ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:505/1309)

Piernik czekoladowy najlepszy 895

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka i zmiksować.  Mąkę przesiać z kakao, sodą i przyprawą.  Suchą mieszankę wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Dodać mleko i wymieszać delikatnie łyżką. Gdy ciasto przyjmie płyn wmieszać podobnie powidła. Mieszając cienką stróżką wlać olej i mieszać, aż ciasto przyjmie resztę płynów. Ciasto będzie dość rzadkie. Formę z kominkiem wysmarować

Chocolate Muffin Blog
Słodkie lenistwo. Danisze z pekanami, żurawiną i syropem klonowym. 183

kawałki masła i miksować powoli, by składniki się połączyły, ale dość krótko! - kawałki masła muszą być nadal widoczne. Do masy dodać zawartość miseczki i wymieszać rękoma lub szpatułką. Nie wyrabiać: może być lekko klejące i koniecznie z kawałkami masła. Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc lub do 4 dni. By dokończyć ciasto, po wyciągnięciu(...)rozbić żółtko. Postawić na palniku i zagotować, do zgęstnienia (niedługo). Na końcu wmieszać orzechy. Odstawić z palnika, wystudzić (masa będzie tężała z każdą minutą, gdyby okazało się, że zbyt mocno - można rozrzedzić delikatnie syropem klonowym). Rozwałkowane na około 4 - 5 mm ciasto duńskie podzielić na 12 prostokątów.  Na środek każdego nałożyć nadzienie i rozsmarować.Z boku prostokąta zrobić ukośne

KUCHARNIA
Karpatka z kremem budyniowym 138

I przyszła pora na moje ulubione ciasto – karpatka!Pieczone w rodzinie od lat wg. przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie.Niesamowicie pokarbowane ciasto ptysiowe przełożone obłędnym

Ostra na Słodko
Ciasto kokosowo - truskawkowe (bez glutenu) 216

Kokos i truskawki- oto duet idealny! :) Bardzo lekki, puszysty i bezglutenowy biszkopt kokosowy przygotowany na wiórkach kokosowych, przełożony masą- również kokosową- ze śmietanki kokosowej, mascarpone i wiórków koksowych, ozdobiony soczystymi truskawkami. Ciasto cudownie smakuje i pachnie kokosem, jest delikatne, lekkie i nieskomplikowane, a truskawki nadają świeżości- polecam wykorzystać drobne truskawki, takie na jeden kęs (zarówno i maliny również się sprawdzą(...)nagrzać na 160 stopni. Wiórki kokosowe zmielić na mąkę i połączyć z mąką ziemniaczaną. Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę. Z żółtek i cukru utrzeć jasną masę, dodać mąkę kokosową i wymieszać. Białka delikatnie połączyć z masą jajeczno-kokosową i przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Piec 20 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Krem

Kraina Miodem Płynąca
ciasto dotyk anioła 26902

łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy z solą na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy dodajemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy np. drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) foremki ( cm). Pieczemy w 17 st. C. przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto

Domowy Smak Jedzenia
SŁONECZNIKOWIEC (CIASTO ZE SŁONECZNIKIEM) 2847

pianę. Zacznij dodawać stopniowo cukier, ubijając pianę dokładnie po każdej dodanej porcji. Kolejno dołóż żółtka nie przerywając ubijania. Wyłącz mikser. Przesiej do masy mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj całość delikatnie szpatułką. Przełóż ciasto do blachy i piecz przez 30 - 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw w formie do całkowitego ostudzenia(...)utrzyj mikserem na puszystą, jasną masę. Dodawaj po łyżce kajmaku, miksując cały czas. Na koniec wlej wódkę i zmiksuj dokładnie. Wsyp do kremu 2/3 karmelizowanego słonecznika, wymieszaj. KAKAOWY KREM ŚMIETANKOWY: Kremówkę ubij na sztywno. Dodaj do niej cukier puder, kakao i wlej cienkim strumieniem letnią żelatynę, zmiksuj ponownie całość dokładnie, ale krótko. SKŁADANIE CIASTA: Ostudzony biszkopt przekrój

Słodko-Słony Świat Ilony
Słodkie środy - Tartaletki z jabłkiem i kajmakiem 144

masła 50 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli   Dodatkowo: 2,5 jabłka 100 g masy kajmakowej sok z cytryny 100 ml śmietany kremówki 1 jajko 2 łyżki cukru pudru mięta i cukier puder do dekoracji   Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na kruche spody. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, odrobiną soli. Dodajemy masło i drobno siekamy. Dodajemy żółtko(...)Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 15-20 minut, do zrumienienia ciasta.  Jabłka obieramy, kroimy na pół, po czym usuwamy gniazda nasienne. Jabłka nacinamy z jednej strony i skrapiamy sokiem z cytryny. Gdy tartaletki lekko ostygną smarujemy je warstwą masy kajmakowej i układamy na niej połówkę jabłka. Jajko rozmącić i wymieszać z cukrem pudrem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto ucierane z rabarbarem 202

Kruszonka: 50 gram masła 30 gram cukru drobnego do wypieków 70 gram mąki Wykonanie kruszonki: Masło, cukier i mąkę rozetrzeć. Wykonanie ciasta: Rabarbar pokroić na kostkę, wymieszać z brązowym cukrem. Masło utrzeć z drobnym cukrem na jasną puszystą masę, stopniowo dodawać jajka i nadal ucierać. Do utartej masy dodać przesianą mąkę, budyń śmietankowy i proszek do pieczenia, wymieszać szpatułką

Krakowskie smaki Ani
Klasyczny Sernik z czekoladową polewą 228

łyżce dodawaj zmielony ser.Rodzynki odcedź i dodaj do masy serowej. Ubij na sztywno białka, dodając szczyptę soli. Delikatnie, ale zdecydowanie połącz ją z masą. Im mniej ruchów, tym sernik będzie pulchniejszy.Przelej ciasto do formy nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz 60 minut w 175-180 °. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale sernik w nim pozostaw do ostygnięcia, uchylając lekko

Pasje Jolki
Świąteczne kluski z makiem 519

zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj do niego wszystkie składniki (część migdałów i orzechów posiekaj, część zostaw w całości), dokładnie wymieszaj całość. Jeśli masa będzie zbyt sypka, dodaj do niej więcej miodu.  Przygotuj ciasto na kluski. Wszystkie składniki na ciasto dodaj do miski, zagnieć elastyczne ciasto. Następnie na blacie obsypanym mąką rozwałkuj ciasto. Pokrój je w pasy o szerokości

Garniec Magalie
Puszysta, wilgotna babka kokosowa - niezawodne i zawsze udane ciasto 330

puszystą masę. W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Następnie powoli dodajemy tak przygotowaną mieszankę do słodkiej masy jajecznej, ciągle miksując. Na koniec wlewamy powoli przestudzoną margarynę. Ciasto wlewamy do natłuszczonej i obsypanej np. mąką keksówki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut (do tzw. suchego patyczka, stan ciasta

Słodkie okruszki
CIASTECZKA - MARCEPANOWE GWIAZDKI 125

marcepanu 1 żółtko 2 szkl mąki lukier 125 g cukru pudru kilka kropel soku z cytryny A jak to zrobić: Masło utrzeć na gładką masę z cukrem, żółtkiem i marcepanem. Dodać mąkę i zagnieść ciasto, najlepiej przy użyciu rąk ;) Uformować kulkę, zwinąć w folię i wstawić do lodówki na około 20 - 30 minut. Stolnicę posypujemy mąką, wałkujemy ciasto na grubość

Kuchnia w opałach
Ciasto Orzechowo - Jabłkowe 151

małe kawałki :) ( Nie mielimy, bo zależy nam na trochę większych kawałkach - a krojenie nożem zajmie nam zbyt dużo czasu ).Do wylanej w formie masy dodajemy na wierzch 2/3 jabłek i mieszamy razem z ciastem. Oczywiście jeżeli wolicie, możecie wymieszać je przed wylaniem do formy, ciasto pokryje wtedy wszystkie owoce. Następnie na górę ciasta wysypujemy orzechy i resztę jabłek. Wierzch

Słodkie Przyjemności
Pizzerinki z wędliną i cebulką 135

plastrów wędliny Do miski wsypujemy mąkę, cukier i sól. Wlewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy do mąki. Wszystko zagniatamy na gładką masę. Odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto podwoi swoją objętość. Cebulę kroimy w piórka i dusimy na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.  Doprawiamy solą i pieprzem. Wędlinę kroimy w paseczki. Ciasto

VioletoweKucharzenie
Makowiec na kruchym spodzie z mąki pełnoziarnistej! 100

mąki pszennej- 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej- 200 g margaryny PALMA firmy BIELMAR- 1 łyżka śmietany- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaSzybko zagniatamy ciasto, schładzamy w lodówce przez 30 minut.MAK:- 1 puszka gotowej masy makowej- paczka bakalii- 100 ml koniaku- 4 krople zapachu pomarańczowego- 3 białka  Bakalie zalej koniakiem i odstaw na 2 godziny aby się macerowały.Białka

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania