kokosowych (bardzo drobnych lub zmielonych) 2 szkl. mleka 1 szkl. cukru Wszystkie składniki wymieszać i zagotować często mieszając , pogotować ok 5 minut aż masa zgęstnieje. Wyłożyć ją na podpieczony spód czekoladowy, wyrównać, polać pozostałą częścią ciasta czekoladowego i piec jeszcze ok 30 minut w 180 st. C. Po ostudzeniu można polać polewą czekoladową, lub tak jak ja to zrobiłam oprószyć
Cynamonowe szczęściedyniowa wyszła idealnie słodka, piernikowo-dyniowa, z lekką pamaranczową nuta, prawie świateczna)). Babka jest delikatna jak biszkopt, puszysta i wilgotna. Polecam! Przepis, troszke zmodyfikowany ze strony Kasia Moje Ciasto Babkowa Pani Dynia Sładniki na podwójną dyniową foremkę Wiltona: • 230 g miękkiego masła • 1 szklanka drobnego cukru • 6 jajek • 320 g mąki pszennej • 80 g mąki ziemniaczanej(...)koniec dodać dynię, skórkę pomarańczową i wanilię. Dobrze, ale delikatnie wymieszać. Formę dyniową wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Masę nałożyć równomiernie do obu półkul. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto pozastawić do lekkiego ostygnięcia, wyjąć z foremki i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem wyrównać ewentualne górki, tak aby otrzymać równiutkie połówki
Mia Cucina SofietaSkładniki: ciasto 7 jaj 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu szczypta soli masa 1 kg gruszek obranych wydrążonych 2 galaretki wiśniowe do dekoracji cukier puder Przygotowanie: W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno, cały czas ubijając powoli dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i ocet. Wyrobione(...)ciasto przelewamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 170 C przez 20 -25 minut. Upieczony biszkopt studzimy i przekrajamy na pół aby powstały dwa jednakowe placki. Masa W garnku gotujemy gruszki do miękkości ok 20 minut, następnie blendujemy i dodajemy galaretki mieszając aby masa się połączyła. Gotową masą wykładamy na biszkopt
Niezły Młynekaromat, to tego waniliowa kawka z mlekiem ryżowym i jest bosko. Ps. żeby nie było, że jestem zła matka, to Miśce zrobiłam lody bananowo- czekoladowe. Składniki (tortownica 20 cm): Ciasto: 170 g mąki (u mnie to było pół na pół pszenna z żytnią) 150 ml wegańskiego naturalnego jogurtu sojowego 1 średni banan 2 łyżki kawy rozpuszczalnej łyżeczka proszku do pieczenia(...)mąki Przygotowanie: Utrzyj na gładką, puszystą masę cukry i masło dodaj banana i kawę i ucieraj dalej dolej jogurt i utrzyj ponownie połącz powstałą masę z mąką i proszkiem do pieczenia najlepiej, jak użyjesz miksera. Ciasto przełóż do wysmarowanej formy lub wyłożonej papierem (ja robię „tamborek” a boki smaruję) Wszystkie składniki na kruszonkę (orzechy grubo posiekaj)wymieszaj razem
greenscarfłyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Wszystkie składniki, oprócz białek, miksujemy na jednolitą masę. Białka ubijamy z solą na sztywno, a następnie dodajemy do ciasta i przy pomocy drewnianej łyżki delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy na rozgrzaną i posmarowaną tłuszczem gofrownicę. Upieczone gofry podajemy z np. z dżemem, bitą śmietaną
Domowy Smak JedzeniaKruche, cynamonowe i rozpływające się w ustach gwiazdki.Praca przy tych ciasteczkach, to sama przyjemność. Ciasto po schłodzeniu wyśmienicie się rozwałkowuje, nie wspomnę już o wykrawaniu. Zachowują swój kształt po upieczeniu, więc nie ma obaw, że przy wycinaniu za pomocą skomplikowanych foremek, kształt ciastek rozpłynie się podczas pieczenia. 'kruche cynamonowe gwiazdki, maślane ciastka' Składniki (na ok.30 gwiazdek): - 100g zimnego masła(...)mąki - 1 jajko - 1 łyżeczka cynamonu - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i jajko. Utrzeć gładkie ciasto. Ciasto przełożyć na folię spożywczą, formując dysk. Wsadzić do lodówki na min.25 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanej mąką, stolicy na grubość
CookYourselfmasła 250 g mąki 1 łyżeczka proszku szklanka truskawek 1 mango Składniki na kruszonkę: 50 g masła 50 g cukru 80 g mąki 40 g mielonych migdałów Sposób przygotowania ciasta z mango: Piekarnik nagrzewamy do 180`C. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na małe kawałki. Mango obieramy kroimy na równe części, przekładamy do pokrojonych truskawek i odstawiamy. Przepis(...)miksujemy na najwyższych obrotach do momentu podwojenia objętości. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. W oddzielnej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia. Do masy jajecznej dolewamy masło na przemian z suchymi składnikami. Tak przygotowane ciasto przelewamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypujemy wcześniej pokrojone owoce i posypujemy przygotowaną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy
Słodkie Przyjemnościmąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 min. Masa waniliowa W ¾ szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę, odstawić do przestygnięcia. Pozostałe składniki masy serowej dokładnie wymieszać, dodać chłodną żelatynę, wszystko dokładnie
RAROSSADoprawiamy do smaku pieprzem. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Okrągłe naczynie do zapiekania smarujemy oliwą z oliwek. Na stolnicy rozkładamy jeden płat ciasta filo, smarujemy go oliwą z oliwek, a następnie przykrywamy drugim płatem. Na nim rozprowadzamy ¼ masy serowej i zawijamy wzdłuż dłuższego brzegu. Zwijamy na kształt ślimaka i przekładamy na środek naczynia. Czynność powtarzamy jeszcze trzy razy
bistro mamaczekolady (mlecznej lub gorzkiej) W jednej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Stopniowo dodawać mąkę do utartego masła. W momencie, kiedy ciasto zacznie zbijać się w grutki, wyłączyć robot, dodać mleko i ekstrakt waniliowy. Dokończyć wyrabianie ciasta ręcznie.Podzielić ciasto na dwie części. Owinąć folią(...)każdą część osobno i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Gdy ciasto będzie już dobrze schłodzone, wyciągnąć jedną część z lodówki i rozwałkować ją na blacie (podsypując mąką) na placek o grubości około 4 mm. Za pomocą foremki powycinać ciasteczka z otworem w środku. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 175°C (z termoobiegiem
Świat Ciastamąki wymieszane z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. MASA JABŁOWA: Jabłka obrać wyciąć z nich kulki lub pokroić w kostkę. Zagotować 2 szklanki wody z cynamonem dodać jabłka i gotować około
RAROSSAkawusia już czekała, pominęliśmy ten etap. Następnym razem zrobię z kremem, ale tylko po to, by je porównać, bo bez kremu i tak było wyborne. Polecam!!! Składniki na ciasto marchewkowe 7 jajek 400g cukru (ponad 1 i 1/2 szklanki) 1/2 szklanki oleju 500g mąki pszennej (około 3 i 1/2 szklanki) 500g marchwi startej na średniej tarce (3 szklanki) 15g cynamonu(...)ubijamy na puszystą masę. Część mąki mieszamy z marchewką, dodajemy do masy i mieszamy. Do reszty mąki dodajemy wszystkie suche składniki i wsypujemy do masy, mieszamy, następnie dodajemy ananasy i rodzynki, dokładnie mieszamy i przelewamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, gdy patyczek
Rozpustne gotowanieskładniki: jogurt, roztopione masło, olej, aromat różany i roztrzepane jajka. Do drugiego naczynia przekładamy przesianą mąkę, brązowy cukier i sodę. Łączymy ze sobą obie masy i miksujemy na niskich obrotach, tylko połączenia się składników. Ciasto powinno być dość gęste. Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy ze sobą. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Wypełniamy papilotki ciastem do 1/3 wysokości. Nakładamy po łyżce
Mania GotowaniaDzisiejsze tarteletki to połączenie kruchego spodu z masą serową i pyszną domową galaretką malinową. Do tego świeże maliny do dekoracji – takiej kombinacji nie sposób się oprzeć :) Składniki na 6 sztuk o średnicy ok. 8 cm: 120 g herbatników 80 g margaryny 250 g twarogu na sernik (może być z wiaderka) 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko(...)kruszymy wałkiem do ciasta. Rozpuszczamy margarynę, dodajemy do pokruszonych herbatników i dokładnie mieszamy. Mieszanką z herbatników wypełniamy tarteletki, dociskamy palcami do spodu i brzegów foremek. Wkładamy do lodówki. Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy do sera i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy aromat cytrynowy lub skórkę cytrynową i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na schłodzone spody
Ciastkozercyolej, mleko i miód. Wszystkie składniki dobrze rozetrzeć drewnianą łyżką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC na ok. 20-25 min. (wierzch ma być sprężysty przy dotknięciu palcem w środek). Spód ostudzić. Masa serowa Śmietanę kremówkę podgrzać na ogniu z ziarenkami z jednej laski wanilii (pozbawioną nasionek laskę również(...)przypalić rozpuszczającej się czekolady. Gdy czekolada się rozpuści dodać śmietanę. Zamieszać do połączenia składników (jeśli masa jest za gęsta dodać odrobinę mleka). Zdjąć z ognia i mieszać by polewa troszkę przestygła. Polać jeszcze ciepłą (a nie gorącą) polewą czekoladową wystudzone ciasto. Sernik studzić kilka godzin w temperaturze pokojowej a następnie wstawić do lodówki na kilkanaście godzin (najlepiej
coolinarnastrefa.blogspot.com