dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze 170 stopni C przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt(...)cukrem na jasny, puszysty krem. Ucierając, dodaj 100 ml mleka i przesianą mąkę. Zmiksuj całość dokładnie. Pozostałe mleko zagotuj w garnuszku. Na gotujące się mleko cienką strużką wlewaj masę z żółtkami i mąką, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż powstanie gęsty budyń. Garnuszek zdejmij z ognia i przykryj budyń folią spożywczą, tak, aby dotykała ona budyniu, wtedy nie powstanie
Słodko-Słony Świat Ilonydomownikom .Na blogu jest już sporo takich ciast...a przepis na tego murzynka znalazłam tutaj ..u mnie z braku kakao do polewy jest biała polewa..posypana pokruszonymi ciastkami..Ciasto bardzo smaczne..polecam. 350g mąki 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 200g cukru 2 jaja roztrzepane widelcem 1 szklanka mleka 250g dżemu(...)olej, mleko, dżem i wszystko wymieszać łyżką. Do suchych składników wlać mokre i wymieszać łyżką, aż wszystko się dobrze połączy. Przelać masę do foremki .Piec ok. 55 minut. Po tym czasie wyciągnąć z pieca i wystudzić. Ciasto można posypać cukrem pudrem, lukrem lub polać polewą . Cukier i mleko wymieszać aż do uzyskania gęstej polewy, dodać roztopioną margarynę
Moje domowe kucharzenieskładników otrzymamy 24 sztuki wyśmienitych rogalików, doskonałych nie tylko na Święta Bożego Narodzenia :) Składniki na ciasto: 550 g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 70 g cukru 200 ml mleka 100 g masła 2 jajka Nadzienie: 120 g masła orzechowego 150g masy kajmakowej 150g kremu czekoladowego Polewa: 200 g czekolady mlecznej 50 g masła 50 g śmietany kremówki(...)Przygotowany rozczyn odstawić na 10 minut, aż podrośnie. Jajka zmiksować z pozostałym cukrem i solą. Wlać rozczyn i wymieszać. Stopniowo dodać mąkę i wymieszać. Pod koniec dodać roztopione masło. Ciasto przenieść na stolnicę i wyrabiać kilka minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Następnie ciasto przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce (fot.1) , aż podrośnie i podwoi swoją objętość
Świat CiastaWybrałem ciasto, coś dużego, ładnego z czym można się pobawić. Po chwili namysłu przepis był gotowy. Tort z waniliowego biszkoptu z masą chałwową, do tego przy pomocy koleżanek z MasterChef'a - podrzucających różne pomysły czym nasączyć ciasto - wybrałem whisky, na tym polewa miodowa z herbatnikami i kakaem, wykończenie to barwiony na czerwono karmel. Smak jest po prostu obłędny, jeżeli
Kuba GotujeWybrałem ciasto, coś dużego, ładnego z czym można się pobawić. Po chwili namysłu przepis był gotowy. Tort z waniliowego biszkoptu z masą chałwową, do tego przy pomocy koleżanek z MasterChef'a - podrzucających różne pomysły czym nasączyć ciasto - wybrałem whisky, na tym polewa miodowa z herbatnikami i kakaem, wykończenie to barwiony na czerwono karmel. Smak jest po prostu obłędny, jeżeli
Kuba Gotujełyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody ½ szklanki oleju ½ szklanki cukru 2 cukry waniliowe 1 kg świeżych owoców lub mrożonych 1 płat ciasta francuskiego (dodatek- niekoniecznie) tłuszcz wiórki do formy Wykonanie: Ubijamy jajka z cukrem na pulchną masę i wlewamy maślankę, następnie olej i dodajemy kolejno resztę składników. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy wiórkami, po czym wlewamy ciasto
Tradycyjna Kuchniapszennej chlebowej 40 g drożdży świeżych (lub 11 g drożdży instant) 115 g oliwy 500 g mleka letniego 5 g soli 10 g cukru 10 g słodu pszennego Przygotowanie ciasta: W małej miseczce rozetrzyj drożdże z cukrem, dodaj 2-3 łyżkami letniego mleka, wymieszaj i na moment odstaw. W dużej misce wymieszaj mąki i słód. Zrób na środku dołek(...)odstaw na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować i na powierzchni pojawią się pęcherzyki gazu. Wlej mleko, oliwę i dokładnie wymieszaj do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Dodaj sól i wyrabiaj dopóty, dopóki ciasto nie zacznie odstawać od ręki i nie zaczną pojawiać się na nim pęcherzyki. Daj wtedy ciastu fermentować pod przykryciem około 15 minut na stolnicy
Grahamka, weka i kajzerkazanim dodamy mąkę. Rozdrobnione ziemniaki przełożyć do dużej miski, wsypywać po łyżce mąki ziemniaczanej i wyrabiać. Mąkę dosypywać do momentu aż ciasto stanie się gładkie i nie będzie się kleić. Ilość potrzebnej mąki zależy od wilgotności masy ziemniaczanej a ta od odmiany ziemniaków, czasu jaki upłynął od ich gotowania, stopnia odparowania z nich wody itd. Z ciasta uformować
głodny alergikmieszanki keksowej ( owoce kandyzowane,rodzynki,orzechy itp. ) 32 dkg mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania : Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Wsypać do ciasta pokrojone w kostkę owoce i lekko wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać przez sitko. Następnie wsypać do ciasta i dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto
Przepisy i porady kulinarnepomarańczowego 2 łyżki kakao Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Dekoracja: tabliczka gorzkiej czekolady Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko, mleko. olejek i mąkę z kakao. Zagniatamy szybko ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 4 mm i za pomocą foremek wycinamy ciastka. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy
Humanistka w kuchnidodajemy jajko, mąkę i przyprawy, wszystko mieszamy. Następnie do żaroodpornego naczynia, wyłożonego papierem do pieczenia lub wysmarowanego tłuszczem i opruszonego bułką tartą, przenosimy naszą masę ziemniaczaną. Piec w 180st. przez 1h. Opcjonalnie wydłużyć czas pieczenia- ciasto w środku powinno być suche. Meksykańskie szpadki Inspiracją do mielonych szpadek natomiast były kofty ze Sfinksa. Nie wiem dokładnie jaki jest ich skład
bastalenaszklanka mąki szczypta soli Przygotowanie: Jajka ubijamy z cukrem, aby powiększyły swą objętość, dodajemy roztopione masło, mleko i mieszamy do połączenia składników. Do powstałej masy dodajemy mąkę, sól i mieszamy, aby powstało nam ciasto gęstości śmietany (w razie potrzeby dodajemy mąkę lub mleko). Rozgrzewamy waflownicę, wlewamy 3/4 chochli ciasta i smażymy przez ok. 5 min. Następnie formujemy rurki
Kuchnia Łukaszapestek 75 g preparowanego amarantusa Wiele innych pyszności znajdziecie tutaj Przygotowanie: Daktyle umieszczamy w naczyniu miksującym i mielimy na gładką masę. Następnie masę przekładamy do miski, dodajemy amarantus i wyrabiamy ręcznie. Gotowe ciasto wykładamy do formy 20x30 cm i dociskamy tak aby powstał placek o grubości ok 1 cm (możemy ciasto przykryć papierem śniadaniowym i rozwałkować). Rozwałkowane ciasto
Niezły Młynekinne okazje, na wesela, urodziny i inne większe uroczystości. Każde ciasteczko ma inny kształt, nadzienie i smak. Jest ich tak dużo, że każdy znajdzie swoje ulubione. Orzeszki! Składniki na ciasto: 150g masła w temp. pokojowej 150g mąki pszennej 150g włoskich orzechów mielonych 100g cukru pudru 50g ciemnego kakao Sposób wykonania: Do miski przekładamy wszystkie składnik i ugniatamy razem rękoma. Przenosimy(...)stopni Celsjusza. Składniki na nadzienie: 150g masła 100g cukru pudru 100g orzechów mielonych kieliszek rumu Sposób wykonania: Składniki łączymy razem w jednolitą masę i łączymy "łupinki" w orzeszek. Rogaliki orzechowe! Składniki na ciasto: 0,5kg mąki 150g włoskich orzechów mielonych 150g cukru pudru 250g masła w temperaturze pokojowej laska wanilii Sposób wykonania: Wszystkie składniki razem ugnieść w jedno ciasto
Kuchnia Pani WiosnyCiasta ze śliwkami mają w sobie coś takiego, co sprawia że zawsze wychodzą pyszne :) Podobnie jest w przypadku tego niesamowicie prostego, ucieranego ciasta, które dzięki dodatkowi mleka skondensowanego ma karmelową nutę, a za sprawą śliwek jest wilgotne i lekko kwaśne. Po prostu pyszne :) SKŁADNIKI 1 i 1/3 szklanki mąki 3 jajka 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego 200g masła 1/3 szklanki(...)miksować. 4. Dodać Mąkę wraz z solą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie szpatulką, tak by wszystkie składniki się dokładnie połączyły i powstała gładka masa. 5. Śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki. 6. Ciasto wylać do formy ( u mnie tortownica 22 cm) i ułożyć na cieście połówki owoców skórką do dołu, lekko je wciskając. 7. Piec
DefinicjaSmaku