je przyrządzać, jest to tradycyjne i bardzo popularne zestawienie składników.Dla dwóch osób- 250 g spaghetti Barilla (jeden z najlepszych na rynku)- 8-10 dużych ząbków czosnku- 2-3 pomidory- 2-3 ziarenka(...)Wstaw wodę na makaron. Dobrze posól.Posolony makaron to 80% powodzenia aby danie smakowało. Podczas gdy makaron się już gotuje w/g przepisu na opakowaniu, zacznij na małym ogniu podgrzewać czosnek z oliwą.Mieszaj co chwila, aby go nie przypalić, ok.5-6 minut. Przy odcedzaniu spaghetti odlej pół szklanki wody w razie podlania gdyby danie było za suche. Gdy odcedzisz makaron, dodaj
Pasje JolkiCzęść oleju wykorzystam bez żadnych domieszek, a część postanowiłam aromatyzować i używać go później do sałatek. Pierwszy test był wczoraj, posmarowałam nim pieczona dynię ;) Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem Składniki: 300 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili Wykonanie: Czosnek kroimy w plasterki i delikatnie go podgrzewamy na 3 łyżkach oleju. Gdy poczujemy jego(...)przez 2 -3 minuty. Olej ma być gorący, ale warzywa nie powinny się w nim smażyć. Chodzi tylko oto, żeby pod wpływem ciepła uwolniły swoje aromaty. Po przestudzeniu czosnek i papryczkę łączymy z resztą oleju, przelewamy do suchego szklanego naczynia, szczelnie zamykamy i odstawiamy na co najmniej
Kulinarne przygody Gatitybułeczka... Czy istnieje coś lepszego? Nie dla mnie.Pieczywo czosnkowe do grilla jest u nas obowiązkowe. Inaczej się po prostu nie da. Tym razem dałam do nich tylko 5 ząbków czosnku, a są dość intensywne w smaku. Rodzina C. nie jest aż tak czosnkolubna jak my, więc się powstrzymałam. Jeśli jednak jesteście prawdziwymi fanami - dajcie osiem. Ja tak robię często(...)potem przez tydzień staram się do nikogo nie odzywać ze zbyt bliskiej odległości...Przepis oczywiście z niezawodnych Moich wypieków.Bułki z czosnkiem i pietruszkąSkładniki:(na 12 bułeczek)400 g mąki pszennej1 łyżka cukru1 łyżeczka soli15 g świeżych drożdży260 ml mleka30 g masłanadzienie:60 g miękkiego masła5 ząbków czosnku1/2 pęczka pietruszkidodatkowo:1 jajko1 łyżka mlekaMasło rozpuścić i przestudzić.Przesianą mąkę wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeAromatyczne spaghetti z oliwą, czosnkiem, chilli i świeżymi ziołami to moje danie-pocieszyciel. Banalnie proste w przygotowaniu, gotowe gdy tylko makaron się ugotuje. Daje mi siłę, rozgrzewa i bezbłędnie koi moje smutki. Przepisem na makaron na chandrę dzielę się z Wami specjalnie z okazji Światowego Dnia Makaronu. Każdy z nas ma taki produkt lub potrawę, po który sięga, gdy jest(...)wielu osób (szczególnie damskiej części społeczeństwa) będzie to czekolada. Często właściwości poprawiające nastrój przypisujemy rosołowi czy makaronowi z serem. Dla mnie takim daniem-pocieszycielem jest spaghetti z oliwą, czosnkiem, chilli i dużą ilością świeżych ziół. To taka moja wersja aglio, olio e peperoncino, którą dawno temu zmodyfikowałam pod swoje gusta. Gorąca, parująca miska makaronu ma dla mnie magiczną moc, daje
Chilli Czosnek i Oliwaniskokaloryczna ryba którą warto spróbować! Ryby to świetne źródło cennego wapnia, selenu czy jodu a na dodatek wspomagają produkcję hormonu szczęścia!. Dzisiaj przygotujemy naszego polskiego szczupaka z dodatkiem delikatnego czosnku niedźwiedziego, czarnuszki i liścia laurowego. Całość ryby obłożymy tłustą śmietanką by podkreślić walory smakowe i poprawić wizualnie wygląd ryby po upieczeniu. Zapraszam do wypróbowania! Dla 1-2 osób Czas przygotowania(...)minut + czas na marynowanie Składniki: 0,4-,05kg szczupaka w całości Sól himalajska Czarnuszka Suszony czosnek niedźwiedzi Liść laurowy Sok z połowy cytryny Śmietana 36% tł Mała garść suszonej włoszczyzny Przygotowanie: 1/ Szczupaka oczyszczamy z łusek, dokładnie myjemy i pozbywamy się głowy. Nacinamy wzdłuż i na skórze (jak kiełbaskę na ognisko) i nacieramy całego sokiem z cytryny
Kuchnia PROzdrowotnaCóż, nie ma chyba lepszej recenzji. W końcu każdy powinien od czasu do czasu pozwolić sobie na przyjemności. I taką jest właśnie ten chleb. DOMOWY CHLEB Z CZOSNKIEM I OREGANO Składniki: 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżka miodu 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 i 1/2 łyżki drożdży 3 szklanki białej mąki 1/2 szklanki mąki żytniej(...)dowolnej, możesz też użyć samej białej) 3-4 szczypty czosnku w proszku suszone oregano do posypania po wierzchu Przygotowanie: W miseczce połącz drożdże z ciepłą wodą, miodem i solą, odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce, aż zaczną się pienić. W międzyczasie wymieszaj mąki z czosnkiem. Do drożdży dodaj trochę mąki i ugniataj. Dodawaj mąkę aż utworzy się ciasto
Gotowanie to kochanietego gulaszu . Dziś w jeszcze innym wydaniu: jako pasta do chleba. Smakuje genialnie i wcale nie jest ostry. Przepis pochodzi z kuchni amerykańskiej, a dokładniej, z Kalifornii. Po upieczeniu czosnku, najlepiej wycisnąć go prosto z główek na pieczywo i rozsmarować. Wspaniałe:). Składniki: 4 główki czosnku 2 łyżki oliwy tymianek, rozmaryn 1 liść laurowy sól, pieprz 1/8 l białego wina (czerwone(...)też się nada) Nagrzej piekarnik do 180°C. Umyj główki czosnku i odetnij 1 cm z wierzchu. Umieść w małym naczyniu do zapiekania, polej oliwą, posyp ziołami, solą i pieprzem. Do naczynia wlej wino. Piecz około 40 minut w przykrytym folią aluminiową naczyniu. Następnie zdejmij folię i odstaw do wystudzenia. Jeśli chcesz, możesz zblendować/zmiksować. Przepis bierze udział
Qlinarnie i Qlinarniekulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem. 400 g czerwonej soczewicy 1/2 szklanki oleju Kujawski ze Smakiem - czosnek z bazylią 1 duża cebula kilka ząbków czosnku 1 szklanka startego na wiórki selera 4 jajka 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz Soczewicę rozgotować. Cebulę pokroić i podsmażyć(...)oleju wraz z selerem. Soczewicę odsączyć od nadmiaru wody dodać do niej podsmażoną cebulę z selerem wraz z olejem, rozmiażdżony czosnek, roztrzepane jajka oraz bułkę tartą. Wyrobić na jednolitą masę i doprawić do smaku. Masę wylać do podłużnej foremki i piec przez 40 minut w 170 stopniach. Do pasztetu można dodać marchewkę pokrojoną w słupki
Jadło i czytadłożadnym przepisem. Szczerze mówiąc nie oczekiwałam kulinarnego cudu, no i się zdziwiłam gdy oto niespodziewanie taki nastąpił. Myślę że to dlatego, że kabaczek dobrze współgra z czosnkiem. Zupa jest dziecinnie prosta i szybka. A efekt? Sami spróbujcie! Na dwie porcje 1 młody kabaczek 2-3 ząbki czosnku 1/4 kostki masła 1 szklanka mleka magii sól, pieprz Kabaczka(...)trzeba go obierać ze skórki, ale pestki należy usunąć, jeżeli są już zbyt duże. Udusić w garnku do miękkości, z odrobiną wody, następnie zmiksować blenderem, dodać masło, zmiażdżony czosnek oraz przyprawy, zagotować i tym sposobem zupa gotowa
Jadło i czytadłoopisał na swoim blogu, jeśli chcecie zobaczyć to zapraszam tam >klik!< Składniki: około pół kg schabu bez kości , 2 średnie cebule , 5-6 ząbków czosnku , sól , pieprz do smaku, około 100-150 ml ulubionego keczupu , odrobina tłuszczu do wysmarowania formy , opcjonalnie kawałek żółtego sera . Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na cieniutkie plastry(...)wyjdą grubsze plastry, wtedy można je lekko zbić tłuczkiem do mięsa. Każdy kawałek mięsa doprawić solą i świeżo zmielonym, najlepiej grubym pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, czosnek obrać o pokroić na mniejsze kawałki. Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem (np. olejem) i układać warstwami plastry mięsa i cebulę z czosnkiem. Na koniec wszystko zalać od góry keczupem
Codzienna kuchnia niecodziennapół kilo liść laurowy2 sztukiziele angielskie 2 kulkipieprz ziarnisty 3 kulkibulion warzywny 1 szklankasól i pieprzłyżeczka papryki czerwonejkilka suszonych grzybkówcebula 1 dużaolejmąka pszenna – ok. 2 łyżkiszklanka bulionuokoło 5 liści czosnku niedźwiedziegoMięso myjemy, posypujemy przyprawami. Na rozgrzany olej wkładamy żeberka. Obsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zrumieni zalewamy mięso wodą. Dodajemy, liście laurowe, pieprz i ziele(...)Dusimy pod przykryciem. Grzyby moczymy w gorącej wodzie ok pół godziny. Odcedzamy i dodajemy do sosu. Gdy woda troszkę odparuje dolewamy szklankę bulionu. Czosnek niedźwiedzi kroimy drobno i dodajemy do sosu. By sos był bardziej gęsty na koniec rozrabiamy w połowie szklanki wody ok. 2 łyżki mąki pszennej. Mieszamy by nie było grudek. Wlewamy rozrobioną mąkę do gorącego sosu, intensywnie
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: jajka 4 sztuki, twaróg 25 dag, ząbki czosnku 6 sztuk, szczypiorek 1 łyżka, słodka papryka Prymat - do smaku, czarny pieprz mielony Prymat 1 łyżeczka, Sól ziołowa- MŁYNEK - do smaku, śmietana 2 łyżki jajka "XL" - ugotować na twardo, obrać ze skorupki i drobniutko je posiekać twaróg śmietankowy ze Strzałkowa pognieść widelcemząbki czosnku obrane posiekać na drobno dodać do jajek twaróg(...)śmietanę 12% gęstą, pieprz, paprykę, sól, szczypiorek, czosnek i wszystko dobrze widelcem pognieść schować do lodówki na 30 minut...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięproste w przygotowaniu. A poza tym mało kaloryczne :-). Oczywiście najlepsze są świeże, ale nie wszędzie można je dostać, wtedy trzeba się posiłkować mrożonymi. Smażone kalmary z chili i czosnkiem Składniki: 1 kg mrożonych krążków kalmara 4 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili sok z cytryny olej z oliwek natka pietruszki sól Wykonanie: Kalmary rozmrażamy i pozwalamy im ociec na sitku(...)patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i papryczkę. Dodajemy kalmary. Smażymy na dużym ogniu przewracając co jakiś czas. Kalmary smażą się b. szybko, to kwestia 5-7 minut. Po zdjęciu z ognia dodajemy natkę, sok z cytryny i sól. I gotowe
Kulinarne przygody Gatity