sama nazwa mówi, peperonatę robi się z papryki. Jakkolwiek dodaje się również pomidory, cebulę, czosnek i przyprawy, to przede wszystkim papryka nadaje sens, smak i wygląd tej potrawie. I teoretycznie można by na tym skończyć opowieść, bo tak przygotowana peperonata jest po prostu daniem samym w sobie. W praktyce jednak możemy zastosować ją jako bazę lub dodatek do innych potraw(...)innych dań. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 średnia czerwona papryka (250g) 1 średnia żółta papryka 1 średnia zielona papryka 1 średnia cebula (150g) 2 ząbki czosnku pęczek świeżego oregano 1 puszka pomidorów z puszki (400g) 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego Instrukcje Papryki rozkrajamy wzdłużnie na pół i usuwamy gniazda nasienne
Kulinarna PokusaCzosnek. Samo zdrowie! Troszeczkę zapomniany w polskiej kuchni ze względu na charakterystyczny zapach, którego ciężko się pozbyć... Ale pozwólmy mu wrócić, bowiem przyniesie ze sobą wiele dobrego. Czosnek jest znany ze swoich właściwości bakteriobójczych, zawiera antyoksydanty, działa także przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Co ciekawe wpływa także pozytywnie na libido ;) Najzdrowszy jest w wersji surowej, długotrwała obróbka termiczna pozbawia go niestety niektórych(...)właściwości, nadal jednak działa antyutleniająco i grzybobójczo. Pieczony czosnek smakuje zaskakująco inaczej, nie jest tak ostry jak w surowej wersji. W tej formie nadaje się np. do rozsmarowywania na tostach lub jako dodatek do masła. Warto przygotować go w większej ilości lub przy okazji pieczenia mięsa w piekarniku. Składniki: kilka główek czosnku (koniecznie polski, a nie chiński!) oliwa z oliwek
Piąty grzech głównyparze, a mniejsze upiekłam w piekarniku. Kiełki podsmażyć 2-3 minuty na patelni. Mus owocowy i sos czosnkowy: Składniki: 1 szt. mango, 3 szt. małych gruszek, główka czosnku, 2 szt. cytryny, 3 łyżeczki miodu, 2 szklanki oleju rzepakowego, szczypt ziół dalmatyńskich, szczypt soli, 2-3 łyżeczek natki pietruszki. Przygotowanie: Mus owocowy: mango obrać, a gruszki pozbawić środków i zblenderować(...)czosnkowy: ząbki czosnku blenderować z szczyptą soli. Stopniowo dodawać olej, aż powstanie puszysta i elastyczna pianka. Na koniec dodać sok z cytryny, miód, szczyptę ziół i natkę pietruszki. Zalecam ostrożność przy stosowaniu - ostry ! II miejsce – Blender (pałka) MBL-04 Magdalena Skrzypek wygrywa, bo jej przepiękny i smakowity schab moje serce zdobywa. Schab z morelami suszonymi
Moniki Smakołykiszklanki sosu sojowego 1/3 szklanki sake lub mirinu (można zastąpić 4 łyżkami wódki) 2 łyżki miodu 1 łyżeczka tartego imbiru lub pół łyżeczki imbiru w proszku 2 ząbki czosnku płatki chili lub świeża papryczka (można pominąć) sok z połowy limonki solanka (ok. 1 litr wody i 1 łyżka soli) olej (może być aromatyzowany czosnkiem) suszone przyprawy: papryka, czosnek, zioła prowansalskie(...)moczymy je przez 4-8 godzin. Przygotowujemy glazurę. Do rondelka wlewamy sos sojowy. Dolewamy do niego sake/mirin (ewentualnie wódkę) oraz wyciskamy sok z połowy limonki. Dodajemy miód, wyciśnięte ząbki czosnku, imbir i chili (wg uznania, ja dodałam chili w płatkach). Zagotowujemy sos i gotujemy przez około 7-10 minut, aż część płynu odparuje. Odstawiamy do przestudzenia. Warzywa obieramy i kroimy
Poezja smakuseler oliwa z oliwek 1-2 łyżki bądź obejść się bez tłuszczów- frytki bez oliwy będą suchsze sól i pieprz do smaku 1- 2 łyżeczki tymianku szczypta kolorowego czosnku w proszku- może być tez zwykły czosnek jedna cała główka czosnku Przygotowanie: 1. Selera obrać, umyć i osuszyć. 2. Pokroić najpierw w plastry, a następnie w wąskie wagoniki, około(...)szerokości. 3. Rozłożyć na blasze posypać wszystkimi przyprawami i polać oliwą z oliwek. Przemieszać frytki rękoma by przyprawy wtarły się w warzywo równomiernie. 4. Po środku położyć główkę czosnku i piec razem z frytkami 5.. W połowie pieczenia, szpatułka obrócić frytki i skroplić odrobiną oliwy jeśli będzie taka potrzeba. Jeśli czosnek jest już bardzo miękki, należy go wyjąć. Jeśli
KreatywnePinymięso świetnie komponuje się z wyraźnym smakiem szparagów. Pyyycha! Składniki Pęczek białych szparagów Sól łyżka cukru pomidor świeża szałwia 2 łyżki masła 50 ml słodkiej śmietanki 4 ząbki czosnku biała cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 300g ryżu 4 podudzia z kurczaka Tymianek Sposób przygotowania Szparagi myjemy, dokładnie obieramy i gotujemy aż będą półmiękkie w wodzie z dodatkiem łyżki(...)soli. Szparagi wyjmujemy a w wodzie z ich gotowania umieszczamy obierki i końcówki i gotujemy 15-20 minut. Wywar przecedzamy i gotujemy w nim podudzia z kurczaka. Cebule i czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy na niej cebule z czosnkiem. Dosypujemy ryz i przesmażamy Az zacznie być szklisty. Podlewamy wywarem szparagowym. Risotto często mieszamy
Pyry na GazFooder.pl (klik) . Składniki: 1 kg podudzi z kurczaka bez kości 1 łyżka żółtej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 1 puszka pomidorów pelati 200 g śmietany 30% 3 ząbki czosnku 2 cebule 5 cm korzeń imbiru 400 g marchewki 400 g cukinii 100 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem 1 pęczek kolendry 40 g miodu 1 papryczka chili pieprz i sól(...)Dodatki: ryż bosmati 1 limonka 1 papryczka chili Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę. Drobno siekamy czosnek, cebulę, imbir i pozbawioną nasion papryczkę chili. Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski z czosnkiem i smażymy posiekane warzywa. Dodajemy łyżkę pasty curry, zmniejszamy ogień i dusimy, często mieszając. Na patelnię z warzywami dodajemy kawałki kurczaka i lekko podsmażamy. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik
Smakowity Blog Kulinarnyfeta - pokrojony w grubą kostkę 100g sera żółtego - startego na największych oczkach tarki 150g pomidorków koktajlowych - kilkanaście sztuk, przekroić na połówki 1 cebula - średnia, pokrojona w kostkę 4 ząbki czosnku - duże, pokrojony w cienkie plasterki 2 jaja - całe 1/2 kostki bulionu rybnego - lub inny smak, rozkruszyć sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany - do smaku olej - do smażenia masło i kasza(...)namoknie od nałożonej masy. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na złoto. Pod koniec dodać pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku - czosnek lubi się przypalać, stąd smażyć go krótko. Rybę oczyścić z ości i skóry, pokroić w kawałki i dodać dołożyć do składników na patelni - kawałki nie muszą być zbyt drobne
Grunt to przepis!świeżą papryczkę chili. Jeśli wolicie łagodniejsze – pomińcie ją. Składniki: (4-6 porcji) 500 g mięsa mielonego z szynki 2 średnie cebule 2 papryki 1/2 papryczki chili * 3 ząbki czosnku 1 duża puszka pomidorów bez skórki (560 g, np. taka ) 1 puszka czerwonej fasoli (560 g) 150 ml wody 1 łyżeczka chili 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano(...)możecie spożywać pikantnych dań, pomińcie ten składnik. Przygotowanie: Paprykę umyć, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Papryczkę chili pokroić w drobną kostkę, podobnie jak obraną cebulę i czosnek. Do szerokiego rondla lub garnka wlać 2 łyżki oleju rzepakowego. Gdy się lekko nagrzeje dodać cebulę, papryczkę chili (jeśli używamy) i czosnek. Smażyć na średnim ogniu z 3 minuty do zeszklenia
Moja Delicjatrzymamy w lodówce nawet do tygodnia. Gorąco polecam! Składniki: (4-6 porcji) 500 g filetu z łososia bez skóry 2 nieduże cebule (użyłam czerwoną i białą) 3 małe ząbki czosnku 1 papryczka chili* 2 pomidory 2 średnie ziemniaki 2 duże marchewki 1400 ml wody 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki kurkumy 2 łyżki oleju(...)opcjonalnie) 1/2 – 1 łyżeczka mielonej chili* 1/2 łyżeczki cukru sól morska, świeżo mielony pieprz garść szczypiorku * Pomiń, jeśli zupkę będziesz robić dla dziecka. Przygotowanie: Cebule i czosnek obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Umytą papryczkę chili przeciąć wzdłuż na pół i usunąć pestki. Następnie bardzo drobno pokroić. Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i pokroić w małą kostkę. Pomidory
Moja Delicjasezonu, zawsze muszę jeden słoik schować aby był do wielkanocnej sałatki jarzynowej :) Składniki ( na 27 słoi litrowych + 1 słój 3 litrowy na małosolne ) - ogórki 15 kg - koper duża wiązka - czosnek 4 duże główki - chrzan 3 duże laski - woda 12 litrów - sól 12 okopiastych łyżek Wykonanie Ogórki przesypuje do dużej miski - miednicy i moczę w lodowatej wodzie ok. 2 godzin ( zależy(...)czasie w dużym garnku lub dwóch mniejszych nastawiam wodę ,solę, po zagotowaniu gotuję jeszcze trzy minuty, studzę. ( zasada zalewy jest prosta, na każdy litr wody, przypada okopiasta łyżka soli ) Czosnek obieram, dzielę na ząbki, jeśli są duże przekrawam na pół, chrzan obieram ze skórki i kroję w cienkie paseczki, koper ( łodygi + baldachy ) tne nożyczkami na ok. 5 cm. kawałki. Wymoczone
Kuchnia z widokiem na ogródzły. Dzisiaj zapraszam na jego hiszpańską wersję. Pomidorów i papryki na działce i placach opór, więc tym bardziej polecam. Składniki: 1 kg mięsistych pomidorów 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 4 kromki weki bez skórki 1 średni ogórek 2 łyżki octu jabłkowego 5 łyżek oliwy z oliwek 200 ml bulionu z warzyw Dodatkowo : 4 kromki weki 1 łyżka(...)masło 2 zabki czosnku świeże listki bazylii 1 szalotka 1/2 żółtej papryki Sposób przygotowania: Wekę pokroić w kawałki i zalać wodą, po 2-3 minutach odcisnąć. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, paprykę podpiec na ogniu ( ja skorzystałam z palnika), owinąć folią i również obrać ze skórki. Ogórka obrać, pozbawić pestek i pokroić w kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę
Gosia gotujeDziś w menu : Idealne danie na upały. Spaghetti z ziołami i czosnkiem podawane z zimnymi pomidorami z cebulą w jogurcie. Upały jak na południu Europy, tak więc przygotowaliśmy dla Was propozycję z południa Włoch. Jednak podawane z klasycznymi pomidorami w jogurcie, niektórzy robią to ze śmietaną. Danie nie wymaga długiego siedzenia w kuchni, co jest szczególnie przydatne, jeśli mamy(...)ugotowania makaronu. Spaghetti z ziołami i pomidorami w jogurcie. (4 osoby) Składniki : 1/2 paczki spaghetti 3 duże pomidory 1/2 cebuli 5 łyżek oliwy z oliwek zioła prowansalskie 1 ząbek czosnku roszponka Gotujemy makaron al dente. W czasie kiedy makaron się gotuje, kroimy pomidory, najlepiej nieregularnie. Cebulę kroimy w cieniutkie płatki. Wszystko mieszamy z jogurtem naturalnym, najlepiej typu greckiego. Dodajemy
vegetaniekoperku. Pyszny dip do warzyw czy dań z grilla. Grecka klasyka w polskim domu. Polecam! Składniki: 200 g gęstego jogurtu greckiego; 1 średni, zielony ogórek; 2 ząbki czosnku; Pęczek koperku; 2 łyżki oliwy; 1 łyżka soku z cytryny; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Ogórka umyć, osuszyć, nie obierać ze skóry, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki), umieścić(...)sicie, posypać szczyptą soli i odstawić, aż ogórek puści soki. Odcisnąć. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do miseczki wlać jogurt grecki. Dodać oliwę, odsączonego, startego ogórka, posiekany koperek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sok z cytryny. Wymieszać. Dip doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Tak przygotowany sos odstawić na 30 minut do lodówki
Gospodyni Miejskaklopsiki, a nie obgotowane pulpety. ugotowany makaron spaghetti (lub każdy inny) klopsiki: na ok. 20 sztuk 500 g mielonej łopatki wieprzowej 1 średnia cebula 1 lub 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1/3 szklanki bułki tartej (namoczona w takiej samej ilości wody) 1 jajko 1 łyżeczka posiekanego koperku (może być suszony) 1 łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz(...)smaku do obtoczenia: 1/2 szklanki bułki tartej Na rozgrzanym maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku. Za pomocą drewnianej łyżki (lub ręką), mieszamy w misce wszystkie składniki kotlecików, tj. mięso mielone, namoczoną bułkę tartą, podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajko i przyprawy. W rękach formujemy kuleczki o wielkości piłeczki pingpongowej,obtaczamy w bułce tartej i smażymy
bistro mama