ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:489/1309)

Domowa pizza z pieczoną dynią, rozmarynem, fetą oraz świeżą rukolą. 191

pizzy :) Pizza nam się utarła tylko z sosem pomidorowym a tu taka pyszność z pieczoną dynią. Dynię wcześniej piekę z rozmarynem, zapach unoszący się po domu .....bezcenny.  SKŁADNIKI : ciasto   3 szklanki mąki pszennej  1 szklanka wody letniej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  pół kostki drożdży  2 łyżki oliwy (oleju) farsz(...)mąki w misce lub w osobnym garnuszku, mieszamy wodę z drożdżami oraz cukrem. Pozostawiamy na chwilę, aż drożdże zaczną pracować, po czym wyrabiamy na jednolitą masę, odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut. Gdy ciasto nam ładnie wyrasta, możemy zająć się naszą dynią. Upieczona obieramy ze skóry, do miąższu dodajemy 2-3 łyżki oleju,blendujemy  doprawiamy do smaku przyprawami

Basia w kuchni
najprostsze ciasto z rabarbarem i truskawkami 276

Wiosna już jest! A ja poczułam nieposkromioną chęć na ciasto z owocami. Delikatne, biszkoptowe. W smaku klasyczne, w przygotowaniu najłatwiejsze, bez obaw, że wyjdzie zakalec. Idealne nawet dla początkujących SKŁADNIKI 6 jajek 3/4 szkl. cukru 150 ml oleju 1,5 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 15 g cukru waniliowego(...)Odstawić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, a następnie żółtka i cukier waniliowy. Mąki przesiać. Dodawać do masy jajecznej i delikatnie mieszać łyżką. Dodać olej, wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę o wymiarach ok. 25 cm x 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć przygotowane owoce. Piec w rozgrzanym do 180º piekarniku przez

zabawa smakiem
Szybki biszkopt z jabłkami 371

potem ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia - utrzeć Białka ubić na pianę i dodać ostrożnie do całości, wymieszać delikatnie Pokrojone w plasterki jabłka dodać do masy i wymieszać łyżką, wlać do foremki Piekłam to ciasto w prodiżu i udało się znakomicie. Jedyna moja uwaga jest taka, że należało do ciasta użyć co najmniej 4-5 jabłek. Większa ilość jabłek nadałaby

Proste Potrawy
Sernik dyniowy z orzechami 351

odmiany, więc jego wnętrze nie jest tak intensywnie pomarańczowe. Sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik dyniowy z orzechami Składniki: ciasto 65g mąki pszennej 35g masła 30g cukru pudru 1 żółtko 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli masa serowa 500g twarogu trzykrotnie zmielonego 250g puree z dyni 100g cukru 3 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki(...)dodać żółtko, wyrobić gładkie ciasto, schłodzić je przez 1 godzinę w lodówce - tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, ciasto rozciągnąć lub rozwałkować na placek, wyłożyć nim dno tortownicy - ciasto nakłuć widelcem, podpiec przez 20 minut w 180 stopniach - po wyjęciu z piekarnika ostudzić PUREE Z DYNI - dynię umyć, pokroić na ćwiartki, wydrążyć z pestek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem

Smakołyki Bereniki
placuszki jogurtowe 1467

jajkami i 2 łyżkami oleju, a następnie dodajemy cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą miksujemy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej i gładkiej masy rozgrzewamy patelnie i nakładamy po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka placki smażymy na niezbyt dużym ogniu do czasu aż urosną i będą ładnie zarumienione ok. 2,5 min. gdy placki podrosną wkładamy

zobacz ich smak
Drożdżówka z jabłkami i kruszonką 114

przygotowaną blachę wyłożyć ciasto. Odstawić do ponownego wyrośnięcie (ok. 15 min.) 6. Z podanych składników zrobić kruszonkę ( nie ma to być zbita masa ale rozpadające się kawałki) 5. Jabłka obrać i pokroić w dowolny sposób, wyłożyć na ciasto, a całość posypać kruszonką. 6. Piec ok. 50 min. w temp

A Ty Smakuj Mnie
Świąteczne pierniczki z ciasta dojrzewającego 223

działo się u mnie w kuchni, działo. A raczej pierniczyło :) Ciasto dojrzewające na pierniczki przygotowałam w połowie listopada, wczoraj stwierdziłam, że dobrze by było coś z tym ciastem zrobić, poniżej efekty :) Takich smacznych pierników jeszcze nie jadłam, przez co wiele z nich nie doczekało się dekoracji :) Składniki (wyszło ich baaardzo dużo, po piątej blasze straciłam rachubę:)) : 500 g miodu naturalnego(...)przesianej mąki, jaja, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao, wymieszać. Po chwili dodać gorącą masę z tłuszczu i miodu, ponownie wymieszać. Na końcu, gdy masa jest już jednolita, dodać pozostałą mąkę i wymieszać. Ciasto przełożyć do naczynia szklanego, kamionkowego bądź emaliowanego, owinąć lnianą ściereczką lub folią spożywczą i ponakłuwać – powinno oddychać. Odstawić na kilka tygodni w chłodne miejsce (spiżarnia

Domowa Cookierenka Agi
Sześć makowców Babci Anielki 253

trakcie ucierania dodajemy na przemian przesianą mąkę oraz ostudzone masło i sól. Następnie masę tę dobrze łączymy ze śmietanowo-drożdżowym zaczynem. Całość dobrze zagniatamy, aż przestanie kleić się do rąk. Jeśli jest zbyt twarde, posiłkujemy się dodaniem kilku łyżek letniego mleka. Porządnie wyrobione ciasto przekładamy do glinianej miski i przykrywamy ją dość szczelnie folią spożywczą. Naczynie z ciastem odstawiamy(...)były moczone w czerwonym, wytrawnym winie) oraz odrobinę olejku migdałowego lub łyżeczkę takowego cukru. Białka ubijamy na sztywno i również łączymy z masą makową. Na koniec dodajemy roztopione, wystudzone masło i wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Ciasto, które odpoczywało w nocy w lodówce, wyjmujemy na blat i dzielimy na 6 równych (lub chociaż w miarę równych ;)) części. Każdą z nich

Kuchenna Kontrrewolucya
Frankfurterki w płaszczyku z buraka naciowego 165

durszlak. Ser wymieszać z jakiem śmietaną i przyprawami. Układać sparzone liście (nerwem w jedną stronę, najgrubszy odciąć)  ułożyć w poprzek pasek serowej masy Na tym ułożyć kiełbaskę i zwinąć w rulonik. Przygotować ciasto z jajka mleka i mąki (gęściejsze nieco niż na naleśniki) Rozgrzać głęboki olej , maczać ruloniki w cieście i smażyć na słoty kolor. Ja podałam z młodymi

Gotowanie jest łatwe
Włoskie trio 110

Ubić białka i cały czas ubijając dodawać po trochu cukier.Następnie dodać wymieszane mąki . Pod koniec wlać roztopione chłodne masło. Wymieszać delikatnie do połączenia składników i wlać na ciasto I dzieląc je na 2 foremki(...)Ubić białka na sztywną piane ,dodając cukier partiami i po jednym żółtku na przemian . Mąkę przesiać z proszkiem i kakao i dodawać do ubitej masy. Wszystko delikatnie wymieszać do połączenia składników i rozlać na ciasto II, do 2 foremek.,Przepis pochodzi z książeczki Poradnika domowego

w mojej kuchni
Tarta z rabarbarem, 100-tny wpis, Liebster Blog i...niespodzianka :) 208

podziękowania należą się WAM wszystkim, którzy tutaj zaglądacie:) Bardzo, bardzo, bardzo dziękuję za wszystkie komentarze, wiadomości i przede wszystkim za obecność :) Jesteście kochani :*:*:* Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 3 żółtka 12 dag masła szczypta soli 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 60 dag rabarbaru 10 dag cukru 1 kisiel truskawkowy Beza(...)ogniu aż rabarbar będzie miękki, ale jeszcze nie będzie się rozpadał. W połowie szklanki wody rozprowadzamy i kisiel i wlewamy go ro rabarbaru. Masa powinna być bardzo gęsta. Odstawiamy do przestudzenia. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Wykładamy nim tortownicę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni. W międzyczasie ubijamy bezę. Białka ubijamy na sztywno

My simple kitchen
Nutella Zebra Cake (na spodzie Oreo) 472

Przepyszny, słodki na kruchym spodzie w ciasteczek Oreo. Jest to jedno z lepszych ciast jakie miałam okazję spróbować a jednocześnie przyrządzić. Sernik jest bardzo łatwy, ważne jest by uzyskać charakterystyczne paski. Przygotowujemy jedną porcję masy serowej, którą dzielimy na pół. Jedną łączymy z Nutellą a drugą z pastą waniliową. Uwieńczeniem całego deseru jest ganache czekoladowy i orzechy laskowe. Składniki(...)ubijam z cukrem na puszystą masę. Dodaję twaróg, mascarpone i budyń. Miksuję do połączenia składników. Masę serową dzielę na pół. Do jednej części dodaję Nutellę, natomiast do drugiej wanilię. Na przygotowany wcześniej spód nakładam łyżkę masy serowej waniliowej, następnie nakładam łyżkę masy serowej z Nutellą, ponownie nakładam łyżkę masy jasnej i ponownie łyżkę masy ciemniej. Postępuję tak do wykorzystania wszystkich

Mango Papaja
Ciasto oreo & reese's & peanut butter - bez pieczenia! 211

Ciasto w iście amerykańskim stylu! Proste i pyszne! Zapraszam! Składniki na ciasto w tortownicy o średnicy 23 cm. Składniki na spód: 500 g ciasteczek Oreo (lub podobnych) 100 g masła Składniki na masę: 180 g śmietanki 30% (mocno schłodzonej) 250 g kremowego serka śmietankowego Philadelphia 100 g masła orzechowego typu crunchy 1 łyżka miodu (użyłam akacjowego) Dodatki(...)śmietanka będzie sztywna. Następnie dodajemy serek, masło orzechowe i miód - całość miksujemy na najniższych obrotach aż uzyskamy gładką masę. Przekładamy gotową masę serową na przygotowany wcześniej spód i wyrównujemy jej powierzchnię za pomocą szpatułki. Wierzch ciasta posypujemy orzeszkami ziemnymi oraz pokrojonymi cukierkami reese's. Całość obwijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalki na minimum 3 godziny. Ciasto należy wyciągnąć

Emcia Pichci
Ciasto z profesorskimi śliwkami 199

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Oryginalny przepis jest na formę 34x42, ja zrobiłam w mniejszej prostokątnej- wyszło więcej bezy na centymetr kwadratowy ciasta;-)  Masło miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Pod koniec ucierania dodajemy żółtka. Kiedy masa jest jednolita dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wyjdzie nam z tego kruszonka. Dużą garść kruszonki zostawiamy do dekoracji ciasta, resztę

les mirabelles
Kruche ciasto z kremem, agrestem i porzeczkami 175

Obrałam rabarbar, pokroiłam na małe kawałki, wrzuciłam na patelnię, zasypałam cukrem i podsmażyłam aż zmiękł, delikatnie podlewając wodą. Miękki rabarbar zbendowałam na gładką masę (dodałam też wegańskiego barwnika, który nadał mu różowy kolor) Na upieczone ciasto wykładamy krem na to owoce wciskając je w krem Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na tak długo, jak długo uda Wam się je ukryć

greenscarf
Amerykański placek z nadzieniem truskawkowo-jabłkowym i cynamonem 207

łyżek wody 1 łyżka octu jabłkowego 220 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę   Mąkę i masło umieścić w misce, posiekać łopatką, aż masa będzie przypominała okruchy chleba. Wlać wodę i ocet. Zarobić ręką gładkie ciasto. Podzielić na pół. Jedną część rozwałkować na placek o średnicy 28 cm, wyłożyć do okrągłej tortownicy (26 cm), wylepić dno i brzegi

Chocolate Muffin Blog
Babka krówka 1183

szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Jajka zmiksować wraz z cukrem na gładką masę, dodać masę krówkową, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dalej miksować. Wlać do ciasta olej, po połączeniu się składników. Formę do baby o średnicy 22 cm (mierzone na górze ) nasmarować tłuszczem i posypać kaszą manną. Wlać ciasto

O kuchni z uczuciem