cukrem i jogurtem na puszystą masę. Ucierając wlewamy olej, dodajemy cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Łyżką mieszamy sypkie składniki (obie mąki) do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy delikatnie ale dokładnie pianę z białek. Ciasto przelewamy do foremki z kominem (średnica 22-25 cm) i pieczemy w temperaturze 180st. C przez około 30-35 min do suchego patyczka. Wyjmujemy jeszcze ciepłą
Z butelką mleczka w tleBardzo smaczny i lekki torcik z masą malinowo-śmietanową, jest szybki i łatwy do przygotowania. Polecam na deser do kawy. Składniki: Biszkopt: ¾ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 3 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30 % 1 galaretka malinowa 200 gram malin Dodatkowo: 2 galaretki malinowe Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy(...)cukier i po jednym żółtku. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy(26cm.), pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Galaretkę malinową rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy. Dodajemy maliny , delikatnie mieszamy, wykładamy na upieczony biszkopt
Bajeczna Kuchniaksylitolem na delikatną, puszystą masę. Dodajemy płynne składniki, następnie powoli i stopniowo mąkę, cukier i proszek. Dokładnie mieszamy mikserem na jednolitą masę. Truskawki myjemy i zostawiamy do wyschnięcia. Blachę (potrzebujesz dużą blachę, ciasto mocno wyrośnie w górę!) posmaruj masłem i obsyp obficie wiórkami lub wyłóż papierem do pieczenia. Teraz wylej ciasto, ułóż świeże truskawki
IzaGotujepołowę masy wykładamy na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą . Do reszty naszej masy przesiewamy 1,5 łyżki kakao. Mieszamy i wykładamy dowolnie na jasną masę. Włączamy piekarnik na 200 stopni GÓRA-DÓŁ. Ciasto równamy i wykładamy maliny . Teraz jeżeli są kwaśne posypujemy lekko cukrem. Pieczemy ok .35 minut/200 st. Metodą patyczka sprawdzamy gotowość ciasta do zjedzenia.Powinien być suchy
Pasje Jolkidostępne są tylko niewielkie kawałki, za które trzeba zapłacić jak za szczere złoto. Podjęłam więc decyzję ostateczną, upiekę sękacz sama, własnoręcznie i choć było to jedno z najbardziej czasochłonnych ciast jakie w życiu upiekłam, stwierdzam, że było warto. Przywiozłam je do rodzinnego domu M. wczoraj, a w tej chwili nie ma już ponad połowy. Sękacz wielkanocny 25 dag masła szklanka(...)amaretto), wsypać migdały, rozdrobnioną wanilię i oba rodzaje mąki. Ze schłodzonych białek z odrobiną soli, ubić sztywną pianę i dalikatnie mieszając, dodać ją do masy jajecznej. Formę natłuścić i na dnie rozprowadzić dwie łyżki ciasta, piec ~5minut w temperaturze 200 C. Gdy ciasto lekko się zarumieni, wyjąć z piecyka i na podpieczonym cieście rozłożyć kolejne dwie łyżki ciasta. Ponownie wstawić
Przepysznik - BLW i nie tylkocukru pudru jajko łyżka mleka lub śmietany na ciasto maślane: 60 g mąki 50 g cukru 50 g masła 2 jajka na przełożenie słoiczek powideł śliwkowych łyżka kakao + dodatkowo dowolna dekoracja Składniki na kruche ciasto posiekać nożem a następnie zagnieść. Wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotować masę maślaną i nadzienie. Masło utrzeć z cukrem, ucierając dodać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamieszając. Ciasto powinno być gładkie i delikatnie(!) lejące się. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni Celsjusza. Rękaw cukierniczy wypełnij do połowy masą. Blachy do pieczenia wysmaruj tłuszczem, a później wyłóż papierem do pieczenia (inaczej wyciśnięte z rękawa ciasto będzie przyklejać się do niezabezpieczonego papieru i będzie Cię ciągle irytować). Wyciskaj eklerki na blachę, zostawiając spore odstępy. Piecz około
Gotowanie to kochanieprzelewamy do miski i wszystko razem ugniatamy, aż do otrzymania gęstego, jednolitego ciasta. Blachę do ciasta smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przenosimy ciasto na blachę i równomiernie je rozprowadzamy. Następnie przechodzimy do przygotowania serowej masy. Aby ją wykonać będziemy potrzebować: 1kg białego, półtłustego twarogu 4 żółtka 1 szklankę cukru pudru 3 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju roślinnego 2 opakowania(...)żółtka, wsypujemy cukier puder i dwa opakowania budyniu w proszku, wlewamy olej i trzy szklanki mleka. Wszystkie składniki dokładnie razem miksujemy i przelewamy na uprzednio rozłożone na blasze, surowe ciasto. Całość wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy ok. 50 minut. Do przygotowania bezy użyjemy: 4 białek jaj 8 czubatych łyżek cukru pudru 6 łyżek wiórek kokosu
Kuchnia Pani Wiosnyjest troche pracy, ale za to ten cudowny smak wynagradza czas spedzony w kuchni. skladniki na ciasto: 3,5 szklanki maki 3 lyzki cukru 2 zoltka + 1 jajko 1,5 szklanki letniego mleka 3 dkg drozdzy 1 lyzka stopionego tluszczu 150g masla Masa makowo-orzechowa: 100g bialego maku 100g migdalow 100g orzechow wloskich 1 szklanka cukru pudru 30g masy marcepanowej(...)Ciasta nie schladzamy w lodowce. Nastepnie rozwalkowujemy na grubosc okolo 0,5 cm i kroimy na trojkaty. Z tego ciasta wychodzi okolo 12 duzych rogali. Na kazdym trojkacie kladziemy mase i zwijamy w rogal od szerszego do wezszego konca. Masa: Mak zalewamy wrzatkiem i odstawiamy na 15 minut. Tak samo robimy z migdalami i orzechami. Po tym czasie odsaczamy wszystko
Przysmaki Karolkimiksujemy z serkiem homogenizowanym. Po czym do masy jajecznej dodajemy stopniowo mąkę. Całość miksujemy na gładką masę. Na rozgrzany olej wrzucamy po łyżeczce masy pączkowej, maczając za każdym razem łyżeczkę w oleju (w ten sposób ciasto nie klei się do łyżeczki, a pączki wychodzą bardziej kształtne.). Pączki smażymy do uzyskania złotego koloru. Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
IMPRESJA SMAKUpół łyżeczki mielonego ziela angielskiego łyżeczka mielonych goździków pół łyżeczki gałki muszkatołowej Przygotowanie: Przesiej do miski mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Zblenduj na gładką masę banana, olej i cukier. Połącz wszystkie składniki razem. Ciasto przypomina konsystencją glinę, jeżeli nie będzie chciało się skleić w kulę to dodaj ciut wody (2-3 łyżki). Ciasto rozwałkuj na grubość
greenscarfdziś weny twórczej, więc napiszę tylko, że ciasto wyszło kruche, lekko kwaskowe w smaku, a resztę sprawdźcie sami:) Składniki: 45 dag rabarbaru 15 dag miękkiego masła 10 dag cukru sól 3 jajka 50 g mąki ziemniaczanej 20 dag maki pszennej 15 dag migdałów 50 g płatków owsianych cukier puder Wykonanie(...)Rabarbar myję, oczyszczam z włókien i kroję na kawałki. 1/3 masła (100 g) i 1/3 cukru (100 g) oraz szczyptę soli ucieram na gładką masę dodając stopniowo jajka i obie mąki z posiekanymi migdałami. Ciasto wykładam do natłuszczonej tortownicy, na wierzch wykładam kawałki rabarbaru. Pozostałe masło i cukier razem zagniatam , dodaję płatki owsiane i ewentualnie marcepan oraz posiekane migdały
Ciasteczkowy Potwórjeśli są w mojej kuchni, to tylko na potrzeby wypieków ;)) Zaczyn: 1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant 125 ml letniego mleka (1/2 szklanki) 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki cukru Ciasto: 1/2 szklanki cukru 125 ml letniego mleka (1/2 szklanki) 50 g rozpuszczonego masła 2 jajka 2 i 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli(...)mąki 40 g cukru Zaczyn Do miski wlać ciepłe mleko, dosypać mąkę, cukier i drożdże - dokładnie wymieszać, przykryć szmatką i odstawić. Masa powinna podwoić swoją objętość - zajmie to około 30 minut. Ciasto Do zaczynu dodać wszystkie składniki na ciasto (oprócz rabarbaru) i zagnieść jednolite, gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ciasto
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!125ml jogurtu greckiego - szklanka 250ml mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka oleju - kubeczek 250ml owoców sezonowych - puder do posypania ciasta Jajka ubiłam z ksylitolem (cukrem) i ksylitolem z wanilią (cukrem waniliowym) na puszystą masę, dodałam jogurt grecki, roztrzepałam (użyłam małej trzepaczki do blendera ręcznego). Stopniowo dosypywałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie zamieszałam (można również zamieszać(...)ręcznie). Na końcu dodałam stopiony olej kokosowy, również zamieszałam. Gotową masę wylałam na patelnię wysmarowaną wcześniej dokładnie olejem. Owoce pokroiłam na małe kawałki, obtoczyłam delikatnie w misce w łyżce mąki, i rozłożyłam na cieście, delikatnie przemieszałam tak, by owoce były przykryte ciastem. Krawędzie przykrywki również przesmarowałam olejem (by nie przykleiło się do niej ciasto). Patelnię wstawiłam na palnik i przykryłam
Smaczne Zdroweosobnej misy wlać wino oraz aromatyzowaną oliwę, a następnie wsypywać powoli mąkę, mieszając ciasto łyżką. Gdy stanie się gęste zacząć wyrabiać rękami. Ciasto powinniśmy ugniatać przez około 5 minut, aż stanie się odpowiednio elastyczne.Z gotowej masy formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę rozwałkowywać dość cienko na kształt koła. Gotowy placek umieszczać na palcu wskazującym, dwa końce ciasta skleić
Food Square