ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:482/1309)

Babeczki z kremem 163

mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 2 jajka pół szklanki mleka pół szklanki oleju Na masę: 350 ml. mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki maki 150 gram masła  2 łyzki cukru Wykonanie: Ciasto.... Składniki suche mieszamy razem, a w oddzielnej misce mokre tj, jajka, mleko, olej. Następnie dodajemy mokre do suchych i mieszamy

NaKońcuJęzyka
Cytrynowa tarta bez pieczenia 826

zetrzeć, a sok wycisnąć. Masło rozpuścić, a herbatniki pokruszyć. Można wrzucić je do grubego woreczka i pokruszyć wałkiem do ciasta, albo po prostu zmiksować blenderem . Ja wybrałam opcję z blenderem. Rozpuszczone masło dodać do herbatników, wymieszać i utworzyć z masy spód do tarty przyciskając herbatniki z masłem do ścianek i spodu formy. Ja blaszkę uprzednio wysmarowałam tłuszczem i posypałam bułką(...)tartą. Spód ciasta schłodzić przez co najmniej godzinę. Śmietanę kremówkę ubić, dodać mascarpone, skórkę z cytryny, sok i cukier puder. Zmiksować dokładnie. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić trochę i dodać do masy miksując szybko do połączenia składników. Na schłodzony spód wylać masę i schłodzić w lodówce przez min. 2-3 godziny, a najlepiej przez całą noc. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Ciasto cielak 9979

Cóż mogę napisać..., to jest jedno z najlepszych ciast z dodatkiem twarogu. Jest mega wilgotne i można je jeść w dużych ilościach :) przynajmniej ja tak potrafię :) Nie będę się rozpisywać za dużo, po prostu je upieczcie :) Składniki na ciemną masę: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 3/4 szklanka oleju 1 szklanka mleka 2 jajka 3 łyżki kakao 2 łyżki(...)następnie dodawać partami twaróg i mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciemne ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 20 cm x 30 cm wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Na to nakładać łyżką masę serową (punktowo). Wkładamy do nagrzanego piekarnika w temp. 160 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 -170 ° C. Pieczemy przez 1 godzinę

Delicious Titbits
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką 208

miejsce, aż masa trochę urośnie (około 30 minut). W międzyczasie roztapiamy w rondelku masło i studzimy. Do masy dodajemy jajka, masło i mieszamy drewnianą łyżką tak długo, aż zrobi się elastyczne i będzie się mniej kleić (musi być dobrze wyrobione!). Chociaż ciasto jest dość rzadkie, nie dodajemy więcej mąki. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)urośnie. Blaszkę o wymiarach około 20 x 30 delikatnie smarujemy masłem i oprószamy mąką. Rozprowadzamy przygotowaną masę i rozkładamy na niej obrany i pokrojony rabarbar. kruszonka: Masło roztapiamy, studzimy, dodajemy do cukru i mąki. Wszystko dokładnie ugniatamy i kruszymy na placku. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg) przez około 40 minut. Smacznego

Oryginalny smak
Ruskie kopytka 407

jajo;1,5 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania;Sól;Pieprz;Olej do posmażenia cebuli.Dodatkowo:100 g wędzonego boczku;1 duża cebula;Olej do smażenia.Sposób przygotowania:Cebulę do ciasta na kopytka obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złocisty kolor na rozgrzanym na patelni oleju.Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i jeszcze gorące przecinąć przez(...)ziemniaków. Dodać ser biały, podsmażoną cebulę i dobrze wymieszać ( ja mieszam i ugniatam tłuczkiem do ziemniaków). Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystudzenia.Do wystudzonej masy ziemniaczano-twarogowej dodać jajo, mąkę i zagnieść ciasto.Zagniecione ciasto podzielić na kilka kawałków. Z każdego formułować wałek i kroić ukośne kopytka.Kopytka wrzucać partiami na gotującą się (bulgoczącą), lekko osoloną wodę i gotować

Gospodyni Miejska
Niewiarygodny twarożkowy torcik 168

gęste.Do drugiej miseczki wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy margarynę i szklankę cukru. Wyrobić.Otrzymamy ciasto na kruszonkę. Blachę natłuścić. Ciasto na kruszonkę dzielimy na 2 części. Pierwszą część wysypujemy równomiernie na blachę. Na wierzch wylać masę twarogową. Rozprowadzić.Posypać resztą kruszonki. Wstawić do nagrzanego piekarnika

kulinarnajamka.blogspot.com
PLACEK ZE ŚLIWKAMI 184

rozpuścić, białka oddzielić od żółtek. Pierwsze ubić na pianę, następnie powoli dodawać po kolei cukier i żółta. Cały czas miksując na małych obrotach. Powstałą masę dodać do suchych składników. Masło rozpuścić, przestudzić i dodać do ciasta. Połowę migdałów również dodać. Wszystko dokładnie wymieszać.Piekarnik nagrzać do 180 stopni, blaszkę lekko nasmarować tłuszczem, ja to zawsze robię z opakowania

pieprzny smaczek
Ciasto drożdżowe bez zagniatania - sypane 174

Ciasto idealne, gdy nie mamy czasu na długie bawienie się z masami, pieczeniem itd. Składniki wrzucamy do miski, zostawiamy na kilka godzin, potem mieszamy, owoce, kruszonka, pieczemy i tyle! Dla kogo: dla niemających czasu na pieczenie dla lubiących drożdżowe ciasta pod każdą postacią dla chcących spróbować drożdżowego na nowy sposób Składniki na ciasto:  100g drożdży 240g cukru (kopiata szklanka

Mania Wypiekania
Mazurek czekoladowy z migdałami 164

czekoladowy: 50 g gorzkiej czekolady 30 ml śmietany 36 % Składniki umieścić w garnku, lekko podgrzać i odstawić do rozpuszczenia czekolady. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Dodatkowo : całe migdały płatki migdałowe roztopiona biała czekolada Na wystudzone ciasto wyłożyć krem czekoladowy i wyrównać. Ozdobić migdałami i kleksami roztopionej białej czekolady. * Ilość składników można zwiększyć dwukrotnie, aby otrzymać większą pisankę dla całej rodziny

Chocolate Muffin Blog
Łosoś w pesto z dodatkiem oleju rzepakowego zapiekany w cieście francuskim 191

jajko lub białko do posmarowania Do blednera wrzucić rukolę, czosnek, suszone pomidory i słonecznik, dodać olej. Wszystko zblenderować. Łososia oprószyć solą i posmarować otrzymaną masą, odstawić do lodówki na min. godzinkę. Potem łososia zawinąć w ciasto francuskie, ja uformowałam taką rybkę. Posmarować rostrzepanym jajkiem lub białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C, piec ok 20-30 minut

Monia miesza i gotuje
Bakaliowe nadzienie do rogali i bułeczek 175

Bardzo lubię pyszne nadzienia do bułeczek i rogalików. Nawet nie samo ciasto a właśnie to co w sobie kryje. Po to się wgryzam w puchną bułeczkę aby w odkryć to co ma w sobie najlepszego. Masa, którą Wam dziś proponuję jest mojego autorstwa. Składa się z dodatków, które lubię najbardziej - orzechów arachidowych, rodzynek i czekolady. Robiona na bazie mleka. Wystarcza(...)Dodać pokruszoną czekoladę i mleko w proszku. Wymieszać. Dodać odsączone rodzynki i wystudzić. Doprawić sokiem z cytryny. Zimną nadziewać rogaliki. Masa podczas pieczenia nie wypływa, nie powiększa objętości więc wypieki nie pękają z jej udziałem. Moje rogale wykonałam z ciasta drożdżowego półfrancuskiego. Nie będę podawała na nie przepisu, gdyż świetnie opisała to  Reata na blogu Artkulinaria (klik) .  Koniecznie

kawawszklance
Melba z truskawkami 528

Melba z truskawkami to moje ciasto rodzinne – robione kiedyś przez babcię i mamę. Znacie ją? Melba to sernik na zimno, bez pieczenia, z własnego sera. Nie przypomina typowych serników – jest delikatna, puszysta i smakuje jak ciepłe lody. Każdego zaskakuje swoim smakiem. U mnie w rodzinie zawsze była w wersji czarno-białej z truskawkami i taką prezentuję tutaj, lecz(...)wykończenia. Połowę masy przelewamy do innego naczynia i miksujemy z kakaem. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy herbatnikami (na zdjęciu ciasto jest niższe niż powinno, bo miałam tylko tortownicę o średnicy 26 cm). Na herbatniki wlewamy ciemną masę i wygładzamy. Następnie wlewamy masę jasną. Układamy na niej połówki truskawek. Zalewamy tężejącą galaretką. Chowamy do lodówki – najlepiej

Poezja smaku
Ciasto migdałowe z winogronami 176

łyżki roztopionego masła, oliwę i ekstrakt waniliowy. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia,solą, mielonymi migdałami i skórką cytrynową. Dodać do masy jajecznej, wymieszać . Formę smarujemy roztopionym masłem, przekładamy do niej ciasto, rozkładamy równomiernie10 całych winogron , wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20 minut. Po tym czasie ciasto na chwilę wyjąć, ułożyć pozostałe, pokrojone

Stare Gary
Galaretkowa pychotka 133

szklanki mąki pszennej Masa: 2 galaretki wiśniowe 2 galaretki agrestowe 2 śmietany 18% 1/2 kg świeżych truskawek Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier i dalej ubijając do rozpuszczenia się cukru. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia dodajemy do białek i dalej ubijamy na koniec dokładamy mąkę delikatnie miesząc. Ciasto wykładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy(...)ubijamy ze szczyptą soli wlewamy stężałą galaretkę dokładnie miksujemy masę. Ostudzony biszkopt kroimy na 3 części smarujemy powstałą masą. Galaretkę agrestową rozpuszczamy 3/4 litra przegotowanej gorącej wodzie dokładnie mieszamy odstawiamy do stężenia. Truskawki opłukujemy, czyścimy z szypułek pokroimy na połówki. Ciasto zalewamy stężałą galaretką agrestową, dekorując połówki truskawek. Odstawić w chłodne miejsce najlepiej na całą noc.  Smacznego

kgwjanczewo
Wigotne ciasto czekoladowe 477

zajrzy do moich notatek, o ile internet przetrwa ;) Ciasto, które dziś Wam prezentuję to efekt mojej pracy, z początków przygody z pieczeniem, kiedy to nawet ciasteczka biszkoptowe były sukcesem! Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe i bardzo, bardzo słodkie. Polecam szczególnie amatorom czekolady :) Zdjęcie również pochodzi z początków mojej przygody, dlatego wybaczcie niedociągnięcia :)   Składniki : 340 g mąki pszennej(...)ciemnego kakao 300 g miękkiego masła 3 duże jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 250 ml kwaśnej śmietany  Wszystkie składniki umieścić w misie i zmiksować. Masa będzie bardzo gęsta, dlatego należy dokładnie rozbić grudki. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec 30-25 minut w 180*C. Wyjąć, wystudzić. Polewa : 150 g gorzkiej

Chocolate Muffin Blog