czosnek - 7003 przepisów (strona:5/467)

Ful Medames. Zapraszam Was na egipskie śniadanie! 164

wiele wersji ful madames . W podstawowej składa się z suszonego bobu (po egipsku ful), gotowanego przez całą noc do konsystencji papki. Doprawia się go następnie oliwą, kuminem, natką pietruszki, czosnkiem i cytryną. Czasem podaje ze smażonymi lub gotowanymi jajkami, innym razem wkłada do pity wraz z marynowanymi warzywami. Ja oparłam się na przepisie pochodzącym z książki "New Feast" Grega(...)popularność wśród ludności Egiptu. Ful Medames, czyli śniadanie po egipsku Składniki (na 6 porcji): 40 ml oliwy sok i skórka z połowy cytryny 4 cebulki dymki, posiekane 1 ząbek czosnku 400 g ugotowanej ciecierzycy (np. z puszki) 300 g ugotowanego bobu (w oryginale z puszki, ja dałam zawartość 1 opakowania bobu mrożonego, który ugotowałam i obrałam z osłonek) 1 łyżeczka

Chilli Czosnek i Oliwa
Kolorowa bruschetta z pieczoną papryką i o toskańskich kanapeczkach 338

zakwasie, który opieka się (włoski czasownik bruscare oznacza opiekać) i naciera czosnkiem.Jej najprostsza odmiana, nazywana fettunta, to opiekana kromka chleba, którą skrapia się oliwą, smaruje ząbkiem czosnku i posypuje odrobiną soli (przy toskańskim chlebie element niezbędny). Takie kanapeczki służyły kiedyś spróbowaniu dopiero co wytłoczonej oliwy (najczęściej z własnych oliwek), lekko pikantnej i gorzkawej. I rzeczywiście, zostaliśmy poczęstowani taką(...)Dzisiejszy przepis na bruschettę z pieczoną papryką pochodzi z książki "Kocham Toskanię" Giulii Scarpaleggia. Gdy brakuje letnich pomidorów, możemy zrobić pyszną sałatkę z pieczonej papryki, z dodatkiem ziół i czosnku, tworząc wspaniałą jesienną odmianę włoskiej kanapeczki. Sam raz na przekąskę lub przyjęcie. Kolorowa bruschetta z pieczoną papryką czas przygotowania: 1 godz. Składniki: 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 zielona

Chilli Czosnek i Oliwa
"Farrotto" - risotto z pszenicy farro z grzybami 222

idealnie nada się do przygotowania aromatycznego grzybowego risotto, nazwanego przeze mnie pieszczotliwie "farrotto" :) W daniu połączyłam suszone oraz świeże grzyby dla zwiększenia intensywności smaków, doprawiłam białym winem, tymiankiem, czosnkiem i parmezanem. Wykorzystałam również własnoręcznie ugotowany bulion warzywny, mamy więc wszystko, czego prawdziwemu risotto potrzeba.Pszenicę farro możecie oczywiście zastąpić kaszą pęczak lub ryżem do risotto.Jeżeli robicie risotto(...)technikę jego przygotowywania.  "Farrotto" - risotto z pszenicy farro z grzybami przepis własny na 4 porcje czas przygotowania: 45 min. Składniki: 25 g suszonych grzybów 1 cebula 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy 230 g pszenicy farro (można zastąpić kaszą pęczak lub ryżem do risotto) 125 ml białego wytrawnego wina 600 ml bulionu warzywnego 2 łyżki masła

Chilli Czosnek i Oliwa
Szybkie pierożki z ciasta francuskiego i KONKURS z Bonduelle 569

Polecam szczególnie do zupy brokułowej i pomidorowej.  Pierożki z ciasta francuskiego z cukinią, kukurydzą i fetą Składniki / na ok. 30 sztuk: 1 cukinia (ok. 400 g) 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli pozbawiona pestek oliwa 250 g kukurydzy z puszki Bonduelle 200 g fety 1/2 pęczka koperku łyżeczka suszonej mięty (może być herbata miętowa) pieprz 2 opakowania ciasta francuskiego(...)Przygotowanie pierożków z ciasta francuskiego: Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek i papryczkę chilli drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i wrzuć na nią czosnek i chilli, a za 3 minuty cukinię. Smaż przez 10-15 minut, aż cukinia zmięknie, a oddana przez nią woda wyparuje. Do przesmażonych warzyw dodaj kukurydzę, pokruszony ser feta, posiekany

Chilli Czosnek i Oliwa
Moja wersja jest taka: nasze brokuły nie zostają przerobione na warzywną papkę ;) 177

raczej niezbyt długi makaron i pół kilo brokułów. Pozostałe składniki prawdopodobnie zawsze macie w domu. Porcja jest dla czterech osób. Należy przygotować: - ok. 400g makaronu - 500g brokułów - 4 ząbki czosnku - 4-5 łyżek oliwy z oliwek - łyżeczka słodkiej papryki - pół szklanki sera typu parmezan (parmiggiano reggiano, gran padano) Obieram czosnek. Od jakiegoś czasu za sprawą internetowej podpowiedzi obieram go przez(...)energiczne potrząsanie w średnim słoiczku. Bardzo ułatwia sprawę! W książce Artie Bucco kilka zdań poświęca czosnkowi. Wielkość cięcia zależy oczywiście od potrawy , do której przygotowujemy czosnek. Jednak mocno krytykuje czosnek granulowany, a nawet praskę  :) W dzisiejszej propozycji czosnek siekam niezbyt drobno, w rodzaj plasterków. Na patelnię wlewam oliwę, kiedy jest rozgrzana wrzucam czosnek, posypuje papryka po minucie. Nie rumienię

I tu będę miała takie te
Jak zrobić domową pastę harissa? (przepis krok po kroku) 194

Harissa to bardzo ostra pasta przygotowywana z papryczek chilli, z dodatkiem czosnku, kolendry, kminu rzymskiego i oliwy. Choć jest używana także w innych krajach arabskich, harissa to przede wszystkich najważniejsza przyprawa w kuchni tunezyjskiej - jest niczym dla nas sól i pieprz. Gotową harissę sprzedaje się w puszkach lub w tubkach - można ją nabyć w sklepach z produktami arabskimi. Jednak dużo(...)kroku Składniki pasty harissa / na 1 słoik 200-250 ml: 25 sztuk świeżych lub suszonych papryczek chilli (możesz zmieszać świeże i suszone) 1 słodka czerwona papryka 6 ząbków czosnku 2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka soli 4 łyżki oliwy Przygotowanie pasty harissa: 1. Papryczki chilli (niezależnie czy używasz świeżych czy suszonych) umieść w misce

Chilli Czosnek i Oliwa
Serowa polenta z pieczonymi warzywami i sosem 207

Wypasione danie na niedzielny wege obiad. Polenta z masłem i parmezanem, warzywa upieczone z rozmarynem i czosnkiem, a wszystko polane rubinowym sosem z pieczonych warzyw i czerwonego wina.   Polentę, czyli kaszkę kukurydzianą kupiłam wieki temu planując zrobić z niej jakąś fajną potrawę. Zamiast tego stała zapomniana w szafce kuchennej, służąc mi tylko czasem do podsypywania blatów pizzy (dzięki temu(...)seler, obrany i pokrojony w kostkę 200 g brukselki, odcięte końcówki, większe przekrojone na pół, mniejsze w całości 1,5 łyżki igiełek rozmarynu, świeżego lub suszonego** 3 rozgniecione ząbki czosnku sól do smaku oliwa * Nie musisz trzymać się dokładnie powyższej listy warzyw. Wykorzystaj takie, jakie lubisz lub akurat masz w lodówce. ** Zamiast rozmarynu możesz dać tymianek, świeży lub suszony

Chilli Czosnek i Oliwa
Pstrąg z grilla 173

stanie się np. suche i nadmiernie spieczone. Ważny jest również dobór przypraw i dodatków – w naszym przepisie stawiamy na sprawdzone w tego rodzaju mięsach połączenie z rozmarynem, cytryną i czosnkiem. Przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę na czas grillowania, który nie powinien w normalnych warunkach przekraczać 12 minut (po 6 minut na stronę). Zapewniam, że jest on całkowicie wystarczający i ryba(...)tego mięsa będzie np. zapieczone lekko na grillu pszenne pieczywo (bułka, bagietka), ewentualnie z dodatkiem masła ziołowego. To ostatnie możemy łatwo zrobić sami np. z drobno posiekanego koperku, pietruszki, czosnku i odrobiny soli dokładnie wymieszanych z masłem lub margaryną. Bardzo dobry jest również czosnek, który upiecze się wewnątrz ryby. Z jednej strony nie jest on już surowy, ale nadal

