ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:516/1309)

Odwrócona rolada biszkoptowa z jabłkami 169

Wpadłam ostatnio na pomysł, by zamiast tradycyjnej rolady z masą jabłkową zrobić taką troszkę inna, czyli mówiąc inaczej: z braku chęci wrzuciłam pokrojone w kostkę jabłka na blaszkę i zalałam ciastem biszkoptowym. Ot i cała filozofia, za to smaczna niesłychanie :) Składniki: 4 jajka 8 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 4 jabłka pokrojone w kostkę 2 łyżki cukru pudru(...)sztywna pianę dodaję po dwie łyżki cukru i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam i delikatnie łącze z masą jajeczną.  Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, posypuję cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, na posypce układam pokrojone w kostkę jabłka, całość zalewam ciastem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-35 min. Gorące wyjmuję, przekładam na deskę przykrytą ściereczką

Ciasteczkowy Potwór
Szarlotka sypana 88

Szybkie i łatwe do przygotowania ciasto w sam raz na jesienne dni. Trochę sceptycznie podchodziłam do tego przepisu, ale ciasto się udało i było smaczne. Składniki: szklanka cukru szklanka kaszy manny szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek 0,5 łyżki mielonego cynamonu 200 g masła Przygotowanie Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy(...)rozprowadzamy 1/3 suchej masy. Następnie układamy połowę startych jabłek (nie odciskamy z nich soku). Na to kolejno: 1/3 masy suchej + druga połowa jabłek + reszta masy suchej. Po wyrównaniu całość równomiernie pokrywamy kawałkami zimnego masła. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny

e-PrzepisyKulinarne
ucierane z brzoskwiniami 128

Klasyczne ucierane ciasto z owocami, wzbogacone cynamonową orzechową kruszonką. Można je zrobić z brzoskwiniami z puszki ale polecam spróbować ze świeżymy, wtedy ma całkiem inny smak.  *tortownica 21 cm Składniki: 240 g masła  2/3 szklanki cukru 2 jajka 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 3,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z cytryny szczypta soli(...)łyżki posiekanych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki cynamonu Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli ucierając dodawać po jednym jajku i po łyżce śmietany. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, wsypać do masy maślanej, dodać skórkę z cytryny i  zmiksować na gładkie ciasto. Brzoskwinie pokroić na małe cząstki. Składniki kruszonki zagnieść. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort makowo-truskawkowy 146

mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 200 gramów maku 50 gramów margaryny Kasi na masę 250 gramów serka mascarpone 1 szkl. śmietanki kremówki 30% 50 gramów cukru pudru słoiczek dżemu truskawkowego (mogą być dwa, wówczas ciasto będzie bardziej mokre) Ciasto: Margarynę rozpuścić i ostudzić Żółtka utrzeć z cukrem pudrem Białka ubić na sztywną pianę pamiętając(...)środku. Po 10 minutach uchylić drzwiczki i jeszcze 5 minut potrzymać ciasto w piecyku. Po tym czasie wyjąć je i z odległości ok. 20 cm upuścić na podłogę (wówczas nie opadnie, ponieważ dostaje wstrząsu, który blokuje je przed zapadnięciem się) Wystudzić i przekroić na 3 krążki Masa: Śmietankę schłodzić w lodówce (minimum 12h) - ubić na sztywno Serek mascarpone wymieszać

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
A co ze środkiem biszkoptu?! 375

oczywiście w myślach głośno wołam "Dziękuję za ten przepis!".  BISZKOPT BEZ ŚRODKA Z MALINAMI Na ciasto 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Jajka ubić z cukrem do białości. Masa powinna być niemal biała i bardzo puszysta. Stopniowo dodawać olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)sięgać do połowy wysokości biszkoptu. Lekko podważając brzegi usunąć wycięty środek. Powstałe wgłębienie można wyrównać wyskrobując ciasto łyżeczką, tak aby powstało coś na kształt misy.Część okruszków zachować do nadzienia.  Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy, maliny oraz okruszki biszkoptowe (zagęszczą masę i wpiją sok z malin, dzięki czemu nadzienie będzie sztywniejsze i łatwiejsze w krojeniu). Jeśli masa

KUCHARNIA
Drożdżówka 100

Drożdżówka to najbardziej polskie ciasto, jakie można sobie wyobrazić. Ostatnio było egzotycznie/zagranicznie a zatem dziś drożdżówka. To przepis mojej koleżanki Ani, piekłam ją razem z nią więc nie jestem pewna czy dobrze pamiętam, w razie potrzeby zawsze mogę dopytać. Składniki: 3 szklanki mąki, 1/4 szklanki oleju, 3/4 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 3 jajka, Drożdże 5 gr Kruszonka: Masło, cukier(...)cukru, 1 łyżkę mąki zalewamy ciepłym mlekiem (nie gorącym) i odstawiamy. Jajka ucieramy z cukrem i dodajemy przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy, a następnie dodajemy masę z drożdżami oraz olej (tak po kilka łyżek). Wrabiamy ciasto, robimy to tak długo aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Kiedy jest już dobrze wyrobione posypujemy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż podwoi swoją

Smaki Przyprawy i Kolory
Drożdżówka 137

Drożdżówka to najbardziej polskie ciasto, jakie można sobie wyobrazić. Ostatnio było egzotycznie/zagranicznie a zatem dziś drożdżówka. To przepis mojej koleżanki Ani, piekłam ją razem z nią więc nie jestem pewna czy dobrze pamiętam, w razie potrzeby zawsze mogę dopytać.Składniki:3 szklanki mąki,1/4 szklanki oleju,3/4 szklanki mleka,1/2 szklanki cukru,3 jajka, Drożdże 5 grKruszonka:Masło,cukier,mąka(...)łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki zalewamy ciepłym mlekiem (nie gorącym) i odstawiamy.Jajka ucieramy z cukrem i dodajemy przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy, a następnie dodajemy masę z drożdżami oraz olej (tak po kilka łyżek). Wrabiamy ciasto, robimy to tak długo aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Kiedy jest już dobrze wyrobione posypujemy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż podwoi swoją

Kulinarna rozmowa
Czekoladowy sernik z karmelizowaną pomarańczą 146

pszenną z kakao. Wymieszam, odstawiam.  Białka ubijam na sztywną pianę, przekładam do masy serowej i mieszam łopatką, aż białka połączą się z masą.  Tortownicę o śr. 28 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160°C na ok. 60 min, zmniejszam temperaturę do 110°C i piekę jeszcze przez

Ciasteczkowy Potwór
Piernik świąteczny 485

gładką masę, następnie powoli wlewamy mleko. Przygotowujemy suche składniki: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy kakao. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej, mieszamy dokładnie a pod koniec ucierania stopniowo wlewamy olej. Ciasto przelewamy do  formy i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 C. Po wystudzeniu kroimy piernik na 2 równe cześci. Jeden blat równomiernie smarujemy

Zainspirowana w kuchni
Pocałunek murzyna 657

ciasto znalazłam jakiś czas na jednym z blogów podczas poszukiwania inspiracji. Jednak po pierwszej próbie pieczenia okazało się, że wychodzi zbyt "chude" jak dla moich domowników, więc kolejnym razem przepis zmodyfikowałam po swojemu i na taką jego wersję Was dziś serdecznie zapraszam. Ciasto: 2 1/2 szklanki mąki 1 szklanka kwaśnej śmietany (u mnie 18) 1 szklanka cukru 4 jaja(...)łyżka octu 2 łyżki kakao 1/2 szklanki bakali (rodzynki, orzechy, czy co tam komu pasuje) Jajka ucieramy z cukrem na puszystą białą masę, a następnie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę, sodę i wlewamy ocet. Ciasto dzielimy na 3 równe części, jedną pozostawiamy bez dodatków, do drugiej dodajemy kakao, a do trzeciej bakalie. Pieczemy każdą część oddzielnie w blaszce

Cynamonowe szczęście
ciasto jabłkowe z jogurtową galaretką... 195

łyżka, jogurt naturalny 250 ml, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, czekolada gorzka 100 gram miękka palma, jajka, aromat migdałowy, cukier ubić mikserem do spienienia - masa będzie grudkowata wsypać mąkę z proszkiem i zmiksować gęste ciasto - tortownica 24 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką - 3/4 ciasta dać do blaszki jabłka bez skóry pokroić w kosteczkę, wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta z gruszkami i masą serowo-budyniową 129

Ciasto jest takie samo jak było w przypadku tarty z jabłkami. Dla przypomnienia podaję jeszcze raz jego składniki. Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 3/4 kostki masła - 2 jajka - 3/4 szklanki cukru pudru - szczypta soli   Masa serowo-budyniowa: - 1/2 kg sera białego - 1 szklanka cukru - 1/2 kostki masła - 1 jajko - 1 budyń - 1/2 szklanki mleka   Gruszki(...)minut aż ciasto będzie lekko brązowe. Tym razem użyłam 1 większą formę o średnicy 28 cm. W międzyczasie gotujemy trochę wody i obieramy gruszki na ćwiartki. Jak woda się gotuje dorzucamy trochę kardamonu i rozgniecionych goździków i wrzucamy owoce. Gotujemy je do miękkości i odcedzamy. Po wystygnięciu gruszki kroimy na paseczki. W drugim garnku przygotowujemy masę serowo-budyniową – wrzucamy wszystkie

Kuchenne Wariacje
Ptysie gniazdka z masą budyniową 135

Dzisiaj zapraszam na pyszne ptysiowe gniazda z masą budyniową. To moje ulubione małe słodkości, choć jest z nimi trochę pacy. Pocieszające jest jednak to, że zawsze sie udają, bo ciasto parzone, nie jest zbyt wymagajace w obróbce. Polecam, a już wkrótce zaproszę Was na pyszną tartę śliwkową. Składniki na ciasto: 100 g masła 1 szklanka maki 1 szklanka wody(...)opakowania budyniu śmietankowego 150 g masła 2 żółtka 4 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Wodę z masłem zagotować w rondelku, dodać mąkę i sól. Mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie błyszczące i zacznie odchodzić od ścianek. Zdjać z ognia i ostudzić dodać jajka i połączyć w całość za pomocą miksera. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Blachę do piczenia wyłożyć papierem

Gosia gotuje
Sernik na zimno z frużeliną brzoskwiniową 153

wymieszać z mascarpone i z cukrem pudrem ( ilość cukru pudru można samemu dodawać - w zależności jakie kto słodkie lubi ). Gdy mleko wystygnie wlać do masy serowej i zmiksować. Gotową masę przełożyć na biszkopt, wyrównać i włożyć do lodówki. Frużelina brzoskwiniowa: Brzoskwinie razem z syropem przełożyć do garnuszka. Zagotować z cukrem pudrem. Mieszać do momentu aż cukier puder się rozpuści. Dodać(...)Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody i dodać do brzoskwiń. Dokładnie wymieszać i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygniętą frużelinę wyłożyć na górę ciasta, które można odrazu kroić i jeść z lejącą się frużeliną ( o ile masa serowa dobrze stężała ). Smacznego

W kuchni u Moniki
Zimowe mini torciki 146

swoją objętość. Powoli dolewamy masę żółtkową do białek ciągle miksując. Do szklanki wsypujemy budyń, przyprawę korzenną i dopełniamy mąką, mieszamy. Do powstałej masy białkowo - zółtkowej stopniowo dodajemy sypkie składniki. Mieszamy najlepiej drewnianą łyżką, starając się napowietrzać ciasto. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem lub 190 góra/dół przez 30 min. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia. Po upieczeniu zostawiamy(...)cukru pudru. Robimy to partiami ciągle mieszając. W miarę wyrabiania, masa coraz mniej  będzie się kleiła. Kiedy będzie już dodawać ostatnią partię cukru wygniatamy całość rękami. Można je posypać cukrem pudrem. Podobnie przy wałkowaniu - blat podsypujemy cukrem pudrem. Stosujemy go jak mąkę w wyrabianiu klasycznego ciasta. Gwiazdki zwilżamy mokrymi rękoma. Dzięki temu lukier się przyklei i skurczy

Kuchnia od dwojga

Proponowane wyszukiwania