ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:500/1309)

Jaglane brownie na niepogodę 213

przykryciem, aż truskawki zmiękną. Zmiksować na gładką masę. Mąkę rozmieszać w pozostałej wodzie, dodać do zmiksowanych truskawek, podgrzać, cały czas mieszając. Zdjąć z palnika, dodać krem balsamiczny, wymieszać. Do zmiksowanej i ostudzonej kaszy dodać olej, cukier, śmietanę, kakao, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i sodę. Na końcu wbić jajka, zmiksować. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem(...)pieczenia. Na wierzch wyłożyć mus, zrobić widelcem esy-floresy. Piec w 180 st. C. przez 45-55 minut, aż masa się zetnie, ale będzie lekko galaretowata przy poruszeniu blachą. Ostudzić. Smacznego! Nie oszukujcie się - takie nieco zdrowsze ciasta zawsze będą smakowały inaczej niż te z dodatkiem masełka i białej mąki. Ale inaczej , wcale nie znaczy gorzej . Nasze kubki smakowe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Perfekcyjna beza - To się musi udać! 302

wyjść… Bezowe ciasta doskonale komponują się z kwaskowymi owocami lata, lodami. Można je przekładać najrozmaitszymi kremami, bitą śmietaną. Czysta rozkosz dla podniebienia! Ubite białka nadają pulchności również tradycyjnym ciastom, warto więc poznać tajemnice ich właściwego przygotowywania. Jedyne co potrzeba to nauczenie się dosłownie paru żelaznych zasad. Naprawdę! Beza wyjdzie wtedy zawsze. Śnieżnobiała, krucha. Nie ma innej możliwości. Oto kilka moich(...)prostu opadną i beza nie wyjdzie.  Można użyć również cukru trzcinowego – beza zyska wtedy orzechowy kolor i intrygujący karmelowy smak. Ubite białka do ciasta tradycyjnego dodajemy na końcu, bardzo delikatnie dodając je do masy by powstałe w białku pęcherzyki powietrza nie uległy zniszczeniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

maniapieczenia
Wielkanocny mazurek z masą kajmakową 137

spód: 200 g mąki 100 g cukru pudru 50 g gorzkiego kakao 3/4 kostki masła 2 żółtka Góra: puszka skondensowanego mleka/masa kajmakowa bakalie/orzechy      Składniki na kruche ciasto zagniatamy ze sobą, uważając przy dodawaniu kakao - ja jak zwykle miałam pół kuchni do sprzątania, więc strzeżcie się ;) Zatem - zagniatamy i formujemy kulę, chłodzimy w lodówce przez 40 minut(...)zanurzona, inaczej będzie jeszcze więcej sprzątania niż przy kakaowej chmurce ;) Jeśli natomiast daleko nam do takich poświęceń i balansowania na krawędzi, kupujemy gotowca. Wykładamy masę na ostudzony spód, starając się dotrzeć do samego brzegu ciasta (niepokryta powierzchnia będzie wysychać, fujka). Dekorujemy suszonymi owocami i orzechami wedle uznania, im bardziej domowo i mniej równo tym lepiej :)      Nigdy

sama złodycz
Kluski z makiem i bakaliami 191

cukier puder, posiekane migdały, skórkę pomarańczową, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać powstałą masę makowo-bakaliową.Przygotować kluski. Mąkę wsypać do miski (u mnie od miksera) i wymieszać ze szczyptą soli.  Na środku mąki zrobić wgłębienie, do którego wbić żółtko i wlać olej. Powoli wlewać wodę mieszając ciasto dłonią, po czym zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (ja zagniotłam ciasto przy użyciu(...)gotowej masy makowej. Można także użyć gotowego (tj. ugotowanego i zmielonego) maku.Posiekane migdały można zastąpić lub uzupełnić posiekanymi orzechami laskowymi.Do masy makowo-bakaliowej można dodać, do smaku, 1 łyżkę spirytusu lub innego alkoholu.Wałkując ciasto na kluski należy je oszczędnie podsypywać mąką, aby nie było twarde.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Małe donaty amerykańskie 276

Zawsze chciałam je zrobić, a w ostatnim czasie u mnie w domu robiło się tylko faworki i pączki z serka homogenizowanego. Po miłym i zadowalającym spotkaniu z ciastem drożdżowym, zaryzykowałam kolejny raz. I chociaż może nie wyrosły strasznie duże, bo nie są jak z amerykańskich filmów to i tak mi smakują. Domownikom też. Przepis ze słynnego już biedronkowego czasopisma "Moje(...)całkowitego rozpuszczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Pozostałe składniki i drożdże umieścić w misie robota i miksować do czasu uzyskania jednolitej masy. Przykryć ściereczką i pozostawić na 2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować je na podsypanej mąką stolnicy na grubość 1 cm. W cieście wycinać szklanką większe kółka, a kieliszkiem w ich środku małe. Pozostałe ciasto znów zagnieść

Pasja Smaku
Mazurek Wielkanocne jajo marcepanowe 127

torebka cukru wanilinowego  Delecta 3/4 szklanki cukru szczypta soli Przełożenie: 1 szklanka marmolady wiśniowej 2 łyżki likieru wiśniowego Dekoracja; 40 dag masy marcepanowej kolorowe barwniki w żelu -żółty, czerwony,zielony płatki migdałowe Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrami oraz żółtkami, dodać posiekane zimne masło, siekaczem do ciasta kruchego połączyć składniki a potem szybko(...)cieście porobić dziurki widelcem. Piec w nagrzanym do 190*c piekarniku około 15 minut. Wyjąć ostudzić. Przełożenie: Marmoladę lekko podgrzać wymieszać z wiśniowym likierem rozsmarować na jednej pisance, przykryć drugą kruchą pisanką na wierzchu również rozsmarować cienko marmoladę Dekoracja: 25 dag marcepanu zabarwić na żółty kolor-ilość barwnika zależy od efektu jaki chcemy uzyskać, zagnieść całość na jednolitą masę , rozwałkować

Wanilia i Kardamon
Sugar Cookies – najlepsze kruche ciasteczka do dekorowania 134

masła z cukrem wbijamy jajko, dodajemy oba aromaty (uwielbiam te dwa z Wiltona, które pokazałam na zdjęciu – nie zmieniają lepkości i koloru ciasta) i miksujemy do dokładnego połączenia – tylko tyle, nie potrzebujemy puszystej masy. Puszyste znaczy jedno – powietrze. A te ciastka mają być superpłaskie. Po kopiastej łyżce, ciągle miksując na wolnych obrotach, dodajemy mąkę z solą, do połączenia

Karo in the Kitchen
Szybkie ciasto z truskawkami 164

dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy do płynnych składników i mieszamy, dodając ekstrakt waniliowy. Masę przelewamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta wykładamy przekrojonymi na pół truskawkami. Wierzch posypujemy kruszonką - mąkę z cukrem i masłem zagniatamy tworząc małe okruszki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze

Słodkie Przyjemności
Chleb orkiszowy ubijany - lutowa piekarnia 144

bardziej mylnego! Pierwsza próba to zupełna klapa. Ilość wody podana w przepisie okazała się zbyt duża. O skręcaniu ciasta nawet nie można było pomyśleć. Ciasto było wręcz płynne! Mimo, iż robiłam z połowy porcji, rozpłaszczona masa ledwo zmieściła się w piekarniku! Na szczęście upieczony chleb nie miał zakalca i  mimo że płaski, był bardo smaczny. Właściwie przypominał ciabatę. Podjęłam

Stare Gary
Garden party 190

także linki do przepisów które wykorzystałam. Na dzień w którym urządzaliśmy urodziny, zapowiadali 35 stopni upału…Najbardziej obawiałam się o tort. Jaką masę zrobić aby się nie rozpłynął. Użyłam więc żelatyny a gotowe ciasto zabrałam w lodówce turystycznej do której włożyłam chłodzące wkłady. W ten sposób z ciastem nic się nie stało. A oto przepis: Biszkopt: 4 jajka

Mienta blog
Domowa pizza z pieczoną dynią, rozmarynem, fetą oraz świeżą rukolą. 160

pizzy :) Pizza nam się utarła tylko z sosem pomidorowym a tu taka pyszność z pieczoną dynią. Dynię wcześniej piekę z rozmarynem, zapach unoszący się po domu .....bezcenny.  SKŁADNIKI : ciasto   3 szklanki mąki pszennej  1 szklanka wody letniej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  pół kostki drożdży  2 łyżki oliwy (oleju) farsz(...)mąki w misce lub w osobnym garnuszku, mieszamy wodę z drożdżami oraz cukrem. Pozostawiamy na chwilę, aż drożdże zaczną pracować, po czym wyrabiamy na jednolitą masę, odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut. Gdy ciasto nam ładnie wyrasta, możemy zająć się naszą dynią. Upieczona obieramy ze skóry, do miąższu dodajemy 2-3 łyżki oleju,blendujemy  doprawiamy do smaku przyprawami

Basia w kuchni
najprostsze ciasto z rabarbarem i truskawkami 235

Wiosna już jest! A ja poczułam nieposkromioną chęć na ciasto z owocami. Delikatne, biszkoptowe. W smaku klasyczne, w przygotowaniu najłatwiejsze, bez obaw, że wyjdzie zakalec. Idealne nawet dla początkujących SKŁADNIKI 6 jajek 3/4 szkl. cukru 150 ml oleju 1,5 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 15 g cukru waniliowego(...)Odstawić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, a następnie żółtka i cukier waniliowy. Mąki przesiać. Dodawać do masy jajecznej i delikatnie mieszać łyżką. Dodać olej, wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę o wymiarach ok. 25 cm x 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć przygotowane owoce. Piec w rozgrzanym do 180º piekarniku przez

zabawa smakiem
Szybki biszkopt z jabłkami 352

potem ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia - utrzeć Białka ubić na pianę i dodać ostrożnie do całości, wymieszać delikatnie Pokrojone w plasterki jabłka dodać do masy i wymieszać łyżką, wlać do foremki Piekłam to ciasto w prodiżu i udało się znakomicie. Jedyna moja uwaga jest taka, że należało do ciasta użyć co najmniej 4-5 jabłek. Większa ilość jabłek nadałaby

Proste Potrawy
Sernik dyniowy z orzechami 319

odmiany, więc jego wnętrze nie jest tak intensywnie pomarańczowe. Sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik dyniowy z orzechami Składniki: ciasto 65g mąki pszennej 35g masła 30g cukru pudru 1 żółtko 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli masa serowa 500g twarogu trzykrotnie zmielonego 250g puree z dyni 100g cukru 3 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki(...)dodać żółtko, wyrobić gładkie ciasto, schłodzić je przez 1 godzinę w lodówce - tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, ciasto rozciągnąć lub rozwałkować na placek, wyłożyć nim dno tortownicy - ciasto nakłuć widelcem, podpiec przez 20 minut w 180 stopniach - po wyjęciu z piekarnika ostudzić PUREE Z DYNI - dynię umyć, pokroić na ćwiartki, wydrążyć z pestek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem

Smakołyki Bereniki
placuszki jogurtowe 1443

jajkami i 2 łyżkami oleju, a następnie dodajemy cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą miksujemy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej i gładkiej masy rozgrzewamy patelnie i nakładamy po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka placki smażymy na niezbyt dużym ogniu do czasu aż urosną i będą ładnie zarumienione ok. 2,5 min. gdy placki podrosną wkładamy

zobacz ich smak