ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:519/1309)

Ciasto z rabarbarem i truskawkami 145

Wiem, ostatnimi czasy rzadko coś tutaj wpisuję:( Niestety, to brak czasu, ale myślę, że zaległości nadrobię:) Przepisów do wpisania nazbierała się cała masa, więc wcześniej czy później na pewno się tu pojawią... Co do ciasta rabarbarowego z truskawkami, to jest wyśmienite!!! To ciasto to jedno z niewielu, które mnie zachwycają. Kiedy upiekłam je pierwszy raz, to od razu podbił moje

In my kitchen
Chleb kokosowy - wersja dla niecierpliwych 160

śmietankowego lub waniliowego, a następnie ciągle mieszając dodawać na przemian trochę mąki i trochę maślanki. Kiedy skończymy już dodawanie mąki i maślanki, wsypać do powstałej masy wiórki kokosowe, jeszcze raz dokładnie wymieszać i przelać ciasto do natłuszczonych i wysypanych mąką keksówek. Piec 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Lasagne z groszkowych naleśników, z warzywami w sosie porowym pod serową kołderką 132

łyżka masła 3 łyżki mąki Dekoracja: gałązka bazylii pomidorek koktajlowy opcjonalnie posiekany szczypiorek, bądź groszek Ponadto potrzebne będą: naczynie żaroodporne bądź brytfanna  Przygotowanie: Ciasto groszkowe: 1. Awokado i groszek zblendować na gładką masę. 2. Dodać pozostałe składniki i za pomocą trzepaczki zmieszać by masa nie miła grudek. 3. Smażyć naleśniki na małym ogniu na niewielkiej ilości oliwy. Farsz

KreatywnePiny
Amoniaczki – legendarne kruche ciasteczka na każdą okazję :) 134

cukrem waniliowym i solą, a następnie dodajemy jajka i żółtka. Mleko podgrzewamy, by było letnie, po czym dodajemy do niego amoniak i mieszamy z resztą masy ciastowej, na koniec dodajemy mąkę. Całość wyrabiamy na ciasto, które po kawałeczku wałkujemy na grubość około 3-5mm i wykrawamy z niego różne kształty ciasteczek. Gotowe amoniaczki układamy na papier pergamin, smarujemy cieniutko

Smakowy Raj
Pancakes z kaszą manną i orzechami 132

czas, do momentu aż zgęstnieje. Odstawić by lekko ostygła. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier, sól, jajka i kaszę. Zmiksować na gładką masę. Pod koniec dodać garść pokruszonych orzechów włoskich. Gdyby ciasto było zbyt gęste dodać odrobinę mleka. Rozpuścić niewielką ilość masła na patelni i smażyć placuszki ok.2 min, kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki przewrócić

pink envelope
Tłusto, grubo, słodko. Czwartek! 191

się dzieje… Dziesięć żółtek, pięć całych jajek, resztę cukru, cukier waniliowy i sól mieszacie w garnku na małym ogniu. Tylko nie mikserem! Trzepaczką! Łączycie masę z zaczynem drożdżowym i dodajecie resztę mąki. Wyrabiacie ciasto, aż przestanie kleić się do dłoni. Możecie – w razie potrzeby – dosypać tej mąki trochę więcej. Ciasto przykrywacie ściereczką i odstawiacie w ciepłe miejsce

GRUBY WAŁEK
Muffinki z gruszkami 211

olejem. W osobnym naczyniu mieszam mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Suche składniki stopniowo wsypuję do mokrych. Całość mieszam, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaję obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Mieszam. Ciasto przekładam łyżką do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą foremek na muffinki. Piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu oprószam cukrem pudrem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Naleśniki z maskarpone i wędzonym łososiem z sosem czosnkowym 170

smaku Sos czosnkowy: 100 g gęstej kwasnej śmietany 2 łyżeczki majonezu 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku kilka gałązek koperku Przygotowanie: Składniki na ciasto połączyć ze sobą i roztrzepać na jednolitą, gładką masę. Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanym  oleju aż się lekko zrumienią.. Łososia przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać  do niego

Gosia gotuje
Naleśniki czekoladowe z mascarpone i orzechami 174

jogurtu greckiego 1 żółtko 50g zmielonych orzechów włoskich 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego listki miety  starta czekolada Sposób przygotowania: Składniki na ciasto połączyć ze sobą za pomocą miksera na gładką masę, na końcu dodać czekoladę. Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanym  oleju. Nie powinny być zrumienione, aby łatwo mozna je było zwinąć. Odsączyć

Gosia gotuje
"Słodkie środy" - babeczki bananowe 171

Osobno połączyć jajko z olejem i jogurtem. Pół banana pokroić w cieniutkie plasterki, a resztę rozgnieść dokładnie widelcem. Składniki suche połączyć ze składnikami mokrymi na ciasto, dodać rozgniecione banany i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do foremek. Na wierzchu poukładać plasterki banana i posypać cukrem trzcinowym. Piec ok pół godziny w piekarniku nagrzanym wcześniej do 190 stopni

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ziemniaki - kilka wskazówek i porad. 129

się obierały.  Ugotowane ziemniaki w mundurkach do sałatki lub do smażenia można pokroić szybko w talarki za pomocą urządzenia do krojenia jajek.  Aby ciasto na placki ziemniaczane nie ściemniało, należy dodać do masy niedużą utartą marchewkę

Przepisy i porady kulinarne
Kopytka jaglane z zielonym groszkiem, na szybko. 881

gotować 15 minut. Wystudzić pod przykrywką. Kaszę z groszkiem przełożyć do melaksera, dodać jajo, mąkę pszenną i ziemniaczaną, zmiksować na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać mąki pszennej lub jaglanej.   Ciasto podzielić na mniejsze porcje. W dłoniach zrolować wałki średnicy 1-2 cm, położyć na deskę posypaną mąką, spłaszczyć dłonią, pokroić na kopytka.  Kopytka wkładać

SzczyptaSmaQ
Tarta ze Snickersami 820

Lubicie Snickersy...? :) Ja - bardzo! Dzisiaj zaproponuje bardzo proste w wykonaniu ciasto, na bazie skruszonych markiz czekoladowych z bitą śmietaną, masą kajmakową - dopełnione drobno pokrojonymi batonikami Snickers. Poezja smaku :) Składniki na spód: 300 g markiz czekoladowych z nadzieniem czekoladowym 50 g gorzkiej czekolady (połamanej) 50-60 g masła (w temperaturze pokojowej) Składniki na nadzienie: 250 g serka mascarpone 1 puszka dulce

Świat Ciasta
Kawowo - czekoladowe muffinki 214

cukier. Miksując na niskich obrotach dodawać po jednym jajku, następnie dodać maślankę. Dodać olej oraz nasiona wanilii. Na koniec dodać gorącą kawę. Krótko zmiksować. Uwaga! Ciasto jest bardzo rzadkie, ale takie właśnie ma być;) Masę rozlać do foremek na muffinki do 3/4 wysokości. Piec około 18 minut w temp. 180st. Ostudzić. Ganache czekoladowe:   200g śmietanki 30%,  200g gorzkiej

Z miłości do słodkości