ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:519/1309)

Zimowa tarta z jabłkami 351

nią pozostałych składników, najlepiej z ziarnami grochu/fasoli/orzechami w środku, żeby ciasto zachowało swój kształt. Ja chciałabym Wam zaproponować dużo łatwiejszy (ale nie mniej smaczny) wariant. Spód zrobiony jest z ciasta kruchego (niezawodny przepis mojej babci), które nie wybrzusza się podczas pieczenia i śmiało można od razu nałożyć na nie niemal każdy rodzaj owoców. Składniki: 1,5 szklanki mąki(...)wyciągamy z lodówki i kroimy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy mąkę cukier i proszek. Dodajemy jajka, śmietanę oraz margarynę i dokładnie zagniatamy całą masę. Formę na tartę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy na placek grubości około 0,5 cm i wykładamy nim przygotowaną formę. Ścinki zagniatamy w kulkę i odkładamy przykrywając czystą ścierką, będą potrzebne

Ciastkozercy
Babeczki czekoladowo – pomarańczowe i warsztaty świąteczne z Kasią, Dr. Oetker część I 173

mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 3. Następnie do maślanej masy dodać mąkę z kakao, skórkę pomarańczową, aromat i mleko. Dokładnie wymieszać do połączenia składników (można łyżką). 4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-28 minut. Piekłam(...)spędziłam czas.   Studio było znakomicie zaopatrzone i każde stanowisko miało własny robot kuchenny i masę dodatków od Dr. Oetker. Odstaliśmy również smaczny lunch i upominki na drogę:).  Podczas warsztatów powstawał również film pokazujący nasze dzieła. Na kanale Nasze Ciasto możecie go obejrzeć: „Warsztaty świąteczne z Kasią i dr Oetker”. Na końcu nie zabrakło oczywiście pamiątkowego, grupowego

Mała Cukierenka
TORT BRIGADEIRO Z LODAMI (Torta de brigadeiro e sorvete) 259

wyłóż papierem do pieczenia. Białka  ubij na sztywno. Dalej miksując, dodaj po jednym żółtku i cukier, utrzyj masę na gładko.  Dolej mleko na przemian wsypując mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Przelej ciasto do tortownicy i piecz je przez 30 minut .  PRALINY: Podgrzej w garnuszku mleko skondensowane z masłem oraz kakao i gotuj około

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu 293

mikserem, stopniowo dodawać cukier, cukier wanilinowy, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. 4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę z kakao i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem(...)przez około 40 minut. 6. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ostrożnie je wyjąć. Zdjąć papier do pieczenia i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki. Krem: 7. Na patelni roztopić 80g masła, dodać cukier, mleko i słonecznik. Podgrzewać, mieszając, aż masa zacznie się delikatnie przyrumieniać. Zdjąć z ognia i wyłożyć

Mała Cukierenka
Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu 534

mikserem, stopniowo dodawać cukier, cukier wanilinowy, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. 4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę z kakao i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem(...)przez około 40 minut. 6. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ostrożnie je wyjąć. Zdjąć papier do pieczenia i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki. Krem: 7. Na patelni roztopić 80g masła, dodać cukier, mleko i słonecznik. Podgrzewać, mieszając, aż masa zacznie się delikatnie przyrumieniać. Zdjąć z ognia i wyłożyć

Mała Cukierenka
Maślane bułeczki przytulone z powidłami śliwkowymi 38546

może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków.   Ciasto ma odchodzić od brzegów miski, wtedy jest dobrze wyrobione - w razie potrzeby, gdyby masa była zbyt luźna, można podsypać trochę mąką . Ja generalnie do wyrabiania używam miski, ale jeśli komuś wygodniej, może posłużyć się stolnicą

Grunt to przepis!
Czekoladowe babeczki z pepsi colą i kremem z gorzkiej czekolady 184

Niepozorne babeczki o smaku murzynka, dzięki dodatkowi pepsi coli ciasto jest pulchniutkie i ładnie wyrasta, szybkie i bezproblemowe w przygotowaniu, warstwa kremu z gorzkiej czekolady i posypka z orzechów włoskich to kropka nad "i " Składniki: Ciasto na 24 sztuki dużych babeczek: 4 jajka 40 dag mąki tortowej 30 dag cukru trzcinowego brązowego 200 ml oleju roślinnego 300 ml pepsi coli(...)drugiej miski wbijamy jajka, miksujemy mikserem aż zrobią się lekko puszyste, wlewamy olej, colę  oraz wódkę ,miksujemy krótko do połączenia, do masy mokrej, wsypujemy składniki suche, krótko miksujemy, tylko do połączenia. Tak przygotowane ciasto wylewamy do papierowych papilotek na babeczki, na wysokość 3/4 foremek, wstawiamy do nagrzanego do 190*c piekarnika, pieczemy około 20-25 minut lub do suchego

Wanilia i Kardamon
ciasto francuskie 173

Sposób przygotowania Sól dodajemy  do wody, a następnie łączymy z mąką i połową masła o temperaturze pokojowej.  Całość wyrabiamy na jednolitą masę i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy na jeden duży kwadrat, na środku którego układamy resztę masła. Następnie ciasto składamy w kopertę, uważając, aby rogi ciasta nie pozwalały masłu uciec

Miód i pieprz
Przymiarka do świąt. 203

szklanki wody umieszczamy w małym garnku. Dokładnie rozprowadzamy mąkę aby nie było grudek, a następnie gotujemy aż uzyskamy gładką, dość lepką masę. Gdy przestygnie dodajemy do niej żółtka i taką ilość mąki by uzyskać elastyczne ciasto, które nie będzie się lepiło do rąk.Odrywamy ciasto po kawałku, wałkujemy na grubość 3 mm, wycinamy z niego okręgi i napełniamy farszem. Sklejamy

Przysmaki Karolki
Babeczki z marchewką o nucie pomarańczowej- lunch kids do szkoły 149

podczas gotowania powinien się zredukować (w razie potrzeby, można dolać niewielkiej ilości wody). Ważne, żeby z gotowania marchwi   pozostało ok. 3 łyżek syropu, który będzie dodany do ciasta. Marchewki wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia. Babeczki Mleko podgrzewamy i roztapiamy w nim masło.   Odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, płatkami jaglanymi i solą (tzw. suche(...)mlekiem, 3 łyżki pomarańczowego syropu, który pozostał z gotowania marchwi. Stopniowo dodajemy suche składniki, ciągle miksując do uzyskania  jednolitej, gładkiej masy. Masę przekładamy do sylikonowych foremek na muffinki,  a w środek każdego ciasta,  pionowo  wkładamy po jednej marchewce.  Babeczki pieczemy ok. 20 min w 180°C do suchego patyczka. Smacznego

Moniki Smakołyki
CIASTO UKRAINKA 582

minut (na kuchence ustawiamy garnek z gotującą się wodą a na nim stawiamy metalową miskę). Gdy masa zacznie gęstnieć, zestawiamy ją z nad pary, -wsypujemy 2 szklanki mąki i dokładnie mieszamy. Na stolnicę wysypujemy szklankę mąki i wykładamy ciasto. W tej mące ze stolnicy wyrabiamy całość(mąka ze stolnicy wchłonie się w ciasto, a jeśli będzie zbyt twarde dodajemy(...)Ciasto dzielimy na 5 części (mi wyszły 4 ) i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Każdą pieczemy w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wymiarach 22 x 26 cm w temp. 180 stopni przez ok. 7-8 minut. Następnie upieczone blaty studzimy. KremZagotować szklankę mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz cukrem i cukrem waniliowym. Masę

RAROSSA
Ciasto makowo-kokosowe ( słodzone daktylami, bezglutenowe ) 213

Ciasto to jest wariacją Makowca Japońskiego ( mak + jabłka ). Cukier zastąpiłam masą daktylową. W domu pachnie makiem, skórką pomarańczową, kokosem.....świętami. Średnica tortownicy: 28 cm - 30 dag maku suchego - 10 dag wiórek kokosowych - 20 dag masła / masła roślinnego - 250 gr daktyli* - 5 jajek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 80 dag jabłek - 10 dag rodzynek - 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej(...)proszek do pieczenia, masło i bakalie. Przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej wiórkami tortownicy. Piec 60 minut w temperaturze 180'C. * można zwiększyć ilość daktyli, jeżeli lubimy bardzo słodkie ciasta Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Ciasto porzeczkowo-kajmakowe 439

się Święta lub inne uroczystości? To ciasto będzie strzałem w dziesiątkę. Słodycz kajmaku, którą przełamuje kwaskowość dżemu porzeczkowego. Pychotka Składniki: Biszkopt kakaowy: 4 jajka ok. ⅓ szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ½ szklanki) ½ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 4 żółtka ½ szklanki cukru(...)końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Przeciąć na pół

Cukiernia Pychotki
Sernik czekoladowy na zimno z malinami 279

opakowanie delicji z nadzieniem o smaku malinowym, 3 łyżki likieru z malin, 200g malin.     Krem czekoladowy zmieszać z likierem, rozsmarować na masie serowej. Następnie, ciasno ułożyć delicje. Wierzch posypać świeżymi malinami. Ciasto przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości