ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:526/1309)

Naleśnikowa Quesadilla 357

dobrej jakości sera żółtego, ja używam 20 dkg edamskiego i 20 dkg cheddar Przygotowanie: jajka, szczyptę soli oraz odrobinę pieprzu ubijamy mikserem na puszystą masę, przesiewamy 1,5 szkl mąki, dolewamy wodę oraz olej. Ciasto powinno mieć lejącą konsystencję, jeśli jest zbyt gęste dolewamy wody ciasto odstawiamy fileta myjemy, osuszamy, rozbijamy, kroimy w niewielkie kosteczki, oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy

Luźna Kuchnia
Pierogi z zieloną soczewicą i grzybami 172

połączyć z mąką. Ponownie zrobić dołeczek i wlać wodę, wymieszać nożem z mąką. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę, by ciasto przestygło. Następnie ciasto rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Farsz: 100g zielonej soczewicy użyłam Piątnica, 100g podgrzybków lub pieczarek, cebula, jajko, sól, pieprz, łyżka sosu sojowego, 2 łyżki bułki(...)minut. Dodać soczewicę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmiksować blenderem na gładką papkę. Dodać jajko, sos sojowy oraz bułkę tartą, wymieszać na jednolitą masę. W razie potrzeby doprawić do smaku. Na każdy krążek ciasta nakładać po łyżeczce farszu, zlepiać pierogi. Gotować partiami na osolonym wrzątku około 2 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedzić.Podawać np. z podsmażoną cebulką.Do przygotowania

Z miłości do słodkości
Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 96

przy każdym spojrzeniu na ciasto ;)Ciasto z tego przepisu wychodzi niesamowicie puszyste .. delikatne … lekkie … a znika w tempie błyskawicznym jeszcze ciepłe!Jak je zrobić?Zobaczcie! SKŁADNIKI:CIASTO:- mleko -2/3 szklanki- cukier – 0,5 szklanki- masło – 100 g- jajko – 2 szt- świeże drożdże – 30 g- mąka pszenna – 2,5 szklankiKRUSZONKA:- mąka pszenna(...)minuty).Wsypujemy pokruszone drożdże i miksujemy jeszcze około 2 minuty.Miskę przykrywamy, odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce na około 2 godziny (po tym czasie masa musi być spieniona).Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od ręki.Ciasto wylewamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem.Odstawiamy w ciepłe miejsce.Rabarbar kroimy w kostkę. Wszystkie składniki na kruszonkę rozcieramy palcami

Ostra na Słodko
Placek z truskawkami 184

dodać do mąki, rozcierać aż do otrzymania malutkich kawałków,  dodać resztę masła, mieszać do połączenia. W środku masy zrobić wgłębienie , dodać jajko, sok z cytryny, mieszać za pomocą noża. Przełożyć z miski na lekko omączony blat i szybko zagnieść ciasto aż będzie gładkie. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić na 30 min do lodówki.   Można też ciasto zagnieść(...)owoce się upieką. Podawać w temperaturze pokojowej lub ciepłe z lodami waniliowymi. Smacznego!Uwagi: Ciasto piekło się u mnie dłużej niż 30 minut bo 45.Warto piec w ładnej ceramicznej formie, w której podamy placek na stół, nie da się niestety zgrabnie go kroić, z masy truskawkowej powstaje dużo pysznego soku

Stare Gary
Sernik kajmakowy 281

Serniki od zawsze należały do moich ulubionych ciast. Pamiętam z dzieciństwa smak tych ciężkich serników kupowanych w cukierniach i tych klasycznych robionych w domu. Czasy jednak się zmieniły i dzięki temu obecnie możemy przygotowywać sobie serniki w dowolnych smakach, kolorach i z dowolnymi dodatkami… Już nie mogę się doczekać tych wszystkich serników, które mam zamiar przygotować na potrzeby bloga(...)zostawić sernik w piekarniku, uchylając tylko drzwiczki przez wsadzenie łyżki drewnianej. Po całkowitym ostudzeniu polać ciasto polewą i posypać stostowanymi płatkami migdałów (zobacz np. tutaj: Przepis na trifle biszkoptowo-truskawkowy) 3. Polewę przygotowujemy mieszając w rondelku – na małym ogniu – pozostałe 170 g masy kajmakowej z 3 łyżkami mleka aż masa zrobi się bardziej płynna. Po zdjęciu z ognia

UgotujmyTo.pl
Rogale świętomarcińskie 189

razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu, zawinąć ciasto nieco dokładniej w folię i włożyć do lodówki na minimum 5h, a najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie 300g białego maku 100g masy marcepanowej ¾ szkl. cukru pudru (ja nie dodawałam, gdyż nadzienie wydawało mi się samo(...)marcepanową rozetrzeć delikatnie, dodać zmielony mak i bakalie, dosypać rozkruszone na drobno biszkopty i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda, jej konsystencję reguluje się poprzez stopniowe dozowanie śmietany. Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt 65x34cm i przeciąć wzdłuż, każdy z dwóch pasków pokroić na 12 trójkątów. Na każdym trójkącie rozsmarować

Przepysznik - BLW i nie tylko
Maminkowe zapiekanki ziemniaczano-serowe z cebulką 270

jedną odkładamy, wsypujemy mąkę, dodajemy 2 całe jajka i dodatkowo pół jajka roztrzepanego, 3 łyżki podsmażonej cebulki, czosnek niedźwiedzi  i wyrabiamy ciasto. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Kamionkowe foremki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Masę ziemniaczano-serową dzielimy na 4 części i w wilgotnych dłoniach formujemy placki  o wymiarach większych od dna foremki. Plackami wykładamy foremki. Napełniamy

Maminek kulinarny
Tort makowy z musem jogurtowo-czekoladowym 146

wilgotne, pełne bakalii...Przepis od Anitki . Polecam. Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm Składniki na ciasto: 4 jaja; szczypta soli; 4 łyżki wody; 100 g cukru kryształu; 130 g mąki pszennej; 30 g kakao; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 800 g masy makowej (z puszki); Całe jaja(...)ubić z 4 łyżkami wody, cukrem i solą na puszystą masę. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, lekko wymieszać. Następnie dodać masę makową, ponownie delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 45-50 minut. Upieczone ciasto wystudzić.   Składniki na mus: 130 g białej czekolady

In my kitchen
Pikantne, razowe bułeczki 98

według przepisu mojej mamy, zawsze w tej samej kolejności. Zaczynam od zrobienia rozczynu. Świeże drożdże mieszam z cukrem aż do uzyskania płynnej masy. Dodaję kilka łyżek mąki oraz mleka (najlepiej w temperaturze pokojowej bądź podgrzanego). Mieszam. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce na 30-40 minut. Po tym czasie dodaję resztę mąki i mleka, oliwę

Mango Papaja
Pasiaste naleśniki z serem i kremem toffi 110

biały ser – 400 g- masa krówkowa – 100 g- cukier puder – 1 łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Masę krówkową w puszcze lekko podgrzewamy do uzyskania płynnej konsystencji.Mąkę , mleko , wodę , jajko , sól , olej i cukier waniliowy dokładnie ze sobą mieszamy tworząc niezbyt gęste ciasto(...)naleśnikowe.1/4 ciasta odkładamy i mieszamy z kakaem.Smażymy na dużej patelni niezbyt grube naleśniki wylewając jasne ciasto a na wierzch paseczki z ciasta ciemnego.Smażymy z obu stron po kilkanaście sekund.Ser biały ucieramy delikatnie z masą krówkową.Przygotowaną masą smarujemy naleśniki.Zwijamy.Zajadamy ciepłe

Ostra na Słodko
ŚMIETANOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE Z MALINAMI - ZE STEWIĄ 744

umieścić w malakserze i miksować do uzyskania zwartej kuli kruchego ciasta. Można również wyrobić ręcznie. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną rozkruszyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  ( poprzyduszać).  Drugą zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce. Składniki na masę śmietanową: - 1200g kwaśnej śmietany ( u mnie 800g śmietany 18% i 400g jogurtu greckiego) - 5 białek - szczypta(...)dodać ksylitol. Piana powinna być gęsta i błyszcząca. Do piany dodać proszek budyniowy . Następnie delikatnie dodawać śmietanę i jogurt i delikatnie zamieszać . Masę wyłożyć na kruchy spód, wyrównać. Wysypać mrożone maliny. Na górę rozkruszyć drugą część ciasta. Piec w temp.180* termoobieg ok.50 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Oprószyć mielonym ksylitolem lub pudrem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Pierogi z czerwoną soczewicą i pieczarkami 161

sól 2 żółtka Pół szklanki mąki mieszamy w garnku z zimną wodą i odrobiną soli. Wszystko razem należy zagotować, aż powstanie kleista masa. Po przestygnięciu dodajemy do niej żółtka i mąkę. Mąki ma być tyle, by ciasto było sprężyste, ale nie klejące. Z ciasta odrywamy małe kawałki, wałkujemy i za pomocą np. szklanki wykrawamy kola. Napełniamy je farszem i sklejamy

Przysmaki Karolki
Ciastka cynamonowe i czekoladowe 187

dodajemy proszek do pieczenia  Mieszamy to razem  Dodajemy posiekana margaryne i lekko ugniatamy  Robimy taki jakby wulkan z masy i wbijamy w srodek jajka dalej ugniata az bedzie gladka konsystecja Teraz dzielimy ciasto na pol i do jedenej polowy dodajemy kakao, a do drugiej cynamon  Zawsze powinno sie wlozyc ciasto do lodowki

Klaudynkowa kuchnia
Cytrynowiec 201

Wiosna, ciepło pięknie, słonecznie, aż chce się żyć, a żeby żyło się jeszcze przyjemniej zapraszam na lekkie, piankowe, orzeźwiające ciasto, które na pewno zasmakuje wszystkim, nie tylko miłośnikom cytrynowych smaków. Biszkopt: 3 jajka szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy szczyptą soli. Następnie(...)cukru pudru Dodatkowo: 24 herbatniki Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem i dodaję do niej żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Wykładam na masę cytrynową wyrównuję i pokrywam całość warstwą herbatników i gotowe. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone podawane co najmniej na drugi dzień. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Fasolowe brownie z orzeszkami ziemnymi, czyli kolejna zdrowa rozpusta 246

Niemniej jednak nic w tym złego, bo tym smakołykiem możemy zajadać się bez żadnych wyrzutów sumienia i obaw o nadwyżkowe kalorie. Po prostu ideał! Gdyby ktoś poczęstował mnie tym ciastem, nigdy nie wpadłabym na to, z czego mogło zostać przygotowane. Smakuje jak najprawdziwsze, mocno czekoladowe brownie. Wilgotne, puszyste, a dzięki dodatkowi orzeszków ziemnych i kawałków czekolady- przyjemnie chrupiące. Jest(...)zblendować z fasolą, bananem i miodem Dodać kakao, cynamon, sodę i szczyptę soli i dokładnie wymieszać Orzeszki i czekoladę drobno posiekać i dodać do masy Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać wszystko łyżką Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia- moja to 22,5x22,5cm  Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C Po upieczeniu

peanutbuttermonster

Proponowane wyszukiwania