ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:542/1309)

Słodkie środy - drożdżówki odrywane z masą kajmakową 137

świeżych drożdży 3 łyżki cukru 250 ml mleka 100 ml oleju sól 2 jajka 1 puszka (400g) masy krówkowej kajmak cukier puder do posypania   PRZYGOTOWANIE: Z mleka odlewamy 2 łyżki, będą nam potrzebne do posmarowania z wierzchu ciasta. Drożdże mieszamy z cukrem a następnie z resztą ciepłego mleka. Odstawiamy(...)kwadrans do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy do nich mąkę ze szczyptą soli, jajka, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odkładamy je na ok 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte rozwałkowujemy, tniemy na kwadraty i nakładamy na każdą część masę krówkową.    Formujemy z kwadratów kulki, z masą krówkową w środku. Układamy na blaszce, połączeniem do dołu

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Marcepanowe talarki 92

Ciasto owinąć folią i wstawić na noc do lodówki. Oddzielić białko od żółtka. Żółtka zagnieść z marcepanem, a następnie z masy uformować wałek o średnicy około 2 cm. Ponieważ wałek wychodzi dosyć długi można go podzielić na dwie części. Ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować białkiem. Na ciasto wyłożyć wałek marcepanowy (fot.1). Ciasto zrolować i chłodzić przez około 2 godziny

Świat Ciasta
Drożdżówki z ciasta francuskiego z budyniem i truskawkami 264

ciasto z budyniem nie będzie mdłe.Dżemik truskawkowy: Na łyżce masła podsmażamy truskawki z cukrem aż do uzyskania dosyć gęstej masy. Wykładamy na wierzch drożdżówki.Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 min. w 180 st. C. Filed under: Ciasta, Ciasto francuskie, Desery

kuchcikownia
CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI 309

szklanki mąki pszennej 45 g drożdży 180 ml mleka lub wody 6 łyżek cukru 4 jajka 1 duża łyżka masła- roztopionego MASA JABŁKOWA: 1 1/2 kg jabłek 1 łyżka masła 1 łyżka cynamonu     Zrobić ciasto z wyżej wymienionych składników oprócz masła, ponieważ dodajemy je na sam koniec, gdy ciasto jest już prawie wyrobione. Odstawiamy do wyrośnięcia

harrisa
Ciasto z kaszy jaglanej 383

jeść zdrowiej :) Chciałam i Was skusić na kawałek ciasta, gdzie głównym składnikiem jest kasza jaglana. Jak dla mnie trochę przypomina sernik. Przy dodaniu mleczka kokosowego pachnie i smakuje jeszcze bardziej kusząco. Standardowo wpasuje się do kubka Waszej ulubionej kawy :)  Bazowałam na przepisie z blogu  Waniliowa Chmurka .  Składniki masa 2 szklanki kaszy jaglanej 1 l mleka(...)gotowej kaszy dodać masło, wymieszać, a następnie wlać mleczko kokosowe i blenderem zmiksować na gładką masę. Wsypać cukier, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Przelać masę na spód i piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Ostudzone ciasto dać na noc do lodówki. Rozpuszczoną czekoladą polać ciasto i posypać pestkami granatu

pink envelope
Ekspresowe pierniczki ala Lamington z powidłami śliwkowymi 610

zainspirowanych właśnie Lamingtonami.Ciasteczka są szybkie w wykonaniu, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Idealna kiedy świąteczne wypieki musicie wykonać na ostatnią chwilę. Polecam!!Ekspresowe pierniczki ala Lamington z powidłami śliwkowymiSkładniki:Ciasto:120 g  margaryny Palma w złotym opakowaniu½  szklanki cukru½ łyżeczki ekstraktu z wanilii2 jajka½ szklanki mleka2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia½ opakowania przyprawy do piernika2(...)jasną masę, następnie wbijamy po kolei jajka, cały czas miksując. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika. Do masy stopniowo dodajemy mleko oraz mąkę, miksujemy do momentu uzyskania gładkiego ciasta.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przekładamy do blaszki (około 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut do suchego patyczka.Ciasto studzimy, następnie kroimy na równe

Mania Gotowania
Keks 392

zdążyliśmy zrobić więcej zdjęć jak to, które zamieściłam poniżej. ;)   Keks   PRZEPIS /z zeszytu rodzinnego/ Temperatura pieczenia: 1 7 5 0 C Czas pieczenia: 1 h 20 min. Ciasto 2 0 0 g masła 200 g cukru sól, skórka z cytryny 4 jajka łyżka rumu lub spirytusu 1 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku(...)otartą skórkę z cytryny. Dodawać kolejno jajka. Przesiać mąkę (część odsypać do obtoczenia bakalii) i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać po łyżce do masy maślano-jajecznej. Bakalie obtoczyć w mące i dodać do ciasta. Wymieszać delikatnie. Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia . P iec ok. 1 h 20 min. w temperaturze

coolinarnastrefa.blogspot.com
Krówka pod chmurką 4457

wtedy wielką ochotę na 3bita (ciasto) ale nie miałam herbatników w domu. Postanowiłam więc upiec blaty z ciasta kruchego, które zastąpiłoby herbatniki. Gdy blaty upiekły się, zdałam sobie sprawę, żewłaśnie zużyłam całe masło jakie miałam w lodówce i nie będę mogła zrobić masy budyniowej. W ten sposób powstał uboższa wersja 3bita ale za to z sezamem;)Przepis:200g mąki100g masła100g(...)podzielić na dwie części. Każdą z części upiec w piekarniku rozgrzanym do 180st przez ok 15 min (do zarumienienia). Ostudzić. Masę kajmakową podgrzać w mikrofali lub w kąpieli wodnej aby zmiękła. Rozsmarować ją na jednym blacie ciasta i przykryć drugim. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku, ostudzić. Śmietane ubić na sztywno, dodać cukier i żelatynę. Przełożyć na blaty kruchego ciasta. Ziarna

happycreatiff.blogspot.com
Murzynek z wiśniami i mój doradca smaku ;) 151

moczymy minimum 30 minut w rumie. Następnie wiśnie odsączamy na sitku obtaczamy w mące (by nie opadły na dno ciasta). Margarynę umieszczamy w garnku i stapiamy, dodajemy wodę, cukier, kakao i wszystko razem mieszamy aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy żółtka i energicznie mieszamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość miksujemy. Dodajemy

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta z morelami i migdałami 188

Krem po prostu jest rewelacyjny, lekki, delikatny i mega smaczny. Zwieńczeniem były chrupiące płatki migdałów. Zapraszam. Składniki: Kruche ciasto 30 dkg mąki pszennej 20 dkg masła 10 dkg cukru 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka cukru waniliowego sól szczypta Masa serowo śmietankowa 200 ml kremówki 2 szt serek homogenizowany waniliowy( u mnie Danio 160 g) 20 dkg cukru(...)ciasto. Ciasto rozłożyć na wysmarowaną i wysypaną mąką formę do tarty o średnicy 28 cm. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Podpiec na złoto w piekarniku nagrzanym na 200 stopni około 10-15 min. Wyjąć i przestudzić. Masa serowo śmietanowa: śmietanę, serki homogenizowane, cukier, skórka i sok z cytryny energicznie wymieszać. Jajka roztrzepać

Ala piecze i gotuje
Ciasto makowo jabłkowe 193

zbioru przepisów mojej mamy i jest wypiekany w naszej rodzinie od bardzo dawna :) Mam do niego trochę sentyment, bo to jedno z ulubionych ciast mojego przyszłego Pana Męża :) Ciasto: 20 dag maku (suchego, zmielonego) 40 dag jabłek (potartych na grubych oczkach tarki) 125g margaryny (pół kostki) 30 dag cukru pudru 6 łyżek kaszy manny 6 jajek 2 łyżeczki proszek(...)jabłka, kaszę manną i proszek do pieczenia. Osobno ubijamy sztywną pianę z białek, którą dodajemy po trochu do masy makowej, delikatnie mieszając. Gotową masę wylewamy na małą  blaszkę wyłożoną pergaminem (około 20 x 32cm). Ciasto pieczemy około 40 - 50 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta na wierzch robimy polewę kakaową. Wszystkie składniki na polewę zagotowujemy

Smakowy Raj
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. 171

masła Przygotowanie: Drożdże łyżką rozgniatamy z 3 łyżkami cukru do chwili aż staną się płynne. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą masę. Wsypujemy mąkę, wlewamy mleko oraz zaczyn i wyrabiamy do osiągnięcia jednolitego ciasta, po czym dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy kolejne 5 minut. Dobrze wyrobione ciasto oprószone mąką wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką, a następnie odstawiamy

Symfonia smakowa
Pączki: pijane poduszeczki 136

puder i cynamon do posypania Przygotowanie: Ciepłe masło mieszamy z cukrem. Kiedy się stopi, dodajemy whisky cukier waniliowy i jajka; mieszamy na gładką masę. Porcjami stale mieszając dodajemy mąkę, sól i mleko. Ucieramy na gładkie ciasto. Zostawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy olej w garnku; z ciasta oddzielamy łyżką niewielkie porcje i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na złoty kolor. Odkładamy

KreatywnePiny
Drożdżówki z waniliowym nadzieniem serowym i rodzynkami 254

ciasta można przyspieszyć wkładając je do piekarnika nagrzanego do 40*C i pozostawiając uchylone drzwiczki (inaczej ciasto się upiecze!) Ciasto : 500 g mąki pszennej 30 g drożdży 125 ml mleka 2 jajka 120 g cukru sól 100 g masła Masa serowa:  400 g sera twarogowego 1 jajko 2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego 40 g cukru waniliowego   Dodatkowo(...)Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (1 godzina).   Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę lub blat oprószony mąką i rozwałkować na kwadrat o boku 40 - 45 cm. Przeciąć na dwie części. Na każdą z nich wyłożyć równo masę serową i rozsmarować, posypać rodzynkami. Powstałe prostokąty złożyć wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pociąć na bułeczki

Chocolate Muffin Blog
Wianek drożdżowy z serem 254

pomyślałam ,że może być świetną propozycją na wielkanocny wypiek  Będzie się atrakcyjnie prezentować na świątecznym stole,  a jednocześnie zadowoli podniebienia łasuchów. Proporcje na dwa wianki. Ciasto: * 1 szklanka letniego mleka * 2 jajka * 4 szklanki mąki pszennej * 6 łyżek cukru * 1/2 kostki masła (125 g), roztopionego i ostudzonego * 4 dag świeżych drożdży lub 2 dag drożdży instant * szczypta soli(...)skórka otarta z jednej cytryny i sok z niej wyciśnięty. * 1 jajko Wszystkie te składniki dokładnie utrzeć na gładką masę , najlepiej przy pomocy miksera. Ew. można dodać inne ulubione aromaty. Dodatkowo: * 20 dkg rodzynek * 1 jajko do posmarowania wianka Kiedy ciasto podwoi objętość wyłożyć na stolnicę, podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt

Malinowa Kawiarenka
„Migdałowy Metrowiec ” – proste ciacho 266

margaryny 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliow ego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu greckiego ciasto czarne : dokładnie tak samo jak białe , tylko dodatkowo dodajemy 2 łyżki gorzkiego kakao krem: 2 budynie czekoladowe 3 szklanki mleka 1,5 szklanki cukru 1 kostka masła lub margaryny(...)mleka , zagotowujemy razem z cukrem , w trzeciej rozpuszczamy budynie czekoladowe i wlewamy miesząc do wrzącego mleka . Mieszać trzeba intensywnie , żeby nie powstały kluchy , bo masa jest dość gęsta . Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia . Składniki na ciasto białe,wkładamy do miski , wszystkie oprócz margaryny , ją najpierw roztapiamy ( uważając,żeby nie zagotować,ma być płynna i letnia ) i także wlewamy do miski

Ogrodnik w podróży
Marcinek . 207

swoją droga niezwykle pyszne. A ja postanowiłam z tej okazji upiec ciasto o wdzięcznej nazwie , jakże pasującej do jutrzejszego dnia  - Ciasto bowiem zwie się Marcinek :) A korzystając z okazji przesyłam najlepsze , najgorętsze życzenia dla wszystkich Panów noszących to imię   ... w szczególności dla mojego Kochanego Męża :) Ciasto Marcinek na pierwszy  rzut oka wydaje się dość skomplikowane(...)rąk podsypujemy mąką. Dzielimy ciasto na 12 w miarę równych części. Przygotowujemy sobie najlepiej spody od tortownicy, lub na papierze do pieczenia odrysowujemy koło o potrzebnej średnicy  (u mnie 26 cm) Rozgrzewamy piekarnik do 170'C. Każdą część ciasta kolejno rozwałkowujemy bezpośrednio na spodzie tortownicy lub przygotowanym papierze . Ja pomagałam sobie rozprowadzać ciasto również rękoma. Rozwałkowany placek jest cieniusieńki

Malinowa Kawiarenka