ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:484/1309)

Mini Mazurki z Marcepanem, Konfiturą z Róży i Czekoladą 173

Mini Mazurki z masą marcepanową, konfiturą z róży i gorzką czekoladą to jedno z najlepszych, świątecznych połączeń smaków. Słodycz marcepanu i konfitury z róży przełamana gorzką czekoladą nadaje ciastu idealnego smaku i zachęca do sięgnięcia po kolejny kawałek. Polecam na Wielkanoc. Mini Mazurki z Marcepanem, Konfiturą z Róży i Czekoladą - Składniki : ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła(...)łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy odrobina soli ok. 200 g masy marcepanowej (gotowej lub z tego przepisu ) ok. 50 g konfitury z róży   Polewa: 80 g gorzkiej czekolady 40 g masła Mini Mazurki z Marcepanem, Konfiturą z Róży i Czekoladą - Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy

Słodka Strona
Babcine jagodzianki 121

Ciasto właściwe robimy z pozostałych składników i po raz kolejny, wszystkie muszą mieć temperaturę pokojową.  Po połączeniu, masę ugniatamy do momentu aż będzie gładka, lśniąca i odchodząca od ręki. To ważne by ciasto było odpowiednio napowietrzone.  Ciasto łączymy z rozczynem i ponownie odstawiamy w misce przykrytej bawełnianą ściereczką, aż zwiększy swoją objętość

Gawron w rosole
Najlepszy domowy makaron 137

wlewamy żółtka. Zagniatamy bardzo twarde ciasto; uporanie się z nim trochę trwa, ale efekt końcowy wart jest tego poświęcenia. Po uzyskaniu gładkiej masy pozostawiamy ją, by odpoczęła na blacie przez około pół godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na kilka części. Ja miałam ułatwioną sytuację, ponieważ posiadam bardzo dobrą maszynkę do domowego makaronu. Jednak jeśli jej nie mamy, ciasto rozwałkowujemy

Kuchenna Kontrrewolucya
Ciasto bezowe z orzechami i czekoladą 206

stopioną, a nie startą), bo ciasto nie wyszło takie całkiem bezowe, czyli chrupiące na zewnątrz, co zresztą w niczym mu nie ujęło;) Masę przełożyłam do tortownicy i piekłam ok. 50 min. Wyrosło, potem lekko opadło. Na przestudzone ciasto położyłam krem. Krem: * 250 g mascarpone * 4-6 łyżek nutelli - ja dałam 6 * 2-3 łyżki soku z cytryny - w oryginale był

Zdrowa Kuchnia Sowy
Sernik Oszukaniec z jogurtu greckiego 98

waniliowe, które smakuje jak sernik, choć nie ma w nim ani grama sera. Polecam, jest bardzo dobre. Składniki: Ciasto kakaowe: 150 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 100 g margaryny lub masła 100 g cukru duże jajko łyżeczka proszku do pieczenia Masa sernikowa 800 g jogurtu greckiego 2 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 3 jajka 50 g cukru pudru szczypta(...)szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię aluminiową i schładzamy w lodówce przez godzinę. Następnie ciastem wylepiamy spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (24cm x 26cm). Pieczemy je w 180 C przez 15 minut, następnie odstawiamy do wystygnięcia. Zabieramy się za masę sernikową. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder

e-PrzepisyKulinarne
Kruche ciastka z dżemem 243

mąki ulubiony dżem CZAS PRZYGOTOWANIA: 30-40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Przy pomocy miksera ucieramy masło razem z cukrem na gładką, jasną masę. Wbijamy jajko, miksujemy. Dodajemy mąkę i zagniatamy jednolite ciasto. 2. Z ciasta formujemy kuleczki o średnicy około 2 cm i lekko zgniatamy. Układamy w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kciukiem robimy wgłębienie, wykładamy

My Culinary Art
Śląskie kołoczki (drożdżowe koperty z serem) czyli Niedzielne Śniadanie odc.56 213

apetycznie puchł i pachniał.  To delikatny wypiek i posmakuje niejednemu łasuchowi. Śląskie kołoczki (drożdżowe koperty z serem) masa serowa: 250 g twarogu 80 g cukru 1 opakowanie cukru z wanilia lub kilka kropli ekstraktu waniliowego 40 g mąki pszennej ciasto: 50 g drożdży 45 g cukru 250 ml mleka 550 g maki pszennej 1 opakowanie cukru z wanilią spora(...)szczypta soli 2 żółtka 2 białka 70 g masła, rozpuszczone Składniki masy serowej łączymy w misce i ucieramy. Drożdże przekładamy do miseczki. Zasypujemy połowa cukru, rozcieramy i łączymy z ciepłym mlekiem oraz resztą cukru. Do dużej miski przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie po środku i wlewamy tam zaczyn z drożdży. Zsypujemy z brzegów trochę mąki na zaczyn, lekko mieszamy, przykrywamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kurczak w skorupie z masy solnej pieczony w żarze w ognisku 259

masie solnej). O glinę odpowiednią do tego celu nie jest łatwo, skorzystaliśmy więc z opcji zaproponowanej w książce. Aby przygotować masę solną jedną część soli mieszamy z dwoma częściami mąki i wody, a następnie wyrabiamy aż powstanie ciasto, które nie przykleja się do rąk . Ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm. Uwielbiam całego pieczonego kurczaka, ale nie wtedy gdy jest(...)domowe wyroby – kiełbasy, wędliny oraz potrawy z grilla, ogniska i wędzarni znajdziecie na stronie DobraKiełbasa.pl . To miejsce dla wszystkich miłośników mięsa. Przyrządzanie kurczaka pieczonego w masie solnej zaczęliśmy od przygotowania paleniska. Przygotowanie porządnego żaru, ale warto po to by potem już tylko włożyć pakunki z kurczakiem i czekać na wspaniałą ucztę. SKŁADNIKI 2 kurczaki każdy o wadze

OstryKęs
Cupcakes tiramisu 199

mleko i przesianą mąkę. Białek ubić na sztywną pianę dodając resztę cukru. Dodać 1/4 do masy i dobrze wymieszać. Resztę piany bardzo delikatnie połączyć z masą. Przygotować foremki do muffinek i wlewać do nich ciasto do ¾ wysokości. Piec około 25 minut w temp. 180ºC.Śmietanę ubić z cukrem, jak osiągniemy konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego, dodać porcjami mascarpone a następnie odrobinę

Świat Ciasta
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i owsianą kruszonką 158

czekałam, dając możliwość wyrosnąć ciastu drożdżowemu. Jak to bywa z ciastem drożdżowym z owocami, nie wyrasta ono zbyt wysokie, a śliwki mają to do siebie, że podczas pieczenia się w nie zapadają. Całość wyszła jednak smakowita, a dodatkowo śliwki i kruszonka z cynamonem świetnie ze sobą współgrały. Zobacz również inne przepisy na ----> ciasta drożdżowe Ciasto drożdżowe ze śliwkami(...)wymieszać z cukrem i cynamonem. Dodawać poszatkowane na mniejsze kawałki masło oraz partiami dosypywać mąkę (mąkę dosypywać do momentu, aż masa nie będzie kleista). Całość rozcierać palcami, aż do uzyskania suchej kruszonki, która rozpada się w dłoniach.  Kiedy ciasto drożdżowe wyrośnie, śliwki lekko oprószyć mąką, ułożyć je na cieście. Całość posypać obficie kruszonką. Piec około

Moje Qulinaria
Tort Maltesers 129

Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem (uwaga – masa zwiększy swoją objętość). Do ubitych białek stopniowo dokładamy masę żółtkową. Kolejno – dodajemy przesianą mąkę i olej – delikatnie mieszamy. Dno tortownicy (26cm) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do  180°C  na  40 minut. Na drugi dzień szykujemy krem. Żółtka ucieramy z cukrem(...)łyżce zimnej masy jajecznej, ekstrakt waniliowy oraz rum. Biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Spód nasączamy sokiem pomarańczowym i  smarujemy konfiturą malinową. Na konfiturę nakładamy warstwę kremu, następnie kładziemy kolejny blat – nasączamy sokiem, nakładamy krem i ostatni blat. Lekko nasączamy i cały tort pokrywamy kremem. Kuleczki maltesers przekrajamy na połówki (bardzo ostrym cienkim nożykiem) i ozdabiamy tort. Ciasto od okazji

mojewypiekiinietylko
Trójkolorowy sernik matcha 174

Kilka kropli ekstraktu waniliowego Wykonanie:   Spód: herbatniki należy rozdrobnić dodać masło, dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy. Studzimy w lodówce około 2h. Ciasto: Twaróg, jajka miód miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dzielimy na 3 równe części. Do 1 dodajemy kakao, 2 – herbata matcha, 3 – ekstrakt waniliowy ( można dodać miód, jeśli lubicie słodszą wersję). Wykonanie: Przy pomocy chochli nakładamy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Karmelowa tarta z kremem z kaszy manny 255

ciasto dajemy kawałek pergaminu, a nim umieszczamy obciążnik - np. fasolę), a następnie kolejne 10 - 15 minut bez obciążenia, aby ciasto się pięknie zarumieniło. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i dajemy mu przestygnąć. Masa z kaszy manny: 4 łyżki kaszy manny 1 szklanka mleka ewentualnie cukier - do smaku 100 ml śmietanki kremówki oraz karmel: gotowy lub przygotowujemy go gotując puszkę mleczka

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Babka z rodzynkami 148

połączyć z utarta margaryną. Cały czas miksując dodać przesiane mąki z proszkiem, następnie kasze mannę, mleko i aromat. Wszystko razem utrzeć na pulchną masę i dodać namoczone w rumie rodzynki. Wymieszać. Ciasto przełożyć do formy babkowej natłuszczonej i wysypanej bułką , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec od 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu wyjąc z formy i polać lukrem

Camilla w kuchni
Tarta na cieście jaglanym z fasolką i oscypkiem 159

tymianku Z podanych składników zagnieść twarde ciasto, wylepić formę do tarty, nakłuć i podpiec ok 15 min w temp 180 st Fasolkę ugotować do miękkości odcedzić i przestudzić. Ser biały, mleko i jajka oraz ok 40 g oscypka , wraz z przyprawami zmiksować w blenderze. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ułożyć fasolki oblać serową masą, posypać startym na tarce oscypkiem

Gotowanie jest łatwe
Ciasto piankowe z truskawkami 139

Dziś pora na ciasto z truskawkami, wygląda jak to tradycyjne jednak masa zrobiona jest z jogurtu i śmietany. Masę zapożyczyłam z jednego z przepisów s. Anastazji. Ciacho wychodzi bardzo wysokie, do tego stopnia, że nie zmieściłam całej galaretki. Robiłam w foremce o wymiarach 24 cm x 27 cm. Składniki: biszkopt 3 jaja 3 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżeczka

Pychotkaaa
Serowo-pomarańczowy przysmak 156

Wspaniałe waniliowo-pomarańczowe ciasto bez pieczenia na spodzie z herbatników. Biała masa z serków homogenizowanych pięknie kontrastuje (i świetnie smakuje) z dżemem pomarańczowym o intensywnym, słonecznym kolorze (lub jak kto woli o kolorze „kurczaczkowym” ;) ). Całość jest lekka, orzeźwiająca i taka… wiosenna :) Deser nie jest skomplikowany i na pewno uda się nawet niedoświadczonym jeszcze cukiernikom :) Polecam! Składniki: 1 duże opakowanie maślanych

MyCookBook.pl
SZPINAKOWA TARTA 103

ciasto: szklanka mąki 1/2 kostki margaryny 1 żółtko 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli na farsz: 30 dag szpinaku 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła  20 dag serka śmietankowego 4 łyżki żółtego sera ( tartego ) 2 jajka przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sposób wykonania: Z podanych składników przygotowałam ciasto i włożyłam(...)połowę szpinaku ) dodając serek śmietankowy. Doprawiłam do smaku. Gdy farsz przestygł dodałam żółty ser i jajka, wymieszałam. Blaszkę do tarty natłuściłam olejem, posypałam mąką pszenną.Ciasto rozwałkowałam wyłożyłam na blasze, na wierzch wylałam masę szpinakową. Wierzch posypałam resztą sera żółtego. Tart ę piekłam w temp. 180 stopni przez 45 minut.  Zdj ę cie szpinaku rosnącego na działce

Darcia w kuchni
Muffinki orzechowo-cynamonowe z Fantą 99

miękkim masłem. Dodajemy jogurt, Fantę i mieszamy (nie wymiesza się dokładnie, ale nie należy się tym przejmować). Do płynnych składników dodajemy suche i dokładnie miksujemy - ciasto wyjdzie dość gęste. Nakładamy po pełnej łyżce masy do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach. Upieczone muffinki studzimy.  2. Pomarańczę sparzamy i ścieramy z niej cienką

Na Ciasteczkowych Papierach
Paluszki z serem i sezamem, super dodatek do piwka i nie tylko 91

powstała kruszonka, najlepiej użyć robota kuchennego z opcją miksowania pulsacyjnego. Następnie żółtko wymieszać z trzema łyżkami zimnej wody i znowu zmiksować pulsacyjne do momentu, aż masa się połączy. Stolnicę obsypać mąką i wyłożyć ciasto, cienko rozwałkować tworząc duży prostokąt. Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem, obsypać parmezanem, solą morską, sezamem. Lekko dłonią uklepać i przydusić. Można obsypać jeszcze chilli, makiem, kminkiem

Kuchnia Pokoleń
Ciasteczka z kandyzowanym imbirem i białą czekoladą 164

kandyzowanego imbiru 8 kostek białej czekolady (można użyć dowolnej)     Masło z cukrem utrzeć do białości i połączyć z przesianymi (*) suchymi składnikami. Na końcu ciasto wymieszać z olejem i posiekanym imbirem.   Z masy formować kulki (mniej więcej o wielkości orzecha włoskiego). W każdej zrobić niewielkie zagłębienie. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec 10 minut

Di gotuje
Waniliowe ciasteczka z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi (ze śmietanką do kawy) 165

wiórek kokosowych 50g białej czekolady   Masło/margarynę zmiksować z cukrem, dodać pozostałe składniki (oprócz czekolady i wiórek) i całość dokładnie wymieszać. Na końcu masę połączyć z wiórkami i posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kulki (o wielkości orzecha włoskiego), lekko spłaszczać i układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec 10-15 minut w 180 stopniach. (Powinny lekko się

Di gotuje
Muffinki czekoladowo-orzechowe z coca-colą 121

misce roztrzepujemy jajko i miksujemy je z cukrem i miękkim masłem. Dodajemy jogurt, coca-colę i mieszamy. Do płynnych składników dodajemy suche i dokładnie miksujemy - ciasto wyjdzie dość gęste. Nakładamy po pełnej łyżce masy do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach. Upieczone muffinki studzimy. Cukier puder ucieramy na gładko z 1 łyżką coca

Na Ciasteczkowych Papierach
Twarogowe pączusie 1888

zwykły i waniliowy, wbić jajka, dodać pokruszony twaróg, śmietanę i wlać ekstrakt waniliowy. Za pomocą miksera składniki połączyć ze sobą. Powstanie gęsta i dosyć lepka masa. Przełożyć ją na posypany mąką blat. Wyrobić ciasto, lekko podsypując mąką. Podzielić na 2 części. Rozwałkować na 1,5 cm grubości. Za pomocą kieliszka wyciąć kółka. Olej przelać do wysokiego garnuszka i gdy będzie

Ugotować
Pumpkin spice cheesecake 139

przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożony tylko spód tortownicy). Tortownicę wraz ze spodem wkładamy na ok. 15 minut do lodówki. Przed nałożeniem ciasta należy wysmarować brzegi tortownicy masłem. Przepis na masę serową: Ser przekładamy do miski razem z puree z dyni, dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, całość miksujemy stopniowo dodając cukier. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy

Emcia Pichci
Leniwie leniwe na śniadanie 122

jest posolona na początku...tak więc lepiej posolić gdy się zagituje-będzie szybciej) 6.Oprószyć dużą deskę lub blat mąką pszenną. 7.Uformować z masy twarogowej odpowiedni kształt leniwych czyli: wyciągnąć część ciasta uformować z niego podłużny wałeczek nożem do smarowania masła kroić odpowiednio szerokie kluski 8. Wrzucać kluchy na osolony wrzątek i gotować 5-8 minut (GÓRA 8 minut

Fiolka w kuchni
Breaking bad na słodko, czyli czekoladowy tort urodzinowy z Heisenbergiem 150

skończy, ubijamy na puszysto, a następnie dodajemy po jednym żółtku, po każdym chwilę miksując. Mieszamy oba rodzaje mąki z kakao i dodajemy po trochu do masy jajecznej, po każdej porcji dokładnie miksując. Następnie ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej na dole papierem (boki tortownicy zostają odkryte). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy przez około 40 minut. Gotowe ciasto

W poszukiwaniu inspiracji
Trylogia pierogowa: Pierogi ruskie 187

widelcem, zetrzeć do nich mozzarellę na małych oczkach tarki i dodać pokrojoną w kostkę fetę. Dognieść jeszcze wszystko widelcem i wymieszać na w miarę gładką masę. Mąkę przesiać i dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Powinno mieć konsystencję plasteliny, stąd też proporcje wody podałam mniej więcej, wszystko zależności od tego jak glutenowa będzie mąka. Dlatego wodę dobrze dolewać stopniowo, zaczynając

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pietruszkowe kopytka 87

gram ziemniaków po ugotowaniu 2 jajka ok. 300 gram mąki pęczek natki pietruszki sól olej Wykonanie: Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy jajka i mąkę. Wyrabiamy ciasto. Pietruszkę drobno kroimy i również dodajemy do masy ( jeżeli za bardzo się lepi możemy zawsze dodać mąki, ilość mąki będzie uzależniona od wielkości jajek i rodzaju ziemniaków ). Formujemy długi wałek i kroimy na kawałki

Smaki Ewy
Waniliowe potreningowe serniczki z patelni 94

łyżka mąki owsianej 1 kropelka aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka odżywki waniliowej 1 jajko Rozgrzać patelnię. Jajko zmiksować. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. Na rozgrzaną patelnię nakładać po 1 łyżce ciasta. Rozprowadzić. Smażyć na małym ogniu na rumiany kolor, z obu stron. Przełożyć na talerz.  Podawać z jogurtem. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Sernik cappuccino bez pieczenia 759

twarogowego, dzięki temu nie zawiera dużo kalorii. Wierzch sernika zwieńcza ubita śmietanka, ale jest jej na tyle niedużo, że nie zwiększa znacznie kaloryczności poszczególnych kawałków ciasta, za to bardzo ładnie podkreśla kawowy kolor masy serowej oraz wizualnie tworzy tzw. piankę na cappuccino. Sernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, na większą formę należy zwiększyć ilość składników. Sernik cappuccino

Smakołyki Bereniki
Ciasteczka otrębowe z czekoladą 166

jajko 30 g otrąb 150 g mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g czekolady gorzkiej Masło utrzeć z cukrem na puszystą masą, dodać jajko, otręby, proszek, mąkę. Wyrobić. Z ciasta formować łyżką kuleczki. Rozkładać na blachę wyłożoną papierem, rozpłaszczając je widelcem (ciastka układać w odległości, bo będą rosły). Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 C przez

Humanistka w kuchni
Pełnoziarniste placuszki jogurtowe z borówkami 771

pieczenia Do podania: miód/jogurt naturalny/świeże owoce/dżem Wszystkie składniki mieszamy rózgą lub widelcem w większym naczyniu, aż powstanie gęsta, w miarę jednolita masa. Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnie nakładamy porcje ciasta (1 łyżka ciasta na 1 placka) i smażymy, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Przekładamy na drugą stronę i smażymy jeszcze ok 1-2 minuty. Podajemy

Zawsze głodna!
Ciasto z porzeczkami 170

Mąkę,cukier, proszek , masło oraz jajko zagniatamy na jednolitą masę, jeśli jest za suche dodajemy wody. 1/3 ciasta zostawiamy, resztę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem. Porzeczki obtaczamy w łyżce mąki. i wysypujemy na ciasto. W rondelku roztapiamy 50 gram masła, następnie dodajemy wiórki i cukier, mieszamy.  Tak powstałą kruszonkę wysypujemy na ciasto, następnie rozkruszamy resztę ciasta. Wstawiamy do piekarnika

Cukier&Puder
Karnawalowe Oponki 85

soli oraz cukier. Następnie drobno siekamy margarynę i dodajemy ją do misy, kolejnym etapem jest dodanie jajka spirytusu oraz pokruszonego twarogu. Całość zagniatamy na jednolitą masę. (Można ułatwić sobie to mikserem:) Następnie wyrobione ciasto wałkujemy - na posypanej mąką stolnicy lub blacie - jeżeli ciasto będzie zbyt kleiste - posypcie także wierzch wyrabianego ciasta i ponownie je wygniećcie. Ciasto wałkujemy na grubość około

dlaSmaQ
Tarta z masą marcepanową i jagodami 139

wolałam spędzać ze znajomymi, gdzieś na wyjeździe, w plenerze, z dala od domu. Od dawna nie miałam już urodzinowego tortu – teraz piekę sobie sama ciasta, w które wtykam jedną świeczkę. Tarta z masą marcepanową i jagodami na kakaowym spodzie Czytaj dalej... Artykuł Tarta z masą marcepanową i jagodami pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Mini placuszki bananowo - owsiane z kawą inką 173

lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo ulubione owoce (u mnie czerwone pomarańcze oraz kiwi) jogurt naturalny miód (opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w blenderze i miksujemy na jednolitą masę. Jeśli jest zbyt gęsta dolać mleka, jeśli zbyt rzadka dosypać mąki. Rozgrzać patelnię (powinna być nieprzywierająca). Na rozrzaną i suchą patelnię przy pomocy łyżki nakładać i formować

DefinicjaSmaku
Tort czekoladowy 226

biszkopt, dlatego dobrze jest zarezerwować sobie na to przynajmniej 10 minut. W tym przepisie, podobnie jak w przepisie na brownie nie dodajemy proszku do pieczenia, ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza wtłoczonym do masy podczas ubijania. Gotowa piana powinna być biała i gęsta. Dodajemy do niej w dwóch turach przesianą mąkę z kako. Mieszamy delikatnie drucianą trzepaczką – im mniej mieszania

Ciastkozercy
Prosty biszkopt czekoladowy 280

efektu końcowego, jednak w ten sposób piana ubije się trochę szybciej. W tym przepisie, podobnie jak w przepisie na brownie nie dodajemy proszku do pieczenia, ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza wtłoczonym do masy podczas ubijania. Gotowa piana powinna być biała i gęsta. Dodajemy do niej w dwóch turach przesianą mąkę z kakao. Mieszamy delikatnie drucianą trzepaczką – im mniej

Ciastkozercy
Ciasteczka z truskawkowym musli i żurawiną 110

odmierzyć, posmarowałam szklankę odrobiną oleju, miód świetnie z niej wypłynął i nie pozostał na ściankach) i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zmiksowałam na gładką masę, dodałam posiekaną żurawinę i musli, wymieszałam łyżką. Ciasto przykryłam kawałkiem folii i odstawiłam do lodówki na 15 minut. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzałam do temperatury 155 stopni z termo obiegiem. W oryginalnym

Kuchenne zapiski Edyty
.551. powtórka 116

jajko wymieszać, dodać pozostałe (suche) składniki i ponownie wymieszać. Połowę masy wylać do kokilki wyłożonej papierem do pieczenia. Ricottę opcjonalnie posłodzić, wyłożyć ją na masę w kokilce, posypać malinami i przykryć pozostałym ciastem. Piec w 180*C przez ok. 30 minut. Smacznego

breakfast of dreams
żurawinowo-waniliowe bezglutenowe mini babki 134

olej i jogurt. Do miski, w której było 175g mąki (tej bez kisielu) dodajemy ekstrakt waniliowy. Przygotowujemy foremki na babeczki. Nakładamy do nich po łyżce masy jasnej i czerwonej, postępujemy tak do wykończenia ciasta. Babeczki pieczemy ok. 15-20 minut (do suchego patyczka) w 180*C. Po ostudzeniu lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
Tarta z gruszkami i gorgonzolą 75

podpiekamy około 10 minut w gorącym piekarniku. Obieramy gruszki, kroimy je na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, a następnie ćwiartki kroimy na plasterki. Na podpieczone ciasto wykładamy plasterki gruszki, pokruszony ser gorgonzola, zalewamy masą ze śmietany i jajka i posypujemy orzechami włoskimi. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres

Marder&Marder Manufacture
Babka kolorowa 117

olej nadal ucierając. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do misy miksera wciąż miksując. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z resztą masy. Już nie mikserem tylko szpatułką, delikatnie. To ciasto dzielimy na 4 równe części. Do każdej z osobna dodajemy: kisiel cytrynowy, kisiel wiśniowy z odrobiną czerwonego barwnika spożywczego, kakao i mak. Delikatnie mieszamy. Formę

Marder&Marder Manufacture
Herbaciany sernik na zimno 223

cytrynowej herbaty Basilur , delikatna warstwa serowa ze śmietanki i mascarpone na spodzie z puszystych biszkoptów, tworzy ciasto na letnie biesiadowanie pod chmurką do tego filiżanka aromatycznej herbaty i nic więcej do szczęścia nie potrzeba! Składniki: Spód: 100 g okrągłych biszkoptów Masa serowa: 300 ml śmietany kremówki 30% 250 g serka mascarpone 1/2 cytryny 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru(...)mieszamy mikserem do połączenia. Masę serową wylewamy na stężałą galaretkę z herbaty, wygładzamy łyżką. Na wierzchu układamy okrągłe biszkopciki lekko wgniatamy je w masę, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Wyjmujemy ciasto z lodówki, odwracamy do góry dnem, usuwamy folię, kroimy i podajemy. Po aromatyczne herbaty zapraszam do internetowego sklepu  Klik   znajdziecie

Wanilia i Kardamon
Serniczki z jogurtem, truskawkami i miętą 164

twarożku 1 łyżka mąki owsianej 1 łyżka otrębów owsianych 1 łyżeczka miodu 1 jajko Rozgrzać patelnię. Jajko zmiksować. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. Na rozgrzaną patelnię nakładać po 1 łyżce ciasta. Rozprowadzić. Smażyć na małym ogniu na rumiany kolor, z obu stron. Przełożyć na talerz.    Podawać z jogurtem i truskawkami. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Ziemniaczany chrust 94

ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i bardzo dokładnie rozbić tłuczkiem. Dodać mąkę, żółtko i całość wymieszać. Następnie ubić na sztywno pianę z białka, dodać do masy ziemniaczanej i wymieszać ręką bardzo delikatnie. Wyłożyć ciasto na stolnicy wysypanej mąką, rozwałkować na grubość 4 mm i kroić romby przecinając środki. Formować chrusty i smażyć na bardzo gorącym tłuszczu z obu stron. Podawać

Tradycyjna Kuchnia
Zdrowe krakersy z ciecierzycy 180

pieprz, rozmaryn, pietruszka) Sposób przygotowania: W misce mieszamy mąkę z ciecierzycy, mąkę pełnoziarnistą, otręby i przyprawy roztrzepujemy jajko a następnie dolewamy je do suchej masy dodajemy oliwę z oliwek i wodę zagniatamy ciasto przez kilka minut dzielimy ciasto na mniejsze części i cienko wałkujemy, najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej, żeby nie trzeba było dosypywać więcej mąki, a ciasto

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Czekoladowe serniczki z patelni z migdałami, jogurtem i miętą 164

mąki owsianej 1 łyżka otrębów owsianych 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka kakao 1 jajko Rozgrzać patelnię. Jajko zmiksować. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. Na rozgrzaną patelnię nakładać po 1 łyżce ciasta. Rozprowadzić. Smażyć na małym ogniu na rumiany kolor, z obu stron. Przełożyć na talerz.    Podawać z ulubionymi dodatkami, np. jogurt, migdały i świeża mięta

Chocolate Muffin Blog
Domowa karpatka - słodycz idealna na Dzień Dziecka, Matki i inne okazje. Na pewno wyjdą Karpaty. 309

mniej niż 750 ml mleka dwa budynie waniliowe Przygotowanie: Wodę gotujemy z margaryną. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do przestygniętej masy dodajemy pojedynczo jajka (za każdym razem miksując). Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozprowadzamy na blasze kwadratowej wyłożonej papierem do pieczenia. Przez pierwsze 20 minut pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni

Kuchnia po mojemu
Placki jogurtowe z truskawkami 156

pieczenia szczypta soli truskawki Jogurt wymieszać z jajkami i olejem, dodać cukier, mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Zmiksować na gładką i jednolitą masę. Na rozgrzaną patelnię nakładać po 1 łyżce ciasta, smażyć na małym ogniu do czasu aż urosną i się zarumienią. Gdy placki podrosną włożyć do każdego placka plasterki truskawek. Placki przewrócić na drugą stronę

Domowa cukiernia Ewy
Drożdżówki z kremem krówkowym i płatkami migdałowymi 166

Często piekę w domu różne słodkie bułeczki. Pyszne na pierwsze czy drugie śniadanie, ale równie dobre na podwieczorek. Ciasto jest mięciutkie. Bułeczki nie są mocno słodkie

Plate of Joy
Tarta paprykowa 131

majonezem, jajkami i dopraw do smaku solą i tabasco. Bursztyn zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, dodaj podsmażony na oleju kujawskim pokrojony boczek. Na ciasto wyłóż paprykę, boczek, pokrojone śliwki. Całość zalej masą śmietanowo- jajeczną. Wierzch naszej tarty obsyp gałązkami świeżego tymianku, dodaj pomidorki koktajlowe, tarty ser i mielony pieprz kolorowy. Całość zapiecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni

Wielki apetyt
Bułki czosnkowo-pietruszkowe 148

składniki wymieszać ze sobą. Następnie dodać letnie mleko i rozpuszczone (przestudzone) masło. Ponownie za pomocą łyżki wszystkie składniki połączyć ze sobą. Na sam koniec przygotowaną masę przełożyć na blat i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (wyrabiać około 10 minut). Przygotowane ciasto z powrotem przełożyć do miski, przykryć ją czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około 1 godzinie

Ugotować
Kurki w kwiatach cukinii 90

koniecznie). Wypełnić kwiaty cukinii kurkami z cebulą, płatki na końcach zakręcać. Wymieszać w misce obie mąki z solą i dolewać zimną wodę – powinniśmy otrzymać masę o konsystencji śmietany. Zanurzać całe kwiaty w cieście i delikatnie wkładać ( nie wrzucać) do gorącego oleju. Chwilę smażyć, wyjmować na ręcznik papierowy. Od razu podawać. zastawa

królestwo garów
Krewetki w kwiatach cukinii - tapas 128

lekko rozchylić, wyrwać słupek. Wypełnić kwiaty cukinii farszem, płatki na końcach zakręcać. Wymieszać w misce obie mąki z solą i dolewać zimną wodę – powinniśmy otrzymać masę o konsystencji śmietany. Zanurzać całe kwiaty w cieście i delikatnie wkładać (nie wrzucać) do oleju. Smażyć około 5-6 minut, wyjmować na ręcznik papierowy. Od razu podawać. Krewetki, szynka serrano, ocet winny z rieslinga

królestwo garów
Sernik z polewą karmelową 230

Macie ochotę na kolejny sernik? Z polewą karmelową? Z migdałami? Jak są same pozytywne odpowiedzi, to namawiam Was na wypróbowanie tego przepisu. Ciasto jest na spodzie z herbatników, z kremową masą serową, gdzie mi jeszcze było mało, musiałam przyozdobić go polewą karmelową. Zapewniam że, na jednym kawałku nie poprzestaniecie. Bazowałam na przepisie od Pieczarki Mysi. Składnikina

Pink Envelope
Tunel 127

Najpierw pieczemy roladę biszkoptową. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Obie mąki mieszam razem i przesiewam do masy jajecznej.  Blachę  wykładam papierem do pieczenia, rozsmarowuję ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 15 min. Gorącą wyjmuję na deskę przykrytą ściereczką i zwijam razem ze ścierką. Odstawiam

Ciasteczkowy Potwór
Babka marmurkowa 125

cukru 2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki kakao cukier puder do posypania Wykonanie: Jajka ubijam z cukrem na puszysta masę, dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielę na dwie części. Do jednej dodaję 2 łyżeczki mąki, a do drugiej dodaję dwie łyżeczki kakao. Formę z kominkiem smaruję masłem i posypuję bułką tartą

Ciasteczkowy Potwór
Tarta z mascarpone i truskawkami 134

cytryny; dżem truskawkowy; Wykonanie: Serek mascarpone delikatnie wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać śmietanę i sok, delikatnie połączyć składniki.  Upieczone i wystudzone ciasto cienko posmarować dżemem truskawkowym  Na dżem wyłożyć masę serową. Na masie serowej ułożyć połówki truskawek. Truskawki można cieniutko polać lekko tężejącą galaretką cytrynową

In my kitchen
Mini ptysie / eklerki z bitą śmietaną 183

łyżka ekstraktu z wanilii W mleku rozpuścić masło. Doprowadzić do wrzenia. Energicznie mieszając dodać mąkę. Mieszać do uzyskania szklistego i odchodzącego od ścianek garnka, ciasta. Porządnie wystudzić. Dodać jajka i dokładnie zmiksować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, mini ptysie. Zachować odstęp, bo ptysie trochę urosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez

CookYourself
Ciasto bezowe, czyli sto lat! 204

takiej temperaturze piec (w zasadzie suszyć) bezę przez 2,5 godziny. Wyjąć z piekarnika i wysuszyć. Bezy można spokojnie przygotować na dzień przed robieniem ciasta - nie powinno się z nimi nic stać. Masa: Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Jako, że beza sama w sobie jest słodka - nie warto dodawać więcej cukru. Jak śmietana będzie dobrze ubita - wmieszać do niej łyżką

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciasto "Jajko sadzone" 189

żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, ciągle ubijając. Suche składniki delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, tak  by składniki się połączyły a masa piankowa nie opadła.   Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 C przez 25min, pozostawić do wystygnięcia w uchylonym piekarniku (i wyłączonym

W kuchennej krainie
Muffinki z Snickersem 98

drugiej jajko roztrzepać z mlekiem i dodać rozpuszczone ostudzone masło. Połączyć z składnikami suchymi, wymieszać powoli kilka razy, mogą zostać grudki. Napełniać papilotki jedną łyżką masy, dać kawałek Snickersa i przykryć koleją łyżka ciasta. Posypać górę skórką pomarańczy. Piec ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni

pink envelope
Imbirowo - gruszkowe muffinki 85

garnuszku roztopić masło, odstawić do ostygnięcia. W oddzielnej misce roztrzepać jajka z mlekiem i dodać roztopione masło. Pokrojone w mniejsze kawałki gruszki dodać do masy jajecznej. Mokre składniki wlać do suchych, przemieszać ciasto kilka razy. Napełniać ciastem ok. 3/4 wysokości foremek i dać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 15 - 20 min. Cukier rozpuścić w garnuszku i polać

pink envelope
Roboto ty w rękach się pal 150

Delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Do masy dodajemy połówki śliwek i znów mieszamy. Na koniec dodajemy porcjami marcepan, po każdym dodaniu mieszając (dzięki temu masa nie sklei się w jedną wielką gulę). Ciasto wlewamy do formy i pieczemy około 40 minut. Po wyjęciu z formy posypujemy cukrem pudrem i jemy! Babka jest delikatna, mirabelki lekko kwaskowate a marcepan aromatyczny

les mirabelles
Dzień Dużego Dziecka 156

wysypujemy mielonymi orzechami. Mleko mieszamy trzepaczką z jajkiem i cukrem migdałowym. Kromki drożdżówki smarujemy z jednej strony konfiturą różaną i ciasno układamy w formie. Zalewamy masą jajeczną i zostawiamy na ok.15 minut, żeby ciasto wchłonęło płyn. Piekarnik nastawiamy na 150*C. Kiedy większość płynu jest wchłonięta wkładamy ciasto do piekarnika na 15-20 minut (jajka muszą się ściąć). Pieczemy uważając

les mirabelles
Indyjskie kluseczki z dyni z sosem fistaszkowym 130

ziemnych bez soli 2 łyżki masła 1 cebula 1 szklanka śmietany 30% sól, pieprz Dynie należy upiec do miękkości w piekarniku, następnie zmiksować na gładką masę, dodać serek, przyprawy i tyle mąki aby ciasto nie lepiło się do rąk.  Kluski można ubierać z porcji ciasta za pomocą łyżeczki (ja tak robiłam)  lub formować rękoma i wkładać

Jadło i czytadło
Naleśniki z kurczakiem w sosie parykowo-pomidorowym 174

Dusić pod przykryciem aż pomidory się rozpadną, a kurczak będzie miękki. Dodać na koniec starty żółty ser, wymieszać i odstawić. W międzyczasie wszystkie składniki na ciasto  połączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni wysmarowanej  olejem. Podawać  z gorącym farszem zwinięte jak tradycyjne naleśniki, (choć oczywiście można równie dobrze

Gosia gotuje
Wyborny biszkopt. 297

dosypywać przesiane mąki,  mieszamy bardzo delikatnie . Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po ok 35-40 min. biszkopt powinien być upieczony. Ciasto sprawdzamy drewnianym patyczkiem powinien być delikatnie wilgotny.  MASA DO KRAJANKI Gotujemy 3 kolory galaretek w 1i 1/2 szkl. wody, czekamy aż zastygnie i kroimy w kostkę(ja galaretki przygotowuję dzień wcześniej), Gotujemy

Kuchnia Beaty
"Słodkie środy" - muffiny z oreo i krówką 103

mieszamy, do drugiej miski przekładamy mokre składniki - jajka, olej, jogurt i całość mieszamy, do mokrych składników przekładamy suche i dokładnie mieszamy energicznie do uzyskania jednolitej masy. Do papilotek na muffinki przekładamy po łyżce ciasta, następnie układamy oreo i krówkę i zalewamy całość łyżką ciasta, dekorujemy czekoladowymi pieguskami, pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 25 minut do zarumienienia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jak zrobić papierową tubkę do dekoracji ciast. 106

wysokości, w zależności jaką chcemy uzyskać średnicę otworu. Możemy też włożyć do tubki metalową lub plastikową karbowaną końcówkę do dekoracji ciast. Gdy ozdobimy już nasze ciasta naszą papierową tubką, wyciskamy pozostałą  z niej masę , a tubkę wyrzucamy do kosza. Można ją zrobić ze zwykłego papieru, ale można także użyć pergaminu lub papieru powlekanego folią będzie bardziej wytrzymała Bardzo łatwo

Przepisy i porady kulinarne
Fritule, Chorwackie mini pączki 311

ścieramy skórkę z cytryny, wyciskamy sok, miksujemy. Dodajemy jabłka starte na małych oczkach, jogurt, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.  Miksujemy na dużych obrotach. Masa powinna być dość gęsta, ale lejąca. 3. Ciasto nakładamy dwoma dużymi łyżkami, formując kształt i wielkość orzecha włoskiego, ciasto wpuszczamy bezpośrednio na rozgrzany olej. Gdy się usmażą wyciągamy łyżką cedzakową, odsączamy na ręczniku papierowym

Apetyczna babeczka
Placuszki bananowo-orkiszowe 182

cynamon  Sposób przygotowania:   Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, cynamon, jajko, mleko oraz pokrojone w plasterki banany. Wszystkie składniki zmiksować, aby powstała jednolita masa. Patelnię posmarować ręcznikiem papierowym namoczonym w oliwie. Ciasto wylać na rozgrzaną patelnie, smażyć po około 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe placuszki podawać na gorąco, polane miodem.  Smacznego

Fit-amina
Nadziewane bułeczki 141

mleku rozpu ś ci ć drożdże i dodać do mąki. Dodać roztrzepane jajko , stopione masło oraz sól. Włączyć robot i wyrabiać ,aż utworzy się zwarta masa, kula. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagnieść, utworzy ć wałek, podzielić na kawałki. Z każdego kawałka uformować placuszki . Posypać natką pietruszki, położyć 1 pomidorek i 1 kulkę mozzarelli, zawin ąć i skleić

w mojej kuchni
Muffiny śliwkowe 121

pieczenia cukier wanilinowy Ucieramy margarynę z cukrem na pulchną masę. Dodajemy stopniowo jajka.   Mieszamy mąkę, skrobię, cukier wanilinowy i proszek. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej, którą mieszamy łyżką. Papilotki wypełniamy do ¾ ciastem. Na wierzch każdej muffinki wkładamy połówkę śliwki   (skórką w dół).   Wkładamy do nagrzanego   do 180 C piekarnika na około 20 minut. Podajemy posypane cukrem

Humanistka w kuchni
Słodka Chałwa 1044

Masło lub margarynę utrzeć na puch, dodawać na przemian po łyżce przestudzonego  budyniu i po odrobinie pokruszonej chałwy. Zimne ciasto przekroić. Na pierwszy blat ciasta nakładamy cały słoiczek dżemu, następnie większą część masy. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu. Posypać startą czekoladą lub kakao.. Przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje gdy po leżakuje całą noc w lodówce

NaKońcuJęzyka
PIEROGI Z MIĘSEM I KISZONĄ KAPUSTĄ 129

sklejanie pierogów, a także  zapobiegnie ciągnięciu się kapusty podczas konsumpcji. Farsz dobrze doprawić solą, pieprzem i ziarenkami smaku. Całość dokładnie wymieszać na jednolita masę. Tak przygotowany farsz wykładać na wykrojone z ciasta ( Jak zrobić ciasto na pierogi ) krążki i lepić pierogi. Gotować w lekko osolonej, wrzącej wodzie do momentu, aż wszystkie pierogi wypłyną na wierzch. Można je podawać

Kuchnia w opałach
Szybkie danie | Przepyszne racuchy / pancakes z bananami 217

soli olej kardamon lub cynamon (opcjonalnie) WYKONANIE Mąkę, kefir, jajko, proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli i ewentualnie kardamon lub cynamon wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Banany pokroić w plasterki i dodać do ciasta (można dawać banany na patelnie i zalewać ciastem, ale to bardziej czasochłonne).  Smażyć z obu stron na złoty kolor. SUGESTIA Jeśli ciasto będzie zbyt gęste

Zofiana
Muffinki pełnoziarniste :) 143

będzie już miękka rozdrabniamy ją widelcem, bądź mikserem. Suche składniki mieszamy w jednej misce, a mokre w drugiej, które przelewany do tych suchych. Dodajemy masę z kaki i miksujemy na gładką konsystencję. Ciasto rozkładamy do 10 foremek na muffinki, przyozdabiamy wiórkami (bądź innymi dodatkami) i pieczemy 40 minut w 180 stopniach. I gotowe

Zdrowie na języku :P
Grissini na ostro! :) 124

pieczenia - 1 - 1,5 łyżeczki soli - 150 ml wody - 1 łyżeczka oleju - 100-150 g ziarenek Piekło - Niebo Wszystkie składniki należy dobrze wyrobić na plastyczną masę. W razie potrzeby dodać więcej wody. Odstawiamy ciasto na 20 minut. Następnie wałkujemy na średnią grubość i tniemy paski o szerokości ok. 1-2 cm i obojętnej długości (najlepiej jak najdłuższe) Nasze paseczki skręcamy

Zdrowie na języku :P
Filet z tuńczyka, pietruszkowe ptysie i sos holenderski 123

wsypujemy mąkę i bardzo szybko mieszamy, aż masa będzie jednolita i błyszcząca. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie wbijamy jajka i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy (w odstępach, bo ciasto urośnie) kółka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Odstawiamy do przestygnięcia. 2. Teraz przygotujemy sos. Żółtka ubijamy z sokiem

My Culinary Art
Cynamonowe Pączuszki z mascarpone 246

łyżeczka spirytusu , wódki lub rumuOlej do głębokiego smażeniapół szklanki cukru pudrupół łyżeczki cynamonu Wykonanie :Jajka zmiksować z serkiem.Dodać pozostałe składniki . utrzec na jednolita masę.W garnku rozgrzać olej. Łyżką nabierać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego i kłaść na tłuszcz.Smażyć do zrumienieniaOsączyć na ręczniku papierowym .Po lekkim wystudzeniu obtoczyć  paczuszki w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem .Smacznego

Malinowa Kawiarenka
Biscotti Kawowe i Lunch Box 130

wiśniami. Wsypujemy partiami do kawowej masy i mieszamy do połączenia składników ( Możecie użyć miksera na najniższych obrotach, ja jednak używam dużej łyżki ). Jeżeli masa jest zbyt "luźna" to posypujemy trochę mąką. Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i rolujemy, aby utworzyło nam wałek. Jeżeli jest zbyt duży, możemy utworzyć dwa mniejsze. Przekładamy na blachę pokrytą pergaminem

Słodkie Przyjemności
Calzone 176

pokrojone na drobno pieczarki, chwilę dusimy, następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i białą cebulę, wszystko mieszamy. Dodajemy zioła i dusimy aż do momentu, aż masa się połączy, a składniki zmiękną.Gotowe, wyrośnięte ciasto ponownie ugniatamy, dzielimy na 4 duże części. Każdą z nich rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Po jednej z części ciasta rozsmarowujemy sos pomidorowo-szpinakowy, omijając około

Słodkie Przyjemności
Malinowo-czereśniowe muffiny z kruszonką 137

mlekiem i mieszamy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i wszystko mieszamy.W drugiej misce ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy masę jajeczną i mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, które dosypujemy do wcześniej wymieszanej masy.Na blaszkę do muffin wyłożonej papilotkami wylewamy ciasto do połowy wysokości. Następnie dodajemy kilka świeżych malin i zalewamy łyżką ciasta na które ponowie układamy kilka sztuk świeżych owoców

Słodkie Przyjemności
Leniwe pierogi ruskie 208

Obraną i posiekaną cebulkę zrumienić na oleju.2. Ser i ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę. Wymieszać z cebulką i doprawić solą i pieprzem do smaku.3. Do masy dodać jajko i tyle mąki, by ciasto dało się formować w wałek, który następnie należy pokroić tak jak pierogi leniwe.4. Kluski wrzucić na osolony wrzątek i gotować, aż wypłyną na powierzchnię.5. Podawać

Kuchnia domowa Ani
Apfel-Hafer-Cookies 142

Utrzeć masło z cukrem,dodać jajko.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,razem z jabłkami,posiekanymi orzechami i zarodkami owsianymi wzmieszać z utartą masą maślanąmałą łyżką do lodów nabierać porcje ciasta i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 5 cmpiec 20-25 minut do zrumienienia.Ciasteczka będą bardzo miękkie,ale stygnąc staną się chrupiące.Studzić na kratce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Keks 176

orzechów włoskich  Sposób przyrządzenia: Rodzynki i orzechy sparzyć,pokroić z pozostałymi bakaliami. Oprószyć mąką na sitku ( dzięki temu nie opadną na dnie ciasta). Masło, cukier i żółtka utrzeć na gładką masę. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Białka ubić na pianę. Delikatnie  wszystko wymieszać, dodać bakalie.Ciasto będzie gęste. Przełożyć do formy. Piec

pieprzny smaczek
Domowe naleśniki 285

ciastaOlej : do smażeniaWykonanie:Będziemy potrzebować sitko do przesiania mąki. Wbijamy oba jajka do miski z mąką, dodajemy szczyptę soli, 2 łyżki oleju do ciast, mleko i wodę. Tak przygotowany miks składników należy zmiksować do gładkiej masy i odstawić na około 30 minut.Teraz będziemy potrzebować patelnię, należy ją rozgrzać z odrobiną oleju. Gdy olej będzie już gotowy wylewamy nasze ciasto

Facet i noże
KEKS PIECZARKOWY Z KIEŁBASĄ 211

 Keks ten chodził za mną już od kilku tygodni , ale ciągle nie mogłam się zabrać za jego zrobienie. Wykorzystałam na to wolną sobotę i tak

Ostra na Słodko
Makowiec świąteczny 203

sparzyć, moczyć przez 2 godziny.Następnie zmielić z cukrem i margaryną.Do maku dodać olejek i ubitą pianę z 3 białek.Dokładnie wszystko wymieszać.Ciasto drożdżowe ułożyć na stole, posmarować białkiem, wyłożyć masą i zawinąć w roladę.Piec do złotego koloru.Źródło: http://www.almamarket.pl/akademia-smaku/przepis/10233 

WojnaNaSmaki.pl
Ciasteczka dla Świętego Mikołaja - z masłem orzechowym i dżemem malinowym 246

mleko i jajko, chwilę miksujemy do połączenia się składników.4. Mieszamy razem mąkę, sodę i sól. Dodajemy małymi porcjami do masy orzechowej cały czas miksując. Ma powstać miękkie ciasto.5. Na blacie rozkładamy papier do pieczenia, wykładamy na niego kulę ciasta, lekko ugniatamy dłońmi, przykrywamy kolejną warstwą papieru do pieczenia. Wałkujemy na placek grubości 0,5 cm.6.Smarujemy ciasto dżemem

W kuchni Katie
Sernik krakowski 360

Umieścić je na 30 minut w lodówce. Formę (25x35 cm) posmarować masłem i obsypać bułką tartą. 3/4 ciasta rozwałkować i położyć na spód formy. Ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut celem podpieczenia spodu. Przygotować masę serową.Masa serowa:2 kg półtłustego twarogu, dwukrotnie zmielonego12 jajek250 g masła, rozpuszczonego1,5 szklanki cukru3 łyżki mąki(...)masę. Do masy serowej dodać bakalie i wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a następnie delikatnie wmieszać je do masy serowej. Masę wylać na uprzednio podpieczony spód i wyrównać szpatułką.Z pozostałego kruchego ciasta wyciąć paski za pomocą radełka i ułożyć z nich kratkę na serniku. Paski z ciasta można posmarować również żółtkiem, wtedy ładnie się zarumienią. Ciasto

Food Square
PLACKI ZIEMNIACZANE Z MARCHEWKĄ 235

marchewkisólpieprz2 czubate łyżki mąkiolej do smażeniaWykonanie: Ziemniaki, marchewkę, cebulę obieramy. Ścieramy na tarce (ja przekręcam 2x w maszynce do mięsa). Dodajemy jajko, przyprawy i masę mieszamy dokładnie. Na gorący olej kładziemy łyżką ciasto, formując małe placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku

Walijskie Pichcenie
Czekoladowe maleństwa 128

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z kardamonem, kakao i skórką pomarańczową.Do ubitego z cukrem jajka wlać czekoladę, wymieszać łyżką. Partiami dodawać mąkę, połączyć. Masa powinna być zwarta, ale delikatnie lepka.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godziny.Schłodzone ciasto odwinąć z folii, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Układać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ulubione ciasteczka mojego chłopaka 134

proszkiem do pieczenia, wymieszać ze skórką pomarańczową.Do ubitego z cukrem jajka wlać czekoladę, wymieszać łyżką. Partiami dodawać mąkę, połączyć. Wsypać żurawinę, dokładnie wymieszać łyżką. Masa powinna być zwarta, ale delikatnie lepka.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godziny.Schłodzone ciasto odwinąć z folii, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Układać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
KOPERTY Z PIECZARKAMI 195

szkl.wody gazowanej1 jajkoszczypta soli morskiej Kamissmalec do smarowania patelnifarsz:35 dag pieczareksól morska Kamispieprz młotkowany Kamiscebulkapanierka:1 jajko bułka tartaWykonanie:Wszystkie składniki na ciasto dać do miski ,wszystko zmiksować na gładka masę.Na suchej patelni ,wysmarowanej tłuszczem posmażyć placki nalesnikowe.Nie robię takich cienkich jak do nalesników,tylko troszke grubsze.Pieczarki oczyszczamy,kroimy na pastereczki,smazymy na złoty kolor na patelni

Z Majeczką w kuchni
MINI SERNICZKI Z SOSEM MALINOWYM 165

łyżka kakao Herbatniki drobno pokruszyć lub zmielić. Wymieszać z kakao  i roztopionym masłem. Małe foremki wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Wylepić ciastem spód foremek oraz do połowy boki. Na masę serową: 250 g.  zmielonego twarogu 1 serek homogenizowany waniliowy 200g 5 łyżek cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko kilka kropel aromatu cytrynowego skórka pomarańczowa

Walijskie Pichcenie
w połowie oszukany sernik z rodzynkami.... 155

pianę na sztywno i delikatnie łyżką wymieszać wszystko tortownica 20 cm - wysmarowana masłem i posypana tartą bułką - na dnie rozłożyć biszkopty i wylać na nie masę piec w 200C około 40-45 minut, ciasto wyjąć z blaszki całkiem zimne, polukrować gęstym lukrem: cukier puder utrzeć z gęstą śmietaną polecam smaczny w połowie oszukany sernik...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Muffinki z truskawkami 170

olejkiem migdałowym, następnie dodajemy jajka ciągle miksując. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Łączymy z migdałami i na przemian z kremówką dodajemy do masy jajecznej. Do foremek wkładamy po 1 łyżce ciasta, po czym do każdej porcji wkładamy po 1 truskawce. Następnie wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości pozostałym ciastem. Muffinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy

Anioły w kuchni
Bułeczki do szkoły. 155

mąkę. W letnim mleku rozpuścić drożdże i dodać do mąki. Dodać roztrzepane jajko , stopione masło oraz sól. Włączyć robot i wyrabiać ,aż utworzy się zwarta masa, kula. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagnieść, utworzyć wałek, podzielić na kawałki. Z każdego kawałka uformować placuszki . Posypać natką pietruszki, położyć 1 pomidorek i 1 kulkę mozzarelli, zawinąć i skleić. Posmarować roztrzepanym

Kulinarny karnet Christophera
Babka pomarańczowo orzechowa 287

przestając ucierać.  4. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Wyłożyć na utartą masę i delikatnie wymieszać.  5. Utartą masę przełożyć do wysmarowanej formy, wygładzić. Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut.  6. Gotową babkę wyjąć z formy i pozostawić do wystudzenia. Marmoladę zagotować i mieszać na wolnym ogniu

Apetyczna babeczka
Tarta koperkowa na bogato z kukurydzą 162

Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, ser żółty, koperek i dokładnie mieszamy. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy warzywa, mięso. Kilka warzyw zostawiamy. Zalewamy masą śmietanowo-serowo-jajeczną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35 min.  Do pozostałego startego sera dodajemy kukurydzę i mieszamy. 10 min. przed końcem pieczenia

Moniki Smakołyki
Tradycyjny keks 169

łyżki rumu lub kilka kropel aromatu rumowego Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na biały puch następnie dodajemy po jednym jajku. Gdy mamy już jednolitą masę wsypujemy sypkie składniki i wszystko razem mieszamy. Ciasto am być bardzo gęste. Na koniec dodajemy bakalie i rum. Wszystko mieszamy i przekładamy do formy. Pieczemy około 50 minut w 160 stopniach. Sprawdzajcie dokładnie czy ciasto

ciastkarnia na kruchym spodzie
Babeczki kokosowe z białą czekoladą i migdałami 255

jajek dodajemy wiórki kokosowe, jogurt naturalny, olej i wystudzone masło. Miksujemy. 4. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.  6. Ciasto wykładamy do foremek i pieczemy przez ok. 20 minut (na złoty kolor). 7. Kiedy babeczki się studzą rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i siekamy migdały

kuchnia do kwadratu
KOKOSANKI. 196

stopni, a blachę wykładam papierem do pieczenia (można ew. natłuścić i wysypać mąką). Następnie do masy kokosowej dodaję porcjami białka, delikatnie łącząc składniki w jednolitą masę. Za pomocą łyżeczek lub zwilżonych dłoni wykładam ciasto  i formuję ciasteczka. Wstawiam do pieca i piekę około kwadrans, aż nabiorą rumieńców. SMACZNEGO!   Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Prawdziwy biszkopt z kakao 173

przygotowania tego ciasta nie potrzeba ani sody ani proszku do pieczenia. Ciasto to pięknie wyrasta dzięki pianie z białek jaj. Można użyć mąki kukurydzianej do uzyskania wypieku bezglutenowego. Nie zawiera mleka. Biszkopt jest idealną bazą do tortów. Dziś prezentuję biszkopt z dodatkiem kakao. Składniki : 8 jajek 150 g mąki tortowej lub kukurydzianej. 2 łyżki kakao szczypta soli szklanka cukru(...)łyżki soku z cytryny cynamon (opcjonalnie) Białka z solą ubijamy na sztywną pianę.  Żółtka ucieramy z cukrem i sokiem z cytryny. Na puszystą masę przesiewamy mąkę i kakao. Jeśli chcemy zaakcentować smak ciasta można też dodać łyżeczkę cynamonu. Ciasto pod koniec ucierania jest gęste.  Mieszamy ciasto z pianą bardzo dokładnie. Przekładamy do blaszki, która ma spód wysmarowany tłuszczem

prawdziwe jedzenie
Babka ziemniaczana (Kartoflak) 256

oregano i białego pieprzu. Najpierw podsmażamy pokrojony w kostkę (ok. 250 g) boczek, cebulę, tym razem dodałam też trochę szynki. Po przestudzeniu dodajemy to do masy ziemniaczanej, dodajemy pokrojony szczypior, mieszamy po czym ciasto przekładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą, wyrównujemy i posypujemy bułką tartą, zapiekamy w 200 stopniach ok. godziny, aż babka ziemniaczana będzie rumiana. Babkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik gotowany 154

maki  cukier waniliowy  1,5 łyżeczki sody Margarynę rozpuścić z miodem, ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodac makę i resztę składników. Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części, upiec 3 placki. Masa serowa: 2 jajka  1 szklanka cukru  20 dag margaryny  Podane składniki zagotować. Dodać: 3 łyżki maki ziemniaczanej rozpuszczonej w  1/3 szklanki mleka

Moje domowe kucharzenie
TARTA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI I BOTWINKĄ! 172

sól i jogurt. Posiekaj botwinkę. Buraczki obierz, i pokroj w cienkie plasterki. Szparagi obierz z zderwniałych częsci, pokrój na 2,5 cm kawałki. Na podpieczonym cieście ułóż plasterki buraczków, posiekaną botwinkę, szparagi, zalej masą jajeczno-jogurtową. Piecz w piekarniku 25-30 minut w temp. 200 stopni C. Smacznego! Zapraszam

SMYKWKUCHNI
MILKY WAY 4019

się zmieniło od ostatniego roku... Przydałoby się poznać imię mojego przyszłego oblubieńca ;). Milky Way przygotowałam już jakiś czas temu. Nie pamiętam skąd mam na to ciasto przepis. Lubię je przede wszystkim za pyszną masę. Nada się idealnie na tort dla każdego Andrzeja :). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
TORT CZESKI Z WIŚNIAMI 150

tknę za żadne skarby. Tort czeski jest ciastem pracochłonnym i zabierze kilka godzin na jego przygotowanie. Przede wszystkim musicie nastawić się na to, że ciasto musi jeden dzień poczekać przed skonsumowaniem. Właściwie masa zmiękczy tort już po około 12 godzinach, ale lepiej poćwiczyć cierpliwość i poczekać kolejne 12 :). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Pomarańczowo-cynamonowe leniwe z poziomkami i jagodami 143

Twaróg rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Dodajemy mąkę, żółtka, cukier, cynamon i skórkę z pomarańczy i dalej ugniatamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i mieszamy. Na podsypanej mąką stolnicy zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki i odcinamy kluski. Wrzucamy je partiami do gotującej się wody cały czas mieszając aby się nie posklejały. Od wypłynięcia gotujemy na małym ogniu

Mienta blog

Proponowane wyszukiwania