ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:506/1309)

Domowe Pierogi Ruskie 213

Pierogi Ruskie Składniki: Farsz: ok 1 kg ziemniaków 250-300 g chudego twarogu 2 duże cebule Majeranek, pieprz, kucharek, magii, sól Ciasto: 300 g Mąki Basi do pierogów ( jedna z lepszych mąk) 150 g wody 1 - 2 łyżek oleju ok. 1 łyżeczki soli Wykonanie: Ziemniaki gotujemy z solą. W międzyczasie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę na mocny złoty kolor(...)gorących ziemniaków. Dodajemy twaróg i przyprawy. Wszystko tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków aż ziemniaki i cała reszta się wymiesza i powstanie nam jednolita w miarę masa. Ważne aby smak farszu był bardzo wyrazisty, ponieważ w cieście się on straci , więc spokojnie nie żałować przypraw. Uważam ,że tajemnicą dobrych pierogów są przyprawy i duża ilość , dobrze wysmażonej cebuli. Kiedy farsz będzie gotowy

W Moim Magicznym Domu
Trochę inny makowiec 215

świętami mielić mak i zawijać makowce. Kutię mieliśmy raz, klusek z makiem w święta nie jadamy, dlatego bardzo często tworzę jakieś nowe, szybkie makowe propozycje. Dziś chciałabym Wam zaprezentować ciasto makowe z żurawiną, które mimo braku innych bakalii smakuje jak makowiec z orzechami. Kusząca propozycja, prawda? ;) Spokojnie można powiedzieć, że to makowiec dla zabieganych.Składniki:3 białka170 g mąki4 jajka100(...)jajka, ubijamy, gdy masa potroi swoją objętość dodajemy cukier i dalej ubijamy.W oddzielnej misce mieszany wszystkie suche składniki, a następnie partiami dodajemy do przygotowanej masy. Na koniec dodajemy ekstrakt i ubite na sztywno białka.Ciasto przykładamy do klasycznej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ustawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy około 55 minut (10 minut przed

Słodkie Przyjemności
Krokodyle oczy 363

trakcie ubijania  dodawać stopniowo cukier, a następnie pojedynczo żółtka stale ubijając. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Dno blaszki o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem. Wlać ciasto i piec w 180 stopniach C około 30-40 minut. (do suchego patyczka) Krem 1/2 l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej

O kuchni z uczuciem
Muffinki z borówkami, malinami lub jagodami 164

minut w temp. 170 stopni. Mała podpowiedź na koniec - jeśli używamy cukru brązowego, 250-300 ml maślanki w zupełności wystarczy. Kiedy dodajemy cukier trzcinowy, ciasto jest bardziej gęste i warto dolać jeszcze trochę maślanki, aby masa łatwiej się mieszała, a babeczki były wilgotne

Kulinarne Inspiracje
Tort rafaello z truskawkami - bez wiórków kokosowych:) 559

zbliżała się pewna bardzo ważna rocznica, stworzyłam tort o masie bardzo podobnej do rafaello, jednak zamiast wiórków kokosowych użyłam płatki ryżowe, dzięki czemu masa nabrała bardziej delikatny smak. Dodałam również świeże truskawki, które tylko dodały ciastu uroku:) Tort wyszedł bardzo delikatny, puszysty i naprawdę smaczny! Biszkopt: 4 duże jajka,  szklanka cukru,  szklanka mąki pszennej,  1/3 szklanki mąki

Z miłości do słodkości
Babka Marmurkowa 201

dodajemy cukier waniliowy, do drugiej kakao. Foremkę do babki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Do przygotowanej foremki wykładamy część masy jasnej, następnie część masy ciemnej, z pomocą widelca robimy mazajki, następnie wykładamy resztę ciasta i delikatnie rozmazujemy  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 50 minut do tzw. suchego patyczka.  Ostudzoną dekorujemy wedle uznania:) SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Sernik z ananasami 153

wersji jest bez polewy. Przepis na dużą blachę ciasta. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanka mąki ziemniaczanej ½ szklanki cukru pudru 150 g masła lub margaryny 2 jaja ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy. 1 cukier waniliowy Składniki na masę serową: 1 kg białego sera, trzykrotnie zmielonego 2 budynie śmietankowe(...)pudru Sposób wykonania ciasta: Z podanych składników zagnieść   ciasto a następnie równomiernie rozprowadzić na wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszce. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12 – 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przygotować masę serową: Ananasy odsączyć z soku i pokroić w kostkę W jednym naczyniu ubić śmietanę kremówkę.   Białka oddzielić od żółtek. W drugim

Na słodko lub wytrawnie
Ciastka owsiane ze słonecznikiem 202

Miałam taki czas w życiu, że prażony słonecznik dodawałam do wszystkiego do czego byłam w stanie - ciast, ciastek, makaronów, lodów, zup. Te ciastka owsiane robiłam przez pewien czas bardzo często - spróbujcie koniecznie! Składniki: 1 kostka masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka ziaren słonecznika 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki aromatu(...)pieczenia szczypta soli Na suchej patelni uprażyć słonecznik i odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz aromatem na gładką, białą masę. Wsypać mąkę, sól i proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Dodać ostudzone ziarna słonecznika i płatki owsiane i ponownie zagnieść ciasto - będzie ono miękkie i tłuste. Z ciasta lepić niewielkie kule, kłaść na blaszce do pieczenia

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciasto marchewkowe 213

łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: Serek wraz z masłem miksujemy. Następnie powoli dodajemy cukier puder cały czas mieszając. Gdy wszystkie składniki się połączą odstawiam do lodówki by nieco stężała. Ciasto: Do wysokiego naczynia wbijamy jajka i ubijamy. Następnie powoli dodajemy cukier i dalej ubijamy tak by powstała piana była puszysta. Następnie powoli ciągłym strupieniem dolewamy olej, cały czas miksując. Dorzucamy(...)soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz 200g mąki. Delikatnie mieszamy. Dwie małe blachy wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy na to powstałą masę. Pieczemy w temp 150 stopni około 70 minut. Wystudzone ciasto wykładamy na talerz, smarujemy polewą i nakładamy kolejną warstwę ciasta. Wierzch smarujemy pozostałą polewą. Wierzch możemy ozdobić np. marchewką czy polewą czekoladową

Kolizje Smaków
CHLEB ŻYTNIO-PSZENNY, RAZOWY NA ZAKWASIE 229

wody (ok.600-700g) i mieszamy, następnie dolewamy stopniowo resztę wody (ciasto powinno być gęściejsze niż przy chlebach orkiszowych) i dokładnie mieszamy. Ja nie wyrabiam długo ciasta, 2-3 minuty, tak żeby było jednolite i gotowe. Gotową masę chlebową wykładamy do dwóch przygotowanych wcześniej form (ja używam silikonowych, które tylko delikatnie przesmarowuję olejem kokosowym, formy metalowe musimy przesmarować tłuszczem i wysypać otrębami(...)pełnoziarnistą mąką). Masę dokładnie ubijamy w formie (miejsce przy miejscu) łyżką maczaną w wodzie, wygładzamy i obsypujemy płatkami i ulubionymi ziarnami. Gotowe chleby skrapiamy (u mnie dość obficie) pędzlem maczanym w wodzie (to gwarantuje dokładne przyklejenie ziaren) i odstawiamy w ustronne miejsce, pod przykryciem, do wyrastania. Gdy ciasto wypełni formy, zwykle trwa to ok.2,5-4h (w zależności

Smaczne Zdrowe
Toskańskie cantuccini z migdałami i żurawiną 179

siwy dym nie zrobił w kuchni – mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz startą skórką z pomarańczy. Tak wymieszane składniki utworzą dość kleistą masę którą ostatecznie wyrabiamy rękami jednocześnie wrzucając żurawinę i migdały. Jeżeli ciasto będzie się za bardzo kleić to można dosypać troszkę mąki. Z gotowego ciasta tworzymy dwa płaskie chlebki (ja miałem ok. 5 cm szerokości

Kuchenne Wariacje
Pierogi z serem na słodko 141

Dzisiaj moje ulubione pierogi z serem na słodko :). Najlepiej smakują jak wyjmie się je prosto z wody , ale można też odsmażyc . Składniki na ciasto - 1 szkl. letniej wody ( ewentualnie więcej do wyrobienia jednolitej , gładkiej masy ) - 0,5 kg mąki (ok. 3 szkl. mąki pszennej -1 jajko1 łyżka oleju Ser: - 0,5 kg sera ( dwie kostki ) -1 opakowanie cukru waniliowego

Słodkości i nie tylko
Migdałowe muffiny z truskawkami kakaowym marcepanem i truskawkową bitą śmietaną. 249

rozbijamy mikserem, dodajemy olej i jogurt naturalny oraz likier migdałowy, łączymy w jedno. Mąkę, cukier, proszek i sodę mieszamy widelcem, łączymy z masą jajeczną. Mieszamy łyżką, możemy pozostawić grudki. Kokilki wykładamy papilotkami. Dajemy do każdej łyżkę ciasta, na ciasto połówki truskawki, na nie znów łyżkę ciasta. Na wierzchu układamy kawałki marcepanu. Wkładamy do piekarnika w 180 stopniach, funkcja góra-dół(...)ubijamy mikserem. Chłodzimy w lodówce. Śmietanę za pomocą rękawa cukierniczego i wybranej końcówki umieszczamy na wierzchu ciasta, dekorujemy kawałkami truskawek. Marcepan kakaowy: -200 gram migdałów zmielonych -180 gram cukru pudru -łyżeczka likieru migdałowego -łyżka kakao. Wszystkie składniki zagniatamy do jednolitej masy, zamykamy szczelnie w formie walca w folii spożywczej, przechowujemy w lodówce. Smaczności

BaRepas
Jak pierogi staly sie tradycja 206

szklanka wody sol 2 zoltka Pol szklanki maki mieszamy z zimna woda i odrobina soli. Wszystko razem nalezy zagotowac az powstanie kleista masa. Po przestygnieciu dodajemy do niej zoltka i make. Maki ma byc tyle by ciasto bylo sprezyste, ale nie klejace. Z ciasta odrywamy male kawalki, walkujemy i za pomoca np szklanki wykrawamy kola. Napelniamy je farszem i sklejamy

Przysmaki Karolki
,,Marchewkowo- pomarańczowe szaleństwo na słodko” 132

jajka 4 łyżki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżki cukru 1 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto marchewkowe: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 3 duże marchewki 1 szklanka oleju 5 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia starta skórka z dwóch pomarańczy Masa: 2 śmietany 30%- 330ml 4 łyżki cukru pudru 2 opakowania serka mascarpone- 250g 2 kropelki olejku(...)dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i powoli mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C. Piec ok. 30 min. Ciasto marchewkowe: 2 marchewki należy zetrzeć na średnich oczkach, a 1 na dużych. Białka ubijamy z odrobiną

Podróż w kulinaria