śliwkowe masa marcepanowa, czekolada, masa orzechowa polewa: czekolada albo lukier wg uznania 2 -5 tygodni przed świętami: Miód, cukier, przyprawy korzenne, smalec i masło podgrzać na wolnym ogniu, odstawić do wystygnięcia . Mąkę przesiać razem z solą. Sodę rozpuścić w mleku. Do letniej masy dodać mąkę z solą, jajka, mleko z sodą i wyrobić starannie gładkie ciasto. Gotowe ciasto(...)pieczenia . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 20 minut. Każdy blat ciasta piec osobno. Zostawić do ostygnięcia – placki stwardnieją, ale po 2 – 3 dniach skruszeją i zrobią się miękkie. Ostudzone placki od razu przełożyć wedle uznania;powidłami lub masą. Po przełożeniu przykryć piernik papierem do pieczenia i równomiernie obciążyć. Zostawić na 2 – 3 dni w chłodnym
Moje domowe kucharzenieBardzo smaczne, proste ciasto ze śliwkami i kruszonką. Pięknie pachnie owocami, cynamonem i apetycznie wygląda. Jest soczyste i maślane. Przepis jest na sporą blaszkę, a ciasta jest niedużo, dlatego ciasto po upieczeniu jest dosyć cienkie. Podczas pieczenia śliwki mogą puścić dużo soku, ale proszę się tym nie przejmować, tylko piec trochę dłużej, ciasto i tak się uda. Bardzo polecam(...)ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Następnie dodać żółtka i wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 3. Na maślaną masę przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i jogurt, wymieszać (powstanie dość gęste ciasto, patrz FILM ). 4. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać je w ciasto. 5. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem
Mała Cukierenkaustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Następnie dodać żółtka i wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 3. Na maślaną masę przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i jogurt, wymieszać (powstanie dość gęste ciasto, patrz FILM ). 4. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać je w ciasto. 5. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
Mała Cukierenkakażdą rozwałkować na placek o wielkości tortownicy. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno położyć rozwałkowane ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C do momentu aż się przyrumieni. Po upieczeniu podobnie upiec pozostałe spody. Składniki na masę serową: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie 4 duże jajka lub 5 małych (białka(...)dodać do gotującego sera, pogotować jeszcze chwilę cały czas mieszając. Na dnie tortownicy ułożyć pierwszy spód i wylać na niego połowę gorącej masy serowej a następnie przykryć drugim kruchym krążkiem, wylać na niego drugą część ciasta i całość przykryć ostatnim ciastem. Po wystygnięciu sernik włożyć na 12 godzin do lodówki, przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego
Na słodko lub wytrawniejajka szczypta soli 1 szklanka wody Farsz serowy: 70 dag sera 2 jajka cukier do smaku Wszystkie składniki farszu łączymy na jednolitą masę. Do przesianej mąki dodajemy jajka. Doprawiamy solą i stopniowo dodajemy wodę. Zagniatamy ciasto, aby było jednolite i gładkie. Ciasto podsypujemy mąką i cienko rozwałkowujemy. Szklanką wykrawamy krążki, a na środek kładziemy wcześniej przygotowany farsz serowy i zlepiamy
Salonik smakówmąkę - gotować, ciągle mieszając, aż masa zacznie odstawać od naczynia Do lekko ostudzonej masy dodawać po jednym jajku - ciągle ucierając. Miksować aż masa stanie się szklista. Na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem blachę, kłaść porcje ciasta. Możecie to zrobić za pomocą szprycy lub łyżki. Piec w 180 stopniach C około 20-30 minut. Do przełożenia: 200 ml śmietanki kremówki
kolorowotorcikowoalkoholu) ciemne kakao do obtoczenia Przygotowanie: Masło i czekoladę razem rozpuszczamy i dostawiamy do wystygnięcia. Ciasto kruszymy za pomocą blendera. Dodajemy przestudzone masło z czekoladą, kakao, alkohol i migdały. Wszystko razem miksujemy lub mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Masę przekładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Kiedy masa(...)łyżek wiśniówki (lub innego alkoholu) Masło i czekoladę razem rozpuszczamy i dostawiamy do wystygnięcia. Piernik lub inne ciasto kruszymy za pomocą blendera. Dodajemy przestudzone masło z czekoladą, kakao, alkohol, migdały lub orzechy. Wszystko razem miksujemy lub mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Masę przekładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kiedy masa zastygnie, formujemy kulki
bistro mamawodę, masło i szczyptę soli. Przesiane mąki dodajemy do gotujących się składników energicznie mieszając. Gdy masa się połączy wyłączamy ogień, a gdy masa trochę ostygnie stopniowo dodajemy do niej jajka cały czas ucierając . Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nasze eklery. pieczemy przez 20 minut w temperaturze(...)strumieniem przelewamy mleko do miski z jajkami energicznie mieszając. Całość przelewamy z powrotem do garnka, wstawiamy na małym ogniu i dodajemy masło cały czas energicznie mieszając aż masa zgęstnieje do postaci budyniu , Upieczone i ostudzone eklery przekrawamy na pół górną połówkę zanurzamy w naszej polewie i odstawiamy na deskę obok spodów aby później nasze połówki
cookplMąkę przesiać wraz z cukrem pudrem. Dodać żółtka, masło i śmietanę. Posiekać, po czym zagnieść gładkie, kruche ciasto. Ciasto rozwałkować na placek o grubości 4mm. Wycinać krążki do wylepienia foremek oraz do przykrycia babeczek na górze. Przykryć je ściereczką i odstawić. Masa budyniowa: szklanka mleka, 3 łyżki mąki krupczatki, 2 żółtka, czubata łyżka cukru, 3 łyżki(...)cukrem i masłem oraz nasionami wanilii. Na gotujące się mleko wlać rozrobioną mąkę. Stale mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje. Lekko przestudzić. Foremki do babeczek (ok. 15sztuk) natłuścić i wysypać cienko bułką tartą. Dno i boki każdej z foremek wylepiać jednym krążkiem ciasta. Nakłuć na dnie widelcem. Nakładać budyń do 3/4 wysokości. Następnie przykryć pozostałymi krążkami ciasta i delikatnie docisnąć brzegi
Z miłości do słodkościPierogi Ruskie Składniki: Farsz: ok 1 kg ziemniaków 250-300 g chudego twarogu 2 duże cebule Majeranek, pieprz, kucharek, magii, sól Ciasto: 300 g Mąki Basi do pierogów ( jedna z lepszych mąk) 150 g wody 1 - 2 łyżek oleju ok. 1 łyżeczki soli Wykonanie: Ziemniaki gotujemy z solą. W międzyczasie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę na mocny złoty kolor(...)gorących ziemniaków. Dodajemy twaróg i przyprawy. Wszystko tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków aż ziemniaki i cała reszta się wymiesza i powstanie nam jednolita w miarę masa. Ważne aby smak farszu był bardzo wyrazisty, ponieważ w cieście się on straci , więc spokojnie nie żałować przypraw. Uważam ,że tajemnicą dobrych pierogów są przyprawy i duża ilość , dobrze wysmażonej cebuli. Kiedy farsz będzie gotowy
W Moim Magicznym Domuświętami mielić mak i zawijać makowce. Kutię mieliśmy raz, klusek z makiem w święta nie jadamy, dlatego bardzo często tworzę jakieś nowe, szybkie makowe propozycje. Dziś chciałabym Wam zaprezentować ciasto makowe z żurawiną, które mimo braku innych bakalii smakuje jak makowiec z orzechami. Kusząca propozycja, prawda? ;) Spokojnie można powiedzieć, że to makowiec dla zabieganych.Składniki:3 białka170 g mąki4 jajka100(...)jajka, ubijamy, gdy masa potroi swoją objętość dodajemy cukier i dalej ubijamy.W oddzielnej misce mieszany wszystkie suche składniki, a następnie partiami dodajemy do przygotowanej masy. Na koniec dodajemy ekstrakt i ubite na sztywno białka.Ciasto przykładamy do klasycznej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ustawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy około 55 minut (10 minut przed
Słodkie Przyjemnościwielką chęcią brali dokładki ;) Polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25x35 cm) Ciasto półkruche: 200 g zimnego masła 290 g mąki pszennej 3/4 szkl cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% Masa makowa: 500 g zmielonego maku 1 szkl mleka 100 g masła 2 łyżki miodu 1 średni jabłko(...)połączenia. Na ostudzony spód wyłożyć masę makową, wyrównać. Na nią wyłożyć masę serową, również wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok. 60 minut, aż sernik będzie ścięty z wierzchu. Gdyby za szybko się rumienił należy przykryć go folią spożywczą i dalej piec. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce najlepiej całą
Nastoletnie Wypiekanietrakcie ubijania dodawać stopniowo cukier, a następnie pojedynczo żółtka stale ubijając. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Dno blaszki o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem. Wlać ciasto i piec w 180 stopniach C około 30-40 minut. (do suchego patyczka) Krem 1/2 l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej
O kuchni z uczuciemminut w temp. 170 stopni. Mała podpowiedź na koniec - jeśli używamy cukru brązowego, 250-300 ml maślanki w zupełności wystarczy. Kiedy dodajemy cukier trzcinowy, ciasto jest bardziej gęste i warto dolać jeszcze trochę maślanki, aby masa łatwiej się mieszała, a babeczki były wilgotne
Kulinarne Inspiracjezbliżała się pewna bardzo ważna rocznica, stworzyłam tort o masie bardzo podobnej do rafaello, jednak zamiast wiórków kokosowych użyłam płatki ryżowe, dzięki czemu masa nabrała bardziej delikatny smak. Dodałam również świeże truskawki, które tylko dodały ciastu uroku:) Tort wyszedł bardzo delikatny, puszysty i naprawdę smaczny! Biszkopt: 4 duże jajka, szklanka cukru, szklanka mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki
Z miłości do słodkościdodajemy cukier waniliowy, do drugiej kakao. Foremkę do babki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Do przygotowanej foremki wykładamy część masy jasnej, następnie część masy ciemnej, z pomocą widelca robimy mazajki, następnie wykładamy resztę ciasta i delikatnie rozmazujemy Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzoną dekorujemy wedle uznania:) SMACZNEGO
Luźna Kuchniawersji jest bez polewy. Przepis na dużą blachę ciasta. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanka mąki ziemniaczanej ½ szklanki cukru pudru 150 g masła lub margaryny 2 jaja ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy. 1 cukier waniliowy Składniki na masę serową: 1 kg białego sera, trzykrotnie zmielonego 2 budynie śmietankowe(...)pudru Sposób wykonania ciasta: Z podanych składników zagnieść ciasto a następnie równomiernie rozprowadzić na wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszce. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12 – 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przygotować masę serową: Ananasy odsączyć z soku i pokroić w kostkę W jednym naczyniu ubić śmietanę kremówkę. Białka oddzielić od żółtek. W drugim
Na słodko lub wytrawnieMiałam taki czas w życiu, że prażony słonecznik dodawałam do wszystkiego do czego byłam w stanie - ciast, ciastek, makaronów, lodów, zup. Te ciastka owsiane robiłam przez pewien czas bardzo często - spróbujcie koniecznie! Składniki: 1 kostka masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka ziaren słonecznika 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki aromatu(...)pieczenia szczypta soli Na suchej patelni uprażyć słonecznik i odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz aromatem na gładką, białą masę. Wsypać mąkę, sól i proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Dodać ostudzone ziarna słonecznika i płatki owsiane i ponownie zagnieść ciasto - będzie ono miękkie i tłuste. Z ciasta lepić niewielkie kule, kłaść na blaszce do pieczenia
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: Serek wraz z masłem miksujemy. Następnie powoli dodajemy cukier puder cały czas mieszając. Gdy wszystkie składniki się połączą odstawiam do lodówki by nieco stężała. Ciasto: Do wysokiego naczynia wbijamy jajka i ubijamy. Następnie powoli dodajemy cukier i dalej ubijamy tak by powstała piana była puszysta. Następnie powoli ciągłym strupieniem dolewamy olej, cały czas miksując. Dorzucamy(...)soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz 200g mąki. Delikatnie mieszamy. Dwie małe blachy wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy na to powstałą masę. Pieczemy w temp 150 stopni około 70 minut. Wystudzone ciasto wykładamy na talerz, smarujemy polewą i nakładamy kolejną warstwę ciasta. Wierzch smarujemy pozostałą polewą. Wierzch możemy ozdobić np. marchewką czy polewą czekoladową
Kolizje Smakówwody (ok.600-700g) i mieszamy, następnie dolewamy stopniowo resztę wody (ciasto powinno być gęściejsze niż przy chlebach orkiszowych) i dokładnie mieszamy. Ja nie wyrabiam długo ciasta, 2-3 minuty, tak żeby było jednolite i gotowe. Gotową masę chlebową wykładamy do dwóch przygotowanych wcześniej form (ja używam silikonowych, które tylko delikatnie przesmarowuję olejem kokosowym, formy metalowe musimy przesmarować tłuszczem i wysypać otrębami(...)pełnoziarnistą mąką). Masę dokładnie ubijamy w formie (miejsce przy miejscu) łyżką maczaną w wodzie, wygładzamy i obsypujemy płatkami i ulubionymi ziarnami. Gotowe chleby skrapiamy (u mnie dość obficie) pędzlem maczanym w wodzie (to gwarantuje dokładne przyklejenie ziaren) i odstawiamy w ustronne miejsce, pod przykryciem, do wyrastania. Gdy ciasto wypełni formy, zwykle trwa to ok.2,5-4h (w zależności
Smaczne Zdrowesiwy dym nie zrobił w kuchni – mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz startą skórką z pomarańczy. Tak wymieszane składniki utworzą dość kleistą masę którą ostatecznie wyrabiamy rękami jednocześnie wrzucając żurawinę i migdały. Jeżeli ciasto będzie się za bardzo kleić to można dosypać troszkę mąki. Z gotowego ciasta tworzymy dwa płaskie chlebki (ja miałem ok. 5 cm szerokości
Kuchenne Wariacje