ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:546/1309)

DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM 195

przepisu wyszło rewelacyjnie, było mięciutkie i elastyczne.  Z braku sera, zrobiłam nadzienie z budyniu i kaszki manny.  Też fajnie się komponowało z drożdżowym ciastem...:) A przepis na ciasto oraz wykonanie drożdżówek, bardzo dokładnie opisała Margarytka  TUTAJ Na nadzienie użyłam: 2 budynie śmietankowe (takie na 1/2 l mleka) cukier (tyle ile pisze na opakowaniach budyni) 0.75 l mleka(...)mleka wraz z proszkiem budyniowym 2 łyżki kaszki. Nadaje ona fajny smak oraz  dodatkowo zagęszcza budyń. Po zdjęciu z kuchenki dodałam do masy budyniowej 100g wcześniej namoczonych rodzynek. Całość wystudziłam i nakładałam na przygotowane ciasto drożdżowe

Walijskie Pichcenie
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem jagodowym (jagodzianki) 146

niby te 16 sztuk miało być za wiele... Ps. Jeśli macie świeże jagody - nic nie stoi na przeszkodzie, abyście ich użyli. Tak czy inaczej - koniecznie spróbujcie! (Inspiracja na ciasto pochodzi z blogu: Moje Wypieki .) (16 sztuk) 500g mąki pszennej (polecam typ 550) 14-15g świeżych drożdży (lub 7g suszonych) (*) 1 szczypta soli 250 ml mleka 1 jajko 80g roztopionego(...)sól. W składnikach sypkich zrobić "dołek", w który należy wlać drożdże i resztę mleka.  Całość dokładnie wyrobić - stopniowo dolewając masło lub olej. Masa powinna posiadać gładką i elastyczną konsystencję (idealnie odchodzącą od dłoni).  Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce - na około 1,5 h (**). (Powinno podwoić swoją objętość.)  Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić

Di gotuje
sernik miodownik z bakaliową polewą 191

trzeba poczekać minimum kilkanaście godzin, żeby placki odmiękły a ser stężał.  *foremka 25*24 cm Składniki: na ciasto:  600 g mąki 2 jajka 3 łyżki miodu 150 g masła 1 szklanka cukru  1,5 łyżeczki sody na masę serową: 1,5 kg twarogu 4 jajka 250 g masła 1,5 szklanki cukru 2/3 szklanki mleka 4 łyżki(...)Masę serową podzielić na trzy części i jeszcze gorącą przekładać placki.  Śliwki suszone pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z resztą bakalii i zalać wódką (najlepiej to zrobić dzień wcześniej), Bakalie wyłożyć na ostatnią warstwę sera. Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do miski, zalać mlekiem i umieścić nad garnkiem z parującą gorącą wodą. Mieszać aż się rozpuści. Zalać wierzch ciasta

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik z dynią i mascarpone 180

Sernik z dodatkiem serka mascarpone i dyni jest smaczny, na delikatna konsystencję, ładnie się prezentuje. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 3,4 kostki masła 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia kakao do posypania Masa serowa: 0,6 kilograma tłustego twarogu 200 gram serka mascarpone 1,2 szklanki śmietany 30% 2 jajka 2 żółtka(...)pudru Dodatkowo: tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, zawijamy w torebkę i wstawiamy na godzinę do lodówki. Ciastem wylepiamy dno tortownicy (24cm.) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, posypujemy kakao. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski przekładamy wszystkie składniki masy serowej oprócz białek, miksujemy na gładką masę, dodajemy pianę ubitą

Bajeczna Kuchnia
Tort brzoskwiniowy 201

rodzaje mąk  (najlepiej na niskich obrotach miksera). Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy powstałą masę i wstawiamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika na około 40-50 minut do uzyskania efektu ”suchego patyczka” (jeśli nie mamy tak długiego patyczka gotowość ciasta możemy sprawdzić nitką makaronu spaghetti). Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na ziemie z wysokości około(...)Następnie odstawiamy do piekarnika z uchylonymi drzwiami do ostygnięcia. Całkowicie wystudzone ciasto wyciągamy z formy okrajając brzegi. Ścinamy wierzch ciasta i kruszymy. Pozostały biszkopt przecinamy dwa razy tworząc trzy blaty. We wrzącej wodzie rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny. Pozostawiamy do ochłodzenia. Masę z Milky Way wyciągamy z lodówki i ubijamy mikserem pod koniec dodając żelatynę. Powinien powstać gęsty krem. Odstawiamy

Kolizje Smaków
Pierogi z mięsem 256

uzyskania jednolitej konsystencji (czynność tą wykonujemy intensywnie co pozwoli na połączenie się składników) Po wystudzeniu dodajemy bułkę tartą w ilości potrzebnej do uzyskania jednolitej masy farszu. Próbując uzupełniamy solą i pieprzem ( w zależności od upodobań) ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 jako 0,5 szklanki letniej wody 1 łyżeczka – czubata wykonanie: Mąkę wymieszać z solą. Dodać jajko. Składniki wymieszać

Ania i Marcin gotują
Lekki sernik z nasionami chia i żurawiną na spodzie z daktyli 189

Serniki należą do jednych z najłatwiejszych ciast, ale idealny powinien być przygotowany z sercem. Postanowiłam obalić przepis i dodać nasiona chia oraz suszoną żurawinę. Słodki spód z daktyli świetnie komponuję się z lekko kwaśnym smakiem żurawiny. Polecam! Składniki: Masa: 2 opakowania serka twarogowego naturalnego np. typu President  2 jajka 1/2 szklanki erytrolu  2 łyżki nasion chia 50g suszonej(...)serek twarogowy. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obtoczoną w mące żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy szpatułką.  Na upieczony spód przelewamy masę serową. Pieczemy przez ok. 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu piekarnik wyłączamy i ciasto zostawiamy przez ok. 30 minut. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Pyszny torcik truskawkowy 254

zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rozwałkowne ciasto, ponakłuwać widelcem i piec w 200`C 15 minut 2 jajka z 40 g cukru ubić na biały, puszysty kogel. Partiami, delikatnie mieszając szpatułką dodawać przesianą i wymieszaną mąkę z kakao. Masę wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Boku foremki nie smarować tłuszczem. Piec(...)ściemniały, następnie zblendować na puree. Mascarpone włożyć do miseczki, dodać bananowe puree, przesiany cukier puder i ubić mikserem na puszystą masę kruchy spód posmarować ulubionym dżemem, nałożyć biszkopt i lekko docisnąć, by skleić oba krążki ciasta. Biszkopt naponczować mocno zaparzoną i przestudzoną herbatą Earl Grey. Na biszkopcie równomiernie rozsmarować przygotowany krem bananowy. Na kremie rozłożyć odszypułowane połówki truskawek Tortenguss przygotować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami 156

Dzisiaj zapożyczone ciasto jogurtowe od Zosi C.  Bardzo lekkie i wychodzi z brzoskwiniami, morelami, czy jabłkami (wszystkie opcje wypróbowane przeze mnie).  Osobiście mam ochotę również wypróbować truskawkową opcję :) W przepisie jest tabliczka białej czekolady, która nie jest konieczna ( moja obecna wersja jest bez czekolady), ale z 20ml większą ilością jogurtu. Zachęcam do testowania przepisu i jego "ulepszania" :) Skład(...)cukrem. Pod koniec ubijania idodajemyjogurt, cukier wanilinowy, startą skórę cytrynową, pozostały olej i mieszamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli przesypujemy do przygotowanej masy i chwilę mieszamy. Na końcu dodajemy białą czekoladę i mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.  Posypujemy cukrem pudrem

ChilliJemy
Truskawkowy Eksperyment 162

kilka hiszpańskich truskawek :)). Chodziłam wokół nich i myślałam, jakie by tu ciacho upichcić... i padło na takiego oto przekładańca :) Dwa delikatne biszkopty przełożone masą śmietanowo-truskawkową, zwieńczone warstwą galaretki, z zatopionymi w niej truskawkami.... mniam :) Ciasto idealne, bo nie za słodkie, łatwe w przygotowaniu, choć nie ukrywam, że czasochłonne, ze względu na czas stygnięcia/ tężenia galaretek. Ale warto poczekać

Domowa Cookierenka Agi
Pizza na spodzie kalafiorowym (low-carb) 179

kalafior i blendujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawy i ser żółty, mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowanego olejem, wykładamy masę. Pieczemy w 200 stopniach do lekkiego zezłocenia (20-30 min) Góra Blachę z ciastem wykładamy z pieca. Smarujemy ajwarem lub sosem pomidorowym. Posypujemy serem i kładziemy salami i oliwkami. Dodajemy przypraw. Pieczemy ok 15 min do rozpuszczenia

Mieszam w Garnku
Rafaello z kremem budyniowym na herbatnikach 276

nazwie. Poza nazwą, smak kremu jest bardzo podobny do tego we wnętrzu pralinek. Ciasto polecam zwłaszcza tym, którzy lubią ciasta bez pieczenia, no i oczywiście wszystkim fanom Rafaello. By ciasto było bardziej autentyczne, udekorowałam je migdałami bez skórki i płatkami migdałowymi :) Składniki: 400g herbatników (np. 8 opakowań po 50g, w każdym 10 herbatników, czyli 80 sztuk herbatników) 200g kokosu 300g(...)przelać go do innego naczynia, by szybciej przestygł. Miękkie masło miksujemy z cukrem waniliowym na puszystą masę, stale miksując dodajemy stopniowo zimny budyń. Gdy masa będzie jednolita i bez grudek, dodajemy kokos i dobrze mieszamy. Ciasto można zrobić w blaszce lub na dużej desce. Plusem dla blaszki jest to, że nie trzeba się bawić w wyrównanie brzegów. Średnią blaszkę (około

Smakowy Raj
Babeczki wiosenne pszczółki 249

kroimy na kawałki i rozgniatamy widelcem. Jajko, olej, mleko oraz rozgniecionego banana dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Do każdej(...)gotową polewę czekoladową) i robimy paski pszczółkom. Oczy i skrzydełka robimy z białej masy cukrowej. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać

Ciastkozercy
Zebra - prosto i smacznie 150

rozleniwiłam w tym roku i ciężko mi wejść w codzienny tok życia. Niestety wszystko co dobre kończy się bardzo szybko i na osłodę pozostała mi tylko zebra. Proste smaczne ciasto i przede wszystkim bardzo efektowne. Polecam Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm 5 jajek  szklanka wody mineralnej gazowanej szklanka cukru trzy szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku(...)jednolitą masę przelewamy ją równo do dwóch misek. Do jednej dodajemy kakao a do drugiej dwie łyżki mąki, i mieszamy dokładnie obie masy. Do gotowej tortownicy dajemy na zmianę po łyżce ciemnego i jasnego ciasta. Gotowego przekładańca pieczemy 45 minut w 70 stopniach. Gotowy należy ostudzić i można podawać do stołu, smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Świąteczne smakołyki z nutellą 256

dodawać po jednym całym jajku, wlać esencję waniliową. Następnie dodać zmieszane i przesiane sypkie produkty (prócz kakao).  1/3 ciasta odłożyć, dodać do niej kakao.  Do silikonowych foremek w kształcie gwiazdek i choinek nakładać po trosze jasnej i ciemnej masy.  Piec około 20min w temp. 190st.  Ciasteczka ostudzić, wyjąć z foremek i za pomocą szprycy nadziać kremem

Z miłości do słodkości