Kulinarna Pokusa
"Keftedes" z halloumi i kaszy jaglanej z dipem pomidorowo-orzechowym 189

orzechowy warto wypróbować jako nowe smarowidło na kanapkę. "Keftedes" z halloumi i kaszy jaglanej Składniki (na 20 sztuk): 1 czerwona cebula drobno pokrojona 1 papryczka chilli, posiekana 3 ząbki czosnku, posiekane 250 g sera halloumi, startego na tarce o grubych oczkach 2 duże jajka 225 g ugotowanej kaszy jaglanej pęczek natki pietruszki pęczek świeżej bazylii 1 łyżeczka mielonego kuminu(...)łyżeczka słodkiej papryki 8 łyżek bułki tartej lub mielonych migdałów dla wersji bezglutenowej sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Cebulę, czosnek i papryczkę chilli podduś 2-3 minuty na oliwie na średnim ogniu, po czym odstaw do przestygnięcia. W misce umieść starty na tarce ser halloumi, ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną, podduszone cebulę, czosnek i chilli

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa czosnkowa zapiekana z chipsem z parmezanu i prażonymi migdałami. 202

Czosnek jest w moim przekonaniu jednym z najważniejszych darów jakie przygotowała dla nas natura. Nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez czosnku. W moim życiu nie spotkałem jeszcze nikogo, kto nie lubi tej znakomitej rośliny. Używam jej do wielu dań, mięs, zup, zapiekanek, a także jem go samego zapiekanego z masłem i rozmarynem w piecu. Dziś będzie przepyszna zupa mojego pomysłu(...)bazie właśnie czosnku. Czego potrzebujemy? -czosnek 8-10 ząbków, posiekanych na drobne plasterki, im cieńsze tym lepiej -3 ziemniaki pokrojone w małe kosteczki -1 cebula posiekana w drobne wiórki -kości wędzone 400 gram -łyżeczka masła -mała garść migdałów -parmezan, starte grube wiórki do chipsa -parmezan starty do posypania -majeranek starty -czosnek niedźwiedzi cięty -biały pieprz -sól, pieprz -śmietana 12% 100ml

BaRepas
Flatbread po libańsku. Z hummusem, warzywami i sosem miętowym. 188

Flatbread po libańsku Składniki (na 8 sztuk): flatbready z powyższego przepisu lub kupne tortille, chlebki pita czy naan hummus: 1 puszka ciecierzycy, 25 ml zalewy z puszki, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki tahini, sok z 1/2-1 cytryny (do smaku), sól do smaku sezonowe warzywa, u mnie pokrojona w paseczki czerwona kapusta, starta na tarce o grubych oczkach marchewka i liście(...)jarmużu pozbawione twardej łodygi sos miętowy: garść świeżej mięty, 1 ząbek czosnku, oliwa, sól do smaku migdałowe słupki do posypania Przygotowanie: Zacznij od zrobienia hummusu. W misce umieść wszystkie składniki (zacznij od soku z 1/2 cytryny) i zmiksuj blenderem. Spróbuj i w razie czego dopraw sokiem z cytryny i solą. Do czystego blendera włóż liście mięty, czosnek, oliwę i odrobinę

Chilli Czosnek i Oliwa
Pomysł na grilla: Szaszłyki w sosie charmoula 304

spotkać w kuchni Maroka, Tunezji oraz Algierii. Przygotowuje się go na bazie aromatycznych przypraw - kminu rzymskiego, papryki i czarnego pieprzu, które łączy się z posiekaną natką pietruszki, kolendrą i czosnkiem. Niektóre wersje sosu mogą zawierać również szafran, cynamon czy imbir. Bazą dla sosu jest dobra oliwa, zaś kwaśnego akcentu charmouli nadaje sok z cytryny lub ocet winny. Poniższa wersja jest(...)cała noc)Składniki:800 g dowolnego mięsa (wołowina, jagnięcina, wieprzowina, kurczak), ja użyłam szynkę wieprzową1 cebula, drobno posiekanaoliwasól, pieprzcząstki cytryny do podaniana sos charmoula:sok z 1 cytryny3 ząbki czosnku rozdrobnione1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku1/4 łyżeczki cayenneok. 60 g posiekanej natki kolendry lub pietruszki (lub obu)120 ml oliwysól, pieprzopcjonalnie: skórka z 1/2 kiszonej cytryny, posiekanapatyczki

Chilli Czosnek i Oliwa
PIEROGI Z MIĘSEM, ZIOŁAMI I ZIARNAMI /BEZGLUTENOWE I TRADYCYJNE CIASTO. 182

wersje do wglądu poniżej. Obie niesamowicie pyszne.SKŁADNIKI NA FARSZ:- Indyk, 1 kg- Kaczka, 2 udka- Porcja Warzyw, tacka: por, seler, marchew, pietruszka, kapusta,- Cebula, 75 dag - 80 dag,- Czosnek, 5 główek- Przyprawy:* pieprz czarny,* pieprz ziołowy,* domowa mieszanka suszonych warzyw,* ostra papryka,* słodka papryka,* mieszanka pomidory, czarnuszka i czosnek niedźwiedzi- zioła:* oregano,* bazylia,/Przyprawy i zioła - na bogato!!! Farsz(...)mięsem i warzywami. Dodajemy przyprawy (nie żałujmy ich! Farsz ma być mocno pieprzny! Całe opakowanie pieprzu ziołowego to podstawa!). Mieszamy i... dodajemy zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek! Wystarczy wymieszać.SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE:- pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b),- mleko - szklanka,- woda - szklanka,- sól,- olej,SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE:- dokładnie to samo

Wypisz Wymaluj
Spaghetti po maltańsku na Światowy Dzień Makaronu 349

pizzy.  Oczywiście, Maltańczycy dołożyli do włoskich przepisów swoje lokalne trzy grosze. Na przykład miejscowa wersja pizzy, Maltija, podawana jest w maltańską kiełbasą, serem kozim, pomidorami, rozmarynem i czosnkiem.  Mają również swoje własne dania z makaronem. Moje dzisiejsze danie zostało przygotowane w programie dla Roberta Makłowicza przez szefową kuchni restauracji znajdującej się na Malcie. Oglądając program, szybko zanotowałam sobie(...)wysp śródziemnomorskich # 2 na 4-6 porcjeczas przygotowania: 25 min.Składniki: 400 g spaghetti 5-6 suszonych pomidorów z oliwie 2 łyżeczki kaparów garść zielonych lub czarnych oliwek ząbek czosnku 200 g pomidorków koktajlowych chlust białego wytrawnego wina 1/2 puszka krojonych pomidorów oliwa ew. sól do smaku bazylia do dekoracji Przygotowanie: Zagotuj garnek wrzątku i wrzuć do niego spaghetti. Ugotuj

Chilli Czosnek i Oliwa
Polska biała kiełbasa – od podstaw 379

Moja biała kiełbasa jest bardzo aromatyczna – jak we wszystkich moich przepisach, tak i w tym przepisie na białą kiełbasę odczuwalne i zbalansowane są jednocześnie wszystkie smaki. Czosnek, majeranek, sól i pieprz. Do nich pieprz ziołowy i czosnek niedźwiedzi. Idealnie zmielone i odpowiednio wybrane mięso, prawidłowy czas i sposób parzenia zagwarantują Wam pyszną, soczystą, całkowicie domową białą kiełbasę. To nie jest(...)kiełbasa po której będzie Wam się dwa dni odbijało czosnkiem – ale czosnek jest tu świetnie wyczuwalny . Jest przyjemnie, odpowiednio pikantna i pieprzna – ale w żaden sposób nie za ostra. Ziołowa – bo z otartym majerankiem, aromatycznym niedźwiedzim czosnkiem i niezastąpionym ziołowym pieprzem. Odpowiednio wilgotna, krucha, leciutko tłusta i słona w punkt . Jeśli do tej pory tylko ją kupowaliście, pora zakasać rękawy

Karo in the Kitchen
Egipska zupa z soczewicą, ciecierzycą i makaronem 259

vermicelli (możecie zamienić na połamane spaghetti lub makaron do zupy nitki) 1 marchewka, obrana i pokrojona w drobną kostkę 1/2 cebuli, obranej i pokrojonej w drobną kostkę 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 puszka (400 g) pomidorów z puszki  4 cebulki dymki pokrojone na plasterki 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego szczypta szafranu 1 pomidor(...)garnka przy pomocy łyżki cedzakowej i przełóż na talerz. Odstaw na później. Do garnka wrzuć marchewkę oraz cebulę i smaż przez ok. 5 minut, aż zmiękną. Dodaj czosnek, namoczone ciecierzycę i soczewicę oraz pomidory z puszki. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Dodaj cebulki dymki, bulion warzywny, ziele angielskie, szafran oraz pomidora pokrojonego w kostkę. Dopraw do smaku solą i gotuj

Chilli Czosnek i Oliwa
Egipska sałatka z pomidorów z orzechami włoskimi 393

sposób podania, ale także niebanalny smak dressingu baladi. Mocno ziołowy za sprawą kolendry i koperku, pikantny od papryczek chilli, kwaśny dzięki dodatkowi octu winnego i soku z cytryny, doprawiony czosnkiem i zielem angielskim. Co nietypowe, dressing nie zawiera oleju, lecz jedynie wodę. Nie jestem przyzwyczajona do tego typu sosów, dlatego zmniejszyłam ilość wody względem oryginalnego przepisu, ponieważ dressing był(...)dressing baladi: 3 łyżki białego octu winnego, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry, 2 łyżki posiekanej cebulki dymki, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 1 mała posiekana papryczka chilli bez pestek, 2 łyżeczki płatków chilli lub ostrej papryki w proszku, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej w proszku, sól do smaku Przygotowanie: Przy pomocy

Chilli Czosnek i Oliwa
Spaghetti z klopsikami z tuńczyka 257

zalewy 100 g bułki tartej 3 łyżki mielonych migdałów (można zmielić płatki migdałowe) 1 jajko garść natki pietruszki oraz szczypiorku 500 g spaghetti 2 puszki krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku sól, cukier, płatki chilli do smaku świeża bazylia, parmezan do posypania Przygotowanie: Tuńczyka odsącz z zalewy, umieść w misce i rozdrobnij przy pomocy widelca. Dodaj bułkę tartą, mielone migdały, posiekaną(...)niej klopsiki wielkości orzecha włoskiego.  Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, wrzuć na nią klopsiki i obsmaż na złoto ze wszystkich stron. Dodaj dwie puszki krojonych pomidorów, rozgniecione ząbki czosnku. Dopraw do smaku solą, cukrem i płatkami chilli. Wymieszaj sos i pozwól mu gotować się wraz z klopsikami na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie ugotuj spaghetti

Chilli Czosnek i Oliwa
Jajka w koszulkach po turecku, Çılbır 265

czyli jajka w koszulkach na czosnkowym jogurcie na podstawie książki Vegetarian Mediterranean Cooking Beverley Jollands ze zmienionymi proporcjami Składniki (dla 2 osób): 250 g jogurtu typu greckiego 1 ząbek czosnku 2 jajka 3 łyżki białego octu winnego 2 łyżki masła 1 łyżeczka papryki Aleppo, płatków chilli lub słodkiej papryki w proszku sól i pieprz Przygotowanie: Wymieszaj jogurt z rozgniecionym ząbkiem(...)czosnku, odrobiną soli i pieprzu. Następnie rozsmaruj go na dwóch talerzykach, tworząc miękką pierzynkę dla jajek w koszulkach. Zagotuj wodę w garnku, dodaj do niej ocet. Ustaw gaz tak, aby woda tylko lekko wrzała. Wbij jajka do dwóch osobnych małych miseczek. Przemieszaj wodę w garnku, tak aby zaczęła ona wirować. Następnie ostrożnie przełóż pierwsze jajko z miseczki do wrzątku. Pozwól

Chilli Czosnek i Oliwa
"Kuskus" z kalafiora z ciecierzycą i granatem 237

razu więcej, są świetne jako zdrowa przekąska, np. zamiast orzeszków. "Kuskus" z kalafiora z ciecierzycą i granatem przepis własny Składniki (na 4 porcje): 1 nieduży kalafior 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki pestki z 1 granatu 100 g płatków migdałowych na pieczoną ciecierzycę: 300 g ugotowanej ciecierzycy, 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, szczypta ostrej papryki, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżka oliwy(...)małym ogniu, szybko podpraż płatki migdałowe, aż lekko zbrązowieją.  Na dużej patelni podgrzej trochę oliwy, wrzuć kuskus z kalafiora i zacznij podsmażać, często mieszając. Dopraw rozgniecionym ząbkiem czosnku, płatkami chilli, solą i pieprzem. Dodaj upieczoną ciecierzycę, posiekaną natkę pietruszki, podprażone płatki migdałowe i pestki wyjęte z granatu. Wymieszaj i po chwili podawaj. Kalafiora nie trzeba długo smażyć, wystarczy

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron penne z chorizo i jarmużem 219

jarmużem przepis własny Składniki (na 4 porcje): 400 g makaronu penne lub innego drobnego 200 g kiełbasy chorizo w kawałku np. chorizo sarta 1 duża cebula 3 ząbki czosnku ok. 300 g liści jarmużu 1/2 kieliszka białego wina lub wody parmezan do posypania sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kiełbasę chorizo pokrój na plasterki i wrzuć na rozgrzaną patelnię na średni(...)Wrzuć na patelnię, zalej winem lub wodą, przemieszaj i przykryj pokrywką (lub kawałkiem folii aluminiowej). Paruj przez ok. 5 minut, po tym czasie zdejmij pokrywkę. Dobrze wymieszaj, dorzuć posiekany czosnek i gotuj jeszcze 5 minut. Przed odlaniem makaronu zachowaj ok. 1/2 szklanki wody. Przełóż ugotowany makaron na patelnię i jeśli danie wydaje się suche, dodaj trochę wody z gotowania makaronu

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa z fasolą borlotti 220

puszki krojonych pomidorów (lub w sezonie 500 g dojrzałych pomidorów, usunięte nasiona, posiekanych) 1 marchewka, pokrojona na cienkie plasterki 5 łyżek oliwy ekstra virgin 1/2 łyżeczki oregano 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę pęczek posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wlej wodę do garnka, wrzuć do niej fasolę i zagotuj. Gotuj na dużym ogniu przez(...)jeszcze 25-35 min.  Dodaj pomidory z puszki i marchewkę i gotuj jeszcze ok. 20 min., aż fasola będzie miękka. Do zupy dodaj oliwę, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz natkę pietruszki, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Najlepiej smakuje z kromką świeżego chleba. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google

Chilli Czosnek i Oliwa
Pissaladiere - prowansalski pizzo-cebularz 214

każdym razie przeczytałam u Nigella Slatera). Cebule sporo stracą na objętości. Początkowo ledwo mieściły mi się na patelni, zaś po 40 minutach duszenia wyglądały tak:Cebule doprawiłam czosnkiem, ziołami prowansalskimi oraz octem balsamicznym, aby jeszcze lepiej wydobyć ich słodycz. Pod żadnym pozorem ich nie sólcie, fileciki anchois nadadzą im wystarczająco słonego smaku.Pissaladiere przygotowałam na klasycznym drożdżowym cieście do pizzy(...)uważaj, aby się nie przypaliła. Najpierw straci objętość, potem zacznie brązowieć. Mi jej duszenie zajęło ok. 40 min. Po 35 min. dodaj do cebuli ocet balsamiczny, zioła prowansalskie i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj i duś jeszcze 5 minut. Gotowe :)Uderz wyrośnięte ciasto kilka razy pięścią, aby pozbyć się powietrza. Rozwałkuj je na pożądaną grubość (blat podsyp mąką lub jeszcze

Chilli Czosnek i Oliwa
TURECKIE CHLEBKI PIECZONE /Bezglutenowe aromatyczne ciasto i wegetariańskie pyszne nadzienie. 235

wymieszać z naszą filozofią kulinarną. Zapachniało i... paletę barw "w naszym stylu" władowałyśmy do aromatycznego, ziołowego ciasta bezglutenowego z czarnuszką. Nadziane na bogato - szpinakiem, cebulą, papryczkami, pieczarkami, pomidorkami i czosnkiem chlebki dostały smakową bombę, torpedę, rakietę (i nie wiemy jak jeszcze nazwać to COŚ) dzięki Ziarenkom i przyprawom. Było ostro, było bardzo smacznie, było barwnie i było... do szybkiego powtórzenia(...)łyżeczki soli,- łyżeczka cukru,- 2 łyżki oliwy z oliwek,- łyżka masła,- czarnuszka łyżka,- pieprz ziołowy łyżeczka,/Farsz:- pieczarki, 25 dkg,- cebula, 4,- pół papryki czerwonej,- pół papryki żółtej,- czosnek główka,- szpinak, pół opakowania świeżego, liściastego,- oliwa z oliwek 2-3 łyżki,- masło łyżka,- serek sałatkowy solankowy 1/2 opakowania,- ser żółty kilka plastrów,- Ziarenka "Piekło Niebo", Ziarenkowo- Pomidory suszone, Piątnica

Wypisz Wymaluj