ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:492/1309)

Czekoladowe Ciasto Guinness 440

mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i pokrojoną na grubsze kawałki czekoladą. Wsypujemy do masy maślanej i ucieramy do połączenia się składników. Następnie stopniowo wlewamy rodzynki wraz z Guinness marynatą i mieszamy. Formę okrągłą o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Wlewamy ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 45 minut, sprawdzając(...)mascarpone 250 ml śmietany kremówki 3-4 łyżki cukru pudru Serek i śmietanę umieszczamy w misie miksera. Ucieramy na gładką masę, stopniowo dodając cukier. Uważamy by nie ucierać za długo, bo może nam sie krem zwarzyć. Na wystudzone ciasto nakładamy krem, tworząc piankę Guinness. Posypujemy czekoladą. The post Czekoladowe Ciasto Guinness appeared first on Made

Made By Mom And Son
Ciasteczka szafranowo-cynamonowe 140

gram cukru pudru - 120 gram masła - 35 gram mąki ziemniaczanej - 80 gram mąki krupczatki - 100 gram mąki pszennej - kilka łyżeczek cynamonu Przygotowanie masy cynamonowej: Mąki mieszamy. Wszystkie składniki zagniatamy, razem z cynamonem. Przygotowanie ciastek: Rozwałkowujemy ciasto szafranowe oraz cynamonowe. Jedno nakładamy na drugie i zwijamy w ciasny rulon. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, żeby masa się schłodziła (około

Życie zamknięte w smaku
Batoniki muesli z amarantusa i gryki z żurawiną (bez glutenu, ryżu, kukurydzy, cukru, mleka i jajek) 173

odstawić na kilka minut aby zgęstniało. Dodać olej, syrop z agawy, pestki i dobrze wymieszać. Na koniec dodać poppingi i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i ugnieść (wałkiem do ciasta lub dłonią posmarowaną odrobiną oleju).  Piec około 25 minut (do lekkiego przyrumienienia), następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić do przestygnięcia, aby masa jeszcze się

głodny alergik
Szybka babka z łatką :) 181

pasja. Jeśli lubicie piec artystycznie, oczywiście brawo za wytrwałość. My lubimy, jak wiecie, prosto szybko i tanio. Dzisiaj klasyczna babka, którą zrobicie szybko i bez problemowo. To idealne ciasto na weekend do popołudniowej kawy. No to do pracy :)   Szybka babka z łatką idealna na weekend. Składniki: 1 kostka margaryny 4 jajka 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 2 szklanki(...)ostygnięcia. Do ostudzonej masy dodajemy na przemian 4 żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kilka kropli zapachu migdałowego. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie ubijamy pianę z białek i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy łyżką. Odkładamy 1/4 ciasta, do którego dodajemy 1 łyżkę kakao i dobrze mieszamy. Resztę ciasta wylewamy do foremki keksowej

vegetanie
Podsumowanie akcji "Krówkowe Wariacje" 207

żurawiną i sosem kajmakowym autorka: anusia181 | blog: ania-gotuje Sernik kajmakowy na kakaowym kruchym cieście autorka: anusia181 | blog: ania-gotuje Kostka alpejska autorka: lucyna | blog: Pyszna piecze... 455. Saturday / słodka rozpusta w wersji XXL - wspólne gotowanie! autorka: whiness | blog: Relish it Rogaliki drożdżowe z masą krówkową autorka: magma | blog: ciastkarnia na kruchym spodzie Panna cotta po raz kolejny autorka: magma(...)Kajmakowo - czekoladowa tarta Lion autorka: Sandersik | blog: Ooomnomnomnom! Florentynki autor: feliks | blog: Wegańskie Wesele Jabłka w karmelu pod ciastem. Gordon Ramsay. autorka: magasia | blog: Kulinarne Wyskoki Mazurek kajmakowy najprostszy autorka: eula | blog: eulawkuchni.blog.pl Muffiny z masą krówkową autorka: Gospodyni Miejska | blog: Gospodyni Miejska 144. Jabłko się schowało! autorka: Atqa Breakfast | blog: Atqa Breakfast 164. Kolorowe śniadanie. Cannelloni na słodko! autorka

Mania Gotowania
Czekoladowy makowiec 140

łyżek mleka1 tabliczka czekolady2 łyżeczki proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Wykonanie ciasta trzeba rozpocząć dzień wcześniej. Mak namoczyć, sparzyć i zmielić i zmielić - najlepiej zmielić w maszynce do mielenia mięsa (tylko wtedy mielimy dwa razy).W kąpieli wodnej (rondelek wstawiony w większy garnek z ciepłą wodą) rozpuszczamy czekoladę, kakao i mleko. Gotową masę studzimy.Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać powoli zmielony(...)proszek do pieczenia - wymieszać łyżką. W przepisie nie ma mąki i to nie jest błąd ;):)Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę makową - piec około 60 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto można polać rozpuszczoną tabliczką czekolady ;)Pychota

Lawendowe Niebo
Tort makowo - migdałowy z kremem advocat 180

pulchną masę. Białka ubijamy z solą na sztywno. Do puszystej masy dodajemy mak, migdały oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie ucieramy, do masy nie dużymi porcjami, dodajemy ubite białka następnie bardzo delikatnie wszystko łączymy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Piecyk rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy około 40-45 minut. Biszkopt studzimy w tortownicy. Krem advocat

kgwjanczewo
Rogaliki krucho drożdżowe z jabłkami w cynamonie 150

już będzie ostatni....ale różnie bywa z moją słabą silną wolą. Aromatyczne i pyszne rogaliki nadziewane jabłkami w cynamonie wodzą na pokuszenie. Składniki na ok. 30 sztuk. Ciasto: 60 dag maki pszennej 5 łyżek cukru 20 dag masła 2 jaja szczypta soli 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany, u mnie 12 % Nadzienie: 4 jabłka 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki miodu(...)łyżeczkę cukru oraz drożdże, rozcieramy i zostawiamy na kwadrans, aby drożdże zaczęły pracować. 3. Jajka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na gładką, płynną masę. 4. Łączymy wszystkie składniki, zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Dzielimy na połowę, każdą część wałkujemy osobno na duże koło i kroimy na 16 podłużnych trójkątów.  5. Jabłka obieramy z łupin,  wykrawamy gniazda nasienne

Apetyczna babeczka
Colowiec 1297

pianę. Nadal ubijając naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o średnicy 22 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaję przestudzoną(...)jeszcze płynną żelatynę. Miksuję. Masę wykładam na upieczony biszkopt i wyrównuję. Odstawiam do stężenia. 3. Coca colę przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia (nie gotuję!). Wsypuję galaretki, mieszam i odstawiam do przestudzenia. Tężejącą galaretkę wylewam na wierzch ciasta. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
CIASTO BISZKOPTOWE Z BRZOSKWINIAMI 123

pół łyżeczki proszku do pieczenia  brzoskwinie Jaja zmiksowałam na białą masę z cukrem. Dodałam olej. Wsypałam mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam na puszystą masę Formę posmarowałam masłem, posypałam tartą bułką i wlałam masę na blachę. Brzoskwinie obrałam, pokroiłam na cząstki i układałam na cieście. Włożyłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam 40 minut w temperaturze

potrawyregionalne
Placuszki bananowe. 368

jajka 6-8 łyżek mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie:  W blenderze miksujemy banany na gładką masę, dodajemy jaja, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, sól i miksujemy na ciasto konsystencji gęstej śmietany.   Na mocno rozgrzanym tłuszczu smażymy placuszki o średnicy 5-6 cm. Smażymy na średnim ogniu przez

Kuchnia Łukasza
CIASTO MARCHEWKOWE 189

Puszyste, wilgotne o lekko korzennym smaku - tak w skrócie można opisać to ciasto. Bardzo łatwe w wykonaniu, wystarczy wszystko ze sobą zmiksować, upiec i gotowe :) Składniki: 2 szklanki startej marchewki (na drobnych oczkach) 2 szklanki mąki pszennej 4 jaja 1,5 szklanki cukru (ilość cukru jest opcjonalna, powinna zależeć od słodkości marchewek) 1 opakowanie cukru waniliowego  2 płaskie łyżeczki(...)przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Całość dodać do masy i zmiksować. Dodać marchewkę, cukier waniliowy i cynamon, zmiksować. Do jednolitej masy wsypać orzechy i migdały i całość wymieszać rózgą. Ciasto wyłożyć do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto oprószyć cukrem

Qchnia po prostu
Walentynkowe misie-lubisie 165

masę, tj. do momentu rozpuszczenia cukru. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku, nadal ucieramy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Do masy maślano-jajecznej stopniowo dodajemy mąkę, na przemian z mlekiem/śmietanką - dokładnie ucieramy. Ciastem wypełniamy otwory, do 3/4 wysokości. Jeśli lubicie, w miejscu gdzie jest brzuszek, możecie położyć nutellę. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez

kolorowotorcikowo
leśny mech- ciasto ze szpinakiem i granatem 357

przyjęciu i przekonałam się, że szpinak jest minimalnie wyczuwalny a dzięki niemu ciasto jest wilgotne i świeże. Granat, który jest tylko elementem dekoracyjnym, tak naprawdę w tym połączeniu jest orzeźwiający i nadaje soczystości. Pod przepisem znajdziecie małą ciekawostkę dotyczącą wykonania ciasta. *tortownica 21 cm Składniki: na ciasto: 3 jajka 2 szklanki mąki 1 paczka mrożonego szpinaku mielonego(...)Wystudzić, przekroić na dwa blaty na wysokości około 3/4 ciasta. Górną część ciasta pokruszyć, dolną umieścić z powrotem w blaszce. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i wyłożyć na ciasto, na wierzch ułożyć pokruszone ciasto i posypać owocem garantu.  Ciekawostka: Robiąc małe rozeznanie przed pieczeniem, przejrzałam kilka przepisów na to ciasto. Proporcje wszędzie były takie same, wszędzie też pisało

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kokosowe ciasto z jabłkami 134

szklanki wody i opłukujemy powstałym rozhoworem połówki jabłek. Jabłka nacinamy od zewnętrznej strony. W misce ucieramy masło z  cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, ciągle miksując. Następnie dodajemy do ciasta mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem kokosowym Miksujemy na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników.  Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Tortownicę smarujemy

Kulinarne przygody Gatity
Rolada malinowa 153

żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypujemy  partiami cukier, ubijając dalej. Następnie, również partiami wlewamy żółtka i nadal ubijamy. Do masy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie. Wykładamy ciasto na dużą płaską formę  (u mnie 28 x 42 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast

Cynamonowe szczęście