ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:531/1309)

Czekoladowy cmentarz na Halloween 145

lodówce przez 1-2 dni, i wykorzystać do innych dekoracji. Na przykład pierniczków... (Sama się sobie dziwię, że to napisałam.) Ciasto cmentarne Składniki: (na formę o średnicy 22 cm) ciasto: 4 jajka 200 ml mleka 150 g masła 165 g ciemnego cukru muscovado 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 280 g mąki pszennej 50 g kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)tworząc mały otwór. Zrobić napisy i rysunki na nagrobkach. Zostawić do całkowitego zastygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką, jasną masę. Po łyżce dodawać serek, miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto wyjąć z formy, ściąć górkę, wyrównując wierzch. Rozsmarować na cieście cienką warstwę dżemu, następnie krem. Wierzch i boki posypać pokruszonym pozostałym ciastem. Powtykać w ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto drożdżowe XXL z owocami i kruszonką 213

rozpływa się w ustach. Oczywiście jak każde ciasto drożdżowe wymaga sporo pracy, ale naprawdę warto.Ciasto drożdżowe XXL z owocami i kruszonkąSkładniki:Ciasto500 g mąki (najlepiej przeznaczonej do ciast drożdżowych (typu 500 lub 550)150 g cukru100 g masła5 żółtek1 szklanka mlekacukier waniliowy1 łyżeczka ekstraktu z waniliiZaczyn:2 opakowania suchych drożdży (po 7g)1 łyżka cukru2 łyżki mąki1/3 szklanki mlekaKruszonka100(...)składników. W garnku topimy masło i odstawiam do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy. Żółtka ucieramy z cukrem, ekstraktem z wanilii i cukrem waniliowym na puszystą masę.Do mąki wlewamy zaczyn, mleko i utarte żółtka. Mieszamy ciasto drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Następnie dłonią dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Na końcu dodajemy roztopione masło, dalej wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto powinno

Mania Gotowania
Wiśniowy kaszak (ciasto z kaszą manną) 1190

hojnie obdarowana wiśniami. Zrobiłam już mnóstwo dżemów, nastawiłam nalewkę, część wiśni ususzyłam, masę świeżych zjadłam i jeszcze trochę zostało, w sam raz na ciacho :) Przy wiśniach było trochę pracy (drylowanie i sprawdzenie każdej sztuki czy nie ma białego lokatora, pod tym względem jestem mocno przeczulona :)), więc ciasto nie mogło być skomplikowane i najlepiej bez pieczenia. Dawno nie jadłam kaszaka ( tutaj(...)mieszając dodać cukier i kaszę manną (wsypujemy stopniowo). Po dodaniu kaszy energicznie mieszać, aby nie porobiły się grudki. Gdy masa zacznie gęstnieć - wylać ją na warstwę wiśni, równomiernie rozprowadzić i przykryć ostatnim waflem. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce. Gotowe ciasto wyjąć z lodówki, formę przykryć talerzem, na którym będzie serwowane ciasto i obrócić. Delikatnie zdjąć formę i folię

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto z ryżem preparowanym 168

ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Dodajemy powoli cukier, utarte żółtka i wymieszane obie mąki. Na koniec dodajemy olej. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony, ostudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Masa: 4 szklanki mleka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek cukru 4 żółtka sok z połowy(...)pestki słonecznika z masłem i cukrem. Pierwszy blat biszkoptu ponczujemy. Na niego nakładamy ryż preparowany wymieszany z masą kajmakową i 2/3 masy budyniowej. Następnie przykrywamy drugim blatem biszkoptu, również go ponczujemy i nakładamy pozostały krem budyniowy. Wierzch ciasta posypujemy pestkami słonecznika. Ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego

Salonik smaków
Ciasto z ryżem preparowanym 655

ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Dodajemy powoli cukier, utarte żółtka i wymieszane obie mąki. Na koniec dodajemy olej. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony, ostudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Masa: 4 szklanki mleka 4 łyżki maki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek cukru 4 żółtka sok z połowy(...)pestki słonecznika z masłem i cukrem. Pierwszy blat biszkoptu ponczujemy. Na niego nakładamy ryż preparowany wymieszany z masą kajmakową i 2/3 masy budyniowej. Następnie przykrywamy drugim blatem biszkoptu, również go ponczujemy i nakładamy pozostały krem budyniowy. Wierzch ciasta posypujemy pestkami słonecznika.  Ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego

Salonik smaków
Rolada kokosowa 144

Czekoladę roztapiamy w mleku na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Do miski dodajemy herbatniki, cukier puder, roztopioną czekoladę i wyrabiamy "ciasto". Przygotowujemy jasny krem: miękką margarynę ubijamy mikserem z cukrem pudrem, dodajemy wiórki i mieszamy. Ciemną masę rozwałkowujemy przez folię spożywczą na kształt prostokąta. Kładziemy jasny krem zostawiając centymetr od brzegów i zwijamy roladę. W przepisie z tej ilości

NA MOIM TALERZU
Muffinki czekoladowe z truskawkami 158

wyjść dość gęste , nie obawiajcie się jego mocnej konsystencji po upieczeniu muffiny są delikatne w smaku i puszyste )  3.Przełożyć masę do foremek ( Nałożyć jedną sporą łyżkę na spód foremi , położyć truskawkę i przykryć kolejną warstwą ciasta ) Foremki wypełniać do 3/4 wysokości 4. piec w rozgrzanymdo 180 C piekarniku przez ok. 25 min . ( Każde ciasto może wyjść troche inaczej

ciemna strona patelni
Ciasto kawowe w paski 113

atmosfera tego szczególnego dnia a może po prostu listopad? Ten szary, bury... i zimny... Od dawna chodziło już za mną "coś" kawowego. W końcu doczekało się realizacji w postaci ciasta. Po powrocie z cmentarza razem z gorącą herbatą było doskonałym sposobem na rozgrzewkę. Porcja na dużą blachę Składniki na biszkopt*: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki(...)drugiej dodajemy kakao. Formę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki (lub rękawa cukierniczego) wlewamy na przemian raz masę jasną, raz ciemną, tworząc ukośne paski. Ja dodatkowo za pomocą wykałaczki zrobiłam wzorek. Ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. * podane składniki są na jeden placek. Trzeba upiec dwa biszkopty. Krem: Budyń gotujemy

My simple kitchen
Odwrócone ciasto z ananasem 168

Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 130g miękkiego masła 130g jasnego brązowego cukru ziarnka wyskrobane 1 laski wanilii (możemy zstąpić 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego) 2 jajka 130g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka syropu ananasowego z puszki     Spód: 1. Utrzeć razem masło, cukier, miód na kremową masę(...)jajku, po każdym dodaniu, ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać ziarenka wanilii lub aromat, wymieszać. 5. Na końcu dodać przygotowaną mąkę i łyżkę syropu, wymieszać na jednolite ciasto. 6. Ciasto wyłożyć na plastry ananasa i wyrównać. Wstawić od nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190oC na funkcji góra-dół

Mała Cukierenka
Ciasto piernikowe z czekoladą 163

ciasto z pewnością nie przypomina tradycyjnego piernika. Za to jest lekkie i pachnie niesamowicie korzennymi przyprawami oraz kusi kawałkami czekolady. Do kawy na jesienno-zimowe wieczory sprawdzi się idealnie. Gwarantuję, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku. Inspiracja: Moje Wypieki Składniki na keksówkę: 2 duże jajka 100 ml oleju 1 szklanka maślanki 250 g mąki pszennej 120 g drobnego cukru(...)zmiksować do połączenia się składników. Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia (sodę), przyprawę korzenną wymieszać. Dodać do płynnych składników i zmiksować na gładką masę. Miksować tylko do połączenia się składników. Dodać czekoladę, wymieszać. Ciasto przelać do silikonowej keksówki (gdy używacie blaszki należy wysmarować ją tłuszczem i obsypać bułką tartą lub mąką albo wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w temperaturze 175ºC

Fabryka pomysłów
Ciasto Pomarańczowe 385

największym atutem jest jego smak. "Przepis na ciasto pomarańczoweSkładniki:5 wiejskich jaj200 g cukru1/3 szklanki mleka90 g masła260 g mąki2 łyżeczki syropu pomarańczowego2 łyżeczki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowejłyżeczka proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru pudru + łyżka soku pomarańczowegoSposób przygotowania:Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania jasnej puszystej masy. Następnie dodajemy syrop pomarańczowy i kawałki drobno(...)mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie dosypujmy mieszankę do wcześniej przygotowanej masy. Mieszamy za pomocą łopatki.Gotową masę przelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C przez około 40 - 50 minut. Po tym czasie ciasto studzimy w formie, a następie polewamy lukrem pomarańczowym - do cukru pudru dodajemy łyżkę soku pomarańczowego i mieszamy

Słodkie Przyjemności
Murzynek z kokosową kołderką 368

wylać ciasto kakaowe. Dżem rozsmarować na wierzchu ciasta (warstwa nie może być zbyt gruba bo wpadnie do ciasta). Białka musimy ubić na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać cukier. Piana musi być bardzo gęsta. Na koniec wymieszać z wiórkami kokosowymi i wylać masę na warstwę dżemu. Można jeszcze po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi. Piec ok. 45 minut w w temp

kuchcikownia
Ciasteczka biszkoptowe z ananasem 113

mąkidżem wiśniowy250 ml śmietanki 30 % ananas świeży/ z puszkiSposób przygotowania:Jajka ubijamy razem z cukrem i cukrem pudrem. Gdy masa podwoi swoją objętość dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i mieszamy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do ciasta - lekko mieszamy.Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika, bądź dużą prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy około 15- 20 minut w piekarniku rozgrzanym(...)C.Pieczemy do zarumienienia.Gotowe ciasto kroimy na 12 -16 prostokątów - studzimy.W tym czasie przygotowujemy bitą śmietanę - do wysokiej, szklanej miski (najlepiej zimnej) wlewamy śmietankę i ubijamy, do momentu, gdy masa będzie sztywna. Jeżeli chcecie możecie pod koniec ubijania dodać łyżeczkę cukru.Świeżego ananasa obieramy i kroimy na plasterki, a następnie na małe cząstki.Na ostudzone ciastka nakładamy około łyżkę dżemu

Słodkie Przyjemności
Niezawodne ciasto ucierane z borówkami i nektarynkami 153

dalszych zbędnych słów zapraszam Was do spróbowania tego pysznego i przyznajmy szczerze prostego ciasta ucieranego. Dziś w wersji z borówkami i nektarynkami. Tego typu owoce idealnie komponują się z ciastem i będę je stosować o wiele częściej, bo ostatnio moim gościom smakowało tak bardzo, że ... cała blacha znikła w kilka chwil. Następnym razem upiekę od razu dwie ;) * zmodyfikowany przepis(...)Mieszamy wszystko ostrożnie ręczną trzepaczką lub drewnianą łyżką, do połączenia składników. Masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką keksówki o wymiarach 31x12. Na masę przekładamy owoce, po czym dociskamy je lekko ręką ("wyrównując" ciasto). Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut (do tzw. "suchego patyczka"). Przestudzone ciasto kroimy i podajemy. Smacznego

Słodkie okruszki
Ciasto z truskawkami bez pieczenia 181

Ciasto to jest raczej deserem ponieważ nie trzeba go piec. Samo przygotowanie nie jest trudne i długie, jednak większość czasu, który jest potrzebny na zrobienie go, spędza w lodówce. Ja użyłam truskawki i galaretki o smaku leśnym do warstwy środkowej oraz galaretki truskawkowej na wierzch. Przepis na tortownicę o średnicy 22 cm. Składniki: biszkopty ¼ szklanki mocnej herbaty, łyżka spirytusu(...)rozpuścić w 300 ml wrzątku, również zostawić by ostygła i zaczęła tężeć. Truskawki umyć, usunąć szypułki i przekroić na pół. Truskawki układać na stężałej masie a następnie powoli i delikatnie zalać je tężejącą galaretką. Ciasto włożyć do lodówki by galaretka stężała

Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania