ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:514/1309)

Czekoladowa markiza czyli mus czekoladowy przekładany biszkoptem :) 137

misce ubijam zółtka z miodem i cukrem na pulchną białą masę. Następnie łączę masę z żółtek z ubitymi białkami delikatnie mieszając. Do powstałej masy dodaję przesianą mąkę z  kakao, sól i ponownie delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarowuję na grubość około 1 cm. Piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni prze(...)minut. Po upieczeniu studzę ciasto a następnie wykrawam dwa prostokąty dopasowane do keksówki.MusCzekoladę łamię na mniejsze kawałki i wraz z cukrem i miodem oraz łyżką kremówki i żółtkami wkładam do miski którą ustawiam na garnku z gotującą się wodą. Rozpuszczam wszystie składniki w kąpieli wodnej, aż do uzyskania jednolitej masy. W tym czasie miksuję masło na jednolitą masę

Magiczna kuchnia Darii
1443. Rogaliki ekspresowe ..po raz kolejny.. 202

margaryny 1 płaska łyżeczka cukr u nadzienie: dżem, owoce, krem czekoladowy itp. Do śmietany  wkruszyć drożdże, dodać cukier  i wymieszać na jednolitą masę.Mąkę przesiać,dodać śmietanę z drożdżami i margarynę.Zagnieść jednolite ciasto .Ciasto podzielić na kilka części i wałkować na wielkość talerza lekko podsypując mąką. Koło pokroić na 8 części,kłaść nadzienie i zwijać rogaliki

Moje domowe kucharzenie
Sernik z dynią i polewą o smaku toffi 181

nadaje ona ciastu piękny żółty kolor. Polewa idealnie pasuje - o smaku krówki, lekko ciągnąca... Pycha! Inspiracja Spód: 200g herbatników,  125g masła lub margaryny,  szczypta cynamonu. Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Dodać cynamon oraz stopione masło. Krótko zmielić, aż składniki się połączą.  Wylepić dno tortownicy o śr. 24cm.  Schłodzić.      Masa serowa(...)się rozpuści i lekko zbrązowieje. Dodać masło, mieszać, aż się rozpuści. Wlać śmietankę, dodać nasiona z laski wanilii. Gotować ok. 10 minut, aż masa zgęstnieje, często mieszając.  Lekko ostudzić i wylać na wierzch sernika.  Ciasto przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości
Torcik "Pokusa" 100

smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Wlewamy ciasto i pieczemy do suchego patyczka ok.  30 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto będzie już gotowe studzimy je i przekrawamy na dwa blaty. Następnie smarujemy jeden placek masą kajmakową. Schładzaną przez 12 godzin śmietanę ubijamy na sztywno dodając śmietan Fixy,cukier puder i esencję waniliową.Wykładamy ją na kajmak (zostawiając

Wielki apetyt
Ciasto Drożdżowe 2 w 1 z Rabarbarem i Budyniem 163

ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Kruszonka. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy stopniowo mąkę. Całość dobrze wyrabiamy w jednolitą masę. Rabarbar myjemy i odzieramy ze skórki, po czym kroimy w 1 – 2cm kawałki. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy do dużej blaszki ( np. 23x43cm lub trochę większej), wysmarowanej margaryną lub wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli zależy Wam, by warstwa

Smakowy Raj
brzoskwinie z galaretką w łatwym cieście... 140

pierwszej kolejności mikserem ubić jajka, cukry,sól, zimny tłuszcz ubijać z 5 minut - masa będzie "zważona" ale to ma tak być wsypać do masy przesianą mąkę z proszkiem i mikserem połączyć na gładkie ciasto ze 2 minuty tortownica 24 cm na dno wyłożyć papier do pieczenia a boki posmarować tłuszczem ciasto rozsmarować w tortownicy i rozłożyć gęsto umyte

W Mojej Kuchni Lubię
JOGURTOWIEC Z TRUSKAWKAMI 589

Cytując klasyka :) “chyba ostatnie w tym sezonie” ciasto z truskawkami, a raczej jogurtowiec z tymi przepysznymi owocami, idealny na letnie upały. SKŁADNIKI (torownica 22 cm) BISZKOPT (lub gotowe biszkopty) 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniacznej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA JOGURTOWA: 100 dag jogurtu naturalnego 250 śmietanki 36% 5łyżek cukru pudru(...)proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 min. w temperaturze 180 st. C  Masa jogurtowa W ¾ szklanki gorącej wody  rozpuścić żelatynę, odstawić do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Do jogurt dodajemy cukier

RAROSSA
Tęczowe lizaki 175

pewno jest to dobry sposób, żeby ją wykorzystać. Do przygotowania tej przekąski wykorzystałam przepis na proste babeczki waniliowe, ciasto wystarczyło pokolorować barwnikami spożywczymi. Składniki na babeczki waniliowe + polewa czekoladowa i cukrowe koraliki do dekoracji Babeczki przygotowujemy według przepisu . Gotową masę przekładamy do 6 małych miseczek, do każdej dodajemy kilka kropel barwnika spożywczego i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę

Ciastkozercy
Tarta z kaszy jaglanej i serem białym 153

dużej miski. Do mąki dodać jajko, sól, przestudzone masło oraz mleko. Zagnieść na gładką masę. Wstawić do lodówki na ok 20 min. Kasze płuczemy by nie miała posmaku goryczy i gotujemy w 2 szkl. wody przez 20 min. W tym czasie jak ciasto jest w lodówce przygotowujemy farsz. Cebule kroimy bardzo drobno tak sami jak 5 cm kawałek imbiru. Wsypujemy(...)zeszklenia się cebuli. Pomidory kroimy w małe kwadraty i dodajemy do cebuli, chwile podsmażając. Masę przelewamy do  wysokiej miski. Dodajemy do niej ser twarogowy i po łyżeczce każdej z przypraw oraz kaszę. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 150 stopni z termoobiegiem.  Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na średnice naszej formy do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem by się

Panda i jej świat
Odwrócona rolada biszkoptowa z jabłkami 178

Wpadłam ostatnio na pomysł, by zamiast tradycyjnej rolady z masą jabłkową zrobić taką troszkę inna, czyli mówiąc inaczej: z braku chęci wrzuciłam pokrojone w kostkę jabłka na blaszkę i zalałam ciastem biszkoptowym. Ot i cała filozofia, za to smaczna niesłychanie :) Składniki: 4 jajka 8 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 4 jabłka pokrojone w kostkę 2 łyżki cukru pudru(...)sztywna pianę dodaję po dwie łyżki cukru i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam i delikatnie łącze z masą jajeczną.  Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, posypuję cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, na posypce układam pokrojone w kostkę jabłka, całość zalewam ciastem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-35 min. Gorące wyjmuję, przekładam na deskę przykrytą ściereczką

Ciasteczkowy Potwór
Szarlotka sypana 96

Szybkie i łatwe do przygotowania ciasto w sam raz na jesienne dni. Trochę sceptycznie podchodziłam do tego przepisu, ale ciasto się udało i było smaczne. Składniki: szklanka cukru szklanka kaszy manny szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek 0,5 łyżki mielonego cynamonu 200 g masła Przygotowanie Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy(...)rozprowadzamy 1/3 suchej masy. Następnie układamy połowę startych jabłek (nie odciskamy z nich soku). Na to kolejno: 1/3 masy suchej + druga połowa jabłek + reszta masy suchej. Po wyrównaniu całość równomiernie pokrywamy kawałkami zimnego masła. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny

e-PrzepisyKulinarne
ucierane z brzoskwiniami 136

Klasyczne ucierane ciasto z owocami, wzbogacone cynamonową orzechową kruszonką. Można je zrobić z brzoskwiniami z puszki ale polecam spróbować ze świeżymy, wtedy ma całkiem inny smak.  *tortownica 21 cm Składniki: 240 g masła  2/3 szklanki cukru 2 jajka 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 3,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z cytryny szczypta soli(...)łyżki posiekanych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki cynamonu Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli ucierając dodawać po jednym jajku i po łyżce śmietany. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, wsypać do masy maślanej, dodać skórkę z cytryny i  zmiksować na gładkie ciasto. Brzoskwinie pokroić na małe cząstki. Składniki kruszonki zagnieść. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort makowo-truskawkowy 156

mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 200 gramów maku 50 gramów margaryny Kasi na masę 250 gramów serka mascarpone 1 szkl. śmietanki kremówki 30% 50 gramów cukru pudru słoiczek dżemu truskawkowego (mogą być dwa, wówczas ciasto będzie bardziej mokre) Ciasto: Margarynę rozpuścić i ostudzić Żółtka utrzeć z cukrem pudrem Białka ubić na sztywną pianę pamiętając(...)środku. Po 10 minutach uchylić drzwiczki i jeszcze 5 minut potrzymać ciasto w piecyku. Po tym czasie wyjąć je i z odległości ok. 20 cm upuścić na podłogę (wówczas nie opadnie, ponieważ dostaje wstrząsu, który blokuje je przed zapadnięciem się) Wystudzić i przekroić na 3 krążki Masa: Śmietankę schłodzić w lodówce (minimum 12h) - ubić na sztywno Serek mascarpone wymieszać

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
A co ze środkiem biszkoptu?! 385

oczywiście w myślach głośno wołam "Dziękuję za ten przepis!".  BISZKOPT BEZ ŚRODKA Z MALINAMI Na ciasto 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Jajka ubić z cukrem do białości. Masa powinna być niemal biała i bardzo puszysta. Stopniowo dodawać olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)sięgać do połowy wysokości biszkoptu. Lekko podważając brzegi usunąć wycięty środek. Powstałe wgłębienie można wyrównać wyskrobując ciasto łyżeczką, tak aby powstało coś na kształt misy.Część okruszków zachować do nadzienia.  Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy, maliny oraz okruszki biszkoptowe (zagęszczą masę i wpiją sok z malin, dzięki czemu nadzienie będzie sztywniejsze i łatwiejsze w krojeniu). Jeśli masa

KUCHARNIA
Drożdżówka 105

Drożdżówka to najbardziej polskie ciasto, jakie można sobie wyobrazić. Ostatnio było egzotycznie/zagranicznie a zatem dziś drożdżówka. To przepis mojej koleżanki Ani, piekłam ją razem z nią więc nie jestem pewna czy dobrze pamiętam, w razie potrzeby zawsze mogę dopytać. Składniki: 3 szklanki mąki, 1/4 szklanki oleju, 3/4 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 3 jajka, Drożdże 5 gr Kruszonka: Masło, cukier(...)cukru, 1 łyżkę mąki zalewamy ciepłym mlekiem (nie gorącym) i odstawiamy. Jajka ucieramy z cukrem i dodajemy przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy, a następnie dodajemy masę z drożdżami oraz olej (tak po kilka łyżek). Wrabiamy ciasto, robimy to tak długo aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Kiedy jest już dobrze wyrobione posypujemy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż podwoi swoją

Smaki Przyprawy i Kolory