ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:506/1309)

Drożdżowe rogaliki a'la Snickers 121

składników otrzymamy 24 sztuki wyśmienitych rogalików, doskonałych nie tylko na Święta Bożego Narodzenia :) Składniki na ciasto: 550 g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 70 g cukru 200 ml mleka 100 g masła 2 jajka Nadzienie: 120 g masła orzechowego 150g masy kajmakowej 150g kremu czekoladowego Polewa: 200 g czekolady mlecznej 50 g masła 50 g śmietany kremówki(...)Przygotowany rozczyn odstawić na 10 minut, aż podrośnie. Jajka zmiksować z pozostałym cukrem i solą. Wlać rozczyn i wymieszać. Stopniowo dodać mąkę i wymieszać. Pod koniec dodać roztopione masło. Ciasto przenieść na stolnicę i wyrabiać kilka minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Następnie ciasto przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce (fot.1) , aż podrośnie i podwoi swoją objętość

Świat Ciasta
Tort Chałwowe-Karmelove 112

Wybrałem ciasto, coś dużego, ładnego z czym można się pobawić. Po chwili namysłu przepis był gotowy. Tort z waniliowego biszkoptu z masą chałwową, do tego przy pomocy koleżanek z MasterChef'a  - podrzucających różne pomysły czym nasączyć ciasto - wybrałem whisky, na tym polewa miodowa z herbatnikami i kakaem, wykończenie to barwiony na czerwono karmel. Smak jest po prostu obłędny, jeżeli

Kuba Gotuje
Tort Chałwowe-Karmelove 95

Wybrałem ciasto, coś dużego, ładnego z czym można się pobawić. Po chwili namysłu przepis był gotowy. Tort z waniliowego biszkoptu z masą chałwową, do tego przy pomocy koleżanek z MasterChef'a  - podrzucających różne pomysły czym nasączyć ciasto - wybrałem whisky, na tym polewa miodowa z herbatnikami i kakaem, wykończenie to barwiony na czerwono karmel. Smak jest po prostu obłędny, jeżeli

Kuba Gotuje
Ciasto maślankowe z owocami 118

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody ½ szklanki oleju ½ szklanki cukru 2 cukry waniliowe 1 kg świeżych owoców lub mrożonych 1 płat ciasta francuskiego (dodatek- niekoniecznie) tłuszcz wiórki do formy Wykonanie: Ubijamy jajka z cukrem na pulchną masę i wlewamy maślankę, następnie olej i dodajemy kolejno resztę składników. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy wiórkami, po czym wlewamy ciasto

Tradycyjna Kuchnia
Chleb graham 182

pszennej chlebowej 40 g drożdży świeżych (lub 11 g drożdży instant) 115 g oliwy 500 g mleka letniego 5 g soli 10 g cukru 10 g słodu pszennego Przygotowanie ciasta: W małej miseczce rozetrzyj drożdże z cukrem, dodaj 2-3 łyżkami letniego mleka, wymieszaj i na moment odstaw. W dużej misce wymieszaj mąki i słód. Zrób na środku dołek(...)odstaw na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować i na powierzchni pojawią się pęcherzyki gazu. Wlej mleko, oliwę i dokładnie wymieszaj do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Dodaj sól i wyrabiaj dopóty, dopóki ciasto nie zacznie odstawać od ręki i nie zaczną pojawiać się na nim pęcherzyki. Daj wtedy ciastu fermentować pod przykryciem około 15 minut na stolnicy

Grahamka, weka i kajzerka
Kopytka (bez glutenu, jajek i mleka) 126

zanim dodamy mąkę.  Rozdrobnione ziemniaki przełożyć do dużej miski, wsypywać po łyżce mąki ziemniaczanej i wyrabiać. Mąkę dosypywać do momentu aż ciasto stanie się gładkie i nie będzie się kleić. Ilość potrzebnej mąki zależy od wilgotności masy ziemniaczanej a ta od odmiany ziemniaków, czasu jaki upłynął od ich gotowania, stopnia odparowania z nich wody itd.  Z ciasta uformować

głodny alergik
Keks - pyszne ciasto z owocami. 150

mieszanki keksowej ( owoce kandyzowane,rodzynki,orzechy itp. ) 32 dkg mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania : Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Wsypać do ciasta pokrojone w kostkę owoce i lekko wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać przez sitko. Następnie wsypać do ciasta i dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto

Przepisy i porady kulinarne
Ciasteczka do kawy 142

pomarańczowego 2 łyżki kakao Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Dekoracja: tabliczka gorzkiej czekolady Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko, mleko. olejek i mąkę  z kakao. Zagniatamy szybko ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 4 mm i za pomocą foremek wycinamy ciastka. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy

Humanistka w kuchni
Nadział babę na pisiorka 212

dodajemy jajko, mąkę i przyprawy, wszystko mieszamy. Następnie do żaroodpornego naczynia, wyłożonego papierem do pieczenia lub wysmarowanego tłuszczem i opruszonego bułką tartą, przenosimy naszą masę ziemniaczaną. Piec w 180st. przez 1h. Opcjonalnie wydłużyć czas pieczenia- ciasto w środku powinno być suche.  Meksykańskie szpadki Inspiracją do mielonych szpadek natomiast były kofty ze Sfinksa. Nie wiem dokładnie jaki jest ich skład

bastalena
Domowe wafle. 4209

szklanka mąki szczypta soli Przygotowanie:  Jajka ubijamy z cukrem, aby powiększyły swą objętość, dodajemy roztopione masło, mleko i mieszamy do połączenia składników. Do powstałej masy dodajemy mąkę, sól i mieszamy, aby powstało nam ciasto gęstości śmietany (w razie potrzeby dodajemy mąkę lub mleko).   Rozgrzewamy waflownicę, wlewamy 3/4 chochli ciasta i smażymy przez ok. 5 min. Następnie formujemy rurki

Kuchnia Łukasza
Szybkie batony energetyczne 142

pestek 75 g preparowanego amarantusa Wiele innych pyszności znajdziecie  tutaj Przygotowanie: Daktyle umieszczamy w naczyniu miksującym i mielimy na gładką masę. Następnie masę przekładamy do miski, dodajemy amarantus i wyrabiamy ręcznie. Gotowe ciasto wykładamy do formy 20x30 cm i dociskamy tak aby powstał placek o grubości ok 1 cm (możemy ciasto przykryć papierem śniadaniowym i rozwałkować). Rozwałkowane ciasto

Niezły Młynek
Cieszyńskie ciasteczka na Boże Narodzenie! 170

inne okazje, na wesela, urodziny i inne większe uroczystości. Każde ciasteczko ma inny kształt, nadzienie i smak. Jest ich tak dużo, że każdy znajdzie swoje ulubione. Orzeszki! Składniki na ciasto: 150g masła w temp. pokojowej 150g mąki pszennej 150g włoskich orzechów mielonych 100g cukru pudru 50g ciemnego kakao Sposób wykonania: Do miski przekładamy wszystkie składnik i ugniatamy razem rękoma. Przenosimy(...)stopni Celsjusza. Składniki na nadzienie:  150g masła 100g cukru pudru 100g orzechów mielonych kieliszek rumu Sposób wykonania: Składniki łączymy razem w jednolitą masę i łączymy "łupinki" w orzeszek. Rogaliki orzechowe! Składniki na ciasto: 0,5kg mąki 150g włoskich orzechów mielonych 150g cukru pudru 250g masła w temperaturze pokojowej laska wanilii Sposób wykonania: Wszystkie składniki razem ugnieść w jedno ciasto

Kuchnia Pani Wiosny
Ciasto śliwkowe na mleku skondensowanym. 178

Ciasta ze śliwkami mają w sobie coś takiego, co sprawia że zawsze wychodzą pyszne :) Podobnie jest w przypadku tego niesamowicie prostego, ucieranego ciasta, które dzięki dodatkowi mleka skondensowanego ma karmelową nutę, a za sprawą śliwek jest wilgotne i lekko kwaśne. Po prostu pyszne :) SKŁADNIKI 1 i 1/3 szklanki mąki 3 jajka 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego 200g masła 1/3 szklanki(...)miksować. 4. Dodać Mąkę wraz z solą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie szpatulką, tak by wszystkie składniki się dokładnie połączyły i powstała gładka masa. 5. Śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki. 6. Ciasto wylać do formy ( u mnie tortownica 22 cm) i ułożyć na cieście połówki owoców skórką do dołu, lekko je wciskając. 7. Piec

DefinicjaSmaku
Muffinki Zebra 204

Zebra – znacie to ciasto?Napewno większość zna , albo przynajmniej o nim słyszało!Dziś mam dla Was przepis na muffinki robione właśnie na wzór ciasta Zebra.Delikatne … kakaowo – śmietankowe … z czekoladowo – kokosową posypką zachwycą niejednego!Zobaczcie jak łatwo je zrobić! SKŁADNIKI:( na ok.15 szt )- jajko – 2 duże szt.- cukier – ok. 2/3 szklanki- mąka pszenna(...)PRZYRZĄDZENIA: Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy powoli wodę, olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Powstałą masę dzielimy na dwie równe części.Jedną zostawiamy jasną, do drugiej dodajemy kakao i delikatnie mieszamy.Do foremek ( ja jak zwykle używałam silikonowych – polecam! ) nakładamy ciasto ( mniej więcej do 3/4 wysokości ) – łyżka jasnego … łyżka ciemnego … jasne … ciemne

Ostra na Słodko
26.Radośnie i świątecznie: czyli obłędna tarta z makiem! 198

danie można zaliczyć do świątecznych, ale swoją rolę spełni również w innych okolicznościach, także koniecznie zapraszamy do spróbowania! (; Składniki: Ciasto: kostka zimnego masła 2 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru trzcinowego 2 żółtka opcjonalnie: cynamon Masa: 200ml śmietanki 36% schłodzonej pół szklanki cukru pudru 1 łyżeczka irish cream lub innego ulubionego aromatu 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy(...)celu równego upieczenia powierzchni). Pieczemy 15-20minut. Finalnie studzimy. Jeśli po wylepieniu formy do tarty zostanie nam trochę ciasta możemy powylepiać ciasteczka i upiec na blaszy obok kruchego spodu i ozdobić nimi naszą tartę! (; Zabieramy się do sporządzenia masy: schłodzoną kremówkę ubijamy na jak najwyższych obrotach miksera, kolejno porcjami dodajemy cukier puder i ulubiony aromat ciągle miksując. Do sporządzonej

Symfonia Smaków

Proponowane wyszukiwania