ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:500/1309)

TORT KOKOSOWY Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ 408

zacznij dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu.Przesiane mąki dodaj  do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką.Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze 160 - 170 stopni C przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika(...)wymieszaną mąkę ziemniaczaną z wodą, zagotuj całość, nie doprowadzając do wrzenia.Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i dodaj do truskawek. Zdejmij garnek z ognia i dobrze zamieszaj całość, aż masa osiągnie konsystencję żelu (w lodówce poźniej odpowiednio zgęstnieje). Pozostaw do całkowitego ostygniecia.KREM KOKOSOWY:Wszystkie składniki na krem powinny być bardzo dobrze schłodzone w lodówce, najlepiej dzień wcześniej. Mleko kokosowe powinno

Słodko-Słony Świat Ilony
Biszkopt czekoladowy bez proszku do pieczenia (2 blaty) 206

Torty, torciki, te duże, i te małe... wszystkie zazwyczaj potrzebują jakiejś bazy, jakiegoś ciasta, z którego powstaną. A co to za tort bez biszkoptowego, mięciutkiego ciasta, dobrze nasączonego, puszystego i delikatnego? (Oczywiście torty nie na bazie biszkoptów też są super ale jednak tradycyjny tort to tort na biszkopcie :) Wiele osób boi się robić biszkopty bo opadają, nie wyrastają, robią się(...)razy większą objętość niż na początku. Zajmuje to kilka dobrych minut jednak lepiej dłużej niż krócej. Ważne żeby była bardzo puszysta. Do masy żółtkowej przesiewamy mąkę i kakao. Miksujemy aż wszystko się ze sobą połączy. Ciasto będzie bardzo zbite na tę chwilę, jednak niczym się nie przejmujemy tylko odkładamy robota i przygotowujemy najlepiej drewnianą łyżkę lub pałkę aby wmieszać ubite

Jedzeniomania
Ciasto czekoladowe z niespodzianką 238

gram gorzkiej posiekanej czekolady Na wierzch:  100 gram czekolady roztopionej czekolady (u mnie biała)  Wykonanie: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polać nią ciasto. Wykonanie: Masło wraz z cukrem zmiksować na jasną, puszystą masę. Powoli dodawać olej, ciągle miksując. Następnie dodać cukier, ekstrakt, sodę i sól, wymieszać. Kolejno wbić jajka (jedno po drugim) ciągle miksując. Następnie dodawać na przemian

Krakowskie smaki Ani
Ptysiowe słomki 129

trochę za mało ciasta..ale i tak te cieńsze mi bardziej smakowały..   Składniki na 3 duże blaszki słomki:   ½ szkl. wody 50 g masła lub margaryny ½ szkl. mąki szczypta soli 2 jajka Dodatkowo:   1 jajko ½ szkl. cukru W garnku z grubym dnem zagotować wodę ze szczyptą soli i masłem. Energicznie mieszając dosypać mąkę. Masa zrobi się bardzo(...)zrobi się lekko szklista, a mąka dobrze się zaparzy, dzięki czemu słomka pięknie nam wyrośnie.Odstawić do przestudzenia. Do zimnej masy dodawać po 1 jajku, za każdym razem dobrze miksując. Ciasto nakładać do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie małej gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem lub matą do pieczenia wyciskać paluszki o długości mniej więcej 2 – 4 cm i szerokości

Moje domowe kucharzenie
Brownie z borówką amerykańską, pachnące pomarańczą 167

lekarstwa" (miało to miejsce w szpitalu) w wykonaniu Marcina.  Zakochałam się. Żeby nie było, że w Marcinie, bo mój Mąż by mi głowę urwał, ale właśnie w tym cieście. Modyfikacją są dodatki, którymi nie są maliny, a borówki, oraz to, że chciałam nadać czekoladzie pomarańczowego "charakteru". Spróbujcie, a nie pożałujecie ;) Składniki: 3 tabliczki gorzkiej czekolady (im więcej kakao(...)mąkę i dalej miksować. Zmniejszyć obroty o połowę i powoli dodawać ostudzoną czekoladę.  Formę wysmarować tłuszczem (u mnie 20x30) i wylać na nią połowę masy. Wysypać borówki oprószone mąką i zalać to pozostałym ciastem.  Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 25 minut ( w oryginale 200stopni na 20 minut). Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem. Pycha

ChilliJemy
Tarta brokułowa z kurczakiem 1966

tarty (można też formę po prostu wylepić ciastem). Brzegi podwinąć do góry (żeby brzegi nie spływały można włożyć formę z ciastem na kolejne 30 minut do lodówki).  Ciasto ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 180°C przez 20-25 minut na środkowym poziomie piekarnika. Nadzienie: Brokuł umyć i obrać w różyczki. Gotować w lekko osolonej, wrzącej wodzie około(...)kurczak. Polać równomiernie gotową masą (ja polewałam łyżką). Górę tarty posypać serem. Piec w 180°C przez 30-35 minut na środkowym poziomie piekarnika (aż masa zgęstnieje). Zdjęcia zrobione w trakcie robienia tarty. Składniki ciasta gotowe do ugniatania. Przyprawianie pokrojonych piersi z kurczaka. Smażenie mięsa i gotowanie brokuła na parze. Wykładanie na tarcie różyczek brokuła. Nakładanie kurczaka. Gotowa tarta. Nakładam

Passions hobbies life
Puszyste Ciasto z Wiśniami 196

połowy cytryny szczypta soli około 400 g wydrylowanych wiśni na kruszonkę: 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru kryształ 2 łyżki masła - dobrze schłodzonego Link do filmu z przygotowania : Ciasto z wiśniami – drożdżowe Przygotowanie : Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję łyżeczkę cukru ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki. Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam(...)pozostałe mleko , sól i wszystko dokładnie mieszam. Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję rozpuszczone masło i tak długo wyrabiam łyżką aż powstanie jednolita i gładka masa ( można do tego użyć robota ja robiłam ręcznie ). Ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne tylko cały czas wyrabiam w misce. Następnie miskę z ciastem nakrywam ściereczką i dostawiam do wyrośnięcia

Uwaga Babcia Gotuje
ciasteczka z różanym oczkiem (bez jajek) 153

smaczne. Moja trzylatka zrobiła je praktycznie sama więc jeśli Wasze dzieci lubią pomagać Wam w kuchni to zaproście je do pieczenia właśnie takich ciasteczek. Wystarczy ukulać kulki z ciasta, zrobić paluszkiem dziurkę i napełnić ją marmoladą. Jest przy tym zdecydowanie mniej bałaganu niż przy wałkowaniu i wykrawaniu ciasteczek. Trwa to też krócej, po pół godzinie można już chrupać. Zaraz(...)łyżek marmolady różanej lub gęstej konfitury szczypta soli Mąkę wymieszać z proszkiem po pieczenia i przesiać. Masło utrzeć z solą i cukrem pudrem. Kiedy masa będzie już puszysta dodać mąkę i miksować. Kiedy ciasto będzie miało już postać grudek wyłączyć mikser i wymieszać ciasto ręką. Ręce oprószyć mąką i formować kulki wielkości trochę mniejszej niż orzech włoski i układać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto orzechowe z gruszkami i żurawiną 147

kolejny mój autorski pomysł na ciasto.  Jest ono bardzo smaczne i zaskakujące w smaku. Po wyjęciu z piekarnika musiałam szybko sprawdzić czy się udało i niestety... nie poprzestałam na jednym kawałku. Wyszło bardzo dobre. Serdecznie polecamy ten przepis. Składniki: - 2 pełne szklanki mąki tortowej - 200g miękkiej margaryny - 3/4 szklanki cukru pudru - 3 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżce dodajemy do reszty składników. Wsypujemy orzechy i na wolnych obrotach wszystko dokładnie mieszamy. Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do masy gruszki, żurawinę i łyżką  łączymy wszystkie składniki. Nakładamy ciasto na wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą  blaszkę keksówkę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku  przez około 55 minut w 180 stopniach

Pan i Pani Smith w kuchni
Sernik z jeżynami i białą czekoladą 124

ostatnio przygotowałam, a w którym C. się po prostu zakochał. Musiałam go od niego odganiać jak natrętną muchę! A zazwyczaj za mocno owocowymi ciastami aż tak nie szaleje...Spód jest przyjemnie chrupiący i kakaowy. Pierwsza masa, jeżynowa, jest cudownie kremowa, delikatna i słodko-kwaśna. Masa z białą czekoladą jest nieco cięższa, słodziutka i po prostu rozpływa się w buzi. Wierzch(...)jeżynowy galaretko-mus - wystarczająco zwięzły, żeby idealnie trzymał formę, a jednocześnie delikatny i niegumowaty. Całość smakuje po prostu rewelacyjnie - słodko-kwaśne, idealnie wyważone połączenie, mocno owocowe, a jednocześnie kremowe ciasto. Mówię Wam - to jest sernik idealny.Oczywiście można przygotować go z innymi owocami - malinami, truskawkami, jagodami, morelami... Trzeba tylko wtedy dobrze dopasować ilość cukru - jeżyny są dość kwaśne, więc

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jaglane brownie na niepogodę 210

przykryciem, aż truskawki zmiękną. Zmiksować na gładką masę. Mąkę rozmieszać w pozostałej wodzie, dodać do zmiksowanych truskawek, podgrzać, cały czas mieszając. Zdjąć z palnika, dodać krem balsamiczny, wymieszać. Do zmiksowanej i ostudzonej kaszy dodać olej, cukier, śmietanę, kakao, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i sodę. Na końcu wbić jajka, zmiksować. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem(...)pieczenia. Na wierzch wyłożyć mus, zrobić widelcem esy-floresy. Piec w 180 st. C. przez 45-55 minut, aż masa się zetnie, ale będzie lekko galaretowata przy poruszeniu blachą. Ostudzić. Smacznego! Nie oszukujcie się - takie nieco zdrowsze ciasta zawsze będą smakowały inaczej niż te z dodatkiem masełka i białej mąki. Ale inaczej , wcale nie znaczy gorzej . Nasze kubki smakowe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Perfekcyjna beza - To się musi udać! 300

wyjść… Bezowe ciasta doskonale komponują się z kwaskowymi owocami lata, lodami. Można je przekładać najrozmaitszymi kremami, bitą śmietaną. Czysta rozkosz dla podniebienia! Ubite białka nadają pulchności również tradycyjnym ciastom, warto więc poznać tajemnice ich właściwego przygotowywania. Jedyne co potrzeba to nauczenie się dosłownie paru żelaznych zasad. Naprawdę! Beza wyjdzie wtedy zawsze. Śnieżnobiała, krucha. Nie ma innej możliwości. Oto kilka moich(...)prostu opadną i beza nie wyjdzie.  Można użyć również cukru trzcinowego – beza zyska wtedy orzechowy kolor i intrygujący karmelowy smak. Ubite białka do ciasta tradycyjnego dodajemy na końcu, bardzo delikatnie dodając je do masy by powstałe w białku pęcherzyki powietrza nie uległy zniszczeniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

maniapieczenia
Wielkanocny mazurek z masą kajmakową 134

spód: 200 g mąki 100 g cukru pudru 50 g gorzkiego kakao 3/4 kostki masła 2 żółtka Góra: puszka skondensowanego mleka/masa kajmakowa bakalie/orzechy      Składniki na kruche ciasto zagniatamy ze sobą, uważając przy dodawaniu kakao - ja jak zwykle miałam pół kuchni do sprzątania, więc strzeżcie się ;) Zatem - zagniatamy i formujemy kulę, chłodzimy w lodówce przez 40 minut(...)zanurzona, inaczej będzie jeszcze więcej sprzątania niż przy kakaowej chmurce ;) Jeśli natomiast daleko nam do takich poświęceń i balansowania na krawędzi, kupujemy gotowca. Wykładamy masę na ostudzony spód, starając się dotrzeć do samego brzegu ciasta (niepokryta powierzchnia będzie wysychać, fujka). Dekorujemy suszonymi owocami i orzechami wedle uznania, im bardziej domowo i mniej równo tym lepiej :)      Nigdy

sama złodycz
Kluski z makiem i bakaliami 187

cukier puder, posiekane migdały, skórkę pomarańczową, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać powstałą masę makowo-bakaliową.Przygotować kluski. Mąkę wsypać do miski (u mnie od miksera) i wymieszać ze szczyptą soli.  Na środku mąki zrobić wgłębienie, do którego wbić żółtko i wlać olej. Powoli wlewać wodę mieszając ciasto dłonią, po czym zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (ja zagniotłam ciasto przy użyciu(...)gotowej masy makowej. Można także użyć gotowego (tj. ugotowanego i zmielonego) maku.Posiekane migdały można zastąpić lub uzupełnić posiekanymi orzechami laskowymi.Do masy makowo-bakaliowej można dodać, do smaku, 1 łyżkę spirytusu lub innego alkoholu.Wałkując ciasto na kluski należy je oszczędnie podsypywać mąką, aby nie było twarde.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Małe donaty amerykańskie 272

Zawsze chciałam je zrobić, a w ostatnim czasie u mnie w domu robiło się tylko faworki i pączki z serka homogenizowanego. Po miłym i zadowalającym spotkaniu z ciastem drożdżowym, zaryzykowałam kolejny raz. I chociaż może nie wyrosły strasznie duże, bo nie są jak z amerykańskich filmów to i tak mi smakują. Domownikom też. Przepis ze słynnego już biedronkowego czasopisma "Moje(...)całkowitego rozpuszczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Pozostałe składniki i drożdże umieścić w misie robota i miksować do czasu uzyskania jednolitej masy. Przykryć ściereczką i pozostawić na 2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować je na podsypanej mąką stolnicy na grubość 1 cm. W cieście wycinać szklanką większe kółka, a kieliszkiem w ich środku małe. Pozostałe ciasto znów zagnieść

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania