ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:511/1309)

DIETETYCZNE CIASTO CZEKOLADOWE Z PORZECZKAMI, BEZ GLUTENU, BEZ CUKRU, BEZ LAKTOZY 513

Masa musi być bardzo sztywna. Następnie dodajemy po 1 żółtku (łącznie 7 sztuk) i po każdym dokładnie miksujemy. Do dobrze zmiksowanej masy dodajemy partiami mąkę ryżową wymieszaną z kakao. Miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera lub ręcznie. Dokładnie zamieszane ciasto wylewamy na tortownicę, której dno wyłożyliśmy wcześniej papierem do pieczenia i wygładzamy. Na wierzchu układamy umyte, odsączone porzeczki. Tortownicę wstawiamy

Smaczne Zdrowe
Drożdżówki [ z olejem rzepakowym] z masą rabarbarowo-truskawkową 173

Zachciało mi się bułeczek drożdżowych..i oto są..pyszne ...z truskawkami, rabarbarem i jabłuszkiem..pycha..do ciasta drożdżowego dodałam olej  rzepakowy który  jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni. Przydałoby się trochę głosików na te pyszne bułeczki..każda zalogowana osoba może codziennie oddać trzy głosy..tak więc do dzieła..Zapraszam(...)małym ogniu przez 1 minutę. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto rozwałkować , pokroić radełkiem  w paseczki o szerokości około 1 cm.Paski ciasta skręcić, a następnie zwinąć ślimaczki i układać na blaszce.Na środku ślimaczka małym kieliszkiem zrobić wgłębienie , włożyć w nie masę rabarbarowo-truskawkową i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.Posmarować roztrzepanym jajkiem i p iec w temperaturze 220 stopni przez

Moje domowe kucharzenie
Domek z Piernika! / Cottage gingerbread! 144

łyżki syropu piernikowego- opakowanie przyprawy do pierniczkówW rondelku stop margarynę, dodaj cukier i przyprawy. Wystudź masę. W misce zmieszaj mąkę i proszek do pieczenia.Dodaj masę z rondelka i jajka, wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Ciasto schodź w lodówce przez godzinę. Rozwałkuj na cienki plaster wykrój 4 kwadraty na boki domku, dwa prostokąty na dach i gwiazdkę do ozdoby

SMYKWKUCHNI
Ciasto bananowe 145

tego powodu, że u mojego syna w szkole, dopiero dziś odbył się Dzień Babci i Dziadka. To też w domu coś słodkiego również musiało zagościć. A, że ciasto robi się dosłownie chwilkę i jest pyszne, to wybrałam ten przepis. Polecam go szczególnie osobom zapracowanym. Składniki: 1/2 kostki masła 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody(...)Masło ucieram z cukrem, dodaję jajka i śmietanę. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i sodą i przesiewam do masy. Część bananów kroję w pół talarki i dodaję do ciasta, mieszam i wykładam do formy do keksu. Resztę bananów kroję w plasterki i układam na wierzchu ciasta. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp

Ciasteczkowy Potwór
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI, NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE, Z KRUSZONKĄ 263

ksylitolu( lub cukru) - 5 żółtek - 1 mały proszek do pieczenia Z powyższych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta rozkruszyć na wyłożoną papierem blaszkę. Dokładnie "wygnieść" spód placka. Drugą część odłożyć na kruszonkę. Masa serowa: -0,5 kg sera na serniki( przeważnie używam ser Juliko) - 1 jajko - 1 budyń śmietankowy lub waniliowy(bez cukru(...)cukru) - 1 szkl. cukru trzcinowego - 5 białek Brzoskwinie odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki( najlepiej na plastry) i wyłożyć na masę serową. Białka ubić na sztywna pianę razem z cukrem trzcinowym. Ubitymi białkami przykryć brzoskwinie. Na to wszystko rozkruszyć resztę kruchego ciasta. Powstanie z tego beza z kruszonką. Piec w nagrzanym do  180*C piekarniku ok.50 minut ( góra-dół

Smaczne Zdrowe
Śmietankowiec z porzeczkami 333

ostudzić i porządnie odsączyć, polewa czekoladowa musi być chłodna i gęsta, w przeciwnym razie spłynie z ciasta wraz z porzeczkami :-) Ale za to plusy też są mocne, bo smak ciasta jest niepowtarzalny. Słodycz miesza się ze smakiem kwaśnej porzeczki. SKŁADNIKI Na biszkopt 4 jajka 120 g cukru trzcinowego (jeżeli nie macie akurat, to może być biały) 1/2 łyżeczki proszku(...)wymieszać ze sobą. Do masy jajecznej wlać wodę, następnie stopniowo przesiać przez sitko składniki sypkie delikatnie mieszając szpatułką. Gotową masę przelać od razu do formy i wyrównać. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Bita śmietana: W misce

Passions hobbies life
Plecione bułeczki z twarogiem 169

bułeczki plecione a w nich twaróg.         Składniki na ciasto: -4 szklanki mąki pszennej -1 jajko i 2 żółtka oraz 1 jajko do smarowana -4 dkg drożdży -2 łyżki cukru -250 ml ciepłego mleka -7 dkg masła -szczypta soli -wanilia     Składniki masy serowej: -1/2 kg zmielonego twarogu -2 łyżki stopionego masła -cukier puder(...)smaku -2 jajka -wanilia Do zmielonego twarogu dodajemy jajka , masło, wanilię,  cukier puder do smaku i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przygotowujemy tak, jak do drożdżówek z kokosem. Wyrośnięte przekładamy na stolnicę, rozwałkowujemy i wycinamy prostokąty. Na środku układamy masę twarogową, brzegi prostokątów nacinamy i zawijamy je na masie, tworząc plecionkę. Gotowe pozostawiamy na blaszce z papierem do pieczenia

Maminek kulinarny
CIASTO Z MATCHA--TORTA PARTITA 110

masą maślaną. Do pozostałej mąki dodać herbatę matcha, najlepiej przesiewając ją przez sito. Wymieszać mąkę z herbatą bardzo dokładnie, a następnie dodać do pozostałej masy maślanej, ponownie przesiewając przez sitko. Dokładnie utrzeć. Łopatką zdjąć ciasto ze ścian miski i ponownie zamieszać. Matcha jest bardzo pudrowa i chętnie osiada na dnie miski. Do wysmarowanej keskówki wyłożyć połowę jasnego ciasta. Posypać powierzchnię

w mojej kuchni
Ciasto "Drożdżowy kwiat". 147

mięciutkie, pulchniutkie w środku. Ja nadziałam je dżemem z aronii, lecz sprawdzi się również każdy inny dżem (najlepiej własnej roboty), powidła, krem czekoladowy, masa makowa, czy budyń. Wersji jest wiele, wszystkie przepyszne! Takie splatanie ciasta podpatrzyłam na blogu Cacina kuhinja , Svetlana potrafi wyczarować cuda!!!! Polecam!!! Składniki na ciasto "Drożdżowy kwiat": ROZCZYN: 40 g drożdży 0,5 łyżki cukru

Rozpustne gotowanie
Ucierane ciasto z chałwą - najlepsze 209

Sposób wykonania: Żółtka utrzeć z cukrami, masłem i pokruszoną chałwą na puszystą masę. Mąkę połaczyć z proszkiem do pieczenia i wymieszać dokładnie z utartą masą chałwową. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Dużą keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 50 minut

Na słodko lub wytrawnie
Makowczyki 199

wymiarach 35 x 18 cm (fot.1). Dla ułatwienia sobie pracy możemy to robić na folii spożywczej. Teraz rozwałkować (także na folii) część masy z makiem na taki sam wymiar. Następnie równo nałożyć ciemne ciasto na jasnym. Zwinąć rozpoczynając od dłuższego boku (fot.2).  Jeśli posługujemy się folią wystarczy tylko pociągać powoli do siebie folię a ciasto zwija się samo

Świat Ciasta
Muffinkowe grzybki 166

Alternatywa mojego pomysłu dla grzybków z kruchego ciasta   Składniki na babeczki mąka pszenna, 1 szkl cukier, 1/2 szkl kakao, 2 łyżki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, 1/2 łyżeczki mleko, 1/2 szkl olej, 1/4 szkl jajko, 1 szt Składniki na grzybki masło orzechowe, 1 kopiasta łyżka serek mascarpone, 1-2 łyżki białko jajka, 1 szt cukier puder, 4 łyżki(...)ostrym nożem odcinamy górę, tak aby powstały kapelusze grzybków. Resztę babeczek rozkruszamy. Kapelusze delikatnie wydrążamy (robimy tylko mały dołek na ogonek). Do rozkruszonego ciasta dodajemy masło orzechowe i serek mascarpone (najpierw jedną łyżkę, potem ewentualnie drugą). Masa ma zwarta i nie może być za miękka. Z masy formujemy 12 grubych wałeczków (ogonków) i ustawiamy pionowo.  Białko jajka ubijamy

Gotowanie moimi oczami
Kokosowe Muffinki - Babeczki Króliczki/Zajączki na Wielkanoc 400

jedzenia.Spód babeczek może być dowolny, możemy użyć naszego ulubionego przepisu na muffinki lub skorzystać z tego poniżej.Kokosowe Muffinki - Babeczki Króliczki na Wielkanoc- Składniki: (ok. 10 muffinek)ciasto:szklanka mąki110 g masła1/3 szklanki cukru2 jajkałyżka mlekacukier waniliowyłyżeczka proszku do pieczeniakrem:250 ml śmietanki 30%250 g mascarponefix do ubijania śmietany3 łyżki cukru pudruok. 10 łyżek wiórek kokosowychmasa marcepanowa(...)dodajemy mleko i przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy do połączenia składników (najlepiej łopatką). Gotowym ciastem wypełniamy do połowy papilotki (lub foremki na babeczki) i pieczemy ok. 20-25 minut w 160 stopniach.Gdy muffinki ostygną przygotowujemy masę.Śmietankę ubijamy* pod koniec dodając fix i cukier puder. W osobnym naczyniu miksujemy mascarpone i partiami, delikatnie mieszając dodajemy

Słodka Strona
Rolada z brzoskwiniami 176

tylko chcecie. Wyszło lekko, śmietanowo, owocowo, smacznie i szybko. Składniki: biszkopt: 4 jajka opakowanie cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mąki tortowej 100 g cukru masa: 400 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 2 brzoskwinie(świeże, bądź z puszki) dodatkowo cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Biszkopt. Oddzielić białka od żółtek. Białka(...)lekko zarumienić (nic nie szkodzi jeśli będzie blade). Od razu wyciągnąć ciasto z piekarnika, delikatnie odkleić papier i przełożyć biszkopt na przygotowaną ściereczkę. Zwinąć ciasto razem ze ścierką w rulon i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Masa. Brzoskwinie umyć, ściągnąć skórkę, wyciągnąć pestki, pokroić w drobną kostkę. Śmietanę ubić. Gdy będzie jeszcze półpłynna, pół sztywna dodać cukier, lekko zmiksować. Rozrobić żelatynę

na moim stole...

Proponowane wyszukiwania