ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:514/1309)

Porzeczkowa Marysieńka 153

żelatyny 1 budyń śmietankowy 2 szklanki mleka masa porzeczkowa: 1 galaretka o smaku porzeczkowy (polecam Delecte - jest przepyszna) 100 ml śmietany 30% Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, po jednym żółtku, a na końcu mąkę wymieszaną wraz z proszkiem i kakao. Ciasto pieczemy w formie ok. 25x40cm wyłożonej papierem(...)gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy budyń i żelatynę (może być jeszcze  ciepła, aby masa zbyt szybko nam nie stężała przed wylaniem na placek). Gotowy krem szybko wylewamy na biszkopt i przykrywamy ciastem orzechowym.  Galaretkę rozpuszczamy 1 1/2 szklance wrzątku, gdy będzie lekko tężała dodajemy śmietanę i ubijamy, aby pojawiły się

Jadło i czytadło
Najprostszy 4-składnikowy jabłecznik (bez glutenu i nabiału) 150

śliwki- których teraz pod dostatkiem- a co do aromatu, to można poeksperymentować i użyć innego lub całkowicie go pominąć, tak samo jak cynamon, którym został oprószony wierzch ciasta (jeżeli już zdecydujecie się na ten dodatek, to polecam cynamon wymieszać z cukrem pudrem, gdyż sam jest po prostu cierpki). Musisz, po prostu musisz wypróbować ten genialny w swojej prostocie przepis(...)puder i szczypta cynamonu- do posypania (opcjonalnie) Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Całe jajka ubić z cukrem oraz ekstraktem na bardzo puszystą i jasną masę. Na koniec delikatnie łopatką wmieszać mąkę jaglaną. Formę do ciasta (moja ma 27x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, na całym spodzie poukładać jabłka przekrojone na pół (uprzednio wydrążyć gniazdo nasienne), a następnie zalać ciastem. Piec

Kraina Miodem Płynąca
Budyniowe babeczki z jabłkami 89

łyżki mleka 30 g budyniu śmietankowego bez cukru 1/2 ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Dodatkowo 1 jabłko Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć część ciasta, następnie na to budyń i resztę ciasta na górę. Jabłka pokroić na kawałki i wcisnąć w ciasto. Piec 30 min w 180 stopniach

Moja Galeria Smaku
Ciasto drożdżowe z serem 325

ścierką i odstawić na 1 godzinę go wyrośnięcia. W drugim naczyniu rozgnieść widelcem ser z 1 żółtkiem i 1 opakowaniem cukru wanilinowego. Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypany mąką blat, rozwałkować w prostokąt i posmarować masa serową. Zwinąć jak roladę i przełożyć do podłużnej blachy (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec zrobić kruszonkę, zagniatając razem 15 g rozpuszczonego i przestudzonego

W SMAK
Torcik orzechowy z otrąb pszennych- w domowej polewie czekoladowej 115

pieczenia wiórki kokosowe do formy Składniki na polewę: 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka mleka 1 łyżka kakao 10 dag masła Wykonanie ciasta: Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i nadal ubijając dodać żółtka. Gdy masa zgęstnieje, dodać otręby, zmielone orzechy, mąkę i proszek do pieczenia. Lekko wymieszać, przełożyć do przygotowanej małej formy. Piec w temperaturze 190 stopni około

Tradycyjna Kuchnia
Torcik wuzetka z borówką amerykańską 452

sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix Wierzch: 1 czerwona galaretka np malinowa lub porzeczkowa 25 dag borówki amerykańskiej Sposób wykonania : Ciasto: Białka jaj ubić na sztywno z połową cukru, żółtka utrzeć na puszystą masę osobno z resztą cukru, połączyć delikatnie obie masy, dodać przesianą przez sito mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie szpatułką wymieszać

Wanilia i Kardamon
Drożdżówki z serem 115

przepis na bardzo smaczne drożdżówki z serem. Idealne na śniadanie lub do pracy. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 35 g masła 25 g świeżych drożdży 2 zółtka 125 ml mleka 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy sól Masa twarogowa: 500 g twarogu(...)jajko 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki ciepłej wody Wszystkie składniki utrzeć na gładko. Wykonanie: Masa twarogowa Twaróg roznieść widelcem wraz z pozostałymi składnikami i wszystko dokładnie połączyć. Ciasto Zaczynamy od przygotowania rozczynu . Drożdże wraz z jedną łyżką cukru i jogurtem rozetrzeć na gładko, odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż nam wyrosną

O kuchni z uczuciem
Truskawkowy tort dla magistra 188

ubić je na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Do ubitych na sztywno białek dodajemy żółtka, miksujemy. Na sam koniec do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao, mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (31x19 cm) i piec przez około 30 minut. Z podanego przepisu należy upiec 3 biszkopty

Krakowskie smaki Ani
Lukrowane księżyce 177

mąki pszennej  5 dag kakao 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło, cukier i żółtka utrzeć na pulchną masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Białka ubić i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto wylać na dużą blaszkę (lub dwie mniejsze), wyłożoną papierem do pieczenia, tak aby ciasto było bardzo cienkie. Piec ok 20 min. w 175 C.Po upieczeniu

Apetyczna babeczka
Tort naleśnikowy z sosem toffi 261

smakuje wybornie. Jeśli chodzi o przepis na naleśniki to zrobiłam je wg Delii Smith . Jej brytyjskie naleśniki wychodzą idealne, cieniutkie, jak nigdy dotąd. Masa do przekładania i polewa to przepis zaczerpnięty ze strony Smitten Kitchen . Uwaga ciasto nie dla liczących kalorie :) Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kakaowe ciasto orkiszowe z jabłkami 577

cynamonem, mieszamy. Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę łączymy z kakao, płatkami, proszkiem do pieczenia, sodą, wsypujemy do masy jajecznej mieszając łyżką. Wlewamy rozpuszczone masło, mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone jabłka, delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C i pieczemy ok. 45 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta ze szparagami. 162

Kolejna propozycja na zbliżający się sezon szparagowy .Pyszna tarta z pomidorkami koktajlowymi ,szparagami i masą serowo jajeczną smakowała mojej rodzinie .Niewiele przy niej pracy ,a efekt oceńcie sami. Składniki: dla dwóch osób Jeden płat ciasta francuskiego około 15 szparagów około 10 pomidorków koktajlowych jedno duże jajko 50 ml śmietanki 18 % starty żółty ser ,ile lubicie zioła prowansalskie sól ,pieprz Szparagi(...)blasze ,która znajduje się w piekarniku i zginamy do środka brzegi ciasta dociskając mocniej aby się nie rozeszły w trakcie pieczenia .Ciasto nakłuwamy widelcem i wylewamy na nie rozbełtane jajko ze śmietaną i serem i przyprawami. Na masę wykładamy szparagi i pomidorki i zapiekamy całość w 200 stopniach przez około 20 minut .Podajemy ciepłe. Pomysł z Poezja smaku

Ladylaura.
Mini ptysie z budyniem, czekoladą i orzechami włoskimi 161

masła do dekoracji 1/2 tabliczki mlecznej czekolady posiekane orzechy włoskie Na samym początku mąkę przesiać przez sito. Następnie przygotować ciasto parzone: do rondelka wlać wodę, dodać masło, wsypać cukier i wszystko rozpuścić ze sobą. Gdy masa będzie wrząca - wsypać mąkę oraz szczyptę soli. Za pomocą trzepaczki - składniki połączyć ze sobą. Rondelek zdjąć z ognia, a ciasto ostudzić.  Do ostudzonego

Ugotować
Ciasto marchewkowe najlepsze 1795

przełożyć ciasto na kratkę. Ostudzić. Przygotować krem: Do misy miksera włożyć miękkie masło wraz z cukrem pudrem. Utrzeć na puszystą, białą masę. Dodać ekstrakt waniliowy i nie przerywając ucierania dodawać stopniowo serek (nie mieszać zbyt długo). Ostudzone ciasto marchewkowe przekroić wzdłuż na pół. Rozsmarować połowę kremu, rozłożyć drobno pokrojonego ananasa (druga szklanka). Przykryć drugim blatem (ja dodatkowo spód, którego kładę

Moja Delicja
Owsiane ciastka z dynią i śliwkami 196

Zdrowe pachnące ciasteczka dyniowe z mąką pełnoziarnistą, płatkami owsianymi oraz suszonymi śliwkami. Szybki przepis, nie wymaga miksowania i schładzania ciasta :) Składniki na 8 dużych ciastek: szklanki mąki pełnoziarnistej 3/4 szklanki płatków owsianych łyżeczka sody szczypta soli łyżeczka cynamonu łyżka melasy 100 g masła 1/2 szklanki puree z dyni 1 żółtko 1/2 szklanki brązowego cukru duża garść suszonych śliwek Piekarnik nastawić(...)następnie puree z dyni. Tak powstałą masę dodać do miski z suchymi składnikami i delikatnie połączyć.  Na końcu posiekać suszone śliwki, dodać do masy i całość wymieszać. Za pomocą gałkownicy do lodów nabierać ciasto i układać na blaszce w niewielkich odstępach. Można to również zrobić łyżką, wtedy na jedno ciastko przypadają 3 łyżki ciasta. Lekko spłaszczyć dłonią każde ciastko

wyzwania kuchenne

Proponowane wyszukiwania