ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:512/1309)

Ciasto anielskie (Angel cake) 3835

zależności od rozmiaru)1/4 łyżeczki soli1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny1 łyżeczka winianu potasu (cream of tartar) – niekoniecznieWszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej i przed przygotowaniem ciasta najlepiej obejrzeć filmik https://www.youtube.com/watch?v=5e-MLz97AYg – mi to pomogło 1. Mąkę przesiać i dobrze wymieszać dodając do niej 1/3 szklanki cukru (reszta zostaje do ubijania białek)2. Do czystej(...)która powinna być czysta i sucha! Niczym jej nie smarujemy i nie wysypujemy!!!! Piana się do niej przyklei i ciasto nie opadnie. Przekładamy delikatnie do niej ubitą pianę a następnie zwykłym nożem kuchennym przecinamy kilka razy masę aby pozbyć się dużych pęcherzy powietrza. 5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem

UgotujmyTo.pl
Piernik staropolski-dojrzewający 165

śliwkowe  masa marcepanowa, czekolada, masa orzechowa  polewa: czekolada albo lukier wg uznania 2 -5 tygodni przed świętami: Miód, cukier, przyprawy korzenne, smalec i masło podgrzać na wolnym ogniu, odstawić do wystygnięcia . Mąkę przesiać razem z solą. Sodę rozpuścić w mleku. Do letniej masy dodać mąkę z solą, jajka, mleko z sodą i wyrobić starannie gładkie ciasto. Gotowe ciasto(...)pieczenia . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 20 minut. Każdy blat ciasta piec osobno. Zostawić do ostygnięcia – placki stwardnieją, ale po 2 – 3 dniach skruszeją i zrobią się miękkie. Ostudzone placki od razu przełożyć wedle uznania;powidłami lub masą. Po przełożeniu przykryć piernik papierem do pieczenia i równomiernie obciążyć. Zostawić na 2 – 3 dni w chłodnym

Moje domowe kucharzenie
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 166

Bardzo smaczne, proste ciasto ze śliwkami i kruszonką. Pięknie pachnie owocami, cynamonem i apetycznie wygląda. Jest soczyste i maślane. Przepis jest na sporą blaszkę, a ciasta jest niedużo, dlatego ciasto po upieczeniu jest dosyć cienkie. Podczas pieczenia śliwki mogą puścić dużo soku, ale proszę się tym nie przejmować, tylko piec trochę dłużej, ciasto i tak się uda. Bardzo polecam(...)ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Następnie dodać żółtka i wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 3. Na maślaną masę przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i jogurt, wymieszać (powstanie dość gęste ciasto, patrz FILM ). 4. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać je w ciasto. 5. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem

Mała Cukierenka
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 178

ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Następnie dodać żółtka i wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 3. Na maślaną masę przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i jogurt, wymieszać (powstanie dość gęste ciasto, patrz FILM ). 4. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać je w ciasto. 5. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia

Mała Cukierenka
Sernik gotowany 177

każdą rozwałkować na placek o wielkości tortownicy. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno położyć rozwałkowane ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C do momentu aż się przyrumieni. Po upieczeniu podobnie upiec pozostałe spody. Składniki na masę serową: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie 4 duże jajka lub 5 małych (białka(...)dodać do gotującego sera, pogotować jeszcze chwilę cały czas mieszając. Na dnie tortownicy ułożyć pierwszy spód i wylać na niego połowę gorącej masy serowej a następnie przykryć drugim kruchym krążkiem, wylać na niego drugą część ciasta i całość przykryć ostatnim ciastem. Po wystygnięciu sernik włożyć na 12 godzin do lodówki, przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Pierogi z serem 167

jajka szczypta soli 1 szklanka wody Farsz serowy: 70 dag sera 2 jajka cukier do smaku Wszystkie składniki farszu łączymy na jednolitą masę. Do przesianej mąki dodajemy jajka. Doprawiamy solą i stopniowo dodajemy wodę. Zagniatamy ciasto, aby było jednolite i gładkie. Ciasto podsypujemy mąką i cienko rozwałkowujemy. Szklanką wykrawamy krążki, a na środek kładziemy wcześniej przygotowany farsz serowy i zlepiamy

Salonik smaków
PTYSIE z mascarpone i truskawkami 199

mąkę - gotować, ciągle mieszając, aż masa zacznie odstawać od naczynia Do lekko ostudzonej masy dodawać po jednym jajku - ciągle  ucierając. Miksować aż masa stanie się szklista. Na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem blachę, kłaść porcje ciasta. Możecie to zrobić za pomocą szprycy lub łyżki. Piec w 180 stopniach C około 20-30 minut. Do przełożenia: 200 ml śmietanki kremówki

kolorowotorcikowo
Żywność przetworzona, czyli drugie życie starego lub nieudanego ciasta :) 167

alkoholu) ciemne kakao do obtoczenia Przygotowanie: Masło i czekoladę razem rozpuszczamy i dostawiamy do wystygnięcia.  Ciasto kruszymy za pomocą blendera.  Dodajemy przestudzone masło z czekoladą, kakao, alkohol i migdały.  Wszystko razem miksujemy lub mieszamy do całkowitego połączenia się składników.  Masę przekładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.  Kiedy masa(...)łyżek wiśniówki (lub innego alkoholu) Masło i czekoladę razem rozpuszczamy i dostawiamy do wystygnięcia. Piernik lub inne ciasto kruszymy za pomocą blendera. Dodajemy przestudzone masło z czekoladą, kakao, alkohol, migdały lub orzechy. Wszystko razem miksujemy lub mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Masę przekładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kiedy masa zastygnie, formujemy kulki

bistro mama
Eklery kawowe 239

wodę, masło  i szczyptę soli. Przesiane mąki dodajemy do gotujących się składników energicznie mieszając. Gdy masa się połączy wyłączamy ogień, a gdy masa trochę ostygnie stopniowo dodajemy do niej jajka  cały czas ucierając . Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  nasze eklery.  pieczemy przez 20 minut w temperaturze(...)strumieniem przelewamy mleko do  miski z jajkami energicznie mieszając. Całość przelewamy z powrotem do garnka,  wstawiamy na małym ogniu i dodajemy masło cały czas energicznie mieszając aż masa zgęstnieje do postaci budyniu ,  Upieczone i ostudzone eklery przekrawamy na pół górną połówkę zanurzamy w naszej polewie i odstawiamy  na deskę obok spodów aby później nasze połówki

cookpl
Kruche babeczki z nadzieniem budyniowym 221

Mąkę przesiać wraz z cukrem pudrem. Dodać żółtka, masło i śmietanę. Posiekać, po czym zagnieść gładkie, kruche ciasto. Ciasto rozwałkować na placek o grubości 4mm. Wycinać krążki do wylepienia foremek oraz do przykrycia babeczek na górze. Przykryć je ściereczką i odstawić. Masa budyniowa:  szklanka mleka,  3 łyżki mąki krupczatki,  2 żółtka,  czubata łyżka cukru, 3 łyżki(...)cukrem i masłem oraz nasionami wanilii. Na gotujące się mleko wlać rozrobioną mąkę. Stale mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje. Lekko przestudzić. Foremki do babeczek (ok. 15sztuk) natłuścić i wysypać cienko bułką tartą. Dno i boki każdej z foremek wylepiać jednym krążkiem ciasta. Nakłuć na dnie widelcem. Nakładać budyń do 3/4 wysokości. Następnie przykryć pozostałymi krążkami ciasta i delikatnie docisnąć brzegi

Z miłości do słodkości
Domowe Pierogi Ruskie 181

Pierogi Ruskie Składniki: Farsz: ok 1 kg ziemniaków 250-300 g chudego twarogu 2 duże cebule Majeranek, pieprz, kucharek, magii, sól Ciasto: 300 g Mąki Basi do pierogów ( jedna z lepszych mąk) 150 g wody 1 - 2 łyżek oleju ok. 1 łyżeczki soli Wykonanie: Ziemniaki gotujemy z solą. W międzyczasie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę na mocny złoty kolor(...)gorących ziemniaków. Dodajemy twaróg i przyprawy. Wszystko tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków aż ziemniaki i cała reszta się wymiesza i powstanie nam jednolita w miarę masa. Ważne aby smak farszu był bardzo wyrazisty, ponieważ w cieście się on straci , więc spokojnie nie żałować przypraw. Uważam ,że tajemnicą dobrych pierogów są przyprawy i duża ilość , dobrze wysmażonej cebuli. Kiedy farsz będzie gotowy

W Moim Magicznym Domu
Trochę inny makowiec 178

świętami mielić mak i zawijać makowce. Kutię mieliśmy raz, klusek z makiem w święta nie jadamy, dlatego bardzo często tworzę jakieś nowe, szybkie makowe propozycje. Dziś chciałabym Wam zaprezentować ciasto makowe z żurawiną, które mimo braku innych bakalii smakuje jak makowiec z orzechami. Kusząca propozycja, prawda? ;) Spokojnie można powiedzieć, że to makowiec dla zabieganych.Składniki:3 białka170 g mąki4 jajka100(...)jajka, ubijamy, gdy masa potroi swoją objętość dodajemy cukier i dalej ubijamy.W oddzielnej misce mieszany wszystkie suche składniki, a następnie partiami dodajemy do przygotowanej masy. Na koniec dodajemy ekstrakt i ubite na sztywno białka.Ciasto przykładamy do klasycznej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ustawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy około 55 minut (10 minut przed

Słodkie Przyjemności
Seromak 239

wielką chęcią brali dokładki ;) Polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25x35 cm) Ciasto półkruche: 200 g zimnego masła 290 g mąki pszennej 3/4 szkl cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% Masa makowa: 500 g zmielonego maku 1 szkl mleka 100 g masła 2 łyżki miodu 1 średni jabłko(...)połączenia. Na ostudzony spód wyłożyć masę makową, wyrównać. Na nią wyłożyć masę serową, również wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez  ok. 60 minut, aż sernik będzie ścięty z wierzchu. Gdyby za szybko się rumienił należy przykryć go folią spożywczą i dalej piec. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce najlepiej całą

Nastoletnie Wypiekanie
Krokodyle oczy 333

trakcie ubijania  dodawać stopniowo cukier, a następnie pojedynczo żółtka stale ubijając. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Dno blaszki o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem. Wlać ciasto i piec w 180 stopniach C około 30-40 minut. (do suchego patyczka) Krem 1/2 l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej

O kuchni z uczuciem
Muffinki z borówkami, malinami lub jagodami 121

minut w temp. 170 stopni. Mała podpowiedź na koniec - jeśli używamy cukru brązowego, 250-300 ml maślanki w zupełności wystarczy. Kiedy dodajemy cukier trzcinowy, ciasto jest bardziej gęste i warto dolać jeszcze trochę maślanki, aby masa łatwiej się mieszała, a babeczki były wilgotne

Kulinarne Inspiracje

Proponowane wyszukiwania