czosnek - 7003 przepisów (strona:17/467)

Tradycyjna sałatka Cezar 389

bowiem klasyk, do którego pasuje niemal wszystko. Tradycyjna sałatka Cezar: 3 mini sałaty rzymskie lub 1 standardowa sałata rzymska 1 bagietka lub inne pieczywo na grzanki parmezan 1 ząbek czosnku masło/oliwa z oliwek Dressing: 4 fileciki anchois (sardele) 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 świeże, surowe żółtko * 1 czubata łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny(...)półtwardo listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Bagietkę lub inne pieczywo kroimy – w plasterki lub kostkę. Smarujemy masłem lub skrapiamy oliwą z oliwek. Nacieramy przekrojonym czosnkiem. Można lekko posolić. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C do lekkiego zarumienienia lub podsmażamy na patelni. Sałatkę rozrywamy na mniejsze części (w przypadku mini sałaty wystarczy na pojedyncze listki

Poezja smaku
Poniedziałkowy "fit" - Sałata z kurczakiem gotowanym na parze 266

Dziś szybko, zdrowo i smacznie. Połączenie kurczaka z warzywami u Nas zawsze się sprawdza. Do przygotowania sałatki użyłam przyprawy SKWORCU - pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim. Jeśli chcecie wiedzieć co o tej przyprawie myślimy zapraszamy na krótką recenzję na poniżej przepisu. Sałata z kurczakiem gotowanym na parze  SKŁADNIKI:  1 filet z kurczaka 1/2 główki sałaty 2 łyżeczki przyprawy(...)pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim sól 2 plastry sera feta 2 łyżki oliwy  PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka kroimy na 2 cieńsze płaty i posypujemy solą i łyżeczką przyprawy pomidory z czarnuszką i czosnkiem.  Fileta układamy na garnku do gotowania na parze i parujemy ok 15 minut.    Sałatę myjemy i rwiemy na drobne kawałki. Oliwę mieszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Moje pesto 164

który ewoluował z Salsa di Noci lub sosu z orzechów włoskich, który przyrządzany był w Średniowieczu. W 1627, Salvatore Massonio był jednym z pierwszych, którzy wspomnieli o sosie z czosnkiem i różnymi ziołami. Ostatecznie w roku 1860 Giovan Battista Rato sporządził przepis na pesto ( bardzo podobne do znanego nam dzisiaj) i wpisał je do swojej książki " La Cuciniera Genovese(...)jedną z najzdrowszych w całych Włoszech. Ich dieta oparta jest na ziołach, warzywach, owocach, orzechach, rybie, oliwie z oliwek, chlebie i makaronach. Korzystają w swych przepisach również często z czosnku, który jest raczej rzadko używany w północnych Włoszech. Ta zdrowa dieta może wyjaśniać, dlaczego Liguryjczycy są jedną z najdłużej żyjących grup na świecie.Tradycyjne pesto (choć Liguryjczycy bronią swej sekretnej

Gotowanie to kochanie
Placek ziemniaczany z gulaszem 195

podczas przygotowywaniu placka i gulaszu. „Jaki jest Twój sposób na ziemniaka???”    Składniki na gulasz: - 800 g wołowiny- 2 cebule- 1 papryka- 1 marchewka- 500 g brązowych pieczarek- czosnek (ilość według uznania, ja daję dużo)- 2 liście laurowe- ziele angielskie- papryka słodka mielona- papryka wędzona- chilli mielone- sól, pieprz- 4 łyżki mąki pszennej- olej rzepakowy  Składniki na placki(...)dużych ziemniaków- 2 jajka- 3 łyżki mąki pszennej- 1 cebula- 2 ząbki czosnku- sól, pieprz- olej rzepakowy        Mięso należy opłukać, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Na rozgrzany w garnku olej wsypać po łyżeczce papryki słodkiej, wędzonej  i pół łyżeczki chilli, aby wydobyć aromat, dosłownie chwilę podsmażyć. Mięso oprószyć 2 łyżkami mąki, dodać do garnka z papryką, mieszając – zrumienić

mojewypiekiinietylko
Chińszczyzna 494

oryginalnych przypraw i sposobów przygotowywania. Chińszczyzna – prosta, pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu.   Składniki:  - 2 filety drobiowe (ok.600g)Marynata:- olej sezamowy- sos sojowy- sok z cytryny- sól, pieprz, czosnek, chilliWarzywa:- 1 marchew- 2 cebule (biała i różowa)- 1 główka czosnku- papryka czerwona i zielona (po połowie)- białe części pora (2-3)- kawałek świeżego imbiruDodatkowo:- 250g wędzonego boczku- olej arachidowy(...)zimnej wodypłaska łyżeczka soliolej kokosowyUmyte i osuszone filety drobiowe kroimy na cienkie paski. Skrapiamy olejem sezamowym, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chilli, czosnkiem. Dokładanie obtaczamy w marynacie i odstawiamy na godzinę do lodówki. W międzyczasie szykujemy warzywa. Marchew kroimy w słupki, cebule w piórka, czosnek w plasterki, papryki w paski, por i imbir w plasterki

mojewypiekiinietylko
Zupa pieczarkowa 186

przygotowywane są, moim zdaniem, o wiele smaczniejsze. Ale to już kwestia gustu. Moją zupę pieczarkową eksponują również dodatki, które pieczarki – nie tylko brązowe, po prostu „lubią”. Są to czosnek, natka pietruszki i… wino marsala, ale nie tylko.     Składniki: - ok. 3l bulionu (do wyboru warzywny,drobiowy)- 1kg brązowych pieczarek- główka czosnku- 4 szalotki bananowe- 2-3 marchewki z bulionu- 150ml(...)zostawiamy w całości. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy z dodatkiem masła, wrzucamy pieczarki (te całe również). Solimy i smażymy, aż woda całkowicie wyparuje. W międzyczasie kroimy w drobną kostkę czosnek oraz szalotki. Zagotowujemy bulion, wsypujemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy nie dłużej, jak 15 minut. Do pieczarek dodajemy czosnek, świeżo zmielony pieprz oraz szalotki. Gdy szalotki się zeszklą wlewamy wino

mojewypiekiinietylko
Wieprzowina Brassói – Brassói aprópecsenye 234

stroną. Bardzo smaczne i lubiane przez Węgrów danie, serwowane również w większości restauracji.    Składniki: - polędwiczka wieprzowa (ok. 700g)- 1 kg ziemniaków sałatkowych- 1 cebula- 2 średnie główki czosnku- 2 papryki – czerwona i pomarańczowa- sól, pieprz- papryka słodka- papryka wędzona- chilli w płatkach- otarty tymianek- olej arachidowyDodatkowo na surówkę:- sałata lodowa- po kawałku papryki czerwonej  i pomarańczowej- zielona cebulka(...)Ziemniaki myjemy i gotujemy „w mundurkach”, nie do końca je dogotowując  – odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Polędwicę oczyszczamy z błon  i tłuszczu, wkładamy do woreczka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (połowę przewidzianej ilości w przepisie), trochę tymianku, paprykę słodką, wędzoną i chilli w płatkach. Zamykamy szczelnie woreczek i dokładnie rozprowadzamy czosnek i przyprawy na mięsie. Odkładamy do lodówki na godzinę

mojewypiekiinietylko
Karkówka duszona w winie z suszonymi śliwkami 194

plastrów karkówki wieprzowej1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina1 ząbek czosnkuodrobina wody1 laska cynamonu6 suszonych śliwek, pokrojonych w ćwiartkimąka do obtaczania1 łyżka olejusól, pieprzCZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Ząbek czosnku kroimy na pół, nacieramy nim dokładnie mięso. Następnie mięso doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy ząbek czosnku, obsmażamy kotlety z obu stron do zarumienienia(...)minuty z każdej strony). 2. Mięso przekładamy wraz z tłuszczem i czosnkiem do garnka, wlewamy wino, wrzucamy ząbek czosnku i śliwki, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dolewamy tyle wody, żeby pokryła mięso i dusimy pod przykryciem około 40 minut.3. Mięso przekładamy na talerz, czosnek i laskę cynamonu wyrzucamy. Sos mocno redukujemy, kotlety z powrotem wkładamy do garnka i mieszamy

My Culinary Art
Udziec jagnięcy – doskonała uczta dla każdego grillomaniaka – ciąg dalszy 202

kolor, natomiast baranina będzie miała ciemną niemal purpurową barwę z wyraźnie wyróżniającą się białą kością i białym tłuszczem.Pamiętajmy, że jagnięcina ma silny aromat. Dlatego starajmy się go wzbogacać czosnkiem, oliwą z oliwek, winem, bazylią, tymiankiem, rozmarynem, pieprzem, itp.W przypadku pieczenia udźca jagnięcego sztuką jest zapewnienie, aby piekł się równomiernie. Jest to dosyć trudne do zrobienia ponieważ udziec jagnięcy(...)każdemu odpowiadać. Przyprawa do udźca jagnięcegoGdy już mamy odpowiednio przygotowany udziec jagnięcy następnym krokiem jest jego marynowanie/sezonowanie. Najlepszym i najprostszym sposobem na marynowanie udźca jest wykorzystanie do tego czosnku, rozmarynu, pieprzu, soli i oliwy z oliwek. Po pierwsze czosnek. Najprostszą metodą jest przecięcie ząbków czosnku na pół i natarcie nimi całej powierzchni udźca. Albo możemy pokroić czosnek w plasterki, następnie

naRuszcie
Kolorowa papryka zapiekana z mięsem, w sosie pomidorowo - grzybowym 163

obrany ze skóry i posiekany drobniutko,1 łyżka musztardy francuskiej,1 łyżeczka ziół prowansalskich,1 łyżeczka suszonego tymianku,1 średnia cebula - pokrojona w drobną kostkę,3 większe ząbki posiekanego czosnku,sól, pieprz - do smaku.Wszystko razem dokładnie połączyć i odstawić na przynajmniej na pół godziny do lodówki.W tym czasie przygotować paprykę:Umyć, przekroić na pół i wydrążyć(...)minut przed wyjęciem podlać sosem pomidorowo - grzybowym.Składniki sosu:niewielka garstka suszonych grzybków (można użyć świeżych),3 średnie pomidory,1 mała cebula,3 ząbki czosnku,2 - 3 łyżki masła,sól, pieprz - do smaku.Grzyby namoczyć w zimnej wodzie przynajmniej 2 godziny wcześniej.Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Spring rolls 164

kalarepa1 marchew1 awokadokostka wędzonego tofu (200 g)150 g kiełków z fasoli munggarść lubczyku lub pietruszki zielonejMarynata do tofu:2 łyżki sosu sojowego1 łyżka octu ryżowegołyżeczka startego imbiru1 ząbek czosnku, otartykawałeczek drobno posiekanej papryczki chiliPrzygotowanie:Wszystkie składniki na marynatę połączyć. Tofu pokroić w grubsze plastry i zalać marynatą. Odstawić na 1h, a następnie usmażyć na suchej patelni. Po ostudzeniu pokroić(...)papieru ryżowego, tworząc rulon, zaś brzegi zagiąć do środka. Podawać natychmiast wraz z sosami.Sos limonkowo-sojowy na bazie sake:sok z 1 limonki3 łyżki sosu sojowego75 ml sake1 ząbek czosnku, otartyłyżeczka startego imbiru2 łyżki cukru muscovadoWszystkie składniki wrzucić do rondla i gotować przez 10 minut. Następnie odsączyć przez sitko by pozbyć się kawałków imbiru i czosnku. Zredukować na wolnym ogniu

Food Square
Zupa z cukinii 179

sylwetki i dostarczymy organizmom porcję witamin. Potrzebne nam:- jedna spora cukinia- biała lub czerwona cebula- 1,5 l ciepłego bulionu drobiowego (może być z kostki rosołowej)- 2 ząbki czosnku- duży pomidor- łyżka przecieru pomidorowego lub 2-3 łyżki keczupu- sól, pieprz, maggi- zioła prowansalskie, czosnek w pudrze- łyżka oleju rzepakowego*opcjonalnie:- pulpeciki z kurczaka lub indyka Przygotowanie(...)Cukinię obieramy, przecinamy i wydrążamy pestki. Następnie tniemy w sporą kostkę. Cebulę tniemy w małą kosteczkę, czosnek szatkujemy. Skórę pomidora nacinamy i pomidor parzymy. Następnie obieramy, wydrążamy pestki a resztę tniemy w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy cukinię, posypujemy lekko solą i smażymy. Po 5 minutach dorzucamy pomidora, smażymy przez kolejne 2 minuty i podlewamy

W poszukiwaniu inspiracji
Smaki Indii: Kurczak maślany/ Taste of India: Butter chicken 540

roku, założyciel sieci restauracji Moti Mahal Delux.Kurczak do dania jest marynowany przez noc lub przynajmniej kilka godzin w jogurcie i mieszance przypraw, która zwykle zawiera garam masala, imbir, czosnek, cytrynę, kminek, kurkumę i chili. Tradycyjnie przygotowywany jest w piecu tandoor, podobnie jak kurczak Tandoori. My jednak zrobimy go na patelni :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka. Zapraszam(...)soku z cytryny20 g masła50 ml śmietany kremówkiposiekana kolendra do posypaniaCZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINCZAS MARYNOWANIA 4 1/2 HPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI1. Kurczaka kroimy w kostkę o boku 2 cm, ząbek czosnku zgniatamy nożem, imbir ucieramy na tarce. Kurczaka nacieramy solą, czosnkiem, imbirem, pokruszoną papryczką chilli i jedną łyżką soku z cytryny. Przykrywamy szczelnie folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut.2

Tajskie smaki
Spaghetti carbonara 214

sosem.W towarzystwie złocistej cebulki i chrupiącego boczku.Delikatnie oprószony potartym, twardym serem.Aksamitny i wyrazisty w smaku.Zapraszam do stołu!Składniki:250g makaronu spaghetti;1 duża cebula;100g wędzonego boczku;2 ząbki czosnku;oliwa;200ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;1 jajo;2 łyżki startego, twardego, dojrzewającego sera np. parmezanu + odrobina do posypania na wierzchu tuż przed podaniem;Pieprz;Sól.Sposób(...)przygotowania:Na patelni rogrzać oliwę.Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Boczek drobno pokroić. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Do miseczki wlać śmietanę. Wymieszać ją z roztrzepanym jajkiem i 2 łyżkami potartego sera. Sos posolić i popieprzyć do smaku.Na rozgrzanej na patelni olwie zeszklić cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przez krótką chwilę

Gospodyni Miejska
Twister jak z KFC 441

Twister z KFC...Chrupiący, soczysty i aromatyczny kurczak.Zielona, chrupiąca sałata i soczysty pomidor.Kremowy sos z nutą czosnku i świeżo zmielonego pieprzu.Całość otulona pszenną tortillą.Pyszny, domowy fast food.Zapraszam!Składniki:1 filet z kurczaka;1/2 główki sałaty lodowej;1 średni pomidor;Opakowanie tortilli (4 sztuki);Panierka do kurczaka:100 g mąki pszennej typu 500;1 łyżeczka mielonego imbiru;1 łyżeczka(...)białego pieprzu;1 łyżeczka czosnku granulowanego;;1 łyżeczka słodkiej papryki;1 łyżczka soli;1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;Sos:3 łyżki majonezu;1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu;1/2 łyżeczki czosnku granulowanego;sok wyciśnięty z 1/2 cytryny.Dodatkowo:Zimna woda;Olej do smażenia;Toster/ gofrownica.Sposób wykonania:Przygotować panierkę: mąkę dokładnie wymieszać z solą, pieprzem, czosnkiem, papryką, imbirem i proszkiem do pieczenia.Filet

Gospodyni Miejska