wylać ciasto kakaowe. Dżem rozsmarować na wierzchu ciasta (warstwa nie może być zbyt gruba bo wpadnie do ciasta). Białka musimy ubić na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać cukier. Piana musi być bardzo gęsta. Na koniec wymieszać z wiórkami kokosowymi i wylać masę na warstwę dżemu. Można jeszcze po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi. Piec ok. 45 minut w w temp
kuchcikowniamąkidżem wiśniowy250 ml śmietanki 30 % ananas świeży/ z puszkiSposób przygotowania:Jajka ubijamy razem z cukrem i cukrem pudrem. Gdy masa podwoi swoją objętość dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i mieszamy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do ciasta - lekko mieszamy.Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika, bądź dużą prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy około 15- 20 minut w piekarniku rozgrzanym(...)C.Pieczemy do zarumienienia.Gotowe ciasto kroimy na 12 -16 prostokątów - studzimy.W tym czasie przygotowujemy bitą śmietanę - do wysokiej, szklanej miski (najlepiej zimnej) wlewamy śmietankę i ubijamy, do momentu, gdy masa będzie sztywna. Jeżeli chcecie możecie pod koniec ubijania dodać łyżeczkę cukru.Świeżego ananasa obieramy i kroimy na plasterki, a następnie na małe cząstki.Na ostudzone ciastka nakładamy około łyżkę dżemu
Słodkie Przyjemnościdalszych zbędnych słów zapraszam Was do spróbowania tego pysznego i przyznajmy szczerze prostego ciasta ucieranego. Dziś w wersji z borówkami i nektarynkami. Tego typu owoce idealnie komponują się z ciastem i będę je stosować o wiele częściej, bo ostatnio moim gościom smakowało tak bardzo, że ... cała blacha znikła w kilka chwil. Następnym razem upiekę od razu dwie ;) * zmodyfikowany przepis(...)Mieszamy wszystko ostrożnie ręczną trzepaczką lub drewnianą łyżką, do połączenia składników. Masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką keksówki o wymiarach 31x12. Na masę przekładamy owoce, po czym dociskamy je lekko ręką ("wyrównując" ciasto). Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut (do tzw. "suchego patyczka"). Przestudzone ciasto kroimy i podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkiCiasto to jest raczej deserem ponieważ nie trzeba go piec. Samo przygotowanie nie jest trudne i długie, jednak większość czasu, który jest potrzebny na zrobienie go, spędza w lodówce. Ja użyłam truskawki i galaretki o smaku leśnym do warstwy środkowej oraz galaretki truskawkowej na wierzch. Przepis na tortownicę o średnicy 22 cm. Składniki: biszkopty ¼ szklanki mocnej herbaty, łyżka spirytusu(...)rozpuścić w 300 ml wrzątku, również zostawić by ostygła i zaczęła tężeć. Truskawki umyć, usunąć szypułki i przekroić na pół. Truskawki układać na stężałej masie a następnie powoli i delikatnie zalać je tężejącą galaretką. Ciasto włożyć do lodówki by galaretka stężała
Mama Gotujepiec ok 15 minut na 200 C. Śmietankę ubić, dodać do niej tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody, dokładnie wymieszać mikserem. Do masy dodać 1/3 malin, delikatnie wymieszać i wyłożyć na wystudzone ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia. Potem na wierzchu ułożyć resztę malin i zalać pozostałą galaretką, wstawić do lodówki do ponownego stężenia
Monia miesza i gotujeczęsto gości na moim stole. Składniki: Spód: 1/4 szklanki cukru 1 i 3/4 szklanki mąki 1 całe jajko 2 żółtka 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu 400 ml śmietany kremówki 8 jajek (oddzielone żółtka od białek) 2 budynie śmietankowe (bez cukru) 1, 5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia starta skórka(...)lodówki na około 30 min. Piekarnik nagrzać do 170’C. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno prostokątnej formy i ponakłuwać widelcem. Jeżeli ciasto będzie się rwało, należy wylepić formę ręcznie. Piec około 10 min. Masa serowa: Żółtka z cukrem ubić, dodać twaróg, budynie, startą skórkę z cytryny, proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować. Ubić kremówkę, dodać do masy i lekko
Oryginalny smaksernik z brzoskwiniami. Smakował wybornie z pijanymi daktylami i ledwo się załapałam na kawałek do zdjęcia Składniki na kruche ciasto: _____________________ 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół kostki margaryny pół szklanki cukru 2 jaja Składniki na masę serową: _____________________ 1 kg białego sera trzykrotnie mielonego ( u mnie President) 200 g masła 2 budynie śmietankowe z cukrem(...)puszka brzoskwiń 1/2 szklanki daktyli z rumu Przygotowanie: _____________________ Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i odłożyć do zamrażarki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć , rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodawać kolejno po jednym żółtku aż powstanie puszysta masa. Ser przełożyć do dużej miski. dodać
Gosia gotujedziś wiadomo, że truskawki i czekolada bardzo się lubią ;) Galaretka z kawałkami truskawek ukryta pod warstwą masy serowej (ostatnio to mój ulubiony sposób na serniki :P), czekoladowa polewa i wieńczące dzieło truskawki w czekoladzie... Mówię Wam, bajka :) Polecam! Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżki cukru waniliowego szczypta solo 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukrami. Masę serową dokładnie połączyć z wystudzoną żelatyną. Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 1,5 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia + 150 g truskawek Czekoladę połamać na kawałki, roztopić ją w kąpieli wodnej, dodać olej i dokładnie połączyć. Truskawki umyć i osuszyć. Szybko zanurzać je w płynnej czekoladzie. Ułożyć je na kratce i schłodzić. Resztą polewy udekorować ciasto. Czekoladowymi
Domowa cukiernia Ewyserników. Ps. na się lato – idealny! Brzoskwiniowiec idealny w każdym calu! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) CIASTO: * jajko – 3 szt * cukier – 3 łyżki * mąka pszenna – 3 łyżki * kakao – 1,5 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka MASA: * twaróg 3-krotnie mielony – 600 g * śmietana 30% – 250 g * cukier puder – 6 łyżek(...)puszka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, a następnie wsypujemy po łyżce cukru. Nie przerywając miksowania dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao – mieszamy za pomocą drewnianej łyżki., a następnie wylewamy na tortownicę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min/ 180C, studzimy. MASA: Brzoskwinie odsączamy
Ostra na Słodkokakao i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec dodajemy przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Foremkę natłuścić i posypać mąką lub tartą bułką. Wyłożyć połowę masy. Na nią połowę wydrylowanych czereśni. Na czereśnie wykładamy resztę ciasta, a na nie pozostałe czereśnie. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50 minut do suchego patyczka. (ja piekłam 65 ponieważ ciasto
Walijskie Pichceniepory pamiętam smak tego ciasta :) pamiętam... bo szybciutko zniknął ;) ma tak niesamowicie pyszny smak i aromat , że każdy jego kęs to przyjemność i do tego rozpływa się w ustach . Użyłam przyprawy do piernika firmy Skworcu i muszę przyznać , że przyprawy tak pięknie pachną , że moja szafka , gdzie je przetrzymuje przy każdym jej otwarciu , zachęca do częstego ich korzystania :) Przepis znalazłam(...)przygotowania: Miękkie masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Mąkę przesiewamy , wsypujemy zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Masę jajeczną łączymy ze składnikami suchymi i dodajemy jogurt. Przygotowane ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki myjemy , kroimy na pół i każdą obtaczamy w przyprawie do pierników , następnie układamy na cieście. Wkładamy
Słodkości i nie tylkost.C około 35-40 minut do zarumienienia się bezy. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia (jeśli nie posiadamy dwóch identycznych form, można piec ciasta po kolei) 3. Mus malinowy: Galaretki rozpuścić w 600-700 ml wrzącej wody, przestudzić. Dodać puree z malin i dobrze wymieszać. Mus schłodzić do lekkiego stężenia. 4.Bita śmietana: Śmietanę ubić na sztywno(...)Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie dodać do niej kilka łyżek śmietany i energicznie wymieszać (zapobiegnie to zważeniu się masy). Strumieniem wlewać stopniowo do śmietany, zmiksować. 5. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć ½ bitej śmietany, schłodzić, aż śmietana stężeję. Następnie wyłożyć na nią mus malinowy i ponownie schłodzić w lodówce. Na malinowym musie rozsmarować resztę bitej
Nastoletnie Wypiekaniesię spodobał, tym bardziej, że już od dłuższego czasu przymierzałam się do upieczenia ciasta bananowego. Ciasto przypomina bananowy chlebek, jest wilgotne, bardzo aromatyczne. Polecam miłośnikom bananowych słodkości. Bananowe ciasto z Luizjany Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki kukurydzianej 180 ml oleju rzepakowego + 2 łyżki ¾ szklanki cukru trzcinowego 3 jajka 3 dojrzałe banany 1 szklanka wiórków kokosowych + 1/2 szklanki(...)jajka i wanilię, miksujemy, do połączenia się składników. Do mokrych składników dodajemy na zmianę porcję składników suchych oraz masy bananowej, cały czas miksując. Przelewamy masę do formy, ja użyłam silikonowej formy na babkę. Wierzch ciasta pokrywamy wcześniej odsypanymi wiórkami i lekko dociskamy. Pieczemy około 1 godziny, do tzw. suchego patyczka
Mania Gotowaniakwaskowatego kremu. Składniki: Na tartę o śr 28 cm Spód: 300g mąki 150g masła szczypta soli 4 łyżki przegotowanej wody 50 g cukru pudru 1 żółtko 850g gotowej masy makowej ok. 250g kremu pomarańczowego: 2 duże pomarańcze 1/2 cytryna 110g cukru kryształu 125g masła 2 żółtka Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone na małe cząstki masło, szczyptę(...)tartę i dziurkujemy widelcem. Podpiekamy 10 minut w nagrzanym do 180st C piekarniku. 3. Na podpieczony spód nakładamy masę makową. Ponownie zapiekamy ok 20 minut. Następnie wyciągamy i smarujemy kremem pomarańczowym. Wkładamy do piekarnika na 10 minut. Gotowe ciasto studzimy przed podaniem. 4. Krem pomarańczowy: Pomarańcze myjemy, z jednej ścieramy skórkę, a następnie wygniatamy sok z obu pomarańczy i cytryny
Kuchnia w czekoladziepostanowiłam , że je zrobię. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i smakuje niebiańsko :) Sam kolor sprawia, że się uśmiechamy a gdy tylko zjemy jeden kęsik , życie nabiera innego wymiaru :) Do ciasta używamy mrożonego szpinaku , dlatego trzeba go dużo wcześniej rozmrozić, bo to trwa trochę czasu :) Przepis znalazłam na blogu " Wędrówki po kuchni". Tortownica: średnica 25 cm Temp. pieczenia: 180 C Czas(...)przygotowany biszkopt wylać do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 C ok. 1 godziny. Krem: Schłodzoną kremówkę miksować na sztywną masę po czym dodać cukier puder i fixy. Odciąć wierzchołek ciasta, pokruszyć a spód pokryć ubitą śmietanką. Pokroić kiwi w plasterki i poukładać na kremie. Posypać pokruszonym biszkoptem owocem granatu ( lekko odcisnąć aby nie poodpadały okruszki
Słodkości i nie tylko