ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:487/1309)

Makowiec japoński 206

bardzo dawna chodził za mną ten makowiec, ciągle obiecywałam sobie, że upiekę, no bo smaczny:) Smak makowca znałam, bo przepis na to ciasto krąży wśród moich znajomych, odkąd pamiętam:) Ciasto jest wilgotne, lekko słodkie, lekkie i gdyby nie parzenie i mielenie maku, to piekło by się je szybko:) Składniki: 40 dkg maku; 20 dkg masła; 20 dkg cukru pudru(...)obrane i starte na tarce na grubych oczkach jabłka, kaszę manną, proszek do pieczenia, olejek migdałowy i rodzynki. Wszystkie składniki wymieszać. Na końcu dodać do masy ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem pergaminowym formy do pieczenia ( 20cm x 30 cm). Piec w temperaturze 180 o C przez około 1 godzinę. Upieczone ciasto wystudzić

In my kitchen
Zupę z przestworzy do konkursu się tworzy 219

Słodką paprykę. Podsmażyłam 5min. Na koniec stopiłam serek. Gotowe przelałam do bulionu. Dodałam kalafiora. Gotowałam razem kolejne 5min. Następnie wystudziłam. I zmiksowałam na gładką masę.  Krem kalafiorowy przelałam do miseczek. Serwowałam z różyczkami w cieście. I posiekaną chilli. Zjadłam ze smakiem. Zaskoczona. Bo do innej kalafiorówki przywykłam. Wersja z panierką, bomba!  Szczypta pikanterii w postaci chilli

bastalena
Babka marmurkowa z zielonym lukrem 170

tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie: Do naczynia Thermomix dajemy jajka, cukier i śmietanę ubijamy na gładką masę czas 4 min/obr. 3-4. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy czas 30 s/obr.4. Do części ciasta dajemy 2 łyżki kakao. Ciasto wlewamy na przemian białe i kakaowe do formy. Pieczemy babkę ok 45 minut w temp(...)ucieraj, aż powstanie gładka, gęsta masa. Jeśli wody jest za mało i masz problem z roztarciem cukru na masę, dodaj odrobinę wody. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dosyp cukru. Lukier musi być dość gęsty, aby nie spływał i nie wsiąkał w ciasto, ale na tyle rzadki, by dało się go rozprowadzić na jego powierzchni. Ważne jest, by ciasto polewać

ClauditteMissCooking
BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym 295

usunąć skórę, miąższ zmiksować w melakserze.Przygotować krem różany: masło utrzeć z różanym cukrem pudrem na puszystą masę (ok. 4 minuty przy pomocy miksera). Stopniowo dodawać po łyżce serka, ucierając kolejne 1-2 minuty. Odstawić do lodówki. Dwie okrągłe formy na ciasto (średnica 20-22 cm) posmarować masłem, oprószyć lekko mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.Przygotować czekoladowe wiórki(...)łopatką tworząc czekoladowe wiórki. Można je przechowywać w zamkniętym pojemniku w zamrażarce.Ciasto: połączyć suche składniki ciasta przesiewając przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól.Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę (ok. 4 minuty przy pomocy miksera). Dodać nasiona wanilii i stopniowo po jednym jaju, cały czas ucierając masę. Zmniejszyć obroty

SzczyptaSmaQ
Kołacz 254

najlepiej urosło, miejsce w którym będzie wyrastało nie może być zbyt gorące (na kaloryferze odpada, może być za to w jego pobliżu), ponieważ masa urośnie zbyt szybko i opadnie. Gdy rośnie, z ostatniej części ciasta przygotować ozdoby. Rozwałkować ciasto, wyciąć to, co sobie życzymy i pozostawić na blacie podsypanym mąką. Gdy właściwe ciasto będzie już dobrze wyrośnięte, smarujemy jego wierzch

Kuchenna Kontrrewolucya
CIASTO Z BURAKÓW 159

Przeglądając blogi kulinarne natrafiłam na blog Trochę inna cukiernia , a w nim na przepis na ciasto buraczkowe. Z sympatii do buraków postanowiłam przepis wypróbować. Ciasto jest bardzo ciekawe w smaku, z każdym kęsem pozwala na odkrycie kolejnego aromatu. Nie udało mi się jednak uzyskać pięknego buraczkowego koloru wewnątrz, ale i tak polecam. SKŁADNIKI: 1 szklanka tartych buraków (surowych, startych(...)kwasku cytrynowego A jak to zrobić: Białka ubić z połową cukru na sztywna pianę, dodać żółtka. Buraczki zmieszać ze składnikami sypkimi i olejem. Połączyć z masą jajeczną i octem, kwaskiem i sokiem z cytryny. Ciasto wylać do wysmarowanej, małej tortownicy (18 cm.).  Piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut (do suchego patyczka). Ciasto polałam lukrem cytrynowym białym

Kuchnia w opałach
A'la brownie z cukinią i marchewką 207

środku lata to właśnie jesień jest moją porą roku. Lubię jesienne słońce, drzewa, kwiaty. Uwielbiam też jesienne deszcze i pochmurne dni bo zawsze można się pocieszyć kawałkiem pysznego wilgotnego ciasta udającego brownie;)PrzepisCiasto:1 duża marchewka1 mała cukinia2 szkl mąki3/4 szkl cukru1 łyżeczka sody1 jajko2 czubate łyżki kakao1/2 szkl oleju1 szkl mlekaPolewa:50g margaryny6 łyżek kakao50 ml mleka1 szkl cukruSposób(...)marchewkę. Przełożyć do natłuszczonej foremki i piec ok 30 min w 180st.  Mleko wymieszać ze szklanką cukru i dodać do ostudzonej wcześniej masy kakaowej. Tak przygotowaną polewą posmarować jeszcze ciepłe upieczone ciasto. Odstawić do ostygnięcia

happycreatiff.blogspot.com
Tarta z kremem czekoladowym i czereśniami 204

czekolady i owoców zawsze się sprawdza i zadowoli najbardziej wybrednych smakoszy. Składniki na formę do tarty o średnicy 27 cm: Ciasto: 250 g mąki 100 g masła 100 g cukru pudru 2 łyżki kakao 2 jajka szczypta soli Masa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady   330 ml śmietany kremówki 50 g masła 3 łyżeczki żelatyny 30-40 dag czereśni Przygotowanie(...)ciasto widelcem, wyłożyć na wierzch papier i wsypać fasolę lub ryż w celu obciążenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Następnie usunąć papier i piec jeszcze przez 15 minut. Pozostawić do wystudzenia. Krem czekoladowy: Do garnka wlać śmietanę, dodać połamaną na kawałki czekoladę i masło. Całość trzymać na małym ogniu aż czekolada się rozpuści a masa

Fabryka pomysłów
Mambo number 5, czyli płaskie cycki murzynki- ciasto biszkoptowe o 5ciu smakach, z kremem budyniowym, bananami, makiem, kokosem 571

dodajemy cukier, a następnie żółtka. Jeszcze chwilę ubijamy. Po czym dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C około 20 minuty. Masa budyniowo- bananowa: 6 żółtek ½ szklanki cukru 2 budynie waniliowe 750 mleka 200g masła 82% (bez dodatku oleju) 3 banany 1/3 szklanki spirytusu lub wódki Odlewamy(...)Banany kroimy w kosteczki około 5mmx5mm, a następnie skrapiamy alkoholem i mieszamy. (Alkohol powoduje, że banany nie czernieją). Następnie dodajemy je do gotowego kremu budyniowego i całość mieszamy łyżką. Masa makowo- kokosowa: 6 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka maku 1 szklanka kokosu Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy cukier i miksujemy do czasu, aż się rozpuści

Smakowy Raj
TORT KOKOSOWY Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ 447

zacznij dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu.Przesiane mąki dodaj  do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką.Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze 160 - 170 stopni C przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika(...)wymieszaną mąkę ziemniaczaną z wodą, zagotuj całość, nie doprowadzając do wrzenia.Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i dodaj do truskawek. Zdejmij garnek z ognia i dobrze zamieszaj całość, aż masa osiągnie konsystencję żelu (w lodówce poźniej odpowiednio zgęstnieje). Pozostaw do całkowitego ostygniecia.KREM KOKOSOWY:Wszystkie składniki na krem powinny być bardzo dobrze schłodzone w lodówce, najlepiej dzień wcześniej. Mleko kokosowe powinno

Słodko-Słony Świat Ilony
Biszkopt czekoladowy bez proszku do pieczenia (2 blaty) 246

Torty, torciki, te duże, i te małe... wszystkie zazwyczaj potrzebują jakiejś bazy, jakiegoś ciasta, z którego powstaną. A co to za tort bez biszkoptowego, mięciutkiego ciasta, dobrze nasączonego, puszystego i delikatnego? (Oczywiście torty nie na bazie biszkoptów też są super ale jednak tradycyjny tort to tort na biszkopcie :) Wiele osób boi się robić biszkopty bo opadają, nie wyrastają, robią się(...)razy większą objętość niż na początku. Zajmuje to kilka dobrych minut jednak lepiej dłużej niż krócej. Ważne żeby była bardzo puszysta. Do masy żółtkowej przesiewamy mąkę i kakao. Miksujemy aż wszystko się ze sobą połączy. Ciasto będzie bardzo zbite na tę chwilę, jednak niczym się nie przejmujemy tylko odkładamy robota i przygotowujemy najlepiej drewnianą łyżkę lub pałkę aby wmieszać ubite

Jedzeniomania
Ciasto czekoladowe z niespodzianką 267

gram gorzkiej posiekanej czekolady Na wierzch:  100 gram czekolady roztopionej czekolady (u mnie biała)  Wykonanie: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polać nią ciasto. Wykonanie: Masło wraz z cukrem zmiksować na jasną, puszystą masę. Powoli dodawać olej, ciągle miksując. Następnie dodać cukier, ekstrakt, sodę i sól, wymieszać. Kolejno wbić jajka (jedno po drugim) ciągle miksując. Następnie dodawać na przemian

Krakowskie smaki Ani
Ptysiowe słomki 162

trochę za mało ciasta..ale i tak te cieńsze mi bardziej smakowały..   Składniki na 3 duże blaszki słomki:   ½ szkl. wody 50 g masła lub margaryny ½ szkl. mąki szczypta soli 2 jajka Dodatkowo:   1 jajko ½ szkl. cukru W garnku z grubym dnem zagotować wodę ze szczyptą soli i masłem. Energicznie mieszając dosypać mąkę. Masa zrobi się bardzo(...)zrobi się lekko szklista, a mąka dobrze się zaparzy, dzięki czemu słomka pięknie nam wyrośnie.Odstawić do przestudzenia. Do zimnej masy dodawać po 1 jajku, za każdym razem dobrze miksując. Ciasto nakładać do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie małej gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem lub matą do pieczenia wyciskać paluszki o długości mniej więcej 2 – 4 cm i szerokości

Moje domowe kucharzenie
Brownie z borówką amerykańską, pachnące pomarańczą 201

lekarstwa" (miało to miejsce w szpitalu) w wykonaniu Marcina.  Zakochałam się. Żeby nie było, że w Marcinie, bo mój Mąż by mi głowę urwał, ale właśnie w tym cieście. Modyfikacją są dodatki, którymi nie są maliny, a borówki, oraz to, że chciałam nadać czekoladzie pomarańczowego "charakteru". Spróbujcie, a nie pożałujecie ;) Składniki: 3 tabliczki gorzkiej czekolady (im więcej kakao(...)mąkę i dalej miksować. Zmniejszyć obroty o połowę i powoli dodawać ostudzoną czekoladę.  Formę wysmarować tłuszczem (u mnie 20x30) i wylać na nią połowę masy. Wysypać borówki oprószone mąką i zalać to pozostałym ciastem.  Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 25 minut ( w oryginale 200stopni na 20 minut). Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem. Pycha

ChilliJemy
Tarta brokułowa z kurczakiem 1995

tarty (można też formę po prostu wylepić ciastem). Brzegi podwinąć do góry (żeby brzegi nie spływały można włożyć formę z ciastem na kolejne 30 minut do lodówki).  Ciasto ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 180°C przez 20-25 minut na środkowym poziomie piekarnika. Nadzienie: Brokuł umyć i obrać w różyczki. Gotować w lekko osolonej, wrzącej wodzie około(...)kurczak. Polać równomiernie gotową masą (ja polewałam łyżką). Górę tarty posypać serem. Piec w 180°C przez 30-35 minut na środkowym poziomie piekarnika (aż masa zgęstnieje). Zdjęcia zrobione w trakcie robienia tarty. Składniki ciasta gotowe do ugniatania. Przyprawianie pokrojonych piersi z kurczaka. Smażenie mięsa i gotowanie brokuła na parze. Wykładanie na tarcie różyczek brokuła. Nakładanie kurczaka. Gotowa tarta. Nakładam

Passions hobbies life