ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:516/1309)

Tarta z gruszkami i masą serowo-budyniową 139

Ciasto jest takie samo jak było w przypadku tarty z jabłkami. Dla przypomnienia podaję jeszcze raz jego składniki. Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 3/4 kostki masła - 2 jajka - 3/4 szklanki cukru pudru - szczypta soli   Masa serowo-budyniowa: - 1/2 kg sera białego - 1 szklanka cukru - 1/2 kostki masła - 1 jajko - 1 budyń - 1/2 szklanki mleka   Gruszki(...)minut aż ciasto będzie lekko brązowe. Tym razem użyłam 1 większą formę o średnicy 28 cm. W międzyczasie gotujemy trochę wody i obieramy gruszki na ćwiartki. Jak woda się gotuje dorzucamy trochę kardamonu i rozgniecionych goździków i wrzucamy owoce. Gotujemy je do miękkości i odcedzamy. Po wystygnięciu gruszki kroimy na paseczki. W drugim garnku przygotowujemy masę serowo-budyniową – wrzucamy wszystkie

Kuchenne Wariacje
Ptysie gniazdka z masą budyniową 138

Dzisiaj zapraszam na pyszne ptysiowe gniazda z masą budyniową. To moje ulubione małe słodkości, choć jest z nimi trochę pacy. Pocieszające jest jednak to, że zawsze sie udają, bo ciasto parzone, nie jest zbyt wymagajace w obróbce. Polecam, a już wkrótce zaproszę Was na pyszną tartę śliwkową. Składniki na ciasto: 100 g masła 1 szklanka maki 1 szklanka wody(...)opakowania budyniu śmietankowego 150 g masła 2 żółtka 4 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Wodę z masłem zagotować w rondelku, dodać mąkę i sól. Mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie błyszczące i zacznie odchodzić od ścianek. Zdjać z ognia i ostudzić dodać jajka i połączyć w całość za pomocą miksera. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Blachę do piczenia wyłożyć papierem

Gosia gotuje
Sernik na zimno z frużeliną brzoskwiniową 170

wymieszać z mascarpone i z cukrem pudrem ( ilość cukru pudru można samemu dodawać - w zależności jakie kto słodkie lubi ). Gdy mleko wystygnie wlać do masy serowej i zmiksować. Gotową masę przełożyć na biszkopt, wyrównać i włożyć do lodówki. Frużelina brzoskwiniowa: Brzoskwinie razem z syropem przełożyć do garnuszka. Zagotować z cukrem pudrem. Mieszać do momentu aż cukier puder się rozpuści. Dodać(...)Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody i dodać do brzoskwiń. Dokładnie wymieszać i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygniętą frużelinę wyłożyć na górę ciasta, które można odrazu kroić i jeść z lejącą się frużeliną ( o ile masa serowa dobrze stężała ). Smacznego

W kuchni u Moniki
Zimowe mini torciki 151

swoją objętość. Powoli dolewamy masę żółtkową do białek ciągle miksując. Do szklanki wsypujemy budyń, przyprawę korzenną i dopełniamy mąką, mieszamy. Do powstałej masy białkowo - zółtkowej stopniowo dodajemy sypkie składniki. Mieszamy najlepiej drewnianą łyżką, starając się napowietrzać ciasto. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem lub 190 góra/dół przez 30 min. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia. Po upieczeniu zostawiamy(...)cukru pudru. Robimy to partiami ciągle mieszając. W miarę wyrabiania, masa coraz mniej  będzie się kleiła. Kiedy będzie już dodawać ostatnią partię cukru wygniatamy całość rękami. Można je posypać cukrem pudrem. Podobnie przy wałkowaniu - blat podsypujemy cukrem pudrem. Stosujemy go jak mąkę w wyrabianiu klasycznego ciasta. Gwiazdki zwilżamy mokrymi rękoma. Dzięki temu lukier się przyklei i skurczy

Kuchnia od dwojga
Ciasto daktylowe z kremem arachidowym i granatem 119

się najbardziej. Gdyby to była któraś z naszych Pań Matek, ewentualną porażkę zmyłaby matczyna miłość. Ale że nie jest, jest stres. Większy niż przed pierwszą randką w ciemno. Składniki: ciasto (prawie) według przepisu z Kukbuka 150 g daktyli suszonych 3/4 szklanki wody 200 g masła 170 g cukru 3 jajka 200 g mąki pszennej 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody(...)jajko po jajku i miksujecie dalej. Mąkę przesiewacie do miski, dodajecie sód, proszek do pieczenia, kakao i mieszacie. Dodajecie powoli i na zmianę z masą z daktyli do masła zmiksowanego z cukrem i jajkami. Ciasto przekładacie na okrągłą foremkę wyłożoną papierem i pieczecie ok. 45 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu – studzicie, wyjmujecie z foremki i przewracacie

GRUBY WAŁEK
Pierożki z patelni 124

wycinamy za pomocą szklanki kółka jak na pierogi. Ziemniaki gotujemy. Ugniatamy je widelcem. Dodajemy w ten sam sposób pognieciony groszek. Do masy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawę garam masala. Nadzienie nakładamy na krążki ciasta, które zlepiamy jak pierogi. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wykładamy na papierowe ręczniki aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Składniki sosów mieszamy

Pobite gary Barbary
Drożdżowe racuchy z bananami 380

każdym placku było kilka kawałków banana Racuchy najlepiej smakują na gorąco, ponieważ banan pod wpływem wysokiej temperatury rozpuszcza się tworząc pyszną masę. Z podanych proporcji wychodzi około 15-16 racuchów, w zależności od ilości nakładanego ciasta

Smakołyki Bereniki
Ciasto śmietanowe ze śliwkami i przyprawami korzennymi 113

Sezon na śliwki w pełni! Przepis na Śmietanowe ciasto ze śliwkami bez miksera podpatrzyłam na blogu Szczypta Słodyczy. Uwielbiam receptury, gdzie masę ciastową przygotowuje się w kilka minut, bez użycia miksera czy innych skomplikowanych akcesoriów kuchennych. W tym przypadku wystarczy jedynie miska, trzepaczka i szklanka - ta ostatnia do odmierzania składników . Ciasto jest więc wyjątkowo proste i szybkie w wykonaniu. Dodatek

Grunt to przepis!
Ciasto czekoladowe z orzechami 114

orzechów włoskich Przygotowanie: Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając przesianą mąkę. Do masy dodajemy przestudzoną czekoladę oraz pokrojone orzechy i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej i wyłożonej papierem blachy o wymiarach 24 cm x 24 cm i pieczemy w 180 C  przez około

Zainspirowana w kuchni
Ciasto z rabarbarem i kruszonką 142

garnka z kilkoma łyżkami wody. Cały czas mieszamy, aż do powstania musy. Na koniec dodajemy cynamon. Przekładamy do miseczki, aż do wystudzenia. Ciasto: Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszę do pieczenia i aromat śmietankowy. Miksujemy do dokładnego połączenia składników. Pod koniec miksowania dodajemy jogurt naturalny i ponownie miksujemy tylko do połączenia

Truskawkowa Fiesta
Tort confetti 193

drugim, dodać sok i skórkę z limonki, zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i dokładnie wymieszać, wsypać kolorową posypką i delikatnie połączyć. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki lekko natłuścić, przełożyć ciasto i wyrównać. Piec w temperaturze 170 minut przez około 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. W taki(...)śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru sok i skórka z 1 limonki Mascarpone i śmietanę ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz sok i skórkę z limonki, połączyć. WYKONANIE - Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, wyłożyć część kremu, przykryć drugim krążkiem, wyłożyć krem, przykryć ostatnim blatem, wierzch i boki ciasta posmarować resztą kremu. Ciasto udekorować kolorowymi

Domowa cukiernia Ewy
Migdałowy sernik z jeżynami. Absolutnie wspaniały 179

Jakby ktoś zapomniał, powtórzę: jeżyny opanowały moją kuchnię. Są wszędzie: w ciastach, lodach, przetworach, a nawet w mrożonej herbacie (która ma absolutnie obłędny kolor i smakuje wyśmienicie). Nie umiem się im oprzeć - co przechodzę obok krzaczka, zrywam najpierw kilka najdorodniejszych, które od razu lądują w buzi. A potem patrzę na te niezwykle urokliwe owoce i nie potrafię sobie odmówić uzbierania(...)niemal czarnymi owocami da co najmniej zadowalający efekt. Nie pomyliłam się.Miałam w lodówce trochę białek, wymyśliłam więc, że ciasto upiekę tylko na nich. Dzięki temu ma idealnie biały kolor. Na spód dałam ciasteczek amaretti, a do masy dodałam ekstrakt migdałowy. Wierzch posypałam jeżynami i płatkami migdałów. Efekt przeszedł moje oczekiwania: sernik, jako, że został wykonany na polskim, prawdziwym twarogu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto MICHAŁEK Z GRUSZKAMI 436

podania składników na warstwę gruszkową z galaretką, bo jej zastyganie trwa długo ( ok. 2 godziny w zimnym miejscu) i najlepiej zrobić ją najwcześniej, żeby później nie czekać z przekładaniem ciasta. Warstwa gruszkowa: 1 kg gruszek ( waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych) 1/3 szklanki wody 2 galaretki gruszkowe (lub inne zielone np. agrestowe) Obrane, oczyszczone gruszki zetrzeć na tarce(...)dalej już używać tylko łopatki lub łyżki. Mąkę połączyć z kakao i budyniem  i przesiewając stopniowo, bardzo delikatnie łączyć z masą jajeczną w taki sposób, aby jak najwięcej powietrza dostało się do ciasta. Wylać biszkopt do formy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wyrównać. Piec ok. 25 minut ( do suchego patyczka). Po całkowitym ostudzeniu wyjąć z formy

Maślane ciasteczko
PROSTY I SZYBKI PRZEPIS NA PIERNICZKI 109

cukier puder, przyprawę do piernika, kakao i sodę. Do suchych składników dolewam  masło i miód, wbijam jajko. Łącze ze sobą składniki za pomocą łyżki. Masę przekładam na stolnicę i wyrabiam aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok 5 mm i wycinam kształty.  Pierniki przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładam do nagrzanego piekarnika

Kukuleczki
OMLET BISZKOPTOWY Z NASIONAMI CHIA 197

Wbiłam żółtko. Wymieszałam, dodałam proszek do pieczenia  i dosypywałam przesianą przez sitko mąkę. Wlałam mleko i wymieszałam. Wsypałam nasiona chia i połączyłam je z masą na omlet. Na patelni rozpuściłam masło i wlałam ciasto. Smażyłam omlet po około 3-5 minuty z każdej strony na złoty kolor. Można go podawać z dowolnymi sezonowymi owocami, posypanego cukrem pudrem,  polanego

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania