ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:491/1309)

Tradycyjny keks 169

łyżki rumu lub kilka kropel aromatu rumowego Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na biały puch następnie dodajemy po jednym jajku. Gdy mamy już jednolitą masę wsypujemy sypkie składniki i wszystko razem mieszamy. Ciasto am być bardzo gęste. Na koniec dodajemy bakalie i rum. Wszystko mieszamy i przekładamy do formy. Pieczemy około 50 minut w 160 stopniach. Sprawdzajcie dokładnie czy ciasto

ciastkarnia na kruchym spodzie
Babeczki kokosowe z białą czekoladą i migdałami 255

jajek dodajemy wiórki kokosowe, jogurt naturalny, olej i wystudzone masło. Miksujemy. 4. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.  6. Ciasto wykładamy do foremek i pieczemy przez ok. 20 minut (na złoty kolor). 7. Kiedy babeczki się studzą rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i siekamy migdały

kuchnia do kwadratu
KOKOSANKI. 196

stopni, a blachę wykładam papierem do pieczenia (można ew. natłuścić i wysypać mąką). Następnie do masy kokosowej dodaję porcjami białka, delikatnie łącząc składniki w jednolitą masę. Za pomocą łyżeczek lub zwilżonych dłoni wykładam ciasto  i formuję ciasteczka. Wstawiam do pieca i piekę około kwadrans, aż nabiorą rumieńców. SMACZNEGO!   Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Prawdziwy biszkopt z kakao 173

przygotowania tego ciasta nie potrzeba ani sody ani proszku do pieczenia. Ciasto to pięknie wyrasta dzięki pianie z białek jaj. Można użyć mąki kukurydzianej do uzyskania wypieku bezglutenowego. Nie zawiera mleka. Biszkopt jest idealną bazą do tortów. Dziś prezentuję biszkopt z dodatkiem kakao. Składniki : 8 jajek 150 g mąki tortowej lub kukurydzianej. 2 łyżki kakao szczypta soli szklanka cukru(...)łyżki soku z cytryny cynamon (opcjonalnie) Białka z solą ubijamy na sztywną pianę.  Żółtka ucieramy z cukrem i sokiem z cytryny. Na puszystą masę przesiewamy mąkę i kakao. Jeśli chcemy zaakcentować smak ciasta można też dodać łyżeczkę cynamonu. Ciasto pod koniec ucierania jest gęste.  Mieszamy ciasto z pianą bardzo dokładnie. Przekładamy do blaszki, która ma spód wysmarowany tłuszczem

prawdziwe jedzenie
Babka ziemniaczana (Kartoflak) 256

oregano i białego pieprzu. Najpierw podsmażamy pokrojony w kostkę (ok. 250 g) boczek, cebulę, tym razem dodałam też trochę szynki. Po przestudzeniu dodajemy to do masy ziemniaczanej, dodajemy pokrojony szczypior, mieszamy po czym ciasto przekładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą, wyrównujemy i posypujemy bułką tartą, zapiekamy w 200 stopniach ok. godziny, aż babka ziemniaczana będzie rumiana. Babkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik gotowany 154

maki  cukier waniliowy  1,5 łyżeczki sody Margarynę rozpuścić z miodem, ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodac makę i resztę składników. Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części, upiec 3 placki. Masa serowa: 2 jajka  1 szklanka cukru  20 dag margaryny  Podane składniki zagotować. Dodać: 3 łyżki maki ziemniaczanej rozpuszczonej w  1/3 szklanki mleka

Moje domowe kucharzenie
TARTA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI I BOTWINKĄ! 172

sól i jogurt. Posiekaj botwinkę. Buraczki obierz, i pokroj w cienkie plasterki. Szparagi obierz z zderwniałych częsci, pokrój na 2,5 cm kawałki. Na podpieczonym cieście ułóż plasterki buraczków, posiekaną botwinkę, szparagi, zalej masą jajeczno-jogurtową. Piecz w piekarniku 25-30 minut w temp. 200 stopni C. Smacznego! Zapraszam

SMYKWKUCHNI
MILKY WAY 4019

się zmieniło od ostatniego roku... Przydałoby się poznać imię mojego przyszłego oblubieńca ;). Milky Way przygotowałam już jakiś czas temu. Nie pamiętam skąd mam na to ciasto przepis. Lubię je przede wszystkim za pyszną masę. Nada się idealnie na tort dla każdego Andrzeja :). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
TORT CZESKI Z WIŚNIAMI 150

tknę za żadne skarby. Tort czeski jest ciastem pracochłonnym i zabierze kilka godzin na jego przygotowanie. Przede wszystkim musicie nastawić się na to, że ciasto musi jeden dzień poczekać przed skonsumowaniem. Właściwie masa zmiękczy tort już po około 12 godzinach, ale lepiej poćwiczyć cierpliwość i poczekać kolejne 12 :). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Pomarańczowo-cynamonowe leniwe z poziomkami i jagodami 143

Twaróg rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Dodajemy mąkę, żółtka, cukier, cynamon i skórkę z pomarańczy i dalej ugniatamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i mieszamy. Na podsypanej mąką stolnicy zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki i odcinamy kluski. Wrzucamy je partiami do gotującej się wody cały czas mieszając aby się nie posklejały. Od wypłynięcia gotujemy na małym ogniu

Mienta blog
Pierogi z kaszanką i karmelizowaną cebulą 141

rzut oka nie pasują do siebie. Na blogu do tej pory miałam tylko przepis na Kaszankę z grilla . Przepisów na pierogi na blogu jest cała masa, mają różne rodzaje farszu i różne rodzaje ciasta: Ruskie pierogi z boczkiem Pierogi z kaszą jaglaną i serem Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) Pora na przełamanie stereotypów i przygotować

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pomarańczowe kwadraciki 134

miodem i żółtkami na puszystą masę, dodajemy starte skórki z owoców. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz sok z pomarańczy. Wyrabiamy wszystko na gładką masę i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy ciasteczka i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 200 C. Wystudzone ciasteczka smarujemy polewą (podgrzewamy miód wymieszany z sokiem z pomarańczy

Zainspirowana w kuchni
Pierniczki 161

rondelku rozpuść masło z miodem i cukrem. Następnie odstaw by masa przestygła. Na stolnice przesiej mąkę , usyp ją w kopczyk i zrób dołek. Wlej masę, wbij jedno jajko i wsyp resztę składników. Ciasto ugniataj, zbierając mąkę ze wszystkich stron kopczyka. Ciasto powinno być bez grudek, delikatne i elastyczne. Ciasto odłóż na 15 min, by "odpoczęło". Na lekko posypanej mąką stolnicy

cookpl
Red Velvet Cake 207

również widelcem.  Następnie połączyć składniki suche z mokrymi. Wymieszać je widelcem na gładką masę, najlepiej mieszając w jednym kierunku.  Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Do szklanki wlać ocet i dodać sodę. Powstanie piana - teraz należy działać bardzo szybko. Pianę należy wlać do ciasta, lekko wymieszać. Ciasto należy podzielić na dwie tortownice i wstawić do nagrzanego piekarnika(...)drugą formą należy zrobić to samo.  Powstaną nam z tej ilości łącznie cztery blaty ciasta.  Wykonanie - krem: Masło podczas pieczenia blatów należy wyjąć z lodówki i pokroić na małe kawałki lub zetrzeć na tarce. Następnie masło należy utrzeć na puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier nadal ucierając. Dodać ekstrakt waniliowy, serek i zmiksować.  Gotowy krem wstawić do lodówki

Garniec Magalie
Makownik drożdżowy 158

pamięcią. Zawsze wychodzą wyśmienicie. Idealne na święta Bożego Narodzenia:) Składniki na dwa makowniki o dł ok 30cm: Ciasto drożdżowe: 1/2 kg mąki 5 dkg drożdży świeżych 10 dkg cukru 3 żółtka 2 całe jajka 3 łyżki śmietany 25 dkg tłuszczu (margaryny) Masa makowa: 1/2 kg maku 40 dkg cukru 2 całe jajka 2 żółtka 1 łyżka mąki 1 łyżka mąki(...)blat wysypujemy mąkę, dodajemy żółtka, jajka, margarynę i cukier. Drożdże rozprowadzamy w śmietanie. Siekamy z pozostałymi składnikami, ugniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy na kwadrat o wymiarach ok 30x 30cm. Smarujemy delikatnie białkiem, żeby mak się lepiej trzymał. Nakłuwamy widelcem. Masa: Mak gotujemy dzień wcześniej na małym ogniu ok 90 minut, pozostawiamy na noc, odcedzamy. Mielimy 2 razy

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